Тиквите очевидно са едни от най -популярните плодове за ядене и декориране през есента и зимата. Те се върнаха в разгара на сезона и могат да се видят почти навсякъде в супермаркетите и по витрините. Толкова разнообразни по форма, цвят и размер, тиквите предлагат изобилие от вдъхновение не само за любителите на декорацията, но и за професионалните готвачи. Защото не само атмосферните есенни аранжименти могат да бъдат изпълнени с него. Приготвят се и вкусни ястия с ценните есенни подаръци. Затова днес ви представяме 10 от най -популярните видове тиква. Някои от тях са подходящи само за декориране, а други са подходящи и за готвене. Потопете се в приказния свят на тиквите!

Използвайте най -популярните сортове тиква по различни начини

най -добрите сортове тиква есенна декорация

Популярни ядливи сортове тиква

В света има повече от 800 вида тикви и за щастие можете да намерите някои от тях и тук. Следните три сорта очевидно са най -известните и най -подготвените. Всички те съдържат здравословен бета-каротин, много фибри и много минерали като калий, калций, магнезий и желязо.

Тиквите също са изключително нискокалорични и са идеални за приготвяне на супи, яхнии, сладкиши и десерти.

# 1 тиква Хокайдо

годни за консумация тикви

Кръглите тикви с оранжев цвят от Япония отдавна са пристигнали в Германия и са се превърнали в неразделна част от есенното меню. Те приличат на голям лук и са сравнително малки в сравнение с други тикви. Пулпът им има леко орехов вкус и се съчетава добре с други зеленчуци, както и с пиле, риба и месо. Нашият любим метод за приготвяне е: вкусната тиквена супа с кокосово мляко!

Допълнителен съвет: Не белете тиквите от Хокайдо. Кожата им е доста тънка и придава на ястието още повече орехови пици.

# 2 тиква тиква

сортове тиква годни за консумация тикви

Не по-малко популярна е маслената тиква с вкус на масло. Той има отличителен крушовиден силует и обикновено е жълтеникав на цвят. Едно от най -големите му предимства в готвенето е, че има много малко семена и много пулп. Точно като Хокайдо, тиква от титла може да се хапва както варена, така и сурова. Има още по -добър вкус, когато е неузрял. Колкото по -узрява плодът, той получава малко по -тъмен цвят и може да стане светлокафяв.

# 3 тиква индийско орехче

индийско орехче тиква годни за консумация тикви

Наричан още Muscade de Provence, тиквата от индийско орехче е една от най -големите тикви, които познаваме. Пулпът му има леко кисел вкус на индийско орехче, но също така е много сочен и ароматен и е особено добър в екзотични ястия. Този вид тиква може да бъде разпознат веднага по отличителната си форма на ребро. Тиквените орехи могат да бъдат намерени в много цветове, от жълто и оранжево до зеленикаво и синьо до по -тъмни нюанси на сивото.

Известни сортове тикви за декориране

Въпреки че всички тикви правят страхотни декорации за есента или Хелоуин, има някои, които се считат за чисто декоративни тикви. Те не трябва да се консумират, тъй като съдържат голямо количество кукурбитацини. Тези горчиви вещества могат да причинят гадене и диария. Те са нездравословни и дори доста вредни за хората.

Чисти декоративни тикви

Следните два вида тиква често се разглеждат като популярни есенни декорации на первазите на прозорците и витрините. Те са известни в специализирани магазини като „индийски микс“. Изглеждат сладки и много декоративни. Както вече споменахме, те са само там, за да им се възхищаваме, а не за ядене!

# 4 Коронни тикви – Шенотни корони

Сортове тиква Shenot Crowns Декоративни тикви

Малките плодове с форма на корона могат да бъдат намерени в топли жълтеникави и зелени тонове. Те имат дълъг срок на годност и могат да бъдат умело поставени навсякъде заедно с други естествени материали като вкусни есенни декорации.

# 5 Тикви с нокти – Есенни крила

Тикви Декоративни Тикви Есенни крила

Същото важи и за техните удължени колеги. Бели, зеленикави, със или без ивици Декоративните тикви на Autumn Wings изглеждат невероятно ефектни. Поставете ги в плетени кошници или просто разпръснати по перваза на прозореца. Те веднага стават ясен привличащ погледа в стаята.

Декоративни годни за консумация тикви

За разлика от негодни за консумация декоративни тикви, следните видове тикви са подходящи не само за декорация, но и за консумация. Те съдържат здравословни жизненоважни вещества и имат страхотен вкус.

# 6 Патисонови тикви

тиквени сортове патисон тикви оранжево

Тези тикви приличат на малки дискове или понякога на камбани и могат да бъдат намерени както в жълто и оранжево, така и в зелено или бяло. Ако приготвите това достатъчно рано, можете да изядете и купата. Ако просто оставите да престои по -дълго, можете да се насладите на прекрасна есенна украса и по -късно да я добавите към вкусна крем супа или обилна яхния без купа.

Тиквите “Patisson Custard White”

бели патисонови тикви

Патисоновите тикви изглеждат още по -декоративни с ивици

патисонови сортове тиква жълто бяло

# 7 Ротер Тюрбан, епископска шапка

Червена тюрбанова тиква ядливи сортове тиква

Тази отличителна тиква е една от така наречените тирбански тикви. От една страна изглежда като гигантска гъба, а от друга – като епископска шапка, поради което получи името си. Някои тикви от този сорт дори имат малки брадавици по кожата.

# 8 Сладки кнедли

Годни за консумация сортове тиква Сладка кнедлива тиква

Донякъде оребрени и прекрасно на райета, тези приказни тикви не трябва да се бъркат. На вкус са леко сладки, подобни на кестени. Можете не само да ги запържите, задушите или сварите, но и да им се насладите сурови в салати. Прекрасно!

# 9 Бебе Бу

Ядливи тикви Декоративни тикви Baby Boo

Белите тикви определено са в тенденция от известно време, особено в декорацията. Фините, бели тикви Baby Boo са едни от най -малките представители на всички трапезни тикви. Те имат едновременно плодов и ядков вкус и обогатяват яхниите, гювечите, десертите и т.н. с уникалния си вкус.

# 10 Джак бъди малък

Мини сортове тиква Mini Jack

Очарователна мини тиква, подходяща за всичко! На вкус е подобен на Хокайдо, но по-скоро леко брашнест. Купата също се яде. Тази тиква става вкусен заместител на пържени картофи във фурната или в тигана много бързо и лесно. Също толкова отлична идея е да го напълните с кайма, да го изпечете и да подправите с пармезан.

Насладете се пълноценно на сезона на тиквите и се възползвайте максимално от него! Атмосферни есенни аранжименти, вкусни супи или ястия – нищо от това не е проблем за тези прекрасни всестранни.

Разгледайте още повече видове тиква и се възползвайте от богатството на тези уникални плодове!

тиквени сортове ядливи тикви декоративни тикви