Ако едно цвете може да бъде обявено за „кралицата“ сред техните равни, това е розата. Кой друг получава това световно признание? Кое друго излъчва такова достойнство и приписва такова положително значение във всички култури? Розите просто имат аура за това. Но като всички кралици, те също изискват подходяща грижа. Ако искате да наторите рози, трябва да сте подготвени за определено количество усилия и много концентрация. Но ако обичате тези цветя, не се колебайте и не се отказвайте. Нашето въведение е предназначено да ви помогне да запомните основните принципи на грижата за розите. След това можете да се задълбочите във всеки от отделните аспекти в зависимост от спецификата на вашия проблем.

Розите трябва да се торят три пъти годишно

съвети за дизайн на градината торят рози

По какво време трябва да наторите розите??

Един от най -често задаваните въпроси е кога да наторите розите. Въпросът сам по себе си е малко объркващ. Розите всъщност би трябвало да бъдат оплодени няколко пъти в рамките на една година. Първият път ще бъде веднага след първата слана, след това след първия цъфтеж и накрая в края на лятото.

Що се отнася до точните месеци, това означава, че торите розите първо през април, след това през май или юни и най -накрая през август или най -късно в началото на септември.

Има както естествени, така и изкуствени торове

рози на поляната оплождат рози

Различните торове

Повечето форуми препоръчват избор между изкуствени и естествени торове. Но ние намираме това за доста подвеждащо. И накрая, има възможност за комбиниране на двата метода за възможно най -добър ефект. Естествените торове, разбира се, са по-добри за природата и нашето здраве. Но със сигурност има голяма разлика в какви количества ги използвате. Изкуствените торове често са по -добрата идея за начинаещи в грижите за рози, зеленчуци и растения като цяло. Повечето опитни градинари предлагат да се използват естествени торове като компост през април. През май и юни, т.е. във втората фаза след цъфтежа, се използват висококачествени готови продукти. Кравешки тор или други естествени алтернативи трябва да завършат този цикъл в края на лятото.

Не забравяйте да поръсите тора около розите

розите наторяват вътрешна декорация на двора

На този етап бихме искали да кажем още няколко думи за изкупените торове. През повечето време се предполага, че те са пълни с химия. На пазара обаче има все повече и повече модерни продукти, изработени от екологично чисти компоненти. Това би избегнало неприятностите със самостоятелното довършване на торовете, което много хора намират за демотивиращо и досадно.

Розите са радост за всички в градината

розите оплождат идеи за детска градина

Какви естествени торове има??

Ако сте нов в грижите за растенията и градинарството, вероятно ще се чудите колко различни алтернативи на естествените торове има. Ето списък с него:

  • Бира,
  • Утайка от кафе,
  • Плодови кори с много витамини и минерали,
  • Минерална вода,
  • Различни видове чай (за предпочитане чрез използвани торбички чай),
  • Кравешки и конски тор,
  • Корен мулч,
  • компост.

Списъкът може да бъде много по -дълъг. Като цяло въпросът е, че използваните торове са богати на минерали, като фосфор, кислород, калий и азот винаги играят водеща роля.

Листата ще ви кажат, когато сте наторили твърде много

рози торят рози грижи за рози идеи

Да, всъщност може случайно да прехраните розите!

Случва се хората да прекаляват с торовете. Това се случва малко по -трудно с естествените тъкани. Но и тук няма реална гаранция. Какво можете да направите и какво трябва да знаете, за да не дърпате линия чрез собствените си усилия? Първо, трябва да получите PH на вашата почва проверка. Има идеална стойност, към която трябва да се стремите. Това е приблизително между 6 и 7. Колкото по -близо сте, толкова по -малко тор ще имате нужда. Освен това трябва внимателно да наблюдавате листата на розите. Ако започнете да пожълтявате, най -вероятно това се дължи на прекомерното количество тор. С калий обаче бихте могли да компенсирате всичко.

Отделните видове рози имат различна специфика

розите оплождат красиви цветя

Торенето и изрязването на розите

Основна грешка би била отрязването на розите веднага след торенето. Това би ги увредило и ограничило растежа им. Нарязването на розите е тема сама по себе си. В идеалния случай трябва да проверите дали това е необходимо дори във вашия случай. Ако е така, не започвайте чак до късна есен. Има редица рози, които не е нужно да режете! Торене също няма, ако планирате да размножавате розите си с резници тази година.

„Кралицата на цветята“ ви благодари за усилията!

розите торят красиви рози

Можете да наторите розите само в края на есента

розите наторяват поддръжката на градината

Ако искате да размножавате розите чрез резници, тогава трябва да се въздържате от торене

рози градински идеи оплождат рози

Резултатите могат да изглеждат толкова красиви с правилната грижа!

Ливада с рози торете рози