Как да отрежете рододендрони е един от най -често задаваните въпроси на професионалните градинари. Тъй като градинарството е голяма радост за мнозина и част от начина на живот, ние изследваме този въпрос. Както при всички обикновени растения, има няколко правила, които ще направят всичко много по -лесно. Готови ли сте за малко повече цветно пролетно настроение?

Не е необходимо рододендронът да се подрязва много често

голямо цвете - идея - нарязан родендрон

Рязане на рододендрони – обща информация!

Кога родондендронът е узрял за рязане??

Рододендронът всъщност е лесно за грижи растение, както по отношение на засаждането, така и по отношение на поддръжката. Рязането изобщо не трябва да се извършва редовно. Дойде време, когато на растенията могат да се видят определени характеристики.

Например, ако в началото има плешиви участъци, това е типичен знак, че трябва да отрежете рододендрона. Друга характерна особеност би бил гъстият, буйни вид. Преди да разпознаете тези характеристики, няма нужда да подрязвате рододендрона.

При правилна грижа това растение може да се окаже наистина красиво

Огненочервени цветя нарязани родендрон

Кога трябва да отрежете рододендрона??

Другото важно правило е свързано с времето на рязане. Известно е, че храстите могат да бъдат отрязани дълбоко в периода между началото на март и края на септември. Понастоящем са разрешени само такива мерки за поддръжка замислените птици не се притеснявай. Друго изискване е правилото, че изрязването на рододендрони трябва да се извършва извън периода на цъфтеж. Така че очевидно няма толкова много възможности. Един от вариантите би бил да отрежете рододендрона през зимата, за предпочитане през февруари. Втори вариант би бил това да се направи през октомври или ноември.

По време на периода на цъфтеж можете да оформяте само растенията

големи цветя - умело изрежете родендрона

Два различни начина на рязане

Когато става въпрос за рязане на рододендрони, трябва да правите разлика между два различни варианта. Първият вариант е за привеждане на растенията в по -хубава форма. Вторият от тях е за дълбоко подрязване. В този случай растението трябва да бъде подмладено. Тук процесът е много по -сложен и тогава всъщност можем да направим нещо нередно или да срещнем усложнения. Но това не важи, ако следвате нашите съвети! Нека да бъдем по -конкретни!

Радикалното подрязване е възможно само извън периода на цъфтеж!

Изрежете големи растения с лилави цветя родендрон

Придайте на рододендрона добра форма

Нека започнем с по -лесната част: става въпрос за придаване на рододендрон хубава форма. За това абсолютно се нуждаете от подходящи ножици. Няма да отрежете дебели издънки, така че не се нуждаете и от здрави инструменти. По -скоро оставете ножиците, които използвате за живия плет. По -добре е да използвате по -малкия, който обикновено използвате за розите. Не трябва да режете твърде дебелите издънки. Тук става въпрос за премахване на по -малки клони. Все още можете да си позволите да премахнете някои пънове. Можете също така да отрежете рододендрона по този начин поради чисто естетически причини. Рискът да се объркате не е толкова голям. Специалистите силно препоръчват косото изрязване. По този начин ще позволите на водата да се оттича.

Някои екзотични видове рододендрони са малко по -трудни за подрязване!

Изрежете лилаво и зелено за цветовете родендрон

Така че трябва да намалите коренно рододендрона

Има различни видове рододендрони. Всеки от тях има свои собствени характеристики и има различни изисквания. По -старите растения и някои благородни сортове са много по -трудни за изрязване. С тях всъщност бихме препоръчали да получите професионалист. Така че колкото по -рано започнете да подрязвате рододендрона, толкова по -малко проблеми ще имате с него. Колкото по -добре растението ви ще се развива с годините. Основната опасност всъщност е, че може да нараните нови издънки. При по -стари растения и някои специални сортове, те са малко по -трудни за разграничаване. Но прочетете нашите съвети и можете да решите дали искате да го направите сами или не.

Можете също така да намалите рододендрона на етапи

Нарежете родендрон - няколко красиви растения

Правилната дълбочина

Важен въпрос при рязането на рододендрони се отнася до това колко дълбоко всъщност можете да се намесите там. Зависи от състоянието на въпросното растение. По -старите растения с голи участъци вероятно ще трябва да бъдат подрязвани много дълбоко. Типичен признак, че имате работа с тях, е, че леторастите са много дълги и листата са твърде малко. Тук се нуждаете от неподвижен тример за жив плет. С това отрязвате издънките, така че да са на около половин метър над земята. След това понякога трябва да изчакате две до три години, докато рододендронът отново стане доста великолепен. Но чакането ще си струва и ще можете да се наслаждавате на красотата на растението по-дълго!

В някои случаи издънките се отрязват до половин метър

Нарежете родендрона - храст с това цвете

Режете и гледайте по -малко

Другият възможен начин на действие би бил да отрежете по-малко от растението и след това да го наблюдавате как се развива. В този случай можете също да изрежете издънките много по -къси. Не е нужно да правите това и за всички растения рододендрон. Ако има листа по -близо до основата, те вероятно са в добро състояние. Тогава не е нужно да ги съкращавате твърде много. Можете да редактирате част от растението и след това постепенно да продължите процеса. Можете да разпространявате това за една до две години.

Понякога е необходимо да потърсите съвет от професионален градинар!

нарязан родендрон - цвят между розово и лилаво

обобщение

Изводът е, че не е толкова трудно да отрежете рододендрона. Ако искате да го оформите или да насърчите водата да изтече, вземете секатора за розите в ръката си. Изрежете малко по диагонал и не използвайте дебели издънки. Работете само върху тези стволове и клони, които не са по -дебели от 2 cm.

При радикално подрязване възрастта на растението е много важна. Преди всичко тези издънки, които са много дълги и не образуват листа, трябва да бъдат отрязани. Дори не е нужно да отрязвате всички издънки едновременно. Това може лесно да се направи на различни етапи. Ако вашият опит в градинарството е ограничен и трябва да отрежете по -старо растение, може да потърсите съвет от професионален градинар!

Във всеки случай си струва усилията, защото рододендронът е красиво растение, което носи много радост.

При естествено подрязване можете да режете само по -тънки клони!

родендронов разрез - красиви лилави цветя

Понякога след резитба трябва да чакате по-дълго за следващото цвете!

Нарежете родендрон - страхотни цветя за градината

Можете да отрежете само част от леторастите

Pink Blumeb - Идеи - изрязване на родендрони

Рододендронът може да се намери в различни цветове

красиви бели цветя - родендронов разрез