10 прости, но невероятни ползи от аргановото масло за кожата и лицето!

Аргановото масло, често наричано „течно злато“, е органичен продукт, който се извлича от ядките на плода арган. Този арганов плод се намира на аргановото дърво, което расте почти изключително в Югозападно Мароко. Следователно това масло се нарича още Moroccon Argan Oil. Аргановото масло се среща предимно в две форми: ядливото арганово масло, което се извлича от печените арганови ядки, а другото е козметичното арганово масло, което се извлича от непечените семена. Козметичното арганово масло е предназначено да се прилага директно върху кожата или косата, за да се възползват. Традиционно жителите на Мароко прилагат локално арганово масло за лечение на псориазис, екзема и дори косопад. Аргановото масло е обогатено с мононенаситени мастни киселини, витамин Е и антиоксиданти, които помагат за справяне с различни кожни проблеми и придават блясък на лицето.

Невероятни ползи от аргановото масло за кожата и лицето

Много хора се чудят дали аргановото масло е добро и безопасно за нанасяне върху лицето. Простият отговор е „ДА“, безопасно е да се прилага локално върху лицето. Аргановото масло е естествено масло, което се извлича от зърната на аргановия плод и не съдържа химикали. Това масло попада в средата на спектъра, което го прави един от най -безопасните продукти за употреба за лицето. Този серум не е нито твърде тежък, нито твърде лек за лицето, което го прави перфектен избор.

Аргановото масло е широко използван продукт по целия свят поради основните хранителни вещества, присъстващи в него.

Свойства на аргановото масло:

1. Аргановото масло има основни хранителни вещества, като мастни киселини и фенолни съединения. По -голямата част от съдържанието на мазнини в това масло идва от олеинова и линолова киселина.

 • Олеинова киселина – 42%
 • Линолова киселина – 36,8% (Омега 6 мастна киселина)
 • Палмитинова киселина – 12%
 • Стеаринова киселина – 6%
 • Линоленова киселина – <0,5%

2. Аргановото масло е обогатено с витамин Е или токоферол, мастноразтворим витамин, който е необходим за здрава кожа.

3. Аргановото масло се счита за антиоксидантно и противовъзпалително. Фенолните съединения в аргановото масло са отговорни за противовъзпалителните и антиоксидантните свойства.

4. Проучванията показват, че аргановото масло съдържа някои съединения като CoQ10, мелатонин и растителни стероли, които имат антиоксидантни свойства, което от своя страна помага за здрава кожа.

Ползите от аргановото масло за кожата:

Аргановото масло, макар и налично в страната Мароко, сега се използва по целия свят за различни козметични, кулинарни и медицински приложения. Изброени са някои от ползите от аргановото масло за кожата и лицето.

1. Защита от слънцето:

 • Слънцето има някои вредни UV лъчи, които увреждат лицето и епителните клетки.
 • Антиоксидантното свойство в аргановото масло помага за защита на кожата срещу увреждане от свободните радикали, причинено от вредните UV лъчи от слънцето.
 • Това също предотвратява хиперпигментация и изгаряния по повърхността.
 • Повечето от мароканските мъже и жени са използвали арганово масло за защита срещу увреждане от слънцето.
 • Нанесете серум от арганово масло върху лицето, преди да излезете на слънце за защита от UV лъчите. (1)

2. Овлажнител за кожа:

 • Загубата на влага от лицето го прави сух и чуплив, допълнително причинява кожни обриви и изгаряния.
 • Съдържанието на витамин Е и мастни киселини в аргановото масло прави кожата хидратирана и остава хидратирана през цялото време. Това масло се абсорбира лесно и не е дразнещо и немазно, което го прави естествен овлажнител.
 • Това масло е лесно за употреба по цялото тяло. Просто вземете няколко капки от това масло в ръка и го изгладете в кожата си с нежно втриване. Използвайте това масло върху лицето, като го изглаждате с кръгови движения.
 • Аргановото масло може да се прилага локално или да се приема през устата с ежедневни добавки.

3. Лекува акне:

 • Лицето естествено отделя себум от мастните жлези. Когато този себум се отделя прекомерно, мръсотията се улавя по лицето, което приканва бактерии, причиняващи пъпки и акне.
 • Аргановото масло има антисебумен ефект, който регулира отделянето на себум, а антиоксидантните свойства на това масло помагат да се лекуват увредените кожни клетки и да се намали възпалението.
 • Нанесете няколко капки от това масло или крем, съдържащ арганово масло, върху засегнатата област поне два пъти на ден, за да станете свидетели на желания резултат.

4. Против стареене:

 • Изглеждането на по -млади в наши дни се превърна в съществено качество в живота на всеки. Повечето хора използват различни кремове, за да изглеждат по -млади.
 • Аргановото масло се е доказало като един от най-добрите продукти против стареене. Антиоксидантите в това масло помагат за премахване на мъртвите клетки, присъстващи на лицето, което допринася за генерирането на нови клетки на лицето. Използването на това масло върху кожата увеличава еластичността на кожата, правейки ви да изглеждате по -млади от преди.
 • Първо, почистете лицето си с измиване на лицето и подсушете. Сега нанесете това масло върху лицето и нежно го масажирайте с кръгови движения. Оставете за една нощ. Можете да станете свидетели на промяната на лицето си в рамките на две седмици, ако се прилага редовно.

5. Подобрява заздравяването на рани:

 • Смята се, че аргановото масло ускорява процеса на зарастване на рани по кожата.
 • Комбинацията от витамин Е и антиоксидантите, открити в аргановото масло, обикновено са полезни за заздравяване на рани и лечение на увредена, напукана или дори изгорена кожа.
 • Нанесете няколко капки арганово масло върху възпалената или увредена кожа, за да ускорите лечебния процес.

6. Лекува кожни инфекции и някои кожни състояния:

 • Традиционно аргановото масло се използва от мароканците за лечение на някои кожни инфекции. Това е така, защото аргановото масло има както антибактериални, така и противогъбични свойства.
 • Проучванията показват, че аргановото масло може да лекува кожно състояние, наречено атопичен дерматит, състояние със сърбяща, зачервена кожа. Витамин Е и противовъзпалителните свойства на аргановото масло помагат за успокояване на това състояние.
 • Нанасяйте редовно няколко капки арганово масло върху засегнатата област за лечение на кожни инфекции.

7. Средство за стрии:

 • Аргановото масло се счита за един от най -добрите продукти за предотвратяване на стрии по време на бременност или дори за всеки, който има стрии.
 • Витамин Е в аргановото масло помага за повишаване на еластичността на кожата, като по този начин предотвратява вероятността от развитие на стрии.
 • Нанасяйте това масло директно върху зоната, където има стрии два пъти на ден, и вижте желаните резултати. (2)

8. Мазна кожа:

 • Мазната кожа е един от основните проблеми, пред които са изправени повечето хора. Те използват различни кремове, средства за защита, но са напразни.
 • Използването на арганово масло за лице може да помогне за намаляване на омазняването на кожата. Аргановото масло регулира производството на себум, така че кожата ви е хидратирана и няма да произвежда свръхпроизводство на себум.
 • Серумът или кремът от арганово масло може да се прилага директно върху кожата два пъти дневно, за да се постигнат добри резултати.

9. Състояния на суха кожа:

 • Екземата е състояние на суха кожа, което може да остави кожата сърбяща, сурова и лющеща се. Използването на арганово масло за такива кожни заболявания е от полза.
 • Наличните в аргановото масло мастни киселини и витамин Е възстановяват увредената кожа и осигуряват основни хранителни вещества, които допълнително ще предотвратят сухота и дразнене.
 • Нанасянето на арганово масло върху засегнатата кожа и нежно масажиране може да осигури известно облекчение и да излекува сухотата и раздразнението.

10. Напукани крака:

 • Аргановото масло, поради своето омекотяващо свойство, е идеално за лечение на напукани пети.
 • Лекото арганово масло лесно прониква в кожата, а антиоксидантите, присъстващи в маслото, възстановяват увредените тъкани. Това масло също овлажнява и омекотява кожата, оставяйки краката еластични и меки.
 • Опитайте да масажирате няколко капки от това масло в краката преди лягане.

Как да изберем най -доброто арганово масло?

В последно време употребата на арганово масло за козметични цели се е увеличила значително по целия свят. Това арганово масло се предлага в две форми, чисто арганово масло и продукти за кожа, вливащи се в арган. Ако възнамерявате да изберете чисто арганово масло, имайте предвид, че животът на това чисто масло е само три до четири месеца. Аргановите дървета се срещат главно в Мароко и целият процес на извличане на това масло е трудоемка задача и следователно това масло не е евтино. Междувременно се смята, че това арганово дърво предотвратява ерозията на почвата и защитава водните ресурси в Мароко. Това дърво е застрашено от прекомерна употреба. Следователно, за да бъде лесно достъпен на достъпни цени, се продават фалшиви продукти. Не забравяйте да закупите този продукт от надежден източник с честни търговски практики.

Странични ефекти на аргановото масло:

Използването на арганово масло обикновено се счита за безопасно при повечето хора. Но някои индивиди обаче могат да получат някои странични ефекти под формата на алергия, известна като контактен дерматит, когато се прилагат локално. Това се характеризира с развитие на сърбеж, обрив и зачервяване на мястото на приложение. Аргановото масло може да причини храносмилателни смущения, включително гадене, диария или газове, когато се приема през устата. Токоферолите, форма на витамин Е, присъстващ в аргановото масло, могат да забавят съсирването на кръвта и да взаимодействат с антикоагулантите като варфарин.

Заключителни мисли:

Аргановото масло, независимо дали се използва локално или се приема през устата, е безопасно да се използва за повечето хора. Хранителните вещества и витамините, присъстващи в това масло, ви дават невероятни ползи за кожата. Най -хубавото на това масло е, че може да се използва в чист вид и е напълно безопасно. Всъщност използването на това масло в най -чист вид може да ви осигури максимална полза за кожата и лицето. Ако имате чувствителна кожа, по -добре е предварително да направите тест за алергии. И накрая, ако търсите продукт за естествена красота, опитайте аргановото масло и опитайте резултатите.