Мечти на безброй астрономи от поколения – да имат радиотелескоп на гърба на Луната, който да им дава ясна представа за космоса, без радиопредавания, атмосфера и всички други неща на земята, които иначе стоят на пътя. Добра новина, фенове на космоса! Тази мечта най-накрая се сбъдна миналата седмица, когато антените на холандско-китайски радиотелескоп се разгънаха зад Луната.

NCLE е монтиран на китайския релейни спътник QueQiao, който обикаля зад Луната

Това е мечта на безброй астрономи от поколения - радиотелескоп на гърба на луната илюстрация на сателита в космоса

Първият радиотелескоп на гърба на Луната

От Нискочестотен изследовател на Холандия и Китай (NCLE) е част от китайската мисия Chang’e 4, при която кацане и роувър са изпратени до далечната страна на Луната заедно със спътник, наречен QueQiao. NCLE е радиотелескоп, който се състои от три дълги антени.

Те са монтирани на QueQiao и са предназначени да слушат нискочестотни сигнали.

Целта е да се търсят слаби радиосигнали, които произхождат от време непосредствено след Големия взрив. Този период често се нарича космолози като Тъмната ера, защото толкова малко се знае за него. Такива сигнали обикновено се блокират от земната атмосфера, поради което трябва да пътуваме до задната част на Луната.

Впечатление на художника от спътника Queqiao

Това е мечта за безброй астрономи от поколения - радиотелескоп на гърба на Луната, илюстриран от сателит в космоса

Това е мечта на безброй астрономи от поколения - радиотелескоп на гърба на Луната, спътник на гърба на Луната, най -накрая се сбъдна

Нито един космически проект не е без своите проблеми

Екипът трябваше да чака повече от година, докато антените на NCLE се разгърнат, което беше по -дълго от първоначално планираното. През това време QueQiao работи като комуникационно реле за кацащия апарат на лунната повърхност. Прекарването на повече време от очакваното в космоса зад Луната изглежда е повлияло на NCLE. Телескопът затрудняваше напълно разгъването на антените.

Поредица от снимки, направени, докато антена се разпространява по спътника

Това е мечта на безброй астрономи от поколения - радиотелескоп на гърба на луната снимки на проблеми с антената

Екипът, базиран в Холандия, реши първо да събере данни с помощта на частично отворените антени. Те все още трябва да позволят откриването на сигнали от 800 милиона години след Големия взрив. По -късно те се опитват отново да го разгърнат напълно, за да събират данни от началото на Вселената. NCLE първоначално се насочва към Слънцето и Юпитер. Смята се, че те изпращат силни сигнали на ниски честоти. Екипът обаче също слуша сигнали, които са много по -дълбоки в пространството и времето.

Queqiao е изстрелян в Китай на 21 май на борда на ракета 4C Long March 4C

Това е мечта на безброй астрономи от поколения - радиотелескоп на гърба на спътника на Луната с телескоп на ракетата