Ако искате да засадите ябълково дърво, есенният сезон е най-подходящото време за това. Процесът е лесен и не изисква особен опит в градинарството. Но има няколко съвета, които ще ви осигурят дългосрочни задоволителни резултати. Има редица важни малки неща, които трябва да имате предвид при избора на растителни дървета. Някои засягат вкуса и качеството на плодовете, а други – дизайнерската функция на дървото в градината. Друг съвет, който искаме да ви дадем предварително, е, че можете да засадите няколко ябълкови дървета едновременно, защото по този начин те ще се оплождат взаимно. Ще се радваме да ви запознаем с тези и други аспекти на темата „засаждане на ябълкови дървета“ в следващите няколко реда.

Когато засаждате ябълково дърво, моля, помислете кой сорт предпочитате

Ябълките са здрави за засаждане на ябълкови дървета

Изберете правилното ябълково дърво

Първата стъпка би била да изберете подходящо ябълково дърво за вашата градина. В допълнение към страхотните плодове, които събирате, той може да ви помогне и по други начини. Доброто ябълково дърво хвърля сянка и разкрасява градината. Може да расте високо и да хвърля сенки или можете да засадите редица овощни дървета и да ги използвате като ограда или параван за поверителност.

Всеки от различните дървесни видове ви предлага една или повече от тези опции. Друг решаващ критерий при подбора е чувствителността към образуване на гъбички и други болести.В тази връзка някои сортове ябълки са много по -лесни за грижи от други.

Най -доброто нещо, което трябва да направите, е да засадите няколко ябълкови дървета веднага, така че да се оплождат взаимно

Засадете ябълково дърво - красиви ябълкови дървета в гората

Засадете стари и регионални сортове ябълки

Ако наистина искате да берете здравословни плодове, богати на витамини, тогава най -доброто, което трябва да направите, е да засадите сорт ябълково дърво. Съществуват и значителни регионални различия, които трябва да се вземат предвид. Не забравяйте да попитате един или повече експерти кои сортове са най -подходящи за вашия регион и местния климат. От една страна, това е важно за доброто развитие на ябълките. Освен това изборът на регионални сортове е по -добро решение от гледна точка на екологичната устойчивост.

Има много различни видове ябълки, но не всички от тях са идеални за вашия регион

Засаждане на ябълково дърво - много страхотно ябълково дърво

Избор на правилното място

И тези, и всички други овощни дървета харесват топлината и светлината. Трябва да спазвате абсолютно тези условия, когато определяте местоположението. Не може високите дървета или сгради да хвърлят сянка върху него. Ябълковите дървета също не могат да нарушават развитието на други растения. Поставете ги далеч от зеленчукови петна, така че да не ги предпазват от слънцето. В близост могат да се използват само растения, които се развиват добре на сянка. Почвата на избраното място също не трябва да бъде прекалено влажна, за да може ябълковото дърво да се развива добре.

Плодовите дървета обикновено го обичат топло

Засаждане на ябълково дърво - различни по размер растения

Вретено или багажник? Изберете правилния сорт!

Както при всички дървета, има и различни сортове за ябълки. Високите или наполовина стволове имат естествен вид. Има и формата на вретеното, което вероятно е подходящо за много съвременни градински дизайни. С това имате най -голям шанс да получите вкусни ябълки и красиви градински декорации.

Стъблото или вретено биха били по-подходящата форма за отглеждане във вашия случай?

Ябълково дърво растение ябълково дърво с плодове

Направете правилно дупката за засаждане

Растенията могат да бъдат засадени с голи корени или в саксия за цветя. Това всъщност няма почти никаква разлика. Това, което наистина има значение, е внимателната и правилна подготовка на дупката за засаждане. След като направите това правилно, едва ли ще сбъркате след това. Ето нашите съвети!

Всеки сорт ябълка изисква свои собствени грижи

Засаждане на ябълково дърво - идеи за градина - страхотна ябълка

Овладейте правилно дупката за засаждане

Размерът на дупката за засаждане обикновено се основава на саксията или крака за засаждане. Съотношението между тях трябва да бъде около 1: 2. С други думи, идеалната дупка за засаждане е около два пъти по -голяма от диаметъра на тази на крака за засаждане. Това се оформя най -добре с помощта на лопата. Дълбочината на ямката за засаждане също е от голямо значение. Това определено трябва да е малко по -голямо от крака на растението. Основното правило в този случай е „с една трета“. Дупката за засаждане също не трябва да е твърде дълбока! Важно е т.нар Довършителна агенция над земята. Трябва също така добре да разхлабите почвата в и около ямата за засаждане. Изкопаната земя трябва да бъде натрупана наблизо, тъй като ще ви трябва по-късно.

Внимание: Ако преди е имало друго растение на същото място, първо трябва да премахнете всички коренови остатъци!

Плодовите дървета могат да украсят и структурират градината

Ябълково дърво засадете няколко дървета идеи за градина

Поставете ябълковото дърво в земята, подкрепете и наторете

Следващата стъпка е да поставите крака на растението в земята и да го подкрепите с растителна пръчка. Най -добре е да изберете такъв със специално покритие, което предпазва от гниене. Пръчката трябва да е на приблизително същата височина като тази от багажника. Сега можете да използвате компост или тор. Има два начина да направите това. С един хвърляте и двете в дупката за засаждане и се смесвате със земята. В другия случай дупката първо се запълва само с пръст и върху нея се разпръскват торът и компостът. И в двата случая трябва да стъпите с краката си върху земята около дървото и водата.

Важно: Не използвайте прекалено много компост и тор, защото бихте могли да привлечете с тях трици! По избор е използването на специални мрежи, които се поставят в дупката за засаждане. Те предпазват дървото от различни вредители.

Със сигурност би било възможно да се комбинират няколко различни сорта ябълки

Идеи за саксии за цветя - засадете красиво ябълково дърво

Къде всъщност трябва да купите ябълковото дърво??

Най-доброто място за закупуване на ябълково дърво е от разсадник. Там получавате полезни съвети и отговори на всички важни въпроси, като например дали дървото би било подходящо за съответния регион или не. Това струва малко повече, но шансовете ви за успех са много по -големи.

Желаем ви хубава есен и много страхотни ябълки догодина!

За да се развие правилно ябълковото дърво, е важно да го подрязвате правилно. Научете как точно да направите това от следния видеоклип: 

Ябълковото дърво е идеално за естествената градина

Идеи за градински дизайн Засаждане на ябълково дърво

Помислете за всички вкусни конфитюри и сокове, които можете да си направите сами!

засадете няколко здрави ябълки ябълково дърво

Ябълковите дървета не трябва да хвърлят сянка върху близките зеленчукови петна

Засадете няколко реда растения ябълково дърво

Знаете ли вече къде точно ще сложите ябълките си?

Страхотни идеи - засадете ябълково дърво

Кой сорт ябълка би бил най -подходящ за вас?

Ливада с ябълково дърво, засаждащо ябълково дърво