културни растения тайландски аглаонемата

Полезни съвети за любителите на растенията

Показаните тук 10 стайни растения изобщо не страдат от липса на слънце. Те също могат да се справят добре на сянка, далеч от прозореца. Те растат много добре в тъмни помещения, където не са насочени към слънцето. Директните слънчеви лъчи са дори вредни за тях. Повечето от описаните тук растения нямат цветя, но те се отличават с формата и размера на листата си.

Кочан конец – стайни растения за тъмни помещения

Стайни растения Aglaonema Firecracker за тъмни помещения

Бутална нишка – зелено -бяла зеленина

aglaonemata стайни растения за тъмни помещения

Красотата на кочанната нишка се крие в нейната продълговата, цветна зеленина. Растението расте много бавно, така че трябва да го пресаждате на всеки 3-4 години. Тя обича торенето, топлината и влажния въздух. Но не издържа на въздушни течения и дим в стаята. Отглеждайте растението в малка саксия и го предпазвайте от пряка слънчева светлина.

Цвете на сянка

aspidistra стайни растения за тъмни стаи зелено наситени

Това е едно от най -здравите стайни растения, поради което англичаните ги кръстиха „железни“. Замърсителите на въздуха, без поливане или сух въздух не са вредни за цветето на сянката. Директните слънчеви лъчи могат да изгорят листата ви, затова дръжте саксията далеч от прозореца. Пресаждайте цветето на всеки 5 години.

Папрат от далак

Асплениум катерещи стайни растения за тъмни стаи Asplenium trichomanes екзотичен вид

Елегантна, дълга зеленина

далечни саксии земя стайни растенияс

Добре познатата папрат е папратът на далака, който англичаните лирически наричат ​​”гнездо на птицата на папрат”. Това растение принадлежи към семейство папрати. Листата с форма на меч са дълги 60 см. Далечната папрат обича сянката и влажния въздух. Сухият, топъл въздух е много вреден за това зелено стайно растение.

Боб коса

Helksine свежи бибо глава зелени листа

С нежните си къси листа прилича на мъх, а може да се отглежда и във висяща кошница с цветя. Той покрива пода с изискан зелен килим. Но бъдете внимателни – дръжте това растение далеч от ниски растителни видове, може да ги задуши. Често трябва да ги поливате и пръскате.

Лък коноп

Стайни растения Sanseviera за тъмни стаи

Луковият коноп процъфтява както на слънце, така и на сянка, сухият въздух, теченията и нередовното поливане не му навредят. Не можете да го трансплантирате в продължение на много години и той винаги остава толкова здрав и красив. През зимата дори можете да забравите за поливането.

Включете

Висящ лесен за поддръжка контейнер за растения Scindapsus Лесна грижа за стайни растения Scindapsus за тъмни стаи

В Англия тази лиана с цветни восъчни листа се нарича дяволски бръшлян. Жълтите или белите издънки са украсени със светлозелени листа. Те обаче могат да избелват много бързо на сянка. Това растение изглежда много интересно и привлекателно в висяща кошница на стената. Efeutute не обича течения, сух въздух и пряка слънчева светлина.

Филодендрон

стайни растения катерещи сребърни мечове пълзящ сребърен меч екзотични растения тъмни стаи

Филодендронът е тропическо растение, което обича влажен въздух и мека светлина. Блестящите листа и светлозеленият цвят са характерни за този вид растения. Много добре се справя на сянка. Това е лиана, затова поставете стъбло, покрито с мъх, което ще ви служи като опора. Не забравяйте да пръскате редовно.

Драконово дърво

драконови дървета саксийни растения идеи грижи стайни растения за тъмни стаи

Палмовидни листа

драконово дърво екзотични стайни растения тъмни стаи

Драконовото дърво има тънки, дълги листа (70 см) и може да процъфтява на сянка и да понася неравномерно отглеждане. Поставено от западния или източния прозорец, драконовото дърво процъфтява най -добре.

Папрати

Стайни растения за тъмни стаи далеч

Повече от 2000 вида папрати са лесни за отглеждане у дома. Ако пръскате листата особено през зимата, уверете се, че почвата в саксията е влажна.

Пълзящ бръшлян

стайни растения бръшлян за тъмни стаи

Много популярна, популярна лиана е бръшлян, който бързо се развива и покрива стените.

стайни растения бръшлян за тъмни стаи

 Видовете бръшлян са безкрайни – овални, звездообразни, вълнообразни листа. Растенията с монохромна зеленина са много по -ефективни от цветните – жълти и бяло -зелени. Частична сянка, стъбло (като опора), често пръскане (също през зимата), пресаждане на всеки две години в по -голяма саксия за цветя – това е, от което се нуждаете. И вашата грижа, разбира се!