За нас, любителите на кафето, популярното сутрешно кафе ни дава истински заряд на енергия. Но за растенията е същото. Зелените същества се възползват изключително много от утайката от кафе като тор. Този естествен начин на торене на растенията е не само лесен и евтин, но и доста ефективен и в същото време екологично чист. Защо е така и на какво трябва да обърнете внимание, можете да разберете в следващите редове.

Действайте устойчиво и използвайте утайка от кафе като тор

утайка от кафе като накрайници за тор

Защо трябва да използвате утайка от кафе като тор??

Утайката от кафе е чудесно домашно лекарство, което е твърде добро за кофата за боклук. Това, което е останало след приготвянето на кафето, може да се използва за различни цели. По отношение на растенията, утайката от кафе се използва успешно и като инсектицид поради съдържанието си на кофеин, особено срещу комари, и като тор за повечето цъфтящи и зелени растения.

Ценното вещество е богато на фосфор, калий и азот, както и на антиоксиданти и танини, които са изключително важни за растежа на растенията. Освен това утайката от кафе обогатява почвата с хумус и има донякъде кисел ефект, което някои растителни видове особено харесват. Те включват например рододендрони, божури и рози, кактуси, цитрусови растения, нарциси, иглики, хортензии и орхидеи, за да назовем само няколко.

След варене на кафе оставете утайката да изсъхне добре

градинска поддръжка кафе утайка като тор

Предимствата на утайката от кафе пред конвенционалните торове

Утайката от кафе е безплатна, така да се каже. Практически всеки ден ще го имате в домакинството си, ако правите кафе у дома. Освен това, когато продължавате да използвате утайка от кафе, вие действате изцяло в съответствие с концепцията за нулеви отпадъци и по този начин защитавате околната среда. Тъй като се използват допълнителни суровини за търговски налични торове и природата обикновено е замърсена с вредни химикали. Те от своя страна увреждат много полезни организми, които са толкова важни за естествения баланс и реколтата, като пчелите, например.

Торете вашите растения с чиста съвест!

Използвайте утайка от кафе като тор по екологично чист начин

Друго много важно предимство на утайката от кафе като тор е нейната привлекателност за земните червеи. Изглежда, че тези толкова полезни влечуги наистина обичат и се привличат от нещата. По този начин те разхлабват земята и тя става много по -пропусклива и следователно също по -богата на кислород. Земните червеи също допринасят за факта, че много органични вещества в почвата се разлагат по -бързо и отделят повече хранителни вещества. В същото време утайката от кафе има прекрасното свойство да прогонва някои вредители като мравки и охлюви. Което е истинска благословия за повечето растения.

Когато пресаждате някои растения, можете да смесите малко утайка от кафе под почвата

утайката от кафе като тор здравословен и екологичен

Какво трябва да имате предвид, когато торите с утайка от кафе?

Докато торът за утайка от кафе е изключително лесен за използване тор, има няколко важни неща, които трябва да имате предвид. Преди всичко чувствителността на веществото към мухъл. Ако утайката от кафе е влажна и топла за известно време, те са склонни да мухлясат. Ето защо е много важно, ако съберете голямо количество, да съхранявате веществото правилно, на проветриво и сухо място. Най -добре е масата да се разнесе малко, за да може да изсъхне напълно и да остане в безопасност от мухъл. При пръскане на земята е препоръчително след това прахът от утайка от кафе да се обработва малко по -дълбоко или да се покрие с малко мулч, така че хранителните вещества да се разграждат по -добре и най -вече по -бързо. Можете също така да поставите утайката от кафе директно върху компоста. Тук също е важно предварително да изсушите остатъците от кафе.

Осигурете на вашите разцъфнали съкровища здравословна доза енергия!

цъфтящите растения наторяват утайката от кафе като тор

Можете да наторявате градинските храсти и цветя с утайката от кафе 4-5 пъти годишно. Стайните растения, от друга страна, трябва да се подсилват с този органичен тор само веднъж през пролетта и лятото. Обикновено се препоръчва наторяване на саксийни растения с утайка от кафе, разтворена във водата (в съотношение 1: 1) или с остатъчно, разредено и неподсладено кафе. Можете дори да комбинирате поливането с торенето и да укрепите растенията по устойчив начин.

Поканете стайните си растения на кафе!

стайни растения утайка от кафе като тор

Бакшиш: Независимо от това, не прекалявайте с утайката от кафе и предварително разберете дали конкретните растения харесват кисела почва или не. Възможно е да подкиселите земята твърде много с този тор, където всъщност се желае основна среда.

Действайте с любов и търпение, когато става въпрос за торене и грижа за вашите растения. Те определено ще ви бъдат благодарни.

Утайката от кафе като тор също е идеална за тревата

използвайте утайка от кафе като тор

Можете също така да добавите Epsom сол към утайката от кафе

утайка от кафе като тор epsom сол epsom сол

Много зеленчуци се възползват също толкова добре от органичните кофеинови торове

утайка от кафе като тор за домати в саксия

Можете също така да поставите използвания филтър за кафе върху компоста

утайка от кафе като полза за тор

Поглезете любимите си рози с него

розите поддържат утайка от кафе като тор

Кактусите обичат киселите…

използвайте утайка от кафе като тор за кактуси