билка спирала големи кръгли речни камъни почва засаждане

Какви са предимствата на билковата спирала??

Билковата спирала, известна още като билката охлюв, от много време е много популярен градински дизайн, който много дизайнери и градинари често използват. Той се връща към името на австралиеца Бил Молисън. Той е изобретил това през 70 -те години. Аборигенските пясъчни шарки послужиха като вдъхновение.

На пръв поглед спиралата изглежда много проста и човек се чуди какво всъщност трябва да прави. Тайната не е толкова във формата, а преди всичко във височината. С изграждането на билкова спирала можете да отглеждате растения по много ефективен начин на малка площ, които ще виреят в различни климатични условия. Това до голяма степен се постига чрез непрекъснатото изкачване и смесването на почва и пясък.

Спирална форма, изработена от естествени камъни и мулч

билка спирала естествени камъни мулчиране градина

Билковата спирала обикновено започва с малко езерце, което създава влажен микроклимат. След това следва средната част – нормалната зона. Тук условията на растеж съответстват на тези на централноевропейските географски ширини. Билките, които виреят тук са например магданоз, естрагон, риган, босилек или кориандър. Точно в горната част на спиралата е така наречената суха зона. Земята тук е бедна и пропусклива с високо съдържание на пясък. Има микроклимат на средиземноморската зона. Тук трябва да засадите билки като мащерка, розмарин, градински чай или лавандула.

Прекрасно билково царство пред къщата

билка спирална каменна стена мулч камъчета

Сега идва въпросът как се изгражда такава билкова спирала? Това разбира се не е черно изкуство. Но напротив. Това е сравнително лесна работа, с която всеки може да се справи. Следвайте нашите инструкции и създайте вашата прекрасна билкова спирала!

1 -ва стъпка

На първо място, трябва умело да изберете мястото за спиралата в градината. Най-добре е да изберете слънчево място, защото билките по принцип се нуждаят от достатъчно топлина и много светлина. За спирала с височина около 80 см трябва да планирате система с минимален диаметър около три метра. Използвайки колове и връв, маркирайте очертанията на спиралата. Твърди се, че има формата на охлюв и се отваря на юг.

2 -ра стъпка

Сега изкопайте земята в тази област – приблизително дълбока като шпатула. Ако искате да построите езерце, тогава изкопайте почвата в тази област с дълбочина около 40 см.

Извити, органични форми

билка спираловидни естествени камъни саксия почва с форма на охлюв

3 -та стъпка

Поставете чакълената основа и изградете гипсокартона. За да бъде достатъчно стабилна, основата трябва да е с дебелина най-малко 10 см. Върху него поставете първия ред камъни под формата на спирала. Най -добре е да не използвате хоросан, а вместо това да поставите суха каменна стена. Естествените камъни с дебелина като юмрук са идеални за такава конструкция. Но можете да използвате и тухли, речни камъни или по -големи каменни плочи. Предимството на гипсокартона е неговата естественост. Насекомите и малките влечуги могат да се настанят удобно в ставите и да създадат мини екосистема.

4 -та стъпка

Напълнете областта на спиралата с груб натрошен камък. Дебелината на сърцевината на слоя трябва да бъде около 50 cm. След това изградете спиралата стъпка по стъпка, докато достигне височина приблизително 80 cm.

Тънките каменни плочи са идеални и за спираловидно изграждане

билка спираловидни каменни плочи с форма на охлюв

5 -та стъпка

Самият пълнеж също е нещо за себе си. В никакъв случай не трябва да използвате само градинска почва. За зоната на езерото смесете почвата с компост. Съдържанието на компост намалява и количеството пясък се увеличава. Средната зона се състои главно от градинска почва с малко компост и много малко пясък. Най -горната суха зона се състои от половин пясък и градинска почва. Перфектен за билките, които харесват по -топли и сухи.

Стъпка 6 Сега остава само да засадите билките, които искате, и да дадете своя спирален сочен живот. Билковите спирали са не само практични и функционални, но и изглеждат много естествено и символизират вечна еволюция, създаване и прераждане. С такава конструкция в градината можете да постигнете всички тези аспекти с един замах и винаги да имате пресни билки със себе си за вашите вкусни ястия.  Ако желаете, можете да използвате и керемиди билков спирален мулч за керемида Билковата спирала изглежда още по -естествена с дървени блокове   билка спираловидни дървени блокове див Правоъгълна алтернатива от дървени дъски билка спирални дървени плочи правоъгълна дървена кутия Или предпочитате опцията от плитка от върба билка спирала мини спирала тъкана върба Кръглите речни камъни изглеждат много елегантно    билка спираловидни естествени камъни бели тухли кръгли речни камъни Ако все пак изберете хоросан билка спираловидни червени тухли розмарин магданоз ягоди Билковата спирала от габион също не е лоша идея билка спираловидни камъни габион Украсете вашата спирала със статуи и фигурки по ваш избор!   билка спирална каменна стена кръгла статуя на Буда