Не винаги трябва да е изрязаната, зелена ограда. Мнозина също не харесват метал и дърво като градински огради. В такива случаи цъфтящият плет от храсти е естествена и устойчива алтернатива. Можете да избирате от многобройни цъфтящи растения, които превръщат градината в истинско привличане на очите и в същото време защитават поверителността ви от любопитни погледи. Така че днес имаме няколко добри съвета, готови за вас за това, което трябва да имате предвид, когато подреждате и се грижите за вашите цъфтящи растения за жив плет. Също така, по-долу са 7 от нашите любими за всички времена, когато става въпрос за цъфтящи растения за живия плет.

Изберете повече цветя в градината с цъфтящ плет!

цъфтящ плет

Създайте цъфтящ плет в собствената си градина

Цъфтящите живи плетове не само са красиви, но в повечето случаи излъчват небесен аромат във въздуха. Това мами не само собствениците на градини и минувачите, но също така привлича пчели, пчели и пеперуди. Така че, ако искате да създадете естествена градина, която насърчава биоразнообразието, определено се нуждаете от повече цъфтящи растения.

Решението за цъфтящ жив плет е просто оптимално. В допълнение към насекомите, много полезни организми като гризачи и птици не намират идеално убежище, както и храна тук.

Мислете и действайте устойчиво и отговорно!

Създайте подходящ за пчели цъфтящ плет

Помислете предварително кои цветове на цветята искате на живия плет. Какво ще кажете за почвените и светлинните условия във вашата градина? Искате ли да имате цветя само за определен месец или от ранна пролет до края на лятото? Придавате ли голямо значение и на аромата на цъфтящите живи растения? Отговорите на всички тези въпроси ще ви помогнат да изберете правилните цъфтящи храсти. Разбира се, можете също да изберете да комбинирате вечнозелени растения с цъфтящи растения. По този начин част от екрана ви за поверителност се запазва дори през зимата. В зависимост от географския регион, разбира се, трябва да обърнете внимание и на това колко устойчиви на зимата са живите плетове, за да можете да се насладите отново на цъфтящия си плет през следващия сезон дори при ниски температури.

Хортензиите са подходящи за ниско цъфтящ екран за поверителност в градината

цъфтящи хортензии за жив плет

За разлика от вечнозелените живи растения, трябва също да имате предвид, че цъфтящите храсти обикновено се нуждаят от много повече пространство. Когато създавате своя цъфтящ плет, трябва да оставите по -голямо пространство между всеки храст. Същото важи и за разстоянието до оградата или други растения. Ивица от жив плет трябва да бъде широка поне два метра.

Допълнително предимство на цъфтящия жив плет е, че е относително лесен за грижа. Особено що се отнася до подрязването, забелязвате го още през втората година след поставянето. Обикновено режете пролетните цъфтежи само на всеки две или три години, след като са цъфнали. Храстите, които цъфтят през лятото, могат да се режат веднъж годишно, за предпочитане през есента, когато се изисква по -задълбочено изрязване. За разлика от вечнозелените живи плетове, цъфтящите живи плетове не се изрязват строго по форма и в повечето случаи не с конвенционални тримери за жив плет. Също така редовно късайте изсъхналите цветове, за да могат да се развият нови и свежи.

А ето и нашите 7 фаворита за красив, цъфтящ плет в градината:

Булчински копия (Spiraea x arguta)

Поддържане на булчински жив плет

Булчинският шпат ни очарова всяка пролет през април и май с богатите си бели цветя. Техният интензивен аромат е допълнителен подарък за добро усещане, който е от полза за всички и създава свежа атмосфера. Това жив плет обича слънчеви места с добре дренирана и богата на хранителни вещества почва.

Форзиция (Forsythia)

цъфтящи живи плетове жив плет растение форзиция

Когато форзициите показват слънчевите си жълти цветя, вече знаем, че пролетта вече е тук. Тези чудесно цъфтящи храсти са невероятно лесни за грижа и здрави. Освен това те почти нямат никакви изисквания, що се отнася до подовете, основното е, че получават достатъчно слънчева светлина.

Обикновен тръбен храст (Philadelphus coronarius)

Обикновеният тръбен храст създава цъфтящ жив плет

От май до юни се оставяме да се поглезим с омайния аромат на лулата. Неслучайно се нарича още ароматен жасмин. Може да процъфтява както на слънчеви, така и на частично засенчени места, а понякога дори може да достигне височина над 2 метра.

Колквица (Kolkwitzia amabilis)

kolkwitzia жив плет растение цъфтящ жив плет

Деликатните розово-бели цветя на Kolkwitzia също се появяват през май и юни. Те имат кратка форма на камбана и миришат небесно сладко. Слънчеви и частично засенчени места са идеални за цъфтящия плет с Kolkwitzia, както и богатите на хумус и добре дренирани почви.

Градински хибискус (Hibiscus syriacus)

грижа за градински хибискус за цъфтящ плет

Фуниларните, филигранни цветя на градинския хибискус осигуряват малко южна екзотика в градината. Те ни радват всяка година от юни, а понякога дори до края на лятото. Оптималните условия за растението са слънчеви места, защитени от вятъра. Тя също е щастлива от богатите на хранителни вещества и богати на хумус почви, които са добре дренирани.

Картофена роза (Rosa rugosa)

диви рози цъфтящи жив плет

Дивите рози, като картофената роза, са абсолютен вътрешен връх, когато става въпрос за естествени, цъфтящи живи плетове. Те са истински празник за сетивата за всеки собственик на градина и отлична пчелна паша, за разлика от повечето култивирани рози. Много здрави, лесни за грижи и неизискващи, диви рози са подходящи за почти всички градински условия. Плодовете им, здравословните шипки, са не само много вкусни като сладко за нас, хората, но и истински деликатес за много птици.

Перука храст (cotinus coggygria)

перука храст цъфтящ плет

От юни нататък могат да се видят и живописно изглеждащите цветни стъбла на храста на перуката. Те често напомнят за захарен памук и варират от жълто-зелено в началото на лятото до розово-червено в края на лятото. Храстът е истински почитател на слънцето и предпочита чакълести и глинести почви, богати на вар и бедни на хумус. Отличен избор за вашия цъфтящ плет!

Изберете и вашите фаворити за цветен жив плет! Направете допълнително проучване, помислете внимателно предварително и получете съвет от опитни градинари и други професионалисти. Пожелаваме ви много градински забавления с него!

Приказен цветен сняг през пролетта

цъфтящ хедж булчински шпат

Буйните зелени иглолистни дървета създават хармоничен контраст със слънчевите форзиции

цъфтяща жива ограда форзиция

По -южен усет с нежните цветя на градинския хибискус

цъфтящ жив плет градински хибискус

Дивите рози очароват с красиви цветя и съблазнителен аромат

Цветен плет от картофена роза

Плодовете им също са хранителни за много малки същества в градината

цъфтящи живи плетове картофени розови плодове

Поддържайте цъфтящ плет

Създайте цъфтящи съвети за жив плет

цъфтяща пеперуда от жив плет

цъфтящ плет с хортензии от дъбови листа

Създайте жив плет с люлякови цветя

смесени цъфтящи растения за жив плет

рози цъфтящи жив плет

цъфтящ жив плет, растения за жив плет