Какво е киста на гърдата?

Казано по -просто, кистата на гърдата е натрупване на течност в гърдата, което води до образуването на гърда. Тази бучка може да се усети от ръцете ви. Някои от тези кисти обаче са твърде малки и като такива ще бъдат видими само чрез ултразвуково сканиране. Те са известни като микрокисти. Кистата като цяло се наблюдава при жени във възрастовата група 35-50 години и не е ракова. Винаги обаче е важно да се консултирате с Вашия лекар, когато почувствате, че имате бучка. Приблизително около 25% от кистата нараства, за да стане бучки, които са осезаеми. Гърдите са изключително чести сред жените.

Какво причинява киста на гърдата?

Известно е, че кистата на гърдата се появява в лобуларния блок на терминалния канал или известен също като TDLU. Тук лобулите пренасят мляко в каналите. Следователно, киста може да се образува от възпаление в TDLU или при много рядък случай; може да има и инфекция. Въпреки това, когато нещата се объркат с функционирането на гърдата, се вижда, че се обърква и в TDLU.

Всяка от гърдите съдържа жлезистите тъканни дялове. Тези лобове са разделени на по -малки дялове, които правят мляко по време на бременността. Следва слой поддържаща тъкан, който е направен от мастни тъкани и други влакнести съединителни тъкани. Когато течността се натрупа в жлезите на гърдата, се образува киста. Можете да си представите цветята на маргаритката и подреждането на венчелистчетата, за да получите по -добра картина.

Признаци и симптоми на киста на гърдата:

Ето някои от признаците и симптомите на киста на гърдата, за които трябва да внимавате. Има голяма разлика между наличието на тумор и киста.

 • Ще почувствате изхвърляне от зърното, което обикновено е бистро, на цвят слама, жълто или дори тъмно кафяво.
 • Може да почувствате чувствителност на гърдите преди менструация и увеличаване на размера на гърдите.
 • Почувствайте ръцете си срещу бучката. Вижте дали бучката е гладка и подвижна, кръгла или овална, с отделни ръбове.
 • Точно след менструацията ще усетите намаляване на размера на гърдите, както и интензивността на другите симптоми, описани по -горе.

Винаги се консултирайте с лекар, ако в случай, че почувствате или забележите нова бучка след менструацията. Внимавайте за съществуващата бучка, която променя размера и формата си. Експертите наистина не са разбрали какво причинява кисти на гърдата. Някои предполагат, че това е поради нивото на естроген в тялото, за което е известно, че стимулира гръдната тъкан в тялото и по този начин допринася за появата на кисти на гърдата.

Домашни средства за премахване на кисти на гърдата:

Кистата на гърдата е често срещано нещо сред жените от 35 до 50 години. Ето няколко прости домашни средства за това какви са те и как да ги излекувате. Погледни.

1. зеле:

Известно е, че зелето лекува болки и също така намалява подуването на гърдите. Няма ясна представа защо е ефективен, докато голямото количество полифеноли, които са противовъзпалителни, се предлага като една от причините, поради които се предпочита. Ето как да го използвате добре.

 • Охладете зелето за около 20 минути и го оставете да се охлади добре. Използвайте зеленото зеле, тъй като зеленото може да оцвети роклята ви.
 • Използвайте два листа от тях и подрежете дръжката и я поставете на гърдите си, без всъщност да я стягате.
 • Можете също така да ги носите със сутиена и да ги свалите след 20 минути. Болката бавно ще изчезне.

Правете това ежедневно, за да лекувате болката, свързана с кистата, и бавно да я премахнете от тялото.

2. Студен компрес:

Следващата техника за отстраняване на киста на гърдата е студен компрес. Студеният компрес ще помогне за премахване на болката и облекчаване на мускулните спазми, като по този начин ще подобри кръвообращението. Той свива кръвоносните съдове и ще намали притока на кръв, като по този начин ще намали задържането на течности в увредените области. Те ефективно контролират подуването и възпалението.

 • Потопете мека кърпа в студена вода и я поставете върху гърдите си, където имате бучката.
 • След като охлаждащите ефекти изчезнат, повторете процеса.

Правете това два пъти на ден и това ежедневно ще гарантира, че ще се отървете от кистите за нула време.

3. Масаж:

Масажът е друго лесно обезболяващо средство. Когато масажирате, натискът, който прилагате, ще регулира млечната жлеза обратно към нормалния й модел на развитие. Изследванията показват как силата дава правилното въздействие още от първия етап на процеса на развитие на клетките. С течение на времето тези деформирани клетки се притискат и се принуждават да растат нормално. Следвайте тези стъпки за ефективен домашен масаж на гърдите.

 • Започнете да масажирате от зърното в посоката на гърдата, с пръсти. Използвайте умерен натиск и сила, но бавно.
 • Масажирайте гърдите с ръце с малко по -голяма сила и скорост.
 • След това масажирайте гърдите по посока на часовниковата стрелка и след това го сменете в посока обратно на часовниковата стрелка. Отидете отново бавно.
 • Движете се равномерно с умерена сила и компресирайте с двете си ръце.

4. Зеленчуци и плодове:

Консумирайте зеленчуци и плодове обилно и често. Когато ядете зеленчуци и плодове, богати на C (като гуава, портокал, киви, ягоди) E (зеленчуци като ряпа, броколи, цвекло) и каротин (като сладък картоф, моркови, спанак и зеле), те доставят на тялото ви достатъчно количество антиоксиданти и по този начин лекува възпалението.

5. Горещ компрес:

Горещият компрес е друг начин да се отървете от кисти на гърдата. Те подобряват кръвообращението и по този начин намаляват компресията на кистата, която обгражда жлезите на гръдната тъкан. Помага за по -добра циркулация на млякото.

 • Във вана с гореща вода добавете няколко капки етерично масло от лавандула заедно с 4-5 капки етерично масло.
 • Използвайте кърпа, за да попиете в сместа и я нанесете върху гърдите.

Не компресирайте твърде дълго. 20 минути, два пъти на ден, е добър начин за премахване на кистата, когато се извършва редовно. Като алтернатива можете да използвате и торба с топла вода.

Как можете да избегнете киста на гърдата?

Избягването на киста на гърдата всъщност е възможно. Ето някои начини, по които можете да ги избегнете.

 1. Избягвайте кофеина: Изключете кофеина от диетата си. Можете също да опитате да намалите приема му. Проучванията показват как жените действително са изпитали облекчение при намалена консумация.
 2. Намалете солта: Намаляването на солта във вашата диета е друг добър начин да се избегне образуването на киста. Когато консумирате по -малко количество натрий, тялото не съхранява излишната течност в тялото ви. Това ще помогне за премахване на симптомите на киста на гърдата.
 3. Носете правилния сутиен: Носенето на подходящ сутиен е абсолютно необходимо. Сутиенът е поддържаща структура и помага за намаляване на болката, която може да почувствате, когато имате киста.

Кистите са толкова често срещани, колкото луничките по кожата ви. Това е много естествен феномен, който се среща при жените в периода 35-50 години, така че наистина няма причина да се тревожите. Те са предимно безвредни и понякога малко болезнени и повечето от тях се излекуват с естествени средства. Внимавайте за симптомите, бъдете здрави и поддържайте форма!