Ракът на гърдата не е само едно заболяване, а ракът се развива на различни етапи и темпове. Това е вид рак, който има потенциал да се разпространи в различни части на тялото ни, увреждайки цялата система на тялото. Често се предприемат лечения, за да не се намали неговият ефект, а да се намали рискът от появата му. Този проблем може да стане опасен, а в някои случаи също да доведе до развитие на първичен рак на гърдата.

Видове рак на гърдата1

Какви са различните видове рак на гърдата и органите, които атакуват:

Ракът на гърдата може да започне от различни области, като канали, лобули и в някои екстремни случаи тъкани между тези области. По -долу са споменати различни видове рак на гърдата.

1. Тубуларен карцином на гърдата:

Това е най -често срещаният вид рак на гърдата, който започва в канала на кърмата и след това бавно се разпространява отвъд него в здравите тъкани. Тръбните карциноми са с малки размери и могат да бъдат с форма на тръба и затова се наричат ​​тубули. Тези видове рак на гърдата представляват около 8 до 27 процента от всички видове рак на гърдата. В наши дни поради напредналите технологии този вид рак на гърдата се идентифицира и лекува лесно, преди човек да осъзнае. Дори проучванията показват, че средната възраст на тубуларен карцином е около 50 години. Този вид рак е много рядък сред мъжете.

2. Дуктален карцином в ситуация:

Това е неинвазивен или преинвазивен рак и е ранен стадий на рак на гърдата. При този тип анормалните ракови клетки, които са се развили в млечните жлези или в лигавицата на канала на кърмата, остават изцяло на мястото си на произход или място, тъй като способността за разпространение все още не е развита. Ако DCIS не се лекува, той може да стане инвазивен и да се разпространи в околните тъкани на гърдата. Досега изследователите не са идентифицирали случаите, в които той ще стане инвазивен и в които все още няма да вярват, че такива видове рак имат голям шанс да станат инвазивни. Наблюдавано е, че един от всеки пет открити случая ще се окаже дуктален карцином. Жена, диагностицирана на този етап, обикновено се излекува.

3. Възпалителен рак на гърдата:

Възпалителният рак на гърдата е най -бързо развиващият се вид рак на гърдата, представляващ около 1 до 4 процента от всички видове рак на гърдата. Този вид рак получи името си, защото страдащият от него може да изпита червен възпален вид на кожата на гърдата и дори да се чувства топъл и нежен при докосване. Кожата може дори да прилича на обезкостена кожа на портокалова кора. Други ефекти на този рак включват зачервяване и подуване и блокиране на малки канали в гръдната тъкан.

Тези малки канали се наричат ​​лимфни канали. Средната възраст на диагнозата е от 52 до 57 в зависимост от качеството на живот. Проучванията показват също, че хората с наднормено тегло са по -склонни да развият възпалителен рак на гърдата, отколкото всяка друга форма. Както всеки друг рак на гърдата, това може да засегне и мъжете, но не до такава степен, както при жените. Засегнатите гърди стават големи по размер и областта става много сърбяща.

4. Муцинозен рак на гърдата:

Муцинозът, известен още като колоид, е вид клетки от рак на гърдата и се нарича така, защото може да се види само с помощта на микроскоп. Много честа особеност е, че при наблюдение може да се забележат муцинозни типове клетки от рак на гърдата с други видове, като инвазивни. Около 2 процента от всички видове рак на гърдата представляват муцинозен рак на гърдата.

5. Мъжки рак на гърдата:

Както всички знаем, че ракът на гърдата не е женска болест, по -скоро мъжът може да се сблъска с този рак. Въпреки факта, че ракът на гърдата е рядкост при мъжете, все пак се очаква да се появи при около 1 % от всички проблеми с рака на гърдата. Мъжете не се нуждаят от гърда, за да получат рак на гърдата. Всеки човек, независимо дали мъж или жена, има тъкани на гърдата. Така че понякога дори мъжете развиват истинска тъкан на млечната жлеза поради необичайни нива на хормони или консумация на определени лекарства.

6. Лобуларен карцином в положение:

LCIS ​​е област с анормален темп на клетъчен растеж, който увеличава риска от развитие на инвазивен рак на гърдата. Лобуларен основно означава развитие на анормални клетки, които започват да растат в млечните жлези, лобулите и в края на гърдите. Това е рак in situ, което означава, че остава на мястото, където се развива, казват лобула и не се разпространява в околните райони. Хората, които са диагностицирани с LCIS, обикновено имат повече от един засегнат лобул.

Въпреки че името подсказва, че това е рак на гърдата, по -скоро карциномът показва, че има голям шанс да се получи рак на гърдата в даден момент в бъдеще. LCIS ​​се диагностицира преди менопаузата обикновено на възраст между 40 и 50. Виждано е, че близо 10 процента от жените, които вече са отишли ​​за тази диагноза, са претърпели менопауза. Това е необичайно състояние и изследователите не знаят колко хора всъщност са засегнати, причината е, че обикновено не причинява никакви симптоми.

7. Рак на гърдата по време на бременност:

Бременна жена също може да изпита рак на гърдата през този етап от живота си. Причината за рака на гърдата не е бременност и човек може да се лекува през това време. Лечението през това време причинява допълнително напрежение и може да бъде причина за безпокойство за нероденото дете. Често се превръща в травмираща и трудна ситуация както за детето, така и за майката.

Бременните жени трябва да се уверят, че комуникират правилно с нейния акушер -хирург и съответно да получават лекарства. В наши дни са налични редица възможности за лечение за лечение на този вид рак на гърдата. Трябва да се внимава допълнително, ако страдате от рак на гърдата през този чувствителен етап от живота си.

8. Болест на зърното на Paget:

Този вид рак започва в каналите на гърдата и след това се разпространява до кожата на зърната и накрая до ареолата, тъмните области около зърното. Рядко се среща и представлява един процент от различните видове рак на гърдата. Това кара кожата на зърното и ареолата да изглежда люспеста, зачервена и с корички и често води до кървене. През това време може дори да почувствате сърбеж или парене.

9. Медуларен карцином на гърдата:

Медуларният карцином е рядка форма на рак на гърдата, която представлява само 5% от всички видове рак на гърдата. Наречен е Медуларен, тъй като формата на тъканния растеж представлява орган „Medulla Oblongata“ в мозъка. Този вид рак обикновено се среща в една гърда и е по -малко агресивен в растежа, в сравнение с другите форми на рак.

Медуларният карцином започва в млечния канал на гърдата и постепенно израства от него. Обикновено е известно, че този рак засяга жени на възраст между 40-50 години. Тъй като не расте бързо, разпространението му в лимфните възли не се случва много скоро. Това е причината този вид рак да се лекува лесно, в сравнение с другите видове рак на гърдата.

10. Филодни тумори на гърдата:

Филодните тумори са тези, които растат в листа като шарки, наречени „Филодези“. Тези тумори обикновено се откриват при жени на 40 -те години, с често срещан симптом на бучка в гърдата. Филодните тумори са предимно доброкачествени и рядко стават злокачествени. Следователно, те са подходящи за хирургично отстраняване.

Филодните тумори могат да бъдат открити на много ранен етап и затова лечението може да бъде предложено бързо, преди да се разпространи. Растежът обикновено варира от 2-3 см по размер, но в напреднал стадий може да нарасне по-голям от 5 см. Има и шансове Филодес да взриви вените под кожата и следователно може да се наблюдава син цвят под кожата.

11. Метастатичен рак на гърдата:

Метастатичният рак е напреднал стадий на рак, при който ракът се е разпространил във всички основни органи на тялото като черен дроб, мозък, бели дробове, бъбреци и т.н. Това се нарича Етап 4 на рака и има инвазивен характер. Туморните клетки унищожават здрави клетки и се разпространяват в лимфните възли и кръвния поток. Те мигрират на ново място и образуват малки израстъци.

Метастатичният рак е силно злокачествен и животозастрашаващ. Той драстично намалява продължителността на живота на човек, като засяга всяка клетка и тъкан в тялото, една по една.

12. Инфилтриращ дуктален карцином:

Този вид рак се нарича още инвазивен дуктален карцином, получил името си от неговата инвазивна природа. Туморните клетки при този вид рак нахлуват в околните клетки и тъкани, за да започнат нов растеж. Този рак започва в млечните канали на гърдата и бързо се разпространява в и извън гърдата.

13. Молекулярни подтипове на рак на гърдата:

Има пет подтипа рак на гърдата въз основа на генетичната информация, изразена в туморните клетки:

  • Световен А
  • Luminal B
  • Тройно отрицателно/базално харесване
  • Тип HER2

Тези показатели се използват главно за изследване и не могат да бъдат използвани за вземане на решение за лечението.

Ракът на гърдата има по -добра преживяемост, ако бъде открит и лекуван навреме. Самооценката и редовните прегледи са най-добрият начин да предотвратите отвличането на раковите клетки от живота ви. Въпреки че няма конкретни причини за какъвто и да е вид рак, спазването на здравословна диета с богата на антиоксиданти храна, намаляването на алкохола и тютюна, насърчаването на кърменето и т.н. може да го предотврати до известна степен. Самосъзнанието е най -добрият начин за предотвратяване на тази смъртоносна болест.