Да работите в собствената си градина вечер след работа, да прекарвате уикендите на чист въздух и да превърнете имота в малък оазис – колко хора мечтаят за него или тази мечта се е сбъднала отдавна? Няма съмнение, че работата в градината може да бъде много релаксираща или да помогне за премахване на ежедневното разочарование от изрезките на тревата и плевелите върху компоста. Все още са много градинарска работа с рискове вързани заедно. От време на време могат да се случат леки наранявания и всеки, който работи с големи ножици или триони, се препоръчва да се грижи за четирите крайника. Тази статия разглежда начините да останете в безопасност, докато се забавлявате.

Градинарството е необходимо, но може да включва и рискове

Градинарство косене на тревата

Ръкавици – безопасност при много дейности

Понякога малките неща защитават. В този случай те защитават пръстите и ръцете и следователно наистина важните части на тялото. Ръкавиците са неразделна част от градинарството и, разбира се, в зависимост от вида, те изпълняват няколко задачи:

 • чистота – всеки, който някога е засаждал цветя, знае колко упорита може да бъде почвата. Практически залепва по пръстите, подхлъзва се под ноктите и понякога трудно може да се отстрани дори с много четкане и измиване. Градинарските ръкавици предпазват пръстите ви от замърсяване и в същото време помагат за образуването на мазоли или за това, че ръцете изглеждат небрежни.
 • Разфасовки – по-здравите ръкавици предпазват ръцете от леки порязвания, трески и разкъсвания. Те могат да възникнат на практика във всяка работа. Тези, които подрязват бодливите храсти или работят с остри треви, знаят как да защитят ръцете си.
 • Наранявания – Подходящите градинарски ръкавици, изработени от кожа и здрава тъкан, вече са избегнали много сериозни наранявания. Колкото по -здрав е материалът, толкова по -малко вероятно е нещо да проникне през ръкавиците.

Има смисъл да имате различни ръкавици. Особено здравите градинарски ръкавици не винаги са подходящи за работа, която изисква сигурен инстинкт, тънките ръкавици предлагат малка защита срещу шипове или мехури поради тежка градинарска работа.

Други важни елементи за безопасност

Разбира се, няма оборудване, което да се използва за цялата работа. Опаковането на теменуги във ваната с тежки ботуши, защитна жилетка и тежки панталони може да е безопасно, но ненужно. Въпреки това в градината има задачи, които включват реална опасност. И всеки любител градинар трябва да бъде оборудван за това:

 • Здрави обувки – не може да се каже твърде често, но здравите обувки можеха да спасят много животи. Особено при работа с тежки лопати, косачки за трева, тежки предмети и за всички задачи, включващи дървета и жив плет, обувките са от съществено значение. Те трябва да имат твърда, захващаща се подметка, а самата обувка поне да е изработена от здрава кожа. Тънките платнени обувки може да са достатъчни за цветни лехи, но ако работите сериозно в градината, трябва да обърнете внимание на градинските обувки дори в жегата.
 • защита на главата – Веднага щом трябва да работите над главата си, каската има смисъл. Това е особено вярно, когато дърветата се подрязват. Тънкият клон в черешовото дърво може да не изглежда тежък, но ако удари неблагоприятно черепа, ще има поне едно разкъсване.
 • Защитни панталони за верижни триони – става толкова бързо. Птица лети нагоре, концентрацията е изчезнала и резачката за момент се приземява в крака. Защитни панталони за верижни триони са подходяща защита за изрязване на краката Специално за всички работи, които се извършват с резачка, тя може да бъде полезна и за нормално рязане.
 • Защитна престилка – Те се предлагат в две форми: като защита, за да не се замърси облеклото, и като защита срещу порязвания. Последният вариант може да бъде съчетан чудесно с панталоните за защита на верижния трион, особено ако това не са долни дрехи.
 • предпазни очила – При рязане може бързо да се случи по -малки отломки да се въртят във въздуха. От съображения за безопасност внимавайте за очите си и носете здрави очила, когато изпълнявате тези задачи.

Предупредителни съвети

Много инциденти в градината се случват неволно и могат да бъдат избегнати. Това е все едно да правите домашно подобрение, защото кой не е ударил пирон в стената с чук с разхлабена глава? Когато работите в градината, сравнително голям брой злополуки могат да бъдат избегнати, ако се вземат предвид малко грижи:

 • поддръжка – примерът с чука го показва. Собствениците на градини винаги трябва да се грижат за работните си прибори, да ги поддържат и да ги проверяват за годност преди употреба. Разхлабените дръжки на секатора, дръжката на лопатата или колебливата количка трябва да бъдат поправени или сменени.
 • Внимание – ножовете на косачката се почистват бързо с ръчната четка, като същевременно можете да говорите или да планирате следващата маневра. Умните градинари знаят, че трябва да се занимават с работата, която вършат.
 • валидиране – Независимо дали става въпрос за прибиране на плодове, подрязване на дървета или изрязване на живия плет – градинарят винаги трябва да се подсигурява и да се грижи да има под ръка втори човек за опасна работа. Между другото, това важи и когато стълбата е поставена срещу дървото. Няколко счупени кости нямаше да се нуждаят от лечение, ако някой държеше нестабилната стълба.
 • Импровизирайте по -малко – Хоби градинарите са истински художници на импровизации. Това е добре, но в някои неща талантът просто не е на място. Вместо да вземете какъвто и да е удължител от мазето и да го поставите върху все още влажната морава, трябва да изберете кабелния барабан, който е подходящ за използване на открито. Че Кабел от косачката или електрически трион не е временно задържан или изместен от пътя. Понякога малки заобикаляния спасяват животи.

 Градинарството може да се извършва безопасно с подходящите предпазни средства

Градина за рязане на жив плет

Заключение – липсата на нужда от сигурност е смущаваща

Много градинари хобита смятат за неудобно да мислят много за собствената си безопасност в градината. Какво може да се случи на плоското парче непосредствено зад къщата? И в края на краищата, като дете сте се катерили по ябълкови дървета. Разбира се, никой не трябва да се предпазва от главата до петите, когато дърпа плевелите от леглото. От друга страна, когато се работи с реален потенциал за опасност, оборудването може да направи разликата между живот и смърт. И с всичко между тях? Добре поддържаните инструменти, практичните и здрави дрехи и разумни ръкавици не само помагат, но и гарантират повече забавление с градинарството.

Източници на изображения:

Фигура 1: @ Alexas_Fotos (лиценз CC0) / pixabay.com

Фигура 2: @ contact357 (лиценз CC0) / pixabay.com