Партизанското градинарство не е съвременен феномен или краткосрочна градинарска тенденция. Това е по -скоро философия и мълчалив бунт, който намира израз в красотата и живота. Това, което започна през 1969 г. в Сан Франциско, а по -късно и в Ню Йорк от художничката Лиз Кристи като социален протест срещу структури, монополно управление и пренебрегване, остана подполно движение и до днес. Но това набира все повече последователи и вече може да се утвърди публично. Дори големи марки като Adidas & Co. вече се опитват да се възползват от това и дори включват партизански градинарски кампании в рекламите си.

Партизанско градинарство за повече природа в града

С кампании за нощ и мъгла, множество „градински партизани“ озеленяват и разкрасяват крайпътни пътища, средни ивици и други занемарени зелени площи в много градове по света. Градинските пирати също са навън в Германия и вече се радват на голяма популярност, особено в Берлин, където все още има много свободно стоящи парцели. Чудесен пример за партизански градини са например така наречените „градини на принцесите“ в столицата, които се намират на Морицплац в квартал Кройцберг.

Партизанско градинарство във Великобритания

засаждане на слънчоглед партизанско градинарство

В Европа Ричард Рейнолдс от Лондон за пръв път започва като градински партизанин. През 2004 г. той за първи път тайно започва да разкрасява занемарени зелени площи в квартала си с цветя и растения. Неговата дейност обаче срещна възхищение от съседите му и бавно се превърна в партизанска градинарска общност, която не само завладя Великобритания, но и се разшири по целия свят.

Понастоящем Ричард Рейнолдс също ръководи блога: www.guerrillagardening.org и е издал книга: „Партизанско градинарство. Ботанически манифест ”, превърнал се в бестселър.

Тайното оръжие на градинските партизани са цветята

партизанска градинска градина

Партизанското градинарство е не само екологично, но и социално. Зелените партизани са полезни не само за биологичното разнообразие, но и допринасят за увеличаване на усвояването на CO2 от растенията. В допълнение, техните действия създават много партизански градини, които по -късно се превръщат в красиви квартални градини и играят важна роля в социализацията на района.

Хора от различни среди градинарят заедно

партизански градинарски квартал растения градински идеи

Важни съвети за начинаещи в партизанското градинарство

Разбира се, най -важното, от което се нуждае начинаещият партизанин, е правилната мотивация. Още по -добре, ако това се съчетае с любов към природата и достатъчна дисциплина. Тогава резултатите от действията също са оптимални. Освен това трябва да се опитате да намерите други последователи, които също биха искали да се включат в партизанското градинарство, защото често се нуждаете от помощ с нощните дейности по засаждане.

Изборът на правилните растения за вашите партизански градинарски кампании е един от най -важните аспекти, които трябва да имате предвид. Преди всичко здравите цветя, билки и храсти, които могат да издържат на суша, са идеални за озеленяване на града. Чемшир, валериана, теменуга и невен са само някои от тях. Многогодишните цветя като кокичета, минзухари, нарциси, настурции, боризони и лалета също са сред най -популярните видове цветя за градински пират. Те цъфтят в продължение на няколко години и продължават да разпръскват великолепното си великолепие от цветове, за да зарадват минувачите.

Лятно прилив на цветя чрез партизанско градинарство

партизански идеи за градинарство красива цветна поляна

Така наречените топчета за семена определено са едни от най-важните боеприпаси на градински партизанин. Кръглите кнедли, направени от пръст, глина на прах, компост и семена, вече станаха много популярни в тази страна и дори се предлагат в някои био магазини. Страстните градински пирати, разбира се, могат да направят свои собствени бомби за семена. Умните боеприпаси могат не само да се хвърлят върху занемарени, зелени площи, но и да се пробутват в пукнатини в стената или да се вкарват в отсечени стволове на дървета. Наистина можете да оставите творчеството си свободно.

Когато избирате семена, трябва да разчитате предимно на местни растения. Има обаче някои полезни неофити, като например артишок от Йерусалим, които са се приспособили много добре към нашите метеорологични и почвени условия, също са годни за консумация и дори доста здрави.

Направи си сам бомби за семена за успешно партизанско градинарство

бомби за семена сами направете партизански идеи за градинарство

Силиконовите форми са идеални за такива топчета за семена

Направете сами бомби за семена за партизанско градинарство

Правенето на семенни бомби заедно е още по -забавно

Направете сами бомби за семена партизански градинарство

Защитени от птици, растенията покълват спокойно

партизанско градинарство със семенни бомби

Правната страна на партизанското градинарство

Колкото и красиво да е партизанското градинарство, всъщност се счита за престъпление, поне в тази страна. Тъй като неразрешеното градинарство на частна земя или обществени зелени площи в никакъв случай не е разрешено в Германия. Съгласно §303 от Наказателния кодекс такива действия се считат за увреждане на имущество и в случая на частна собственост дори има иск за обезщетение съгласно §862 BGB. Въпреки това много „градински пирати“ рискуват да влязат в конфликт със закона, но да осигурят повече свежест и разцвет в собствения си град. В резултат на това този вид градинарство се превърна в незначително нарушение и се движи от все повече последователи.

С лопата и лейка по пътя на партизанското градинарство

Имайки предвид всичко това, можем спокойно да кажем, че партизанското градинарство е една от най -разумните и полезни дейности, които всеки може да практикува, както желае в своята градска среда. Важно е да се придържате към няколко правила и да отглеждате само разумно растенията. Защото истинският смисъл на въпроса не е да притеснявате някого, а да дадете свой собствен принос за по -красив и по -здравословен пейзаж. Така че „незаконните“ градски зелени от всички страни се обединяват и връщат природата в града!

Осигурете повече свежест и цвят навсякъде чрез партизанско градинарство

цветни партизански градинарски цветя със семенни бомби

И ако официално е с разрешение, това се нарича градско градинарство

партизанско градинарство засаждане на цветя

Така или иначе, резултатите могат да бъдат невероятно красиви

партизанско градинарство Засаждане на цветя и растения със семенни бомби

Градският градинар Стив Уин е реализирал такива проекти за дупки

партизанско градинарство засаждане на цветя

партизанско градинарство засаждане на цветя в дупки

Бомбите със семена могат да направят чудеса

идеи за озеленяване на партизански градинарски град

идеи за партизанско градинарство около дървета

партизанско градинарство градско озеленяване със семенни бомби

Сукулентите и кактусите са идеални за много проекти

партизански градинарски идеи за рециклиране

Разбира се, някои полезни растения и цъфтящи растения

рециклиране на градски идеи партизанско градинарство

Многогодишните цветни бомби за семена правят партизанско градинарство

Малко усилия, голямо въздействие!

партизански градинарство красиви цветя със семенни бомби