10 малко известни, но невероятни ползи от витамин С за вашата кожа!

Витамин С в медицинската терминология се нарича аскорбинова киселина или аскорбат, или L-аскорбиновата киселина (химична формула C6H8O6) е основно хранително вещество, което поддържа тялото и имунната система да функционират. Витамин С подпомага синтеза на колаген в организма. Той помага при зарастването на рани, възстановяването и поддържането на костите, зъбите, хрущялите и тъканите. Той е и един от най -добрите антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, тези, които увреждат клетките на кожата. Витамин С помага в процеса на регенерация на кожата, като неутрализира свободните радикали и възстановява увредените кожни клетки.

Ползи от витамин С

Дефицитът на витамин С в организма развива тежко състояние, наречено скорбут. Липсата на този витамин в организма прави колагена много нестабилен да изпълнява задълженията си, а няколко други ензими не си сътрудничат в организма.

Различни форми на витамин С:

Витамин С, който също се нарича аскорбинова киселина, се намира в различни форми. Тук ви представяме някои от различните форми на витамин С.

1. L аскорбинова киселина (LAA):

Витамин С, в химически активната си форма, се нарича LAA. Витамин С се намира еднакво в L аскорбинова киселина и D аскорбинова киселина, изомерните молекули, които са взаимно взаимозаменяеми. Биологично наличен е само LAA и следователно това се използва за медицински цели. L Аскорбиновата киселина се намира в изобилие в цитрусови плодове като портокали и лимон (1).

2. Магнезиев аскорбил фосфат (MAP):

Витамин С в чиста форма е много нестабилен във вода. Магнезиевият аскорбил фосфат (MAP) е производно съединение на витамин С, който е водоразтворим. MAP е мощен антиоксидантен и противовъзпалителен агент, който предотвратява окисляването на себум при вулгарно акне. MAP постига постоянна доставка на витамин С в кожата, което помага за контролиране на отделянето на себум от мастните жлези, като по този начин лекува акнето (2).

3. Аскорбил палмитат:

Този аскорбил палмитат е мастноразтворима форма на витамин С, образуван от аскорбинова киселина и палмитинова киселина. Витамин С е добре известен със защитата на кожата от вредните UV лъчи и слънчевите изгаряния. Изследванията показват, че аскорбиновият палмитат намалява клетъчните нива на реактивен кислород след ултравиолетово облъчване. Използването на продуктите Ascorbyl Palmitate ни помага да предотвратим зачервяването на кожата при излагане на слънце (3).

4. Аскорбинов глюкозамин:

Глюкозаминът също се нарича глюкозамин сулфат. Това е естествена амино захар, която се надгражда с допълнителна доза витамин С. Това помага за здравето на костите, хрущялите, кожата и допринася за образуването на колаген.

5. Тетрахексилдецил аскорбат:

Това е стабилната, разтворима в масло форма на витамин С, който се счита за аналог на L аскорбинова киселина. За разлика от магнезиевия аскорбил фосфат, който е нестабилен във вода, той е разтворим в мазнини (липиди). Изследването казва, че тетрахексилдецил аскорбат поради своята разтворимост прониква в кожата. Това гелира добре с други форми на витамин С и ретинол за повишена ефективност.

6. Натриев аскорбил фосфат:

Това също е стабилна и водоразтворима форма на витамин С. Натриевият аскорбил фосфат функционира като антиоксидант, който се бори със свободните радикали и помага за регенерацията на кожата. Това съединение представлява стабилен предшественик на витамин С и осигурява постоянна доставка на витамин С в кожата. Натриевият аскорбил фосфат помага за предотвратяване и лечение на акне вулгарис.

Ползите от витамин С за кожата:

Витамин С има различни ползи за кожата поради своите антиоксидантни, противовъзпалителни свойства. Ето списък на предимствата.

 1. Както бе споменато по -рано поради антиоксидантните свойства, той се бори и неутрализира свободните радикали, които помагат за регенерацията на кожата.
 2. Витамин С е силно кисел и поради това, когато се прилага локално върху кожата, той се стимулира да се лекува чрез ускоряване на производството на колаген.
 3. Витамин С помага за предотвратяване на преждевременно стареене, отпускане на кожата, като стимулира производството на колаген.
 4. Витамин С помага за бързо заздравяване на рани и помага за предотвратяване на белези.
 5. Той помага за предотвратяване на хиперпигментация, включително възрастови петна и мелазма, действа като бариера за проникването на ултравиолетови лъчи в кожата.
 6. Витамин С предотвратява и лекува един от често срещаните кожни проблеми, „акне“. Освен това помага за избледняване на тъмните петна, причинени от акне.
 7. Щетите, причинени от свободните радикали, дължащи се на излагане на слънце, причиняват възпаление, което води до бръчки и тъмни слънчеви петна. Витамин С действа като защитник срещу слънцето.
 8. Витамин С прави кожата да изглежда гладка чрез активиране на клетки, наречени фибробласти, което създава нов колаген.
 9. MAP, едно от производни на витамин С, е известно, че задържа влагата в кожата, като по този начин ви поддържа хидратирани.
 10. Тъмните кръгове под кожата могат да бъдат избледнени с помощта на продукти с витамин С..

Как да използвате продукти с витамин С:

На пазара има много продукти с витамин С в различни форми. Нека да обсъдим как да използваме тези продукти.

1. Серум с витамин С:

Това е най -добрият и лесно достъпен продукт на пазара. На пазара се предлагат различни серуми с витамин С с малки пръскачки.

Как да използвам:

 • Първо нанесете малко количество серум върху предмишницата, което може лесно да бъде скрито, за да се провери за алергични реакции.
 • Ако няма алергична реакция, продължете да нанасяте серума внимателно върху лицето и масажирайте леко с пръсти, така че серумът да проникне в кожата.
 • Преди да започнете да прилагате този серум върху лицето, почистете лицето си с измиване на лицето, за да премахнете замърсяванията, и след това разтрийте лицето си с чиста кърпа.
 • За добри резултати, нанесете овлажнител след нанасяне на серума върху лицето.
 • В идеалния случай това трябва да се използва веднъж или два пъти на ден.
 • Уверете се, че тези серуми не са изложени на пряка слънчева светлина и ги съхранявайте на хладно място.

2. Масло с витамин С:

Маслото с витамин С е същото като това на серума, само че маслата осигуряват подхранване и хидратация на кожата. Серумите помагат за възстановяване на увредената кожа. В зависимост от вашия тип кожа, изберете маслото като по -малко концентрирано или по -малко кисело масло от витамин С.

Как да използвам:

 • Всички масла не вървят добре на всички типове кожа. Следователно първо трябва да се избере малък пластир по тялото за всякакви алергични реакции.
 • Вземете малко количество масло в ръката си и го нанесете внимателно върху зоната, където възнамерявате. Ако това е лицето, което възнамерявате да нанесете върху масаж нежно с кръгови движения, докато маслото проникне в кожата.
 • Оставете го за една нощ и след това почистете лицето си с мек сапун.
 • За най -добри резултати го прилагайте редовно през нощта. Избягвайте да използвате маслото през деня, за да не изглежда кожата ви мазна.
 • Съхранявайте това масло на сухо и хладно място.

3. Добавки с витамин С:

Витамин С, в естествената си форма, се намира в много плодове и зеленчуци като портокали, киви, ягоди, броколи, спанак и др. Приемът на тези продукти ежедневно ще поддържа съдържанието на витамин С в организма. Но ако има тежък дефицит на витамин С, лекарят предлага да приемате някои добавки с витамин С..

Препоръчителният дневен прием на витамин С за жени е 75 mg, а за мъже – 90 mg.

Как да използвам:

 • Доколкото е възможно, консумирайте само естествени храни, където витамин С е в изобилие. Червеният сладък пипер, портокаловият сок, сокът от грейпфрут и плодовете на киви са най -добрите източници.
 • Яжте листни зеленчуци като спанак, за да отговорите на изискването.
 • Според съвета на лекаря приемайте 1 или 2 хапчета витамин С на ден. Избягвайте употребата на добавки, ако получите някакви странични ефекти.
 • Винаги лекарствата трябва да се съхраняват на сухо и хладно място.

4. Сапун с витамин С:

Витамин С сапун ускорява производството на кожен колаген, за да ви осигури по -стегната и плътна кожа, а също и да изглади бръчките и фините линии.

Как да използвам:

 • Всеки продукт преди употреба трябва да бъде тестван върху малка площ от пластир за алергични реакции. Същото важи и за този сапун.
 • Ако не се наблюдава алергична реакция, първо използвайте този сапун, за да измиете лицето си поне 2-3 дни и след това започнете да го използвате за тялото си.
 • Уверете се, че сапуните не са изложени директно на слънчева светлина.

Странични ефекти от употребата на продукти с витамин С:

 • Тъй като витамин С е кисел, той оставя изгаряния и зачервяване за чувствителните типове кожа.
 • Съдържанието на цитрусови плодове, присъстващо във витамин С, дразни чувствителната кожа.
 • Високата доза витамин С в допълнителна форма може да причини храносмилателен дистрес като диария, гадене и дори камъни в бъбреците.
 • Прекомерното добавяне на витамин С причинява предозиране на желязо от своя страна засяга сърцето, панкреаса, черния дроб, щитовидната жлеза и централната нервна система.

Витамин С е благодат за кожата и лицето и може да направи чудеса, ако се използва в ограничени количества. Отидете до вашия магазин за хранителни стоки, за да вземете продуктите с витамин С, за да ги изпробвате върху кожата си, и не забравяйте, че всички сме отворени за уши и очи, за да знаем вашите преживявания.