Рододендрон градина рододендрон растение градина дизайн

Буйните цъфтящи рододендрони са истинска мечта за любителите на градинарството! В много обществени зони, като градски паркове и озеленени градини, великолепните растения от семейството на вересите разгръщат цветята си в различни нюанси на цвят. Рододендроните се считат за дълголетни, но относително взискателни. Как да създадете своя собствена градина с рододендрони.

Разнообразие от цветове: Кои Blüпалаткаöне хармонизирам?

Първото нещо, което ще забележите, е многото различни цветове на цветята на рододендроните. Това разнообразие от цветове налага да разработите фиксирана цветова концепция преди покупката, която наистина се появява във вашата собствена градина. Можете да избирате между няколко нюанса на синьо и лилаво, както и жълти, розови, оранжеви, червени или бели рододендрони.

Някои от тези нюанси не си пасват добре, като розово и оранжево. Други, от друга страна, създават прекрасни цветови хармонии или силни контрасти, които идват в градината. Ограничете се до ограничен, но балансиран спектър от цветове и с много различни тонове редовно поставяйте бели цъфтящи растения като вид „цветен буфер“ между тях.

Не забравяйте, че различните сортове цъфтят по различно време, така че чрез умело комбиниране на растенията можете да се насладите на пищен цъфтеж от началото на пролетта до дълбоко през лятото.

Рододендрон градински дизайн на градина рододендрон

 От малък до огромен: рододендронът става висок от 20 до 500 см

Друг важен критерий за избор е безспорно височината на растението. Малките рододендрони с крайна височина до 20 метра са по -подходящи за саксията, отколкото за леглото, докато гигантските растения до 5 м заемат много място. Разбира се, има и възможност за комбиниране на растения с различна височина помежду си, например във възходящ или низходящ ред.

Дясната място Für взискателните растения wÄлекувам

Ако искате да създадете дълготрайна, процъфтяваща градина с рододендрон, трябва внимателно да изберете местоположението на растенията. Растението с блатни лехи с естествено предпочитание за залесени площи не иска да стои прекалено влажно, добре дренираната почва гарантира, че дъждовната вода може да се оттича бързо.

Рохкавата почва с киселинна стойност на pH около 4,2 до 5,5 предлага най-добрата основа за здравословен растеж на отделните растения. Въпреки това, ако вашата градина има много глинеста и глинеста почва, препоръчваме да потърсите устойчиви на вар видове рододендрони, които могат да понасят почти неутрална стойност на pH до 6,5.

Рододендроните не обичат твърде много слънчева светлина или постоянна сянка, затова място в частична сянка, може би под дървета, е идеално за вечнозелените растения.

Градински растения Рододендрон градинарство

 Засаждане и грижи за рододендрони

Изкопайте възможно най -голяма дупка за засаждане на вашия рододендрон, така че фината мрежа от корени да не се повреди, когато се постави в земята. Специална рододендронна почва, смесена с торфен прах, предлага на прясно засадените растения най -добрата основа за бързо пускане на корени и развитие.

Никога не наторявайте рН-чувствителните растения с компост, а само със специален тор за рододендрони. В противен случай почвата ще стане твърде алкална и рододендронът ще бъде повреден. Ако редовно премахвате изсъхналите части на растението, рододендронът ще посвети цялата си сила на образуването на пъпки, а не на образуването на семена. След цъфтежа се препоръчва подрязване на растенията; рододендроните на дърветата са изложени в долната част и по този начин разкриват красотата си като великолепни дървесни отделни растения с истинско привличане на очите. Информация за правилното подрязване на растенията може да се намери в градинския вестник.

Нанасяйте нов слой мулч от кора всяка година в подножието на растенията или алтернативно засадете почвено покритие под вашите рододендрони. Възползвайте се от възможността да удължите времето за цъфтеж във вашата прясно създадена рододендронова градина, като изберете почвопокривни растения, които също ще цъфтят в края на лятото и есента.

Рододендрон градина пейзаж цветя розов дизайн градина

 Снимки: istockphoto.com