Може би в бъдеще нашите къщи биха могли да се превърнат в живи тела. Става дума за много повече от високотехнологични интелигентни домове, в които непрекъснато чувате гласа на Алекса която понякога сама взема домакински решения. Идеята не е толкова пресилена, тъй като сме изправени пред истинско природно бедствие. Ние, хората, трябва да променим коренно начина си на мислене и начин на живот, за да оцелеем.

Биологията в сътрудничество с хай-тек е способна на големи научни постижения. Тази наука вероятно скоро ще проникне във всички области на живота. Вероятно скоро тя също ще се намеси в интериорния дизайн, за да превърне къщите ни в неразделна част от природата. Ето някои възможни високотехнологични биотехнологии на бъдещето!

Сградите на бъдещето могат да постигнат затворен цикъл

модерна архитектура хай-тек вид

Високотехнологични сгради, които растат

Естествените материали вече са част от нашите сгради. Пример за това са срутените черупки, направени от камък или дърво от изчезнали дървета. Но в бъдеще ще има биологични високотехнологични материали, които ще накарат къщите ни да растат. Пример за това е кореновата система на мицела – гъбички, която е стабилна и продължава да се развива.

  Може да расте малко повече от дървесни стърготини или кафе на прах за много кратки периоди от време. Това създава материали с впечатляващи структурни свойства. В Ню Йорк това беше ясно демонстрирано от високотехнологична инсталация.

Къщите на бъдещето трябва да отговарят на екологичните предизвикателства

наклонена покривна конструкция модерна архитектура

Данни за сградата

Височината на всяка сграда от представеното бъдеще беше около 13 м и се състоеше само от тухли, направени от мицел. Най -голямото предизвикателство обаче е проектирането на структурата, в която този биоматериал се поддържа жив. Това също му дава възможност да расте и да се адаптира. Този архитектурен проект е ръководен от Лин Ротшилд от НАСА. Такива сгради вероятно биха могли да бъдат построени и на други планети.

Скоро домовете ни могат да бъдат органична част от природата

къща с двускатен покрив модерна архитектура

Сгради, които се обновяват сами

Колоните в бетона на сграда обикновено са началото на края. Може да влезе вода и да се образува ръжда и мухъл. След това са необходими сложни строителни работи за обновяване на сгради. Но в момента учените експериментират с бетон, който може да се регенерира. Такъв високотехнологичен проект се разработва в Технологичния университет в Делфт. Той се управлява от Henk Jonkers. Изследователят се опита да инжектира живи бактерии в бетонни смеси. Ако водата проникне в микроскопичните пукнатини, това насърчава развитието на бактериите. Този материал буквално оживява и започва химически процес, при който се образуват кристали на калцит и по този начин „лекуват“ бетона. Използването на тази техника вероятно ще добави много години към живота на бетонните сгради.

Добрите бактерии ще внесат нов живот в бетонните сгради

прозрачни стени на съвременната архитектура

Сгради, които могат да дишат

Милиарди хора живеят в големи сгради, в които въздухът не е най -добрият. Отоплението с климатик не помага никак в това отношение. Въпреки че можете да отворите прозореца между тях, качеството на въздуха вътре остава относително лошо. Би било много по -добре сградите да дишат сами. Според учените от групата на Hironshi Ishii това е напълно възможно. Те са разработили решение на този проблем чрез някои слоеве от бактериални пори. Това създава материал, подобен на този в самовъзстановяващия се бетон. Все още напомня за латекс. С течение на времето материалът се свива и променя формата си.

Използвайки същия високотехнологичен био метод, учените са разработили материал за дрехи, който се адаптира към човешката фигура. По -големият проект, който групата иска да разработи, обаче е мембрана за сгради, която реагира на повишаване на влажността. Реакцията на структурата може да се сравни с изпотяването, според самите учени.Бактериалните пори се отварят и позволяват на въздуха да преминава през стените.

Футуризмът предлага иновации не само в архитектурата

модерна архитектура с овален дизайн

Сгради със собствена имунна система

Ние сме заобиколени от микроорганизми. Те са по цялото ни тяло и във въздуха около нас. Ние харчим много пари всеки месец, купувайки различни лекарства, които убиват тези бактерии. Но знаете ли всъщност, че хората, които живеят например сред природата или в близост до животновъдни ферми, страдат по -малко от алергии? Всъщност има добри бактерии и ако се насърчи тяхното развитие, проблемът с лошите ще бъде решен незабавно.

Това наскоро беше потвърдено от нов проект в University College London. Те работят върху кухненски повърхности или могат да се използват на други места. Те насърчават развитието на добри бактерии.

Съвременните сгради вероятно ще използват боклука за производство на енергия

модерна архитектура овален покрив

Сграда със собствен “стомах”

Повечето сгради непрекъснато абсорбират материали и енергия, а остатъците от тях са тонове боклуци, които по някакъв начин трябва да бъдат преработени. Но според ново изследване изглежда, че отпадъците могат да се използват като източник на енергия. Екип от Европейския съюз работи по тази тема. Нарича се жива архитектура и изследователите разработват нов тип микробни горивни клетки благодарение на високотехнологичните технологии. Те използват малки количества битов боклук и генерират нова енергия от него.

Тези видове клетки могат да бъдат вградени в тухли, които са част от структурата на сградата. Учените наричат ​​този вид тухли „стомаха“ на сградата. Те ще абсорбират вода и бактерии и ще ги превърнат в енергия. При такъв сценарий тоалетната ви може да зареди мобилния ви телефон.

Най -голямото предизвикателство при реализирането на тези идеи е интегрирането им в съществуващи сгради. Според сегашното състояние на науката, старите първо трябва да бъдат разрушени, за да се построят нови сгради по този начин. Това разбира се е голямо предизвикателство и проблем за желаната оптимизация. Но кой знае … Може би и за това ще се намери решение.

Новите стени на къщата могат да дишат

модерна архитектурна къща, издигната над земята