Много може да се обърка, когато шофирате кола. Пукнатите гуми например са истински проблем. Благодарение на сътрудничеството между Michelin и General Motors, опитът с дефлация скоро може да остане в миналото.

След години изследвания Michelin най -накрая обяви, че представя UPTIS, неговата “уникална система от гуми, устойчиви на пробиви” е готова за употреба. Френският производител на гуми си сътрудничи с General Motors в практическите си тестове с електрически автомобили Chevrolet Bolt. Тестовете ще започнат тази година и ако всичко върви добре, безвъздушните гуми могат да излязат на пазара още през 2024 г..

Директорът за изследвания и развитие на Michelin, Ерик Винес и Стив Кийфър, ръководител на глобалните покупки на GM, демонстрират прототипа UPTIS

Michelin и General Motors разработват споразумение за безвъздушни гуми между два големи автомобилни производители

Michelin и General Motors разработват безвъздушни гуми до новите писма от michelin

Уникалният дизайн на безвъздушните гуми

Уникалният дизайн на ребрата на гумата е разположен между алуминиевото колело и външния профил. Изработен е от композитен каучук и високоякостен материал от фибростъкло, вграден в смола, което предлага издръжливост и разтегливост едновременно.

Гумата е по същество еволюирала версия на безвъздушната пищялка, която Michelin представи за първи път преди почти 15 години. Първите проблеми с проекта обаче бяха шум и вибрации в сравнение с конвенционалните проекти. За щастие оттогава Michelin премахна тези пречки.

UPTIS може да представлява бъдещето на автомобилните гуми

Michelin и General Motors разработват безвъздушни гуми до компонентите на новите гуми

И накрая, Michelin се надява да направи гуми с 3D принтер

Michelin и General Motors разработват безвъздушни гуми досега, като разглеждат по-отблизо безвъздушната гума

Предимства на новите гуми Michelin и General Motors

Безвъздушните гуми предлагат редица предимства пред традиционния дизайн. Например премахването на досадни и потенциално опасни повреди води до намаляване на отпадъчните продукти. Michelin оценява спестяванията на 2 милиона тона годишно. По -малко гуми попадат в боклука преди края на техния жизнен цикъл.

UPTIS също така е предназначен да намали консумацията на суровини, енергия за производство и емисиите, свързани с производството на резервни гуми. И тъй като автомобилите вече не се нуждаят от резервни гуми, те също са по -леки и следователно по -ефективни. За компаниите, управляващи автопаркове, тази ефективност ще бъде особено важна, тъй като не се губи време за повреди и обща поддръжка на гумите, включително проверки за повреди и тестове под налягане.

Тестовете ще започнат тази година

Michelin и General Motors разработват безвъздушни гуми

Чрез многобройни тестове с Chevrolet Bolt, Michelin сега трябва да проучи дизайна му за по -дълъг период от време. Това позволява на инженерите да видят колко добре безвъздушните гуми могат да се справят с различни повърхности и предизвикателни метеорологични условия.

Michelin и General Motors разработват безвъздушни гуми, монтирани върху автомобил