В горещите летни дни всички обичаме да носим красива слънчева шапка, която предпазва главата ни от вредните UV лъчи. Терминът слънчева шапка обаче не означава само стилен аксесоар. Професионалните градинари в немскоезичните страни веднага ще разпознаят красивото и полезно растение за слънчеви шапки. В някои региони на Германия и Австрия е известен между другото като слънчева шапка или глава на таралеж. В супермаркета, особено в отдела за чай, винаги ще намерите латинския термин – ехинацея. В днешната статия бихме искали да споделим с вас някои важни съвети за грижа, както и факти, които си струва да знаете за растението шишарка. Така че можете да очаквате с нетърпение този летен цъфтеж в собствената си градина, на балкона или в хола.

Приликата със слънчева шапка е безспорна

Coneflower растение - заслужава да се знае и съвети за грижи за лятно цъфтеж ехинацея красиво цвете

Ехинацеята цъфти много интензивно и образува малки храсти в рамките на един сезон

Coneflower растение - Интересни факти и съвети за грижи за летни цъфтящи бели кремави цветя ехинацея

Интересни факти и интересни факти за растението шишарка

Ехинацеята първоначално идва от Източна и Централна Северна Америка, но сега се отглежда и в Европа и Азия. Той е многогодишен, устойчив на суша и много приспособим, така че може да процъфтява в нашите легла, както и в саксии. При идеални условия на грижа, ехинацеята достига максимална височина до 150 см, включително цветната глава, през вегетационния период. В зависимост от вида и сорта, той цъфти от май до октомври с атрактивни, дълготрайни, често ароматни цветя, които наподобяват слънчеви шапки или малки слънчогледи. Кръглите цветни глави съдържат малки бодли, от които цветето е спечелило и латинското име Ехинацея. Ботаниците смятат, че името произлиза от термина Echinoidea, морски таралеж.

През цялото лято растението от шишарки е естествен магнит за пчели, пеперуди, ховерфили и други опрашители, обичащи нектара в градината. Веднага след като цветните глави станат кафяви, можете да приберете семената в тях или да оставите растението да се размножава.

Планирайте външни зони, благоприятни за опрашителите

Coneflower растение - заслужава да се знае и съвети за грижи за лятото цъфтеж пеперуда жълт цвят

Дизайн на лятна тераса, в който да се влюбите

Coneflower plant - Интересни факти и съвети за грижа за идеите за балкони за декоративни растения през лятото

Биоразнообразие и медицина

В действителност растението шишарка не е един ботанически вид, което всъщност означава род с десет различни вида, всеки с множество различни сортове. В големите градински центрове и онлайн магазини вече можете да намерите сортове ехинацея с бели, лилави, червени, жълти, оранжеви, двуцветни и многоцветни венчелистчета.

Ехинацеята принадлежи към едно от най-богатите на видове ботанически семейства, слънчогледа, и затова е тясно свързана със слънчогледа, невена, арниката, лайката и много други декоративни и полезни растения. Ако сравните снимки на тези цветя, можете да видите приликите веднага.

Както при споменатите по -горе “роднини”, лечебни ефекти на растението шишарка добре познат от древни времена. Листата, цветята, соковете и екстрактите от вида Echinacea purpurea, pallida и angustifolia се използват за инфекции на дихателните пътища или пикочните пътища, за слабо зарастващи рани и за профилактика на настинки. Чаят от ехинацея, както и множество лекарства и хранителни добавки вече се предлагат във всички аптеки и аптеки на ниски цени. Останалите седем вида ехинацея не получават същите активни съставки и поради това се отглеждат главно като декоративни растения и нарязани цветя.

Местните жители на Северна Америка вече оценяват ехинацеята заради нейните лечебни свойства

Coneflower растение - Интересни факти и съвети за грижи за летни цъфтящи опрашители на пеперуди

Слънчевата шапка обикновено може да се намери в цветовете лавандула или виолетово

Coneflower растение - струва си да знаете и съвети за грижи за лятното цъфтеж лятна градина ехинацея

Местоположение и температура

Както вече може да се досетите от името, растението шишарка обича слънцето и може да издържи на изгарящите му лъчи. Нужни са най -малко 4 до 8 часа изгарящо слънце, за да образуват своите цветя и не трябва да бъдат засенчени от други растения. Ехинацеята е чудесна за южните градини или первазите на прозореца, където обикновено само сукулентите могат да оцелеят в жегата.

Както вече споменахме, тези декоративни растения също са много здрави. Той лесно може да преживее както екстремни жеги, така и екстремни студове. Веднага след като ехинацеята е завършила цъфтежа през есента и е изхвърлила семената си, цялото растение постепенно започва да отмира. Най -добре е в този момент да не ги отрязвате, тъй като корените ще изтеглят останалите хранителни вещества. Веднага щом стъблата изсъхнат, можете да отрежете шишарката близо до земята. Ще ги видите отново в края на пролетта, когато растението се събуди от зимен сън.

Днес ще откриете и много интересни цветови комбинации

Coneflower растение - заслужава да се знае и съвети за грижи за летните цъфтящи огнени разноцветни сортове

Дори тъмно лилаво като това

Coneflower растение - Интересни факти и съвети за грижа за всичко, което през лятото цъфти интензивно червен сорт

Вода и тор

Растението от шишарка обича топлината и следователно може лесно да преживее кратки периоди на суша в градинското легло или саксията. В особено горещите летни дни все още е препоръчително да проверявате горните 3-5 см почва за сухота около два или три пъти седмично. Ако вашата ехинацея е в съд, изсипете, докато водата започне да се събира в купата. Винаги изхвърляйте това, за да избегнете евентуално гниене на корените.

Що се отнася до торове, бързо ще откриете, че това декоративно растение не се нуждае от никакви торове, за да произвежда красиви цветя. Всъщност твърде много тор може да причини повече вреда, отколкото полза. Затова професионалните градинари препоръчват просто да обогатите леглото или контейнера със слой компост или добре изгнил оборски тор веднъж през пролетта.

Младите растения обикновено се нуждаят от по -често поливане

Coneflower растение - Интересни факти и съвети за грижи за развитието на лятно цъфтеж

По -малко е повече в Ехинацея

Coneflower растение - заслужава да се знае и съвети за грижи за лятно цъфтеж сорт оранжево цвете

Почва и пресаждане

Растението от шишарки също не е особено придирчиво към почвата. Може да процъфтява в обикновена почва за саксии, както и в пясъчни, глинести или бедни на хранителни вещества субстрати. Ехинацеята обаче се чувства най -добре, когато стойностите на рН са между 6,5 и 7,2 и почвата е добре дренирана. Трябва само да пресаждате това декоративно растение, когато то напълно напълни контейнера си, тоест веднъж на 3-4 години.

Ехинацеята е изключително здрава и лесна за грижа декоративна растителност, която награждава дори и най -малкото внимание година след година с все по -великолепен цъфтеж. Вашата лятна градина е наистина непълна без слънчевата шапка.

Главата на прерийния таралеж има дълги, тънки венчелистчета, които хубаво пърхат на вятъра

Растение Coneflower - струва си да се знае и съвети за грижа за сорта летен цъфтеж тънък дълъг

Това декоративно растение също е чудесно подходящо като отрязано цвете в летни аранжименти

Coneflower растение - заслужава да се знае и съвети за грижи за лятото цъфтеж жълти цветя доста

Цветето може да издържи до една седмица във вазата, но изсъхва във венеца

Coneflower растение - заслужава да се знае и съвети за грижи за лятно цъфтеж schnittblume ваза подредба

Растение Coneflower - струва си да знаете и съвети за грижи за лятото цъфтеж жълто красиво лято

Coneflower растение - струва си да знаете и съвети за грижи за летния цъфтящ лилав ехинацея

Coneflower растение - Интересни факти и съвети за грижа за всичко, свързано с летните цъфтящи червени сортове за летни градини