Издръжливите трайни насаждения са почти винаги първият избор, когато става въпрос за успешен, лесен за грижа дизайн на градината. Свежите зелени и красиви цветя трябва да ги донесат със себе си в многогодишното легло и да глезят сетивата ни. Веднъж създадени, растенията в идеалния случай трябва да растат и да ни радват с години. Определено имате нужда от многогодишни трайни насаждения …

И ако се чудите кои многогодишни растения всъщност са едногодишни и кои са многогодишни, бихме искали да изясним нещо важно за вас от самото начало: Многогодишните са винаги многогодишни растения. По правило те не се удължават. Повечето от трайните насаждения, които процъфтяват в тази страна, по принцип винаги са издръжливи. Техните корени, както и долните части на растението оцеляват през зимата и осигуряват нови издънки и нови цветя в градините и парковете през пролетта.

Ето нашите 20 фаворита, когато става въпрос за издръжливи многогодишни растения. Разгледайте ги и изберете вашите любими. Или може би ще намерите достатъчно място за всички тях във вашата градина или на балкона?

Много от местните лечебни растения също са издръжливи многогодишни растения

издръжливи многогодишни билки

Издръжливи многогодишни растения, които обичат слънцето

За щастие, има много прекрасни, издръжливи многогодишни растения за слънчеви места. Някои от прекрасните почитатели на слънцето са лечебни растения и билки, които всички сме виждали, консумирали или се наслаждавали като чай и аромати. Други са просто очарователно грациозни и стават истински привличащи погледа, особено когато се появят цветята.

  # Лавандула (Lavandula angustifolia)

издръжливи многогодишни растения лечебно растение лавандула

Красавицата с лилав цвят от Прованс отдавна се е чувствала комфортно в тази страна. Омагьосващият аромат на лавандула и многостранното му използване в дома и градината са високо ценени и често предпочитани от мнозина. Лавандулата е лесна за грижа, здрава многогодишна растителност, която расте дори на сухи почви. Различните видове лавандула също имат различна височина от около 35 до 70 см и цъфтят в светло розово, виолетово или синьо-виолетово. Лавандулата често се използва като почвено покритие срещу плевели или като граница на живо легло от много любители градинари.

# Равнецът (Ахилея)

издръжливи многогодишни растения бял равнец червени цветя

Това страхотно лечебно растение също има много сортове с различни цветове. Височината им може да варира от приблизително 6 до почти 80 см. Равнецът обича слънцето и също процъфтява на безплодни, сухи почви. Розетовидните му листа се появяват през пролетта. Стъблото е относително здраво и жилаво. Цветовете са оформени в чаши и излъчват своята безпогрешна, горчива миризма в началото на лятото. Белият равнец е известен още като ахилесова билка, дамска билка, Божия ръка, чаена билка или хемостатична билка… да назовем само някои от имената им.

# Градински чай (Salvia nemorosa)

издръжливи храсти от градински чай

Салвия с различните си разновидности е не по-малко известен и популярен. Това издръжливо многогодишно растение вече има красиви синьо-виолетови цветни свещи през юни. Те миришат много нежно и привличат множество пчели, пчели и пеперуди. Дори пясъчните почви нямат нищо против растението. Той е здрав и лесен за грижи едновременно и обикновено е висок между 30 и 50 см.

# Лупините (Lupinus)

издръжливи многогодишни цветя лупини

Това растение понякога се нарича смокиня или вълчи боб. Дивото многогодишно растение идва от Северна Америка и е доста здрава и бързо растяща. Тези видове лупини, които се считат за декоративни растения, са особено подходящи за градината, като например многолистните лупини (Lupinus polyphyllus). Красивите цветя на лупина радват окото от началото на лятото до края на август или дори понякога до средата на септември. Тъй като самото растение семена, то изрязва фина фигура като пъстър пълнител в градината.

# Сините възглавници (Обриета)

издръжливи многогодишни растения сини възглавници aubrieta

Като една от първите пчелни паши през пролетта, сините възглавници не само блестят в синьо, но и в розово, лилаво и бяло. Разпространяват се много бързо и са подходящи за идеално почвено покритие не само в алпинеума, но и върху сухия зид или на слънчеви, относително сухи склонове. Можете да засадите това вечнозелено, издръжливо многогодишно растение както през пролетта, така и през есента и да го използвате като естествена мярка срещу плевели.

# Слънцето булка (Хелениум хибрид)

издръжливи трайни насаждения булка слънце

Дори гледката и името на този многогодишен писък за слънце. Лесен за грижи и прекрасно цъфтящ, той просто принадлежи на всяка слънчева градина. Слънчевата булка цъфти главно в оранжево и жълто от юни до октомври и обича светлината и топлината, както и умерената почвена влажност и глинестата, богата на хранителни вещества почва.

# Делфиниум хибриди

издръжливи многогодишни насаждения делфиниум делфиниум

Богатите цветни чадъри на тези издръжливи многогодишни растения за съжаление са не само зашеметяващо красиви, но и неядливи. Защото делфиниумът е отровен. Така че внимавайте с малки деца в градината! Височината на растението може да достигне до 180 см при някои сортове, а цветята блестят в прекрасни цветови нюанси от бяло до светло синьо до ултравиолетово от юни до септември. Уверете се, че имате подходящо напояване и торене.

Издръжливи многогодишни растения, които също харесват частична сянка

Много издръжливи многогодишни растения предпочитат такива места в градината или в парка, които не са под парещото слънце през цялото време, но предлагат частична сянка. Тук имаме седем страхотни примера за такива растения, готови за вас. Разгледайте ги и открийте своя любим.

# Кранчето (здравец)

издръжливи трайни насаждения частична сянка здравец кран

Неизискващ и изключително лесен за грижа, кранът е просто перфектният избор не само като почвено покритие срещу плевели, но и като бордюр или като засаждане под дърветата. Повечето сортове многогодишни цъфтят от май до юли и много от тях са зелени дори през зимата. Кранът се разпространява много бързо с помощта на корените си и следователно може също да бъде засаден много лесно. Цветовете са деликатни и варират от бяло до светло розово до лилаво и лилаво.

# Хортензиите (Хортензия)

издръжливи трайни насаждения за хортензии с частична сянка Хортензия

Кой не ги познава – приказните хортензии! Тези, по принцип издръжливи растения, са много различни по размер и цвят, всъщност не са трайни насаждения в класическия смисъл, а по-скоро полу-храсти. Но ние така или иначе сме ги включили в този списък, защото хортензиите са идеално съвпадение за много трайни насаждения и самите те са красиви многогодишни лехи. Разбира се, такова великолепие на цветята също има своята цена. Хортензиите имат голямо търсене на вода и като богати на хранителни вещества, бедни на вар почви. Грижите за тях не са толкова лесни, но искат да бъдат добре обгрижвани и правилно отрязани. Усилията определено си заслужават. Обещано!

# Дамска мантия (Alchema mollis)

издръжливи трайни насаждения частична сянка дамска мантия Alchema mollis

Дамската мантия е издръжлива, дълготрайна и здрава многогодишна с нежни, жълти цветя и кръгли зелени листа. Той е доста приспособим и невзискателен към почвата и напояването. Растението се размножава изключително бързо и трябва да се отреже след цъфтежа. Подходящ е като почвено покритие за по -широки площи и по -големи градини.

# Лилави камбани (Heuchera)

издръжливи многогодишни растения лилави камбани Heuchera

Въпреки че цветята на това многогодишно растение са бели и нежни, той впечатлява с изразителни листа с ефектно зърно. Освен това листата могат да се видят не само в зелено, но и в оранжево и червено или в тъмно лилаво. Просто прекрасно! Във всеки случай почвата винаги трябва да е влажна и богата на хранителни вещества. Цветните дръжки се отрязват напълно след периода на цъфтеж, а сухите листа се отстраняват през пролетта.

# Незабравим (Myosotis)

Незабравими трайни насаждения

Перфектен, издръжлив почвен покрив с небесно сини, бели или розови, много филигранни цветя. Незабравката също е многогодишно растение, което принадлежи към пролетните цъфтежи и се разбира добре с много малко вода. Растението е сравнително лесно за грижа и неизискващо. Той се възпроизвежда отново и отново, след като вече е бил засаден в градината. Страхотно като бордюр или като пълнител за празнини.

# Herbstanemone (Anemone hupehensis)

Herbstanemone Anemone hupehensis издръжливи многогодишни растения

Както подсказва името, това многогодишно растение е закъсняло. Той само ни радва с омайващите си бели, розови, сини, червени или карминеночервени цветя от август и превръща градината в истински късен летен рай. Височината на растението може да бъде дори около 160 см при някои сортове. Стъблата са деликатни и дълги, а листата са леко окосмени. Богатите на хранителни вещества, умерено влажни почви са просто идеални за анемоната.

# Белодробните билки (Пулмонария)

издръжливи многогодишни растения в частична сянка белодробни билки pulmonaria

Друг пролетен цъфтеж от семейството на издръжливи многогодишни растения, който ни дава нежни цветя и декоративни листа в градината. Белодробните билки се разпространяват сравнително бавно през коренищата си и достигат височина около 30 см. Цветовете са предимно розови, лилави, сини или червени, а листата и стъблата са леко окосмени. Въпреки че трайните насаждения са относително лесни за грижи, те не обичат екстремна сухота или преовлажняване. Варовити почви се понасят добре, но перфектната почва за белодробни билки е все още донякъде глинеста и богата на хумус.

Издръжливи многогодишни растения, които предпочитат да растат на сянка

Не на последно място идва ред на сенколюбивите растения, които също са издръжливи многогодишни растения. Много от тях са подходящи като почвено покритие под по -големи дървета или като красиви акценти в сенчестото тревисто легло. Почти всички наши любими тук са доста пестеливи и неизискващи и дори подходящи за любители градинари с малко опит.

# Издръжливи папрати (Polypodiopsida)

издръжливи многогодишни растения за сенчести папрати

Почти всички представители на семейство папрат са трайни насаждения, които са доста неизискващи. Въпреки че папратите не цъфтят, те придават на градината отличителни зелени акценти със своите изразителни листа. Като почвено покритие под дървета или в сенчести ъгли, папратите са просто идеалният избор за успешен, лесен за грижа дизайн на градината. Те не обичат сушата, но не обичат и преовлажняването. Умерено влажна, разхлабена почва е идеална за папратите.

# Хостите (Хоста)

издръжливи многогодишни растения funkien hosta

Тези популярни декоративни трайни насаждения често се наричат ​​още сърдечни лилии и често могат да бъдат намерени в повечето градини в тази страна. Хостите обичат равномерна влага и богати на хумус, песъчливи до глинести почви. Повечето хости цъфтят през юни и юли, но има и видове, които цъфтят по -късно през август и септември. Цветовете обикновено са бели или лилави и растат на дълги стъбла. По принцип тези трайни насаждения са относително бавно растящи и се разпространяват чрез коренови бегачи.

# Бергенията (Бергения)

издръжливи трайни насаждения бергения

Неслучайно Bergenia бяха обявени за многогодишни на 2017 г. Те са не само изключително лесни за грижи и пестеливи, но и просто красиви, особено когато през април се появят красивите им розови цветя. Бергенията харесва влажни, богати на хумус почви и имат много ниска нужда от светлина. Едва ли е необходимо да наторявате трайните насаждения. Те се разпространяват най -добре чрез разделяне.

# Трилистната Waldsteinia (Waldsteinia ternata)

издръжливи многогодишни растения Waldsteinia ternata die waldstenie

Наричани още златни ягоди, тези красиви, издръжливи многогодишни растения са чудесен избор за сенчести места във вашата градина. Като популярна почвена покривка за много любители градинари, Waldsteinia цъфти в лимоненожълто от април до май. Цветовете са филигранни и наподобяват тези на ягоди. Перфектната почва за златните ягоди е богата на хумус и бедна на хранителни вещества, както и камениста до глинеста. Waldsteinien са много подходящи като засаждане на дърво за горски градини.

# Обикновената златна коприва (Lamium galeobdolon)

издръжливи многогодишни растения златна коприва Lamium galeobdolon

Това здраво, местно многогодишно растение ще озелени дори най -дълбоката сянка във вашата градина и ще я украси с нежни, жълти цветя през пролетта. Почти не се нуждае от поддръжка и се разпространява бързо. Понякога дори трябва да съдържате растението, за да предотвратите разрастването му в диво състояние. Също така би имало смисъл да отрежете издънки, които са твърде високи през есента.

# Prachtspiere (Astilbe arendsii)

издръжливи многогодишни растения великолепни врабчета Astilbe arendsii

Многогодишните растения от Източна Азия също са у дома тук от 19 -ти век. Неговите великолепни цветни метлички в бяло, кремаво, розово, карминено червено или лилаво украсяват градината от юни до септември. Растението обича влажни, богати на хранителни вещества почви и се разпространява сравнително бързо чрез бегачи. През пролетта трябва да наторите с компост и да разделите от ноември до март.

Заключение

Издръжливите многогодишни растения са забележителни, лесни за грижи растения. Има доста от тях, които обичат слънцето, други, които са склонни да процъфтяват в частична сянка и трети, които растат дори в най -дълбоката сянка. Изберете многогодишните насаждения, които харесвате най-много и ги поканете в собствената си градина. Отнасяйте се към всяко растение с любов и уважение и то ще ви благодари.

Издръжливите многогодишни растения ви носят красиви цветя и свежо зелено всеки път

издръжлив многогодишен дизайн на градината