Пенджаб е всичко за бхангра, живи цветове, сърдечен и заразен силен смях и отношение, което казва Хакуна Матата! Тези щастливи местни жители правят земята на петте реки наистина това, което е днес. Те знаят как да живеят пълноценно и с такава зашеметяваща топография наоколо, включително величествени планини, буйни долини и блестящи водопади, този индийски щат е мечтата на всеки пътник! Никога скучен момент и само радост … какво повече? Пенджаб е земята на сикхите и основната религия, следвана в региона, е сикхизмът – възникнал от проповядването на Гуру Нанак. Днес обаче Пенджаб приютява хора от всички касти и религиозни вярвания, включително индуси, мюсюлмани, джайнисти и християни. В резултат на това той наистина е обител на някои от най -зашеметяващите и религиозно най -почитаните храмове в Индия. Да, всички сме чували за златния храм на Пенджаб, нали? Едно от най -добрите места за започване на вашето религиозно пътешествие, ние ви предлагаме перфектния списък, който да ви подреди. Поклонение през Каламбур

jab чрез тези най -добри снимки.

Списък на храмовете в Пенджаб – Най -известните храмове в Пенджаб, които трябва да посетите:

1. Златният храм в Амритсар:

храмове в Пенджаб

Изключително популярният храм на пенджаби, „Златният храм“ е известен още като храмът Хармандир Сахиб се намира в Амритсар. Известен е като най -свещения сикхски гурудвара в света, а горният му етаж е покрит със злато. Историята на златния храм в културата на пенджаби е тази, която прави мястото все по -популярно. Гуру Рам Дас, четвъртият сикху Гуру основава Гурудвара през 1574 г. Храмът има четири входни врати, които означават, че хора от всички религии са добре дошли вътре. През деня в помещенията присъства най -светият учебник на сикхизма, Гуру Грант Сахиб. Безплатна общностна кухня приготвя ястие или лангар, които се сервират сред 100 000 души всеки ден. Информацията за златния храм пенджаб е лесно достъпна онлайн по отношение на времето и кодовете за обличане.

2. Храмът Джаянти Деви в област Ропар:

храмове в Пенджаб

Храмът Джаянти Деви се намира само на 15 километра извън Чандигарх в квартал Ропар. Той е посветен на Джаянти Деви, богинята на победата. Разположен е на хълм на веригите Шивалик. За да стигнат до основните помещения на храма, поклонниците трябва да изкачат сто лесни стъпала от огромната порта в основата. В храма се помещават и идолите на Шива, Лакшми, Ганеша, ЛокаДев и Баласундари. Това е един от най -популярните индуски храмове в Пенджаб. Годишни панаири се провеждат в деня на пълнолуние през февруари и август, по време на който храмът привлича над 1,5 лака посетители. Наваратри също се празнува широко в този храм.

3. Храмът Мата Манса Деви в област Панчкула:

храмове в Пенджаб

В квартал Panchkula извън Чандигарх се намира храмът на Мата Мата Манса Деви. Храмът е разположен в подножието на веригата Шивалик и е посветен на богинята Манса Деви, друга форма на Шакти. Този храм е известен като един от големите храмове Шакти в Северна Индия, който широко привлича лахите на поклонниците през деветте дни на Наваратри. Той се нарежда високо над списъка на известните храмове в Пенджаб.

4. Храм Дургиана в Амритсар:

храмове в Пенджаб

Храмът Дургиана е индуски храм, разположен в град Амритсар и неговата архитектура прилича на известния Златен храм. Той е посветен на богинята Дурга, която е и председателстващо божество, заедно с богинята Лакшми и Вишну. Първоначалният храм е построен през 16 век и възстановен през 1921 г. Той е построен в средата на свещено езеро и мост, осигуряващ подход към храма. Основните фестивали, които се празнуват тук, са Душера, Джанмащами, Рам Навами и Дивали.

5. Храмът Муктешвар Махадев в град Патанкот:

храмове в Пенджаб

Храмът Mukhteshwar Mahadev, разположен близо до град Pathankot, е популярно светилище на Бог Шива. Също така има идоли на Господ Ганеша, Бог Брахма, Бог Вишну, Господ Хануман и Богиня Парвати. Храмът е висок на върха на хълм. Мукешран Да Мела, панаир, отбелязващ Байсахи, се празнува широко тук заедно с Шиваратри, Чайтя Чодия и Наваратри.

6. Гурдвара Манджи Сахиб в област Лудхиана:

храмове в Пенджаб

Gurdwara Manji Sahib се намира в село Аламгир в област Лудхиана. Казват, че гуру Гобин Сингх, десетият гуру от сикхите, е изстрелял стрела в земята, когато е достигнал Аламгир, където се е появил извор, известен сега като Тирсар. Казват също, че той е бил представен от кон от отдаден последовател тук.

7. Акал Тахт в Амритсар:

храмове в Пенджаб

Акал Такт е един от петте тахта или седалки на силата на религията на сикхите. Той е построен от шестия сикху Гуру, Гуру Харгобинд и се намира в комплекса на Хармандир Сахиб Гурдвара. Той е построен като място на правосъдие и разглеждане на времеви въпроси. Настоящата структура е пететажна сграда с мраморна инкрустация и златен купол.

8. Gurdwara Fatehgarh Sahib във Fatehgarh Sahib:

храмове в Пенджаб

Сикх Гурдвара или място за поклонение в град Фатехгарх Сахиб се намира Гурдвара Фатехгарх Сахиб, построен през 1710 г. от сикхите под ръководството на Банда Бахадур. В основния комплекс на гурдвара присъстват много други гурдвари като Бхора Сахиб, Бурдж Мата Гуджри, Шахид Гандж и голяма зала на име Тодар Мал Джайн Хол заедно със свещен басейн или саровар.

9. Gurdwara Sri Tarn Taran Sahib в Tarn Taran Sahib:

храмове в Пенджаб

Gurdwara Sri Tarn Taran Sahib е място за поклонение на сикхите, разположени в град Tarn Taran Sahib. Известно е, че комплексът гурдвара има най -големия свещен басейн или саровар от всички гурдвари. Месечно събиране на поклонници в деня на Амавас или нощта на новолунието е известно тук. Петият сикхски гуру, гуру Арджан Девджи, основава тази гурдвара през 1590 г..

Така че сега знаете къде да се насочите към това перфектно духовно призвание сред красотата на природата и натоварената с култура атмосфера. Златният храм Пенджаб Индия е в списъка на всеки пътник независимо дали е религиозен или не! Освен посещение на храмове, има какво да се направи за всички. От пристрастяване към автентичната Chole Bature до наслада на различни танцови форми като bhangra, giddha и jhumar, тази земя от пет реки никога няма да ви разочарова. Пишете, споделяйки с нас опита си за вашето поклонение в Пенджаб. Ще се радваме да чуем отзивите ви за това ръководство и се надяваме да се окаже полезно. Щастливи пътувания и благословии по твоя път винаги.