Дизайнът на смартфони през последните години се формира от дебата за това как производителите могат най-добре да увеличат съотношението екран към тялото на своите устройства. В идеалния случай решаващите компоненти, разбира се, могат да бъдат интегрирани директно под екрана, което вече е случаят със сензорите за пръстови отпечатъци. Но какво да кажем за селфи камерата? Наскоро китайски производител на електричество Oppo представи впечатляваща нова технология, с която това може да бъде скрито под самия дисплей. Това приближава смартфоните една стъпка по -близо до напълно необезпокоявано и абсолютно потапящо изживяване при гледане. Oppo показа своята подекранна камера (USC) за първи път на MWC 2019 в Шанхай и обясни някои от техническите предизвикателства, свързани с производството. Oppo също обяви нова технология MeshTalk, която позволява комуникация без клетъчна мрежа, Bluetooth или WiFi в радиус от три километра.

Новата камера е под супер тънък слой

Oppo представи първата в света селфи камера под дисплея, която се намира под екрана

Качеството на снимката се влошава, за да се скрие селфи камерата под дисплея?

Мнозина са загрижени за способността на камерата да прави добри снимки, когато е вградена под екрана. Oppo вече е предприел стъпки, за да гарантира, че сензорът получава достатъчно светлина. Прозрачността на самия екран обаче доведе до проблеми като отблясъци, мъгла, неточности в цветовете, шум и дифракция.

За да противодейства на тези препятствия, Oppo направи секцията на екрана над камерата от самоизработен, силно прозрачен материал и след това преработи пикселната структура.

Истинско изживяване при гледане без рамки

Oppo представя първата в света селфи камера под дисплея, потапящо и необезпокоявано изживяване при гледане

След това Oppo реши да отиде за по -голям сензор с по -голяма бленда и пиксели, за да може камерата да се възползва максимално от светлината, която получава. На борда е специален софтуер за решаване на някои от най -трудните проблеми – алгоритъм против замъгляване за увеличаване на остротата, нов HDR алгоритъм за компенсиране на експозицията и специален алгоритъм за баланс на бялото, който поддържа цветовете под контрол. В допълнение, скритата селфи камера има портретен режим, режим за красота и различни филтри, които обикновено се очаква от такъв софтуер.

Камерата е практически невидима по време на употреба

Oppo представи първата в света селфи камера под дисплея на карнавалната маска, камера неусетна

Допълнителни предимства на новата технология USC от Oppo

Oppo споменава и друг интересен страничен ефект на USC – поради дизайна на unibody, технологията има по-високо ниво на водоустойчивост. Използването на USC също означава, че прорезите, перфорациите или изскачащите камери вече не са единствените решения за поддържане на селфи камера на смартфони без рамки.

USC е резултат от много години упорита работа. Проектът най -накрая започна през 2017 г. С официалното представяне в Шанхай, Oppo сега е първата компания, която демонстрира такава технология и по този начин стартира нова тенденция за смартфони. Очаква се мобилните телефони с новата камера да се появят на пазара в близко бъдеще.

Качеството на изображението в по -малка степен

Oppo представя първата в света селфи камера, напълно невидима под дисплея

Oppo представи първата в света селфи камера, скрита под камерата на екрана