Индия е земя на богове и богини и с право. Въпреки това, от всички тези богове, Шива се счита за най -важния и върховен. Всъщност Шива е най -почитаният бог от индусите по целия свят. Господ Шива е основният индуски бог, почитан от Shaivaities. И така, защо Шива е един от най -важните богове в индуистката религия? Индуизмът се върти около концепцията Тримурти, където се казва, че трите основни суперсили в божествената сфера са отговорни за създаването, поддържането и унищожаването на Вселената. Шива в този индуистки триумвират е известен като разрушителя на света. Другите два основни богове са Брахма (създател) и Вишну (запазващ). Шива се почита под формата на шивлинга. Поклонниците къпят линга с мляко, за да циркулират положителна енергия. Известно е, че Шива благославя истинските си поклонници с окончателно спасение. Тъй като Господ Шива заема специално място в умовете и сърцата на тонове индианци, в цяла Индия има редица храмове на Шива. Някои от тях са конструирани от известни личности, а някои от тях съдържат значително количество факти относно раждането на Вселената. Независимо дали е истински поклонник на самия Махадев, или просто любопитен за индуската религия като цяло, обиколка из тези одухотворени храмове на Шива е едно омайващо пътешествие, което човек трябва да предприеме. Тук ви покриваме със списък на някои от най -значимите и почитани храмове на Шива в Индия. Започнете да ги маркирате от списъка си и кой знае, може просто да се окажете по -близо до божественото!

храмовете на лорд Шива в Индия

Най -големите и най -стари храмове на Шива в Индия:

Ето някои от древните храмове на Шива в Индия, които човек трябва да посети.

1. Храмът Кедарнатх: Утаракханд

Сега това място не се нуждае от представяне, едно от най -почитаните, но трудни места за поклонение, това е най -голямата мечта на всеки поклонник на Шива. Известно е, че Бог Шива се е проявил като джотирлингам или „космическа светлина“. Има 12 от тях, от които Кедарнат е най -високият (3581 метра) и вероятно най -историческият и ценен. Всъщност произходът на този храм всъщност може да се наблюдава и в Махабхарата. Той образува един от известните чар дхами и най -търсените места за поклонение като цяло. Този храм на Шива, построен през 8 век сл. Хр., Все още стои силен в Утаракханд. Намира се на красиво място в близост до река Мандакини и в веригата Хидралай Рудра. Представете си, че се молите на Махадев, заобиколен от заснежени върхове и росни зелени ливади. Това е едно от най -живописните места за поклонение досега. Този храм е част от петте храма на Панч Кедар. Разположен на Dev Bhumi в Утаракханд, този храм е отворен за посетители от април до ноември. През останалата част от годината е затворен поради екстремни метеорологични условия. Тук всъщност никога не е лято и нивата на кислород могат да спаднат. Обикновено мястото е удавено в сняг, когато е затворено. Така че преди да предприемете пътуване тук, човек трябва да се подготви. Добра идея е да се запасите с глюкоза, лекарства и топли дрехи по време на преходи. Отдайте се на йога и упражнения, за да влезете във форма много преди пътуването си

 • Адрес: Кедарнат, Утаракханд 246445
 • Срокове: Сутрин Даршан: от 4 до 15 часа, Вечер Даршан: от 17:00 до 21:00
 • Дрескод: Топло и удобно облекло. Жените се съветват да избягват сари и вместо това да носят салвар камиз или панталон. Студено е плюс на голяма надморска височина, така че се обличайте съответно. Ръкавици, пуловери, чорапи, шумозаглушители и чадър са задължителни.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 1-2 часа
 • Как да достигнете: По въздух: Най -близкото летище е Джоли Грант, на 260 км. По железопътен транспорт: Най -близката железопътна глава е в Ришикеш, на 243 км. По шосе: Добре свързан с Ришикеш, Харидвар, Дехрадун и Делхи.
 • Уебсайт на храма: http://www.badarikedar.org/
 • Най -доброто време за посещение: От май до октомври с изключение на мусоните. Фестивалът Badri Kedar през юни събира опитни артисти от цялата страна и се провежда в продължение на 8 дни.
 • Други атракции: Ганди Саровар (на 2 км) с плаващия лед върху кристалните води е твърде зашеметяващ. Потапянето в Gaurikund с техните лечебни термални извори е задължително да се опита. Shankaracharya Samadhi също е точно зад храма. Живописни възможности за преходи и проучване на селото са в изобилие.

2. Храмът Сомнат: Гуджарат

Somnath всъщност означава „защитник на бога на луната“. Твърди се, че богът на луната първоначално е построил този храм в злато в поклонение на бог Шива. След като е разрушен, той е построен отново в сребро и цикълът на реконструкция продължава. Храмът Somnath Shiva се намира в Гуджарат. Този известен храм е един от дванадесетте храма Jyotirlinga, посветени на могъщия Господ Шива. Една от основните причини за популярността на храма Сомнат е, че този храм Шива преживя редица исторически значими събития, които се случиха отдавна. Той беше нападнат от нашественици като Махмуд от Газна, Афзал Хан и други чужденци. Неговото богатство е ограбено и се опитва да бъде унищожено около седемнадесет пъти. Въпреки това, той все още е оцелял във времето и остава силен дори и сега. Така храмът Сомнат наистина е популярен поради богатото си наследство и уникалната история, която проявява за препитание и победа.

 • Адрес: Сомнат, Веравал, Гуджарат 362255
 • Срокове: 6 AM – 9:30 PM. Светлинно и звуково шоу, 8 – 9.
 • Дрескод: Традиционното облекло би било най -подходящо. Не се допускат мини поли и неуважително облекло.
 • Прибл. Продължителност на посещението: Един час
 • Как да достигнете: Сомнат е на 95 км по шосе от Диу. Можете да вземете полет до Diu. Somnath е добре свързан с железопътен транспорт и автобуси до всички основни дестинации. Най -близките спирки са Somnath (0,5 км) и Veraval (7 км от Somnath), свързани с Ахмедабад и други големи градове.
 • Уебсайт на храма: http://www.somnath.org/
 • Най -доброто време за посещение: Можете да присъствате на неговия основен панаир на пълнолуние на Kartik Purnima през ноември/декември. Шивратри също е важен ден за храма.
 • Други атракции: Националният парк Гир е на 43 километра и трябва да бъде посетен като дом на последните азиатски лъвове.

3. Маликарджуна Свами: Андхра Прадеш

Храмът Маликарджуна Свами се намира в Андхра Прадеш и е едно от светилищата на джотирлинга. Този храм е друг с красива обстановка, скрит живописно на хълмовете Nallamalai Srisailam на височина 476 метра над морското равнище. Известен е като обителта на Господ Шива. Околната среда е зашеметяващо спокойна с брега на река Кришна, като обстановката добавя към очарованието на всичко това. Този храм също е с огромно историческо значение и е един от най -посещаваните религиозни обекти в страната. Храмът е построен от цар Харихара Рая. Счита се за един от най -древните кшетри в Индия.

 • Адрес: Srisaila Devasthanam, Kurnool Dist, Atmakur Mandal, Srisailam, Andhra Pradesh 518101
 • Срокове: 6:30 – 15:30 ч., 18:00 – 22:00 ч
 • Дрескод: Традиционно облекло или прилично облекло
 • Прибл. Продължителност на посещението: 3 часа
 • Как да достигнете: По въздух – най -близкото летище е Хайдерабад (230 K.M.), откъдето лесно можете да намерите автобус до Srisailam. По железопътен път – гара Маркапур (91 км) от Срисайлам.
 • Уебсайт на храма: http://www.srisailamonline.com/index.html
 • Най -доброто време за посещение: всяка събота и неделя вечер се организират културни програми.
 • Други атракции: Банята на реката Кришна (750 стъпки).

4. Храмът на Господ Шива Махакалешвар: Мадхя Прадеш

В Мадхя Прадеш, Уджайн, има известен триетажен храм Шива, известен с името Махакалешвар. Намира се до езерото Рудра Сагар. Грандиозно и величествено, резбовано майсторство с красиви мотиви и веранди с колони създават хипнотизираща атмосфера. Това е много един от 12 -те джиотирлинги. Махакал се счита за господар на смъртта за земята, ада и небето. Махакал е по същество яростната фигура на могъщия Бог Шива, който се смята за терминатор на всички злини. Точното време на произход на храма не може да бъде проследено, но според Пурани той съществува от праисторически времена. Няколко древни текста на поети от онова време също споменават храма Махакал.

 • Адрес: Уджайн, Мадхя Прадеш 456001
 • Срокове: От 5 до 15:30 ч., От 18:00 до 22:00 ч
 • Дрескод: Сари за жени и дхоти за мъже, тъй като определени области и аарти имат само вход със строго това облекло.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 1-2 часа
 • Как да достигнете: Уджайн е в западната железопътна зона. Можете да вземете влак от някой от големите градове до Ujjain. Той е много добре свързан с Indore също по шосе и железопътен транспорт. Автобус от Индор ще бъде 55 км. Най -близкото летище е в Индор (на 60 км).
 • Уебсайт на храма: http://dic.mp.nic.in/ujjain/mahakal/default.aspx
 • Най -доброто време за посещение: Махашивратри е когато храмът оживява като никой друг ден в годината. Ако искате да видите линга на Нагачандрешвара, трябва да посетите храма на Нага Панчами, тъй като само в този ден това е позволено.
 • Други атракции: Разгледайте Индор и посетете двореца Lal Bagh в града.

5. Храмът на Бог Шива Омкарешвар: Мадхя Прадеш

Отново един от 12 -те джиотирлинги, това е друг храм на Шива, разположен в Мадхя Прадеш. Той се намира на островна форма на река Нармада, наречена Мандхата или Шивапури. Смята се, че формата на този остров прилича на тази на индуския свещен символ на „Ом“. Това е една от най -популярните поклоннически дестинации в страната. В този храм пудите се провеждат по средата на деня, а сутрешното богослужение се извършва от храмовото доверие.

 • Адрес: Omkareshwar Mandir Road, Mandhata, Мадхя Прадеш 451115
 • Срокове: отваря в 5 часа сутринта и вечер darshan започва от 16:00. Спящ изглед на бога от 9 – 21:30 ч.
 • Дрескод: Не е посочен конкретен дрескод.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 1-2 часа
 • Как да достигнете: Най -близкото летище е в Индор (на 80 км). По железопътен път можете да стигнете през жп гара Khandwa или жп гара Indore, и двете около 78 км. С автобус храмът е лесно достъпен от всички големи градове. Държавните и частни автобуси са в изобилие от Индор (77 км), Хандва (78 км) и Уджайн (135 км).
 • Уебсайт на храма: http://shriomkareshwar.org/
 • Най -доброто време за посещение: Маха Шивратри Мела, Картик Уцав и Нармада Джаянти.
 • Други атракции: Островът е заобиколен от планини. Направете обиколка из острова за спиращи дъха гледки. Казва се, че самата островна парикрама е много благоприятна и начин да отмие греховете си

6. Храм Бхимашанкар: Махаращра

Храмът Бхимашанкар в Махаращра се намира в хълмовете Сахядри, заобиколен от гъсти гори. Бхимашанкар е началната точка на река Бхима. Той придоби още по -голяма известност, откакто е обявен за резерват за диви животни. Един от важните 12 джотирлинги, той се намира близо до град Пуна и се радва на голям брой поклонници, които пресичат портите на храма всяка година. Построен по архитектурен начин на Награ, този храм обучава посетителите как Трипурасур е победен от комбинираната форма на Господ Шива и Деви Парвати.

 • Адрес: Maharashtra State Highway 112, Bhimashankar, Maharashtra 410509
 • Срокове: Сутрин: 5:00 – 15:00, 16:00 – 21:30
 • Дрескод: Предлага се традиционно облекло
 • Прибл. Продължителност на посещението: 1-2 часа
 • Как да достигнете: Най -близкото летище и жп гара са в Пуна, на 125 км. Автобуси могат да се вземат и от Пуна, Гаткопар и Калян.
 • Уебсайт на храма: http://bhimashankar.in/
 • Най -доброто време за посещение: От септември до февруари. За любителите на приключенията мусонът е чудесно време.
 • Други атракции: Можете да разгледате пещерите Бхаджа или Тематичния парк Imagica в Хопали на следващия ден.

7. Каши Вишванат Шив Мандир: Утар Прадеш

Храмът Каши Вишванат се намира в свещения град Варанаси и по бреговете на река Ганга. Обстановка колкото е чиста, тя се счита за подслон за всички отдадени души. Според легендите, този, който поеме последния си дъх в този храм, се освобождава от цикъла на прераждане. Смята се, че Шива сам забива мантрата на мокша директно в ухото на своите поклонници, които поемат последния си дъх на това свято място. Разположен в град Варанаси, този храм привлича посетители от хора от цял ​​свят, включително сериозно посветени шиваства. Известен е още като златния храм и е построен през 1780 г. от Марата Махарани Ахилябай Холкар от Индор. Този храм също се връща към древни времена със споменавания в индуистки писания и др. Твърди се, че първоначалната структура на Каши е построена от Хари Чандра през 11 век. Пост, който е станал свидетел на нашествия и е бил разрушаван няколко пъти, а настоящият храм е това, което най -накрая е построено на място.

 • Адрес: Лахори Тола, Варанаси, Утар Прадеш 221001
 • Срокове: Часовете в Даршан са 4:00 – 11:15, 12:20 – 19:15 и 20:30 – 21:00.
 • Дрескод: Мини поли не се допускат. Насърчава се консервативното облекло.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 3 часа
 • Как да достигнете: Варанаси е свързан с всички големи градове на Индия по въздушен, автомобилен и железопътен транспорт. Най -близката жп гара до храма е спирката на град Варанаси, само на 2 км. По шосе той се намира на NH2 от Калкута до Делхи и обхваща много големи градове. Могат да се резервират директни полети от Делхи и свързващи от повечето градове до Варанаси. Автомобили, таксита и рикши са лесно достъпни на летището, за да стигнат до мандир или хотел.
 • Уебсайт на храма: http://www.shrikashivishwanath.org/
 • Най -доброто време за посещение: Месец Рангбхари Екадаши, Махашивратри и Картик
 • Други атракции: Потопете се и се изкъпете в свещената Ганга. Vishwanath Gali за пазаруване на достъпни цени и закупуване на стоки, свързани с пуджа. Дефиле на някои от най -добрите улични храни, които ще намерите в Индия. Храмът Калваурав е на 1,5 километра и се казва, че трябва да се помолите и тук. Сарнат и Аллахабад са два близки града за изследване.

8. Храмът Vaidyanath: Deoghar

Този храм се намира в Деогар, Джаркханд. Името на този храм е много успокояващо, тъй като „Viday“ означава „лекари“ и „nath“ означава „Господ“. Комбинираното значение на цялата дума „Vidyanath“ означава Господ, който играе ролята на лекари. Историята разказва, че Раван на това място се е молил на Бог Шива и е получил дарбите му от него, които по -късно е използвал за унищожаване на света. Той беше предложил своите десет глави на Шива една след друга като жертва и поласкан от това, самият Бог Шива слезе на земята, за да го излекува. Тъй като той се държеше като лекар в този случай, това свято място е извлекло името и значението си от този епизод и оттогава става незапомнено. Състои се от храмов комплекс, където има главния храм, Баба Байдянатх, където е инсталиран Jyotirlinga, и 21 други храма.

 • Адрес: Pera Gali, Shivganga Muhalla, Deoghar, Jharkhand 814112
 • Срокове: От 4 до 15:30 ч., От 18:00 до 21:00 ч
 • Дрескод: Традиционно облекло
 • Прибл. Продължителност на посещението: 1-2 часа
 • Как да достигнете: По железопътен транспорт: Най -близката жп гара е Jasidih (на 10 км). По въздух: Близки летища са Ранчи, Патна, Гая и Колката, които са свързани с всички големи градове на Индия. По този начин Бабадам е свързан по шосе от тези градове.
 • Уебсайт на храма: http://babadham.org/
 • Най -доброто време за посещение: Световно известен със своята Shravan Mela през юли и август.
 • Други атракции: Разгледайте Naulakha Mandir на 1,5 км.

9. Храмът Раманатасвами Шива: Тамилнаду

Разположен на малък остров в Тамилнаду, Рамесварам, той е най -южният джиотирлингас в Индия. Смята се, че това свещено място за поклонение е тясно свързано с победата на Рамаяна и Рама. Раманатасвами е от голямо значение за шиаватите главно поради местоположението си като храм. Твърди се, че е построен на същото място, където Господ Рама се покланя на Господ Шива. Смята се също, че Рама е построил мост от острова през морето до Ланка, за да върне Сита от Равана. По този начин изключително популярен и наравно с Варанаси, този храм и град са много почитани от Шайвас и Вайшнави. Той също има огромно историческо значение за любопитни изследователи и се възхищава от своята дравидианска архитектура.

 • Адрес: Рамесварам, Тамил Наду 623526
 • Срокове: Сутрин: от 5 до 13 часа, вечер: от 15 до 21 часа
 • Дрескод: Лесно облекло и консервативно облекло, в което можете да се къпете. Носете преобличане, тъй като даршан не е разрешен в мокри.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 1-2 часа
 • Как да достигнете: най -близкото летище е на 163 км в Madurai. Рамешварам също е свързан по железопътен и шосеен път с Коимбаторе, Ченай и други големи градове.
 • Уебсайт на храма: http://www.rameswaramtemple.tnhrce.in/
 • Най -доброто време за посещение: На Маха Шиваратри и плаващ фестивал (тайландска нощ Poosam).
 • Други атракции: 22 теертама под формата на кладенци за къпане. Казват, че всеки има специфични дарби и лечебни свойства. Мостът Адамс и плажът Дханушкоди в Рамешварам.

10. Храм Амарнатх: Кашмир

Храмът Амарнат е висок около 3888 м и 45 км от Пахалгам, Кашмир и е популярен главно поради естественото си образуване на Шива Линга от сняг. Състои се от свещената пещера Амарнат, която се счита за една от най -светите светилища на индуизма. Хората вярват, че това е домът на Господ Шива на земята. Според легендата Шива е влязъл в пещерата с Парвати, за да сподели с нея тайната на сътворението и безсмъртието. Огромни тълпи от поклонници се отдават на свещената амарнатска ятра през месеците юни и август. Смята се, че Господ Шива призовава своите поклонници да дойдат да посетят тази благочестива снежна пещера, където да ги обсипе с любовта и благословиите си. Красивата обстановка на заснежените околни планини ще ви остави с усилено докосване на спокойствие и божествено блаженство. Имайте предвид обаче, че преходите тук не са безпроблемни и човек трябва да дойде добре снабден и подготвен за екстремните метеорологични условия и топография.

 • Адрес: Baltal Amarnath Trek, Forest Block, Anantnag, Pahalgam, Jammu и Kashmir 192230
 • Срокове: 9 сутринта – 5 следобед
 • Дрескод: Удобните вълнени дрехи са задължителни, докато пътувате тук и винаги е студено. Маймунските шапки, шлифери, ръкавици и т.н. са задължителни.
 • Прибл. Продължителност на посещението: >3 часа
 • Как да достигнете: Има два маршрута, един от Baltal и един от Pahalgam. Baltal е само на 14 км от пещерата, която може да бъде покрита по шосе и с хеликоптер. Pahalgam е на 47 км от пещерата и началната точка на похода. И двете изходни точки са добре свързани със Шринагар. Сринагар е най -близкото летище, а Джаму най -близката жп гара.
 • Уебсайт на храма: http://www.shriamarnathjishrine.com/
 • Най -доброто време за посещение: Amarnath Yatra се провежда само през юли и август. Препоръчително е да пропуснете първата седмица от ятрата, която може да започне в края на юни и да бъде по -мека.
 • Други атракции: Pahalgam е живописен град за разглеждане, който ще ви остави хипнотизиран. Храмът Shri Shankar Acharya също е сравнително близо.

11. Храм Лингарадж: Одиша

Един от най -старите храмове на град Бубанесвар, основното му божество е Трибхуваневар (Властелинът на трите свята). Това е много популярно място за поклонение на Шива и туристическа дестинация. Построен е между 10-11 век и е известен като „най-истинското сливане на мечта и реалност“. Целият храм е покрит с изключително умели резби, които не оставят празно място на 55 -метровата структура. Той е украсен от архитектурата в стил Калинга. В храма обаче са разрешени само индуси.

 • Адрес: Rath Rd, Lingaraj Nagar, Стар град, Bhubaneswar, Odisha 751002
 • Срокове: 5 AM – 21 PM
 • Дрескод: Достойно, традиционно облекло би работило най -добре
 • Прибл. Продължителност на посещението: около 20 минути само за главния Шив Мандир и 2-3 часа за всички малки храмове вътре в помещенията
 • Как да достигнете: местни таксита и автомобили от всяка точка на Bhubaneswar ще ви оставят точно пред портите на храма
 • Уебсайт на храма: http://bmc.gov.in/TouristAtcton.aspx
 • Най -доброто време за посещение: Чандан Ятра, Рат ятра и Шивратри
 • Други атракции: Храмът Парасурамешвара е на 0,7 км, а храмът Вайтал Деул – само на 0,2 км.

12. Храм Котилингешвара: Карнатака

Този храм на Шива се намира в село Камасандра. Той се намира в квартал Колар в Карнатака. Той разполага с един от най -големите шивански лингами в света и следователно изключително популярен и сред поклонниците. Всъщност това е най -големият и най -високият (33 метра) Shiv lingam в Азия, който привлича около 2 lakh бахата годишно в светилището. Основната линга е заобиколена от множество по -малки лингами, проект, включващ изграждането на число, равно на 1 крора. Поклонниците могат да инсталират лингами на собствените си имена срещу заплащане и обичайните молитви ще се извършват ежедневно от управляващите в тези две. Безплатни масови бракове също се провеждат всяка година с празници и забавления.

 • Адрес: Пътят на храма Kodilingam, Ghattakamadenahalli, Kolar-563121
 • Срокове: 6 AM – 21 PM
 • Дрескод: Скромно облекло
 • Прибл. Продължителност на посещението: Около 20 минути само за главния Шив Мандир и 2-3 часа за всички малки храмове вътре в помещенията
 • Как да достигнете: Колар е на 2,5 часа от Бангалор. Най -близкото летище е в Бангалор, откъдето могат да бъдат наети таксита до Колар. Железопътната мрежа е добре свързана по линията Бангалор – Хубли.
 • Уебсайт на храма: Н/Д
 • Най -доброто време за посещение: между юли и януари. Шивратри се празнува с много плам.
 • Други атракции: Зала за посредничество за поклонници, които биха искали да се съсредоточат в мир. Пещерите Antharagange са на 2,2 км.

13. Храм Дакшешвара Махадев: Харидвар.

Произходът на този храм се споменава в Шив Пурани. Историята разказва, че именно на това място Сати е скочила в пламъците на Яджна, държана от баща й крал Дакша Праджапати. Тя беше ядосана на Шива, че баща й не я повика за Яджна. Господ Шива изпрати най -смелия си войн, за да отмъсти на крал Дакша и по -късно беше призован от всички божества, включително Вишну, на това място. Така се казва, че така се появи лингамът тук. Кръстен на бащата на богинята Сати, крал Дакша и Господ Шива, този храм се връща в историята и е почитан до голяма степен от всички твърди бахати на Махадев. Намира се в Kankhal, на 4 км от свещения Харидвар в Утаракханд.

 • Адрес: MK Gandhi Road, Award of Chowk Bazaar, Kankhal, Haridwar, Uttarakhand 249408, Индия
 • Срокове: 6 AM – 8 PM
 • Дрескод: лесен традиционен
 • Прибл. Продължителност на посещението: Минимум 1 час
 • Как да достигнете: Вземете такси от Харидвар. Най -близките гари са жп гара Харидвар (03 км), а най -близкото летище е това в Дехрадун (38 км).
 • Уебсайт на храма: Н/Д
 • Най -доброто време за посещение: Маха Шиваратри и Навратри
 • Други атракции: магазини на входа за закупуване на шивлингеми, скъпоценни камъни и камъни. Дакша гат с възможност да се потопите в свещената Ганга. Хар Ки Паур.

14. Храмът Vadakkunnathan: Керала.

Друг храм, изпитващ страхопочитание, този, посветен на Господ Шива и разположен в Трисур, Керала. Представете си типична архитектура в стил Керела. Стенописи на епизоди от Махабхарата и величествени кули от всички страни. Това е задължително посещение за историци и любители на изкуството само заради изключителните му дърворезби и майсторство. Смята се, че е построен от лорд Парасурама. За тези, които не знаят, легендата гласи, че земята на Керала всъщност е била възстановена от морето от Парасурама. Богато наследство, историческа значимост и традиции, вонящи от всеки ъгъл, това място за поклонение е наистина прекрасно и също изключително добре запазено.

 • Адрес: Swaraj Round N, Kuruppam, Thekkinkadu Maidan, Thrissur, Kerala 68000
 • Срокове: 4:00 – 10:30 ч., 17:00 – 20:30 ч
 • Дрескод: лесен традиционен
 • Прибл. Продължителност на посещението: Един час
 • Как да достигнете: По железопътен транспорт – най -близката жп гара е Thrissur (на 1,5 км)
 • По въздух – най -близкото летище е международното летище Кочин (на 47 км)
 • Уебсайт на храма: Н/Д
 • Най -доброто време за посещение: Годишен фестивал Pooram, известен със своите слонове и фойерверки (април-май). Време на Шивратри.
 • Други атракции: Водопад Чарпа и светилището за слонове Пуннатуркота

15. Храмът Srikalahasti: Андхра Прадеш

Храмът е заснет в живописна и зашеметяваща обстановка. Шив Лингам тук е обгърнат от красивата планина Дакшина Кайласа отзад. А отпред има река Сварнамухи, която допълва магията. Твърди се, че това място има множество поклонници под формата на светци, грешници, богове и мъдреци, които са дошли тук на поклонение и са постигнали спасение в миналото. Това е един от най -почитаните сайтове на Шива поради легендарната история, която свързва Махадев с този исторически обект. Историята разказва, че именно тук Канапа предлагал очите си да покрие кървящия лингам. Въпреки това, преди да успее да направи това, Шива се намеси и вместо това му даде Мокша. Следователно поклонниците тълпят този храм като свое свято място за изпълнение на желанията и за постигане на Мукти.

 • Адрес: Srikalahasti, Rajampet, Tirupati, Andhra Pradesh 517644
 • Срокове: 6 AM – 21 PM
 • Дрескод: консервативно облекло за даршан. Някои доша пуджа имат дрескод, така че проверете предварително на гишетата за билети.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 3-4 часа
 • Как да достигнете: Автобусна станция Srikalahasti е само на 2 километра. На щанда има обществен транспорт. Най-близката жп гара е ЖП гара Srikalahasti (на 3 километра) Летище Тирупати, на 45 минути път с кола е най-близкият.
 • Уебсайт на храма: Н/Д
 • Най -доброто време за посещение: Ноември – февруари е най -приятният порок за времето.
 • Други атракции: Подземният храм Pathala Ganapathi в комплекса и Bharadwaja Tirtham. Дравидийската архитектура тук е отличен образец за разбиране на типичния южноиндийски стил.

16. Храм Чидамбарам Натараджа: Тамил Наду.

Това е още един известен храм на Шива, посветен на самия бог, наречен Натараджар (шив като господар на танца). С митични корени, това е една от петте саби, където се казва, че Шива е изпълнил космическия танц. Архитектурата на храма също го прави уникален. Той е вдъхновен от изкуството на Бхаратнятам, специалната танцова форма на щата Тамил Наду. Състои се от 9 портала, 4 кули и Sikaram, покрити със злато, създаващи нищо освен величие и представа за богато наследство.

 • Адрес: East Car Street, Chidambaram | Vijay Gems, 608001, Индия
 • Срокове: 6 AM – 12 PM, 5 PM – 22 PM
 • Дрескод: Достойно облекло. Избягвайте кожата, показваща облекло, и се придържайте към леки етнически, ако е възможно. Няма строг код на сари или дхоти, но мъжете трябва да свалят ризите си, ако се приближават до идола.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 1-2 часа
 • Как да достигнете: Тиручирапали (195 км) и Ченай (245 км) са най -близките летища. Сега той също е свързан с железопътен транспорт до Тричи и по шосе до всички големи градове.
 • Уебсайт на храма: Н/Д
 • Най -доброто време за посещение: Годишен танцов фестивал се провежда всяка година на Maha Shivratri, което е задължително преживяване.
 • Други атракции: Разгледайте заобикалящата гора от мангрови гори Pichavaram.

17. Храм Бходжешвар Шива: Мадхя Прадеш.

С висок 7,5 фута Шив Линга, този храм в село Бходжпур е известен по доста уникална причина. Смята се, че строежът на храма е започнал през 11 век, но храмът и до днес остава непълен в своята структура и създаване. Всъщност по -интригуващото е, че архитектурните планове за неговото изграждане са намерени гравирани върху околните скали. Строителните материали, останали на обекта, също бяха рециклирани. Не може да се установи обаче ясно заключение относно причината за прекратяването на нейното строителство. Независимо от това, той хвърли изключително значими прозрения за начина, по който тогава бяха планирани строителствата на такива обекти през този период. Той хвърли светлина върху техниките за изграждане на храмове от 11 век и помогна на учените да се потопят в тайните на архитектурните умения тогава. По този начин този храм е от голямо значение за нас и е определен от Паметник от национално значение от

Археологическото проучване на Индия (ASI).

 • Адрес: Raysen Bhojpur, Bhopal, Madhya Pradesh 464993
 • Срокове: 6 AM – 8 PM
 • Дрескод: Приличното облекло ще свърши работа
 • Прибл. Продължителност на посещението: 2-3 часа
 • Как да достигнете: Бопал (на 30 км) е свързан по въздух и железопътен транспорт с всички големи градове. Можете да вземете такси или автобус от Бопал до храма.
 • Уебсайт на храма: Не
 • Най -доброто време за посещение: От ноември до февруари, за да избягате от жегата и Махашиваратри да се насладите на големите празници и тълпата.
 • Други атракции: Разгледайте пещерите Bhimbetka

18. Храм Кайлашнатх: Махаращра.

Един от най -известните пещерни храмове в Индия, храмът Кайлаш или Кайласаната в пещерите Елора привлича туристи, религиозни поклонници и историци. Това се дължи на неговата специална архитектура, величествен размер и изваяни механизми. Построен е около 8-ми век и е един от най-големите скални хиндуистки храмове в древна Индия. По този начин най -интригуващото е как е издълбано от едно гигантско парче скала. Той формира едно от най -големите от 34 -те разкопки в Елора, чието завършване отне около век. Издълбаните панели показват епизоди от Махабхарата и Рамаяна. е един от най-големите индийски храмове, изсечени от скали, разположени в пещерите Елора, Махаращра, Индия. Мегалит, издълбан от една -единствена скала, той се счита за един от най -забележителните пещерни храмове в Индия поради своя размер, архитектура и скулптурна обработка.

 • Адрес: Елора, Махаращра 431102
 • Срокове: 9:00 – 17:00 ч. Затворен във вторник
 • Дрескод: Никакъв строг дрескод като такъв, но спокойното полу-ежедневно облекло би работило най-добре.
 • Прибл. Продължителност на посещението: 2-3 часа
 • Как да достигнете: На 0,3 км от автогара Ellora. Най -близкото летище е в Аурангабад (на 30 км). Налични директни влакове от всички големи градове на Махаращрия.
 • Уебсайт на храма: Н/Д
 • Най -доброто време за посещение: Отидете на ежегодния фестивал на музиката и танците в Елора, който обикновено се провежда около ноември-декември
 • Други атракции: Разгледайте всички 34 пещери на Елора, както и близките пещери Аджанта. Пазарувайте на откритите пазари за скулптури на Буда, сребърни орнаменти и картини.

Често задавани въпроси и отговори:

Има ли повече храмове на Шива в Индия, различни от горепосочените, които са като скрити скъпоценни камъни и си струва да се знаят?

Да. Има още повече храмове, посветени на Махадев и някои от тях имат невероятна история за споделяне. Интересни теми и обичаи, които ги отличават дори от този изчерпателен списък по -горе. Те са основно скрити скъпоценни камъни, но все пак с голямо наследство, невероятни локации и значение. Например, Пахари Баба Мандир в Ранчи е специално споменаване поради връзката му с мъченичеството на индийските борци за свобода. Той се намира на същото място, където много от тях са обесени от британците по времето преди независимостта. Храмът Stambheshwar Mahadev в Гуджарат е друг, който наистина се откроява поради това, че самият храм се появява и изчезва през целия ден. Да, можете да посетите този храм shiv само по време на отлив, тъй като в противен случай той е напълно погълнат от арабските морски води поради местоположението си. И все пак той остава популярен сред поклонниците, които събират смелостта да търсят благословения и тук. Друг пример е Tungnath Mandir в квартал Rudraprayag в Утаракханд. Това е най -високият храм на Шива в света на 12000 фута над морското равнище и все още по -малко известен.

За кой храм, различен от Амарнат, се казва, че има естествена шива линга?

По-малко известният храм Амбикешвар в крепостта Амер в Джайпур. Смята се, че живът тук е естествен, който някога е бил намерен на 22 фута под земята. След като шивлингът е извлечен от ъндърграунда, крал Канкил Дев заповядва да се построи храм тук и се казва, че същият шивинг лежи на негово място. Кръгла дупка заобикаля лингама сега и затова поклонниците трябва да надникнат вътре за даршан. Също така се казва, че в мусоните вода от 10 фута се появява от нищото и потапя лингама.

Кой храм Шив е казал, за да стане свидетел на увеличаването на височината всяка година?

Храмът Бхутешвар Натх или храмът Бхакура Махадев в село Марауда, се казва, че Чатисгарх притежава мощни божествени сили дори сега. Това село е станало популярно заради непрекъснато нарастващия си шивлингъм. Твърди се, че тук линга расте всяка година. Околните гори добавят към мистерията и магията още повече. Местните хора казват, че височината на шивлингам се увеличава с 6 до 8 инча всяка година.

Шива е богът на всички емоции и е известен с това, че въплъщава страстта. Той е господар на тези, които търсят най -добрата мокша. Въпреки това, както посочихме по -горе, това поклонение около светилищата на Шива в Индия не е само за упорити Шива Бакти. Всъщност всеки храм предлага много повече по отношение на архитектурата, историята и легендарните митологични приказки. Наистина вникване в нашето богато културно минало, тези истории не само са интригуващи, но и доближават един до техните корени. Ако искате да се впуснете в това вълнуващо пътешествие, започнете да проучвате коя от тези опции звучи най -интересно и започнете! Събудете вашето религиозно аз или археолога във вас … но не забравяйте да споделите това, което сте обичали най -много с нас. Честито турне и нека благословиите на Шив да бъдат винаги с вас.