Снощи станахме свидетели на исторически момент. Изстрелването на ракетата SpaceX в космоса може да бъде проследено по канали на живо по целия свят. Илон Мъск и неговата компания SpaceX, основана през 2002 г., правят история и започват нова ера в космическите пътувания в САЩ. Това е първият пилотиран ракетен полет до Международната космическа станция. Ракетата Falcon 9 с двамата астронавти Робърт Бенкен и Дъглас Хърли излетя по разписание от космодрума в нос Канаверал във Флорида. Шефът на SpaceX Илон Мъск посяга към звездите още по -високо. Това е първият полет от американска земя с астронавти на НАСА на борда от девет години. Американският президент Доналд Тръмп лично наблюдаваше изстрелването в космическия център Кенеди с удовлетворение и гордост. Този успешен ракетен полет ще сложи край на американската зависимост от руските капсули “Союз”.

 “Crew Dragon” е името на екипа, съставен от двамата астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен.

Ракетата SpaceX Elon Musk изстрелва първия пилотиран полет до МКС двама астронавти Дъг Хърли Боб Бенкен

Ракетата Falcon 9 на компанията SpaceX е готова за изстрелване.

Ракетата SpaceX Falcon-9 е готова за изстрелване на първия пилотиран полет до МКС

Времето изигра роля при втория опит на SpaceX да го стартира

Напрежението и вълнението в космическия център Кенеди бяха огромни снощи. За милиони зрители по целия свят това беше решаващ момент и нов тест за компанията SpaceX. Но този път всичко вървеше по план и времето във Флорида си играеше. Първото излитане с пилоти от нос Канаверал беше планирано за сряда, 27 май, но бе отменено поради лоши метеорологични условия. По-малко от 17 минути преди ракетата Falcon 9 да излети, обратното броене беше спряно и изстрелването на ракетата беше отменено в сряда. Неблагоприятното време провали плановете на Илон Мъск. Това обаче беше правилното решение, както веднага след това подчерта администраторът на НАСА Джим Бриденстайн. Защото безопасността на астронавтите е на първо място!

 Добрите метеорологични условия са много важни за всяко изстрелване на ракета на SpaceX.

Ракетата SpaceX Elon Musk Falcon 9 е готова за изстрелване при добри метеорологични условия за първи път с пилотиран полет до МКС

Международен екип на космическата станция МКС

След около 19 часа полет, “Crew Dragon” трябва да достигне до МКС днес и автоматично да акостира модула “Хармония” на МКС. Според НАСА астронавтите могат да останат в космоса около 110 дни. На борда на МКС вече има трима астронавти – Крис Касиди (САЩ), Анатоли Иванишин и Иван Вагнер (и двамата Русия). И петте астронавти ще работят заедно на МКС, преди Бенкен и Хърли да се качат отново и да се върнат на Земята. Разкачването също трябва да бъде автоматично. Тогава “Dragon Crew” ще се отдалечи от МКС и ще влезе отново в земната атмосфера. Планира се космическият кораб SpaceX да удари Атлантическия океан край бреговете на Флорида. Но дотогава със сигурност ще има още интересна информация от астронавтите на МКС. С нетърпение го очакваме!

Ракетата SpaceX на път към МКС.

Ракета SpaceX Elon Musk Falcon 9 в космическия полет за първи път до МКС

Успешният полет на ракета е крайъгълен камък за SpaceX

Изстрелването на ракета SpaceX с пилотирана капсула Dragon е от голямо значение за международните космически пътувания. Мисията „Crew Dragon“ е част от програмата на НАСА „Commercial Crew“. Известната американска космическа организация прекрати програмата за космически совалки през 2011 г. и след това възложи на две частни компании, SpaceX и Boeing, да построят космически совалки. НАСА плати 3 милиарда долара за това. Девет години по -късно компанията SpaceX на основателя на Tesla и PayPal Илон Мъск е готова отново да завладее космоса. Първият полет на пилотирана ракета вече е факт. Това е крайъгълен камък в развитието на космическите пътувания в САЩ. И това със сигурност приближава милиардера Мъск крачка към мечтата си. Неговата компания в момента работи върху огромна ракета, наречена Starship. В близко бъдеще той трябва да се използва за обикаляне около Луната и дори достигане до Марс. Надяваме се, че скоро ще можем да изпитаме и тези планирани полети в космоса!

Поради лошото време във Флорида изстрелването на ракетата беше отложено от 27 май на 30 май.

Ракета SpaceX Elon Musk Falcon 9 е готова за изстрелване първи пилотиран полет до МКС Първият полет стартира отменен лошото време във Флорида

 „Излетяхме“, каза НАСА в Twitter. „Историята е написана“, се казва в краткото съобщение.

Ракетата SpaceX Elon Musk Falcon-9 с първи пилотиран полет до успешната мисия на МКС

Мисията вече се счита за историческа.

Ракетата SpaceX Elon Musk Falcon-9 с първи пилотиран полет до историческата мисия на МКС

Ново бъдеще започна! Потопете се в мечтания свят на космоса!

SpaceX Elon Musk Falcon-9 ракета с първи пилотиран полет до МКС новото бъдеще започна мечтания свят на космоса