Клематис, клематис, клематис – този предимно грациозен род растения с над 300 вида и безброй сортове и хибриди принадлежи към едно от най -големите ботанически семейства, семейство лютикови. Както вече можете да се досетите от немското име, това са изключително подобни на лоза катерещи и понякога пълзящи растения. Те са родом от залесени, тропически до субарктични зони и са разпространени почти по целия свят поради биологичното разнообразие. Повечето видове клематиси са вечнозелени, широколистни, многогодишни и могат да се изкачат на височина и ширина до 5-6 метра. Тук, в Германия и Австрия, видът обикновен, изправен, италиански и алпийски клематиси може да се наблюдава в дивата природа. В днешната статия бихме искали да споделим с вас някои важни съвети за грижа за клематис, за да можете да се насладите на това цъфтящо декоративно растение и у дома.

Клематисите са род с 300 вида и хиляди сортове

Грижата за клематиса и нещата, които трябва да знаете за клематисите, са доста красиви

В пълен разцвет клематисите са истинско привличане на очите в градината или саксията

Clematis Грижа и интересни факти за клематис розов клематис култивар визуална защита

Интересни факти и информация за клематиси

Клематисите са прекрасни, изключително здрави и лесни за грижа декоративни растения, които могат да процъфтяват при почти всички условия. Клематисите могат да бъдат засадени директно в градинска почва или в саксия. След това може да се постави вътре или отвън на балкона или терасата почти през цялата година.

Подобно на други лози, клоните на клематис са гъвкави и трудно се отчупват, което прави растението идеално за ветровити градини. Клоновете на горските бръмбари също са чудесни за направата на летни венци с цветя. Честото подрязване също стимулира силен растеж и по -богат цъфтеж. Така че можете да режете клони редовно и безгрижно. Не забравяйте да носите градински ръкавици, когато правите това. Клематисите принадлежат към семейството на лютичетата и по този начин съдържат токсини, които могат да причинят обриви и възпаления. Като плюс, същата тази токсичност прави клематиса практически имунизиран срещу най -често срещаните паразити в градината.

С оптимална грижа за клематиса, декоративното растение образува големи, цветни и миришещи цветя от юни до септември. В зависимост от вида и сорта, те се предлагат в бели, кремаво жълти, лилави, червени, розови, сини или многоцветни комбинации. След цъфтежа се появяват декоративни, перални плодове с ядки, с които лесно можете да размножите растението.

Грижата за клематиса е безпроблемна и е идеална за любители градинари

Грижа за клематис и интересни факти за клематиса бял цвят магически красив

Клематисите определено се нуждаят от опора за катерене като контейнерни растения

Грижа за клематис и интересни факти за помощ при катерене на клематис помощни средства за катерене катерещи растения

Тези растения могат да бъдат намерени в почти всеки цвят на дъгата

Грижа за клематис и интересни факти за двуцветен клематис доста разнообразие

Местоположение и температура

Родът Clematis включва над 300 вида, които, както вече споменахме, са разпространени почти навсякъде по света. Всички те могат да се справят добре в саксията. За градината обаче се нуждаете от издръжливи сортове, които лесно могат да издържат на минусови температури. Най -известните и най -деликатните от тях са обикновеният (клематис виталба), изправен (клематис ректа), италианският (клематис витицела) и алпийският (клематис алпина) клематис. При подходяща зимна защита тези растения могат да издържат дори на -30 градуса.

Клематисът е здраво, лесно за грижа и издръжливо растение, но с необичайно изискване за местоположение. Лозите се нуждаят от пълно слънце през цялата година, докато корените се чувстват по -добре на хладна сянка. Поради това клематисът често се засажда по стени на къщи, огради, жив плет, храсти и дървета. Те не само осигуряват желаната сянка, но и служат като помощ при катерене. Особено мечтателна, оживена аранжировка се създава в градината в комбинация с катерещи рози. Неговите цветя и аромати се съчетават чудесно през лятото.

Студоустойчив, гъвкав, здрав, но с чувствителни корени

Грижа за клематиса и интересни факти за сорта виолетка клематис прекрасни

Синьото е цвят, който е изключително рядък в природата

Грижа за клематис и интересни факти за сорта клематис синьо доста

Семената и плодовете на декоративното растение са също толкова красиви, колкото и цветята

Грижата за клематиса и фактите за семената на клематиса размножават костилковите плодове

Вода и тор

Когато се грижите за клематис, във всеки случай трябва да се вземат предвид фините, повърхностни корени на декоративното растение. Това изисква редовно поливане и само внимателно косене или плевене наоколо. Точно както в гората, откъдето идват много видове клематиси, почвата винаги трябва да е леко влажна. Това е особено важно в края на пролетта, лятото и началото на есента. Меката вода или дъждовната вода обикновено са най -подходящи за това. Вашият клематис също може да се възползва от капково напояване. Разбира се, през зимата можете да поливате градинските си растения от време на време или изобщо да не ги поливате.

Ако отглеждате клематиса си в кофа, винаги изхвърляйте излишната вода от купата, за да избегнете гниене на корените. Освен това горните 3-5 см почва винаги трябва да са добре сухи между поливането.

Хранете клематиса с високо калиев тор веднъж през пролетта. Можете да приготвите това сравнително лесно у дома, защото банановите кори, утайката от кафе и конският тор са богати на калий. Веднага след това мулчирайте с органичен, зрял градински компост. Много градинарски специалисти също препоръчват да се добавя малко вар в почвата на всеки 1-2 години.

Цветовете на клематис могат да имат максимален размер 20 см, в зависимост от вида и сорта

Грижа за клематис и интересни факти за клематиса лилаво бяло цвете голямо

Цветните глави често са много близо една до друга, създавайки истинска стена от цветя

Грижа за клематис и интересни факти за розовите цветя на клематиса пълни

Почва и пресаждане

Клематисът се засажда в градината или саксията през пролетта или есента. Тези декоративни растения предпочитат влажна, но добре дренирана почва с неутрална до слабо алкална рН (7,0-8,5). Поради деликатните си корени, клематисите трябва да се пресаждат само ако са твърде големи за ваните си. Алтернативно, височината им може да бъде ограничена чрез редовно подрязване.

Грижата за клематиса е сравнително безпроблемна и възнаграждава вашите усилия година след година с впечатляващи цветя. След като бъде въведен в градината, е лесно да се разбере защо клематисът е популярен сред толкова много градинари по света.

Клематисите предлагат цветна уединение, защита от вятър и шум

Грижа за клематиса и неща, които трябва да знаете за екрана за поверителност на стената с лилави цветя на клематис

Можете също така напълно да покриете грозни стари стени

Грижа за клематис и интересни факти за цъфтежа на стария стенен клематис

При някои видове цветните глави висят надолу

Грижа за клематис и интересни факти за сорта клематис, висящ лилав

Внимавайте, домашни любимци и деца нямат право да гризат клематиси

Грижа за клематис и интересни факти за сорта клематис с висящи цветни глави

На езика на цветята клематисът означава изобретателност, изтънченост и духовна красота

Грижа за клематис и интересни факти за клематиса лилав виолетов цвят красив

Грижа за клематис и интересни факти за клематисите червени бели цветя доста

Грижа за клематиса и интересни факти за клематисите прекрасни сортове лилаво

Грижа за клематиса и интересни факти за двуцветните сортове клематис лилаво бяло

Грижа за клематис и факти за двуцветните сортове клематис виолетово бяло

Грижа за клематис и интересни факти за клематис червен сорт бордо