De Aurangabad-grotten, gelegen op een heuvel die ruwweg van oost naar west loopt en bijna 2 km ten noorden van Bibi ka Maqbara in Aurangabad, Maharashtra, is een set van 12 uit rotsen gehouwen boeddhistische heiligdommen die in drie groepen zijn gescheiden op een afstand van 500 meter van elk ander. Grotten 1 t/m 5 bevinden zich aan de westkant, terwijl Grotten 6 t/m 9 zich aan de oostkant van dezelfde heuvel bevinden. De derde groep grotten, waaronder de grotten 10 tot 12, liggen verder naar het oosten. De grotten van Aurangabad dateren uit de 2e en 3e eeuw na Christus tot de 7e eeuw na Christus. De grotten die in de heuvels zijn uitgehouwen uit zacht basaltgesteente zijn een bewonderenswaardig stuk architectuur met fijn gebeeldhouwde vormen van Indiase klassieke kunst van de hoogste graad.

Aurangabad-grottempel:

aurangabad grotten

De Aurangabad-grotten, geplant tussen de heuvels van Sahyadri en Satara en bewaterd door de rivier de Dudhana, zijn een veel voorkomende toeristische plek. Het is prachtig in zijn structurele gravures en een levend bewijs van de boeddhistische nederzetting al in de 2e en 3e eeuw.

Pijlers van schoonheid:

In de grotten zijn ouderwetse pilaren met ingewikkeld gesneden ontwerpen gehuisvest. Ze getuigen van het prachtig gebeeldhouwde architecturale werk van die tijd.

Grot 1:

Grot 1 van de grotten van Aurangabad is een van de vroegste opgravingen uit de 2e of 3e eeuw. Het is een onvoltooide Vihara of klooster waar het plafond van de veranda ingestort ligt. Het behoud van deze grot staat op een laag pitje vanwege de slechte aard van de rotsformatie die ook opgravingen op grote schaal heeft voorkomen.

Grot 2:

Grot 2 is een vierkant heiligdom dat lijkt op traditionele boeddhistische tempels. In het midden ervan staat een monumentaal beeld van een zittende Boeddha in een meditatieve pose, omringd door verschillende andere gebeeldhouwde figuren van Boeddha die aan weerszijden van de muren te zien zijn.

Boeddhistisch heiligdom:

.

Gelegen in het midden van de grotten is een groot heiligdom gewijd aan Lord Buddha. Het heiligdom wordt overspoeld door prachtig gebeeldhouwde pilaren die het plafond ondersteunen. Aan de achterkant is een gebeeldhouwd heiligdom met Lord Buddha afgebeeld in een staande houding en oprijzend naar het plafond is een perfect gevormde koepel met cirkelvormige balken. Een plek als deze kan niets anders dan vrede en rust brengen. Dit wordt ook wel Aurangabad boeddhistische grotten genoemd

Aurangabad Cave Apsara’s:

Een ander sculpturaal meesterwerk van de Aurangabad-grotten zijn de prachtige hemelse wezens of Apsara’s zoals ze bekend zijn in de hindoeïstische en boeddhistische mythologie. Ze sieren de grotmuren in een tijdloze pracht van artisticiteit en welgevormdheid.

Grot 6:

Cave 6 is een tentoonstelling van fijn gegraveerde vrouwen met exotische kapsels en decoratieve versieringen. In het midden van de gravures staat een torenhoge figuur van Lord Buddha. Deze grot met cellen aan weerszijden bevat een heiligdom en wordt gemarkeerd door pilaren op de veranda en veranda.

Grot 7:

Grot 7 wordt beschouwd als de meest fascinerende van allemaal met zijn sierlijke voorstelling van met juwelen getooide en schaars geklede vrouwenfiguren die een duidelijk teken waren van de aanwezigheid van tantrisch boeddhisme in deze tijd. Grot 7 bestaat ook uit een heiligdom omgeven door een buitenste gang er omheen. De gang bestaat uit nissen met regelmatige tussenpozen die verschillende sculpturen van boeddhistische goden en godinnen weergeven. In de veranda wordt de ingang van het heiligdom geflankeerd door uitgebreide afbeeldingen van Avalokiteshvara en Bodhisattva.

Een vervlogen tijdperk:

De Aurangabad-grotten, overschaduwd door de Ajanta- en Ellora-grotten, zijn nog steeds een lust voor het oog. Het dient als een herinnering aan de ongerepte glorie van de boeddhistische religie in die periode. Hoewel veel van de grotten onvoltooid blijven vanwege de gevaren van de losse rotsgrond, heeft dit monolithische beeldhouwwerk voor het grootste deel het zand van de tijd overleefd.