10 weinig bekende maar geweldige voordelen van vitamine C voor je huid!

Vitamine C wordt in medische terminologie ascorbinezuur of ascorbaat genoemd, of L-ascorbinezuur (chemische formule C6H8O6) is een essentiële voedingsstof die het lichaam en het immuunsysteem in stand houdt. Vitamine C helpt de synthese van collageen in het lichaam. Het helpt bij wondgenezing, reparatie en onderhoud van botten, tanden, kraakbeen en weefsels. Het is ook een van de beste antioxidanten die de vrije radicalen bestrijden, degenen die de huidcellen beschadigen. Vitamine C helpt bij het huidregeneratieproces door de vrije radicalen te neutraliseren en de beschadigde huidcellen te herstellen.

Vitamine C voordelen

Het tekort aan vitamine C in het lichaam ontwikkelt een ernstige aandoening die scheurbuik wordt genoemd. Gebrek aan deze vitamine in het lichaam maakt het collageen erg onstabiel om zijn taken uit te voeren, en verschillende andere enzymen werken niet mee in het lichaam.

Verschillende vormen van vitamine C:

Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, komt in verschillende vormen voor. Hier sommen we een aantal van de verschillende vormen van vitamine C op.

1. L Ascorbinezuur (LAA):

Vitamine C, in zijn chemisch actieve vorm, wordt LAA genoemd. Vitamine C wordt in gelijke mate aangetroffen in L-ascorbinezuur en D-ascorbinezuur, de isomere moleculen die onderling uitwisselbaar zijn. Alleen LAA is echter biologisch beschikbaar en wordt daarom voor medicinale doeleinden gebruikt. L Ascorbinezuur komt overvloedig voor in citrusvruchten zoals sinaasappels en citroen(1).

2. Magnesiumascorbylfosfaat (MAP):

Vitamine C, in zijn pure vorm, is zeer onstabiel in water. Magnesiumascorbylfosfaat (MAP) is een afgeleide verbinding van vitamine C, die in water oplosbaar is. MAP is een krachtig antioxidant en ontstekingsremmend middel dat talgoxidatie bij acne vulgaris voorkomt. MAP zorgt voor een constante afgifte van vitamine C in de huid, wat helpt bij het beheersen van de talgafscheiding door de talgklieren, waardoor de acne wordt behandeld (2).

3. Ascorbylpalmitaat:

Dit, Ascorbyl Palmitate is een in vet oplosbare vorm van vitamine C gevormd uit ascorbinezuur en palmitinezuur. Vitamine C staat bekend om de bescherming van de huid tegen schadelijke UV-stralen en zonnebrand. Onderzoek zegt dat ascorbinezuurpalmitaat de cellulaire niveaus van reactieve zuurstof verlaagde na bestraling met ultraviolet B. Het gebruik van Ascorbyl Palmitate-producten helpt ons bij het voorkomen van roodheid van de huid bij blootstelling aan de zon (3).

4. Ascorbineglucosamine:

Glucosamine wordt ook wel glucosaminesulfaat genoemd. Dit is een natuurlijke aminosuiker die is opgewaardeerd met een extra dosis vitamine C. Dit helpt bij de gezondheid van de botten, het kraakbeen, de huid en draagt ​​bij aan de vorming van collageen.

5. Tetrahexyldecylascorbaat:

Dit is de stabiele, in olie oplosbare vorm van vitamine C, die wordt beschouwd als een analoog van L-ascorbinezuur. In tegenstelling tot het Magnesium Ascorbyl Fosfaat, dat onstabiel is in water, is dit vet (lipide) oplosbaar. De studie zegt dat tetrahexyldecylascorbaat vanwege zijn oplosbaarheid de huid binnendringt. Dit geleert goed met andere vormen van vitamine C en retinol voor een betere effectiviteit.

6. Natriumascorbylfosfaat:

Dit is ook een stabiele en in water oplosbare vorm van vitamine C. Natriumascorbylfosfaat werkt als een antioxidant die de vrije radicalen bestrijdt en helpt bij huidregeneratie. Deze verbinding vertegenwoordigt een stabiele voorloper van vitamine C en zorgt voor een constante afgifte van vitamine C in de huid. Natriumascorbylfosfaat helpt bij het voorkomen en behandelen van acne vulgaris.

Voordelen van vitamine C voor de huid:

Vitamine C heeft verschillende voordelen voor de huid vanwege zijn antioxiderende, ontstekingsremmende eigenschappen. Hier is een lijst met voordelen.

 1. Zoals eerder verteld vanwege de antioxiderende eigenschap, bestrijdt en neutraliseert het de vrije radicalen, die helpen bij huidregeneratie.
 2. Vitamine C is zeer zuur en hierdoor wordt het, wanneer het plaatselijk op de huid wordt aangebracht, geactiveerd om zichzelf te genezen door de productie van collageen te versnellen.
 3. Vitamine C helpt bij het voorkomen van vroegtijdige veroudering, verslapping van de huid door de aanmaak van collageen te bevorderen.
 4. Vitamine C helpt bij het snel genezen van wonden en helpt bij het voorkomen van littekens.
 5. Het helpt bij het voorkomen van hyperpigmentatie, waaronder ouderdomsvlekken en melasma, werkt als een barrière voor ultraviolette stralen die de huid binnendringen.
 6. Vitamine C voorkomt en behandelt een van de meest voorkomende huidproblemen, “acne”. Het helpt ook om de donkere vlekken veroorzaakt door acne te vervagen.
 7. De schade veroorzaakt door vrije radicalen door blootstelling aan de zon veroorzaakt ontstekingen, wat leidt tot rimpels en donkere zonnevlekken. Vitamine C werkt als een beschermer tegen de zon.
 8. Vitamine C zorgt ervoor dat de huid er glad uitziet door cellen genaamd fibroblasten te activeren, die nieuw collageen aanmaken.
 9. Van MAP, een van de derivaten van vitamine C, is bekend dat het vocht op de huid vasthoudt, waardoor je gehydrateerd blijft.
 10. De donkere kringen onder de huid kunnen worden vervaagd met behulp van vitamine C-producten.

Hoe vitamine C-producten te gebruiken:

Er zijn veel vitamine C-producten in verschillende vormen op de markt verkrijgbaar. Laten we bespreken hoe we deze producten kunnen gebruiken.

1. Vitamine C-serum:

Dit is het beste en gemakkelijk verkrijgbare product op de markt. Er zijn verschillende vitamine C-serums op de markt verkrijgbaar met kleine sproeiers.

Hoe te gebruiken:

 • Breng eerst een kleine hoeveelheid serum aan op de onderarm, die gemakkelijk kan worden verborgen om eventuele allergische reacties te controleren.
 • Als er geen allergische reactie is, ga dan door met het zachtjes aanbrengen van het serum op het gezicht en masseer lichtjes met je vingers zodat het serum in de huid dringt.
 • Voordat u dit serum op het gezicht aanbrengt, reinigt u uw gezicht met een gezichtswas om het vuil te verwijderen en wrijft u vervolgens over uw gezicht met een schone handdoek.
 • Breng voor een goed resultaat een vochtinbrengende crème aan na het aanbrengen van het serum op het gezicht.
 • Idealiter moet dit een of twee keer per dag worden gebruikt.
 • Zorg ervoor dat deze serums niet direct aan het zonlicht worden blootgesteld en bewaar ze op een koele plaats.

2. Vitamine C-olie:

Vitamine C-olie is hetzelfde als serum, behalve dat oliën de huid voeding en hydratatie geven. Serums helpen de beschadigde huid te herstellen. Kies, afhankelijk van je huidtype, de olie zoals minder geconcentreerde of minder zure vitamine C-olie.

Hoe te gebruiken:

 • Alle oliën passen niet bij alle huidtypes. Daarom moet eerst een kleine pleister op het lichaam worden geselecteerd voor allergische reacties.
 • Neem wat olie in uw hand en breng het voorzichtig aan op het gebied waar u van plan bent. Als het het gezicht is dat u wilt aanbrengen, masseer dan zachtjes in cirkelvormige bewegingen totdat de olie de huid binnendringt.
 • Laat het een nacht staan ​​en reinig vervolgens je gezicht met een milde zeep.
 • Voor het beste resultaat, breng het ‘s nachts regelmatig aan. Vermijd het gebruik van de olie overdag, zodat je huid er niet vettig uitziet.
 • Bewaar deze olie op een droge en koele plaats.

3. Vitamine C-supplementen:

Vitamine C, in zijn natuurlijke vorm, wordt aangetroffen in veel fruit en groenten zoals sinaasappels, kiwi’s, aardbeien, broccoli, spinazie, enz. De dagelijkse inname van deze producten houdt het vitamine C-gehalte in het lichaam op peil. Maar als er een ernstig tekort aan vitamine C is, raadt de dokter je aan om wat vitamine C-supplementen te nemen.

De dagelijkse aanbevolen inname van vitamine C voor vrouwen is 75 mg en voor mannen is dit 90 mg.

Hoe te gebruiken:

 • Gebruik, voor zover mogelijk, alleen natuurlijke voedingsmiddelen waar vitamine C overvloedig aanwezig is. Rode paprika, sinaasappelsap, grapefruitsap en kiwi’s zijn de beste bronnen.
 • Eet bladgroenten zoals spinazie om aan de eis te voldoen.
 • Neem op advies van de arts 1 of 2 pillen vitamine C per dag. Vermijd het gebruik van supplementen als u bijwerkingen ervaart.
 • Medicijnen moeten altijd op een droge en koele plaats worden bewaard.

4. Vitamine C-zeep:

Vitamine C-zeep versnelt de productie van huidcollageen om u een stevigere en vollere huid te geven en ook rimpels en fijne lijntjes glad te strijken.

Hoe te gebruiken:

 • Elk product moet voor gebruik op een klein stukje gebied worden getest op allergische reacties. Hetzelfde geldt ook voor deze zeep.
 • Als er geen allergische reactie wordt gezien, gebruik dan eerst deze zeep om je gezicht minimaal 2-3 dagen te wassen en begin het dan op je lichaam te gebruiken.
 • Zorg ervoor dat de zepen niet direct aan zonlicht worden blootgesteld.

Bijwerkingen van het gebruik van vitamine C-producten:

 • Omdat vitamine C zuur is, laat het brandwonden en roodheid achter bij gevoelige huidtypes.
 • Het citrusgehalte in vitamine C irriteert de gevoelige huid.
 • Een hoge dosering vitamine C in aanvullende vorm kan spijsverteringsproblemen veroorzaken, zoals diarree, misselijkheid en zelfs nierstenen.
 • Overmatige suppletie van vitamine C veroorzaakt een overdosis ijzer en beïnvloedt op zijn beurt uw hart, pancreas, lever, schildklier en centraal zenuwstelsel.

Vitamine C is een weldaad voor huid en gezicht en kan wonderen doen als het in beperkte hoeveelheden wordt gebruikt. Ga naar je supermarkt om de vitamine C-producten op te halen om ze op je huid te proberen, en vergeet niet, we zijn allemaal oren en ogen open om je ervaringen te kennen.