Терариумите се наложиха като абсолютна тенденция в интериорния дизайн през последните години и се очаква тази тенденция да продължи. Лесно е да се разбере защо терариумните растения стават все по -популярни и търсени в интериора. Преди да покажем техните предимства, нека отново изясним: По принцип терариумът е малка оранжерия. Това са стъклени съдове, пълни с цветя и да служи като прекрасно допълнение към интериора на всеки дом, независимо от това дали има много или малко светлина. И още нещо особено важно: Терариумните растения са доста лесни за грижи, при условие че получават точното количество светлина и влага. Така че преди да изберете съд и да го напълните с терариумни растения, трябва да вземете решение за правилните видове растения за вашия терариум. Подготвили сме за вас 4 лесни стъпки, които трябва да ви помогнат да проектирате красив и донякъде привлекателен терариум с подходящи растения.

Можете да подредите различни растения в терариума и да ги поставите на светлината на прожекторите.

Поставете чаши с различни растения на светлината на прожекторите у дома в терариума

 Терариумът в фантастичен стъклен контейнер бързо се превръща в страхотен привличащ погледа в стаята.

Терариум необичаен стъклен контейнер отлично привлича око в стаята

  • Стъпка 1: Определете и изберете местоположението и растенията за терариума

Всеки, който иска да въведе зелена нотка в собствения си дом през всички сезони, веднага се сеща за терариум. На първо място, в тази връзка възниква въпросът къде може да се постави терариума. Местоположението е особено важно за добрия растеж на терариумните растения и като цяло за правилното им развитие у дома. Излагането на светлина на растенията в крайна сметка зависи от избраното място. Типът на системата обикновено се определя от осветлението. Това означава, че можете да изберете отворен или затворен контейнер за вашите терариумни растения, в зависимост от светлинните условия в стаята. Освен това стъклените съдове могат да имат много различни, понякога дори необичайни форми – от кръгли до многоъгълни до класическите кубични.

 Полигонален стъклен съд, пълен с терариумни растения, елегантно украсява перваза на прозореца.

Терариум полигонален стъклен контейнер зелени растения сукуленти на перваза на прозореца

Докато отворените терариуми позволяват достатъчен приток на въздух и следователно са по -подходящи за сухи растения, напр. Б. Сукуленти, затворените съдове са много по-влажни. В този случай помислете повече за папрати и мъх, те ще процъфтяват там чудесно. Освен това не трябва да забравяте, че вашите растения трябва да имат общо местообитание в терариума. Така или иначе условията трябва да са еднакво добри за всички растения. За да е възможно това, те трябва да имат подобни нива на светлина и влага. Все още трябва да имате предвид това, когато избирате вашите терариумни растения.

 Изберете растения, които имат еднакви нужди от светлина и вода.

Терариумните растения имат същите нужди от светлина и вода

Само при това условие терариумът ще има успех.

Терариумни растения със същите нужди от светлина и вода

  • Най -добрите растения за терариум у дома в зависимост от условията на осветление:

Според този особено важен критерий, ние разделяме растенията на групи и подгрупи, в зависимост от афинитета им към естествената светлина.

  1. Ако много ярка светлина наводни дома ви, изберете открит терариум със сукуленти. Можете да изберете един или повече видове растения за това. Следните цветя, например, са подходящи за това: паричното дърво, домакинята и Flaming Käthchen.
  2. Ако във вашите стаи влезе средно силна светлина, можете да изберете отворен или затворен терариум. Например, следните растения се препоръчват за открити терариуми със средна светлина: джудже пипер, папрат (различни видове), папрат от мъх и дребнорастящи видове драцена.

 Добре подбрани, терариумните растения се адаптират добре към водните и светлинните условия.

Добре подбраните растения в терариум се адаптират добре към условията на водата и светлината

Но ако затворен терариум е по-добре вписан във вашия интериор и в помещението има и средно силна светлина, тогава следните растения са подходящи за вашия дом: дървеният киселец, нискорастящите палмови дървета, пера от аспержи и косми.

  1. Недостатъчно естествена светлина в стаята

Независимо дали живеете в апартамент с малки прозорци или без прозорци, или работите в офис с неоново осветление, можете да подредите затворен терариум с мъх и да го поддържате жив за дълго време. Има видове мъх, които се адаптират добре към тези условия, или такива, които не се нуждаят от естествена светлина.

Старата и вече неизползваема тенджера за кафе лесно може да се трансформира в терариум.

Стъпка 2: Изберете подходящ контейнер за вашите терариумни растения

 

След като обсъдихме местоположението и най -добрите терариумни растения, сега е ред на типа контейнер. Това обикновено зависи от нуждите от вода на растенията, които сте избрали за вашия терариум. Различните видове растения се справят с влагата по различен начин, някои изобщо не я харесват. Ето защо тук важи следното правило: терариумните растения, които имат малко влага, могат да се развиват добре в отворен контейнер. И обратното – растения, които могат да съхраняват достатъчно влага в стъблата и листата си, растат в затворен контейнер.

Едва ли някой би правил без толкова красива декорация на перваза на прозореца

Красива декорация на перваза на терариум със зелени растения

Но освен това има много растения, които се адаптират добре към новите условия на живот, но и такива, които са твърде разглезени, не могат да се адаптират и просто умират.

 Не забравяйте да изберете подходящи и най-вече лесни за грижи растения за вашия терариум у дома!

Изберете лесни за грижа растения за вашия терариум у дома

Това важи и за въздушните растения. Тъй като те имат различни нужди, всъщност можете да ги държите в открит или затворен терариум. Просто трябва да контролирате обичайната влажност в помещението и можете да се наслаждавате на вашите въздушни растения за дълго време.

Да проектирате сами терариум за растения изобщо не е трудно!

Да проектирате сами терариум за растения не е трудна задача

  1. Стъпка: Проектирайте свой собствен терариум за растения!

Независимо от стъкления съд, трябва да започнете със слой чакъл или камъни, които след това ще преминат под земята. По този начин вие давате възможност за подходящ дренаж и вентилация на растенията, тъй като терариумите нямат дупки или дренажи като другите сеялки.

 Чакълът и дребните камъни образуват водопропусклива основа за терариумните растения.

Терариум чакъл малки камъни пропусклива основа за растения

Внимание! Без слоева система попадате в блато, където растенията гният рано или късно и умират напълно.

Система от слой от терариум, в противен случай растенията ще изгният

Избягвайте преливане, което може да доведе до мухъл и кореново гниене, и отваряйте затворени терариуми, така че влагата да излиза от тях от време на време. Терариумите от мъх са изключение тук.

И се уверете, че имате подходящата почва за вашия терариум. Това означава кактусова почва за сукуленти, почва от торфен мъх за мъх и професионална почва за други растения.

Можете да украсите терариума си с малки камъни и черупки.

Украсете терариума с малки камъни и черупки

  1. Стъпка: Поставете последните щрихи на терариума

Можете също така да добавите декоративни елементи към терариума и да създадете интересни аранжировки. Просто внимавайте да не задавите растенията с тях. Ето защо е по -добре да се действа според минималистичния принцип: по -малко е повече!

Нашият редакционен екип се надява да ви хареса да проектирате свой собствен терариум!

 Малки фигурки украсяват терариума

Добавете малки фигурки към терариума като бижу

… и дори да изглежда смешно!

Добавете малки фигурки към терариума

Тази малка съкровищница е на правилното място в терариума!

Терариум малка съкровищница като бижу

Стара крушка може да служи като затворен терариум.

Терариум затворен в крушка

 Вкарайте творчеството си в игра и създайте нещо уникално!

От терариума се правят много стилни бижута в интериора

Терариум, който украсява дома ви.

Терариум дизайн много стилни бижута в интериорните идеи