Hoe goed is ricinusolie voor je huid? Voordelen en bijwerkingen!

We weten allemaal dat ricinusolie veel wordt gebruikt als laxeermiddel. Velen van ons zijn zich niet bewust van het feit dat ricinusolie tegenwoordig wordt gebruikt in cosmetica voor huid en gezicht. Voordat we de voordelen van deze olie voor de huid kennen, zullen we eerst begrijpen wat deze olie is. Ricinusolie is een plantaardige olie die wordt gewonnen uit de zaden van een plant Ricinus communis. Deze plant wordt veel gekweekt in tropische gebieden van Zuid-Amerika, Afrika en Azië. India, dat een tropisch land is, is een van de grootste producenten en exporteurs van ricinusolie/zaden. Dit is een doorschijnende vloeistof met een gele tint en is een essentieel ingrediënt in een breed scala aan huishoudelijke artikelen, van verf tot schoonmaakmiddelen. Er wordt gezegd dat deze olie antimicrobiële, ontstekingsremmende, hydraterende eigenschappen heeft, waardoor het een van de juiste cosmetische producten is.

Ricinusolie voor je huid

Voordelen van ricinusolie voor gezicht en huid:

Ricinusolie zit van nature boordevol vitamine E en essentiële vetzuren, waardoor deze olie voedzamer voor de huid is dan welke andere olie dan ook. Enkele van de voordelen zijn hieronder opgesomd:

 • Ontstekingsremmend:

Ricinusolie speelt een essentiële rol bij de behandeling van ontstekingen, zowel inwendig als uitwendig, omdat het vol zit met ricinolzuur, een essentieel vetzuur. Studies hebben aangetoond dat ricinolzuur het vermogen heeft om pijn en zwellingen te verminderen. (1) Onderzoekers zeggen dat ricinusolie, indien topisch op de huid aangebracht, significante resultaten liet zien bij de behandeling van psoriasis en reumatoïde artritis.

 • Anti-aging en voorkomt rimpels:

Ricinusolie bevat antioxidanten die de vrije radicalen op je huid bestrijden. De vrije radicalen zijn de belangrijkste boosdoeners voor huidveroudering. Deze vrije radicalen zijn ook verantwoordelijk voor het vernietigen van het collageengehalte in de huid. Met de afname van het collageen uit het gezicht, beginnen rimpels en lijntjes te verschijnen. Door regelmatig ricinusolie aan te brengen voorkomt u veroudering en rimpels in het gezicht.

 • Behandelt acne:

Overtollig talg dat wordt uitgescheiden door de talgklieren, blokkeert de huidporiën die acne veroorzaken. Mee-eters en met pus gevulde puistjes zijn andere problemen waarmee veel tieners en jongeren worden geconfronteerd en die een negatieve invloed hebben op hun zelfrespect. Ricinusolie kan wonderen doen bij de behandeling van acne. De antimicrobiële eigenschappen van ricinusolie helpen bij het bestrijden van bacteriële overgroei wanneer het op het gezicht wordt aangebracht, gewoon door een paar druppels ricinusolie op je huid aan te brengen en dit gedurende 15 minuten zo te houden. Dit proces deblokkeert je poriën en absorbeert alle ongewenste onzuiverheden, waardoor het optreden van acne verder wordt verminderd. (2)

 • Natuurlijke vochtinbrengende crème:

Ricinusolie bestaat uit enkelvoudig onverzadigde vetten zoals ricinolzuur die werken als een natuurlijke bevochtiger. Bevochtigingsmiddelen helpen bij het vasthouden van het vocht- en watergehalte door de buitenste laag van de huid. Omdat het een goedkope olie is, kan ricinusolie worden gebruikt als een natuurlijke vochtinbrengende crème. Ricinusolie is dik en daarom kan het mengen met andere huidvriendelijke oliën zoals olijfolie, kokosolie of amandelolie het gewenste resultaat opleveren.

 • Verzacht zonnebrand:

De ontstekingsremmende eigenschappen van deze olie kunnen de pijn verlichten die gepaard gaat met zonnebrand.

 • Bevordert wondgenezing:

Van ricinusolie wordt aangenomen dat het de wondgenezing bevordert. Door deze olie op de wond aan te brengen ontstaat er een vochtige omgeving die de wondgenezing bevordert. Er wordt ook gezegd dat ricinusolie de weefselgroei stimuleert, waardoor het risico op verdere infectie van de wonden wordt verminderd.

Hoe ricinusolie voor huid en gezicht te gebruiken:

Castorolie is een zeer dikke olie. Daarom kan het wel of niet direct op de huid of het gezicht worden gebruikt. Artsen raden aan om ricinusolie te gebruiken in combinatie met enkele andere lichte oliën voor een betere consistentie en gemakkelijke opname in de huid.

1. Ricinusolie met kokosolie:

Ricinusolie met Kokosolie voor de huid

Er wordt gezegd dat dit de beste combinatie is die kan worden gebruikt. Ricinusolie mengt gemakkelijk met kokosolie zonder dat het zijn essentiële eigenschappen verliest. Wanneer dit mengsel op het gezicht wordt aangebracht, heeft het de potentie om vocht op de huid vast te houden en donkere vlekken te verminderen.

Voorbereiden en toepassen:

 • Meng 60-40 ricinusolie en kokosolie grondig in een kom.
 • Masseer dit mengsel zachtjes op je gezicht en laat het een nacht staan.
 • Ga door met dit proces gedurende 10-15 dagen om de gewenste resultaten te verkrijgen.

2. Ricinusolie met honing:

Ricinusolie met honing voor de huid

Honing en ricinusolie worden beschouwd als natuurlijke bevochtigers. De combinatie van deze twee geeft je een prachtig gezichtsmasker dat helpt bij het hydrateren van je huid naast het behandelen van de acnelittekens.

Voorbereiden en toepassen:

 • Meng gelijke hoeveelheden honing en ricinusolie grondig in de kom.
 • Het resulterende mengsel zal zo dik zijn dat het gemakkelijk als gezichtsmasker kan worden gebruikt.
 • Breng dit mengsel langzaam aan op je gezicht en huid (waar je hydratatie nodig hebt) en laat het 20-30 minuten intrekken.
 • Haal het masker eraf en spoel je gezicht af met lauw water en dep droog.
 • Ga door met dit proces gedurende 15 dagen om de veranderingen in uw huid en gezicht te zien.

3. Ricinusolie en olijfolie:

Ricinusolie en Olijfolie voor de huid

Zoals we weten, is de consistentie van ricinusolie zo dik, en daarom is het rechtstreeks aanbrengen van deze olie op de huid of het gezicht schadelijk. Om de textuur te verminderen, moet deze olie samen met drageroliën worden gebruikt om de dikte te verminderen. Een van die olie is olijfolie. Ricinusolie, in combinatie met olijfolie, zal verbazingwekkende voordelen voor de huid opleveren. Dit mengsel helpt mee-eters, pigmentvlekken en vooral de acnelittekens te behandelen.

Voorbereiden en toepassen:

 • Meng 1 lepel ricinusolie samen met drie lepels olijfolie grondig in een kom.
 • Masseer deze olie zachtjes op je gezicht of huid en laat het 20-30 minuten intrekken, of je kunt het een nacht laten staan.
 • Als je van plan bent je gezicht na 30 minuten te reinigen, overweeg dan om stoom te gebruiken zodat de olie in de huid wordt opgenomen voor voeding.
 • U kunt de resultaten binnen een week bekijken.

4. Ricinusolie en boter:

Ricinusolie en Boter voor de huid

Dit is een geweldige combinatie die vroeger werd beoefend. Deze combinatie wordt gebruikt als gezichtsmaskers. Het aanbrengen van ricinusolie voor sommige huidtypes kan brandwonden en roodheid van de huid veroorzaken. Boter, gemengd met ricinusolie, zal helpen bij het verminderen van brandwonden en roodheid van de huid. Dit mengsel kan worden gebruikt door personen met een zeer gevoelige huid.

Voorbereiden en toepassen:

 • Neem gelijke hoeveelheden boter en ricinusolie en meng grondig om een ​​consistente pasta te verkrijgen.
 • Breng deze pasta aan op de huid of het gezicht en laat het 20-30 minuten intrekken.
 • Trek het masker voorzichtig af om huidirritaties te voorkomen. Was nu je gezicht met koud water en dep droog.
 • Als u geen bijwerkingen zoals roodheid of brandwonden op de huid ervaart, blijf dit masker dan een week gebruiken om de gewenste resultaten te zien.

5. Ricinusolie en amandelolie:

Ricinusolie en amandelolie voor de huid

Drageroliën worden over het algemeen gemengd met ricinusolie om de dikte te verminderen en ook huidirritaties te voorkomen. Een dergelijke dragerolie is amandelolie. Amandelolie was een van de belangrijkste schoonheidsproducten in de kasten van onze voorouders. De combinatie van ricinusolie en amandelolie heeft tal van voordelen voor de huid.

Voorbereiden en toepassen:

 • Neem gelijke hoeveelheden ricinusolie en amandelolie in een kom en meng grondig.
 • Masseer deze olie zachtjes op je gezicht of huid en laat het 20-30 minuten intrekken, of je kunt het een nacht laten staan.
 • Als je van plan bent je gezicht na 30 minuten te reinigen, overweeg dan om stoom te gebruiken zodat de olie in de huid wordt opgenomen voor voeding.
 • U kunt de resultaten binnen een week bekijken.

Voorzorgsmaatregelen en tips voor het gebruik van ricinusolie:

 • Omdat we weten dat ricinusolie erg dik is, wordt geadviseerd om het niet rechtstreeks op uw huid of gezicht te gebruiken, omdat dit huidproblemen kan veroorzaken die tot dermatitis kunnen leiden. Daarom moet dit samen met sommige drageroliën worden gebruikt.
 • Voer een pleistertest uit op uw huid voordat u deze gebruikt. Pas 2-3 dagen op allergische reacties en gebruik deze olie dan op je huid.
 • Gebruik stoom voor het gezicht na het aanbrengen van deze olie zodat de olie in het gezicht wordt opgenomen.

Bijwerkingen van ricinusolie voor de huid:

 • Het is altijd beter om gedurende twee tot drie dagen een pleistertest te doen om te bevestigen of u allergisch bent voor ricinusolie om de allergie te bevestigen en zo niet, dan kunt u het blijven gebruiken.
 • Veel producten op de markt hebben een balans van ricinusolie met een combinatie van andere ingrediënten om geen bijwerkingen te hebben en worden als veiliger beschouwd dan pure ricinusolie.
 • Huiduitslag, jeuk en zwelling zijn de vaak gemelde bijwerkingen. Als u een van deze effecten ervaart, is het beter om medisch advies in te winnen.

Laatste gedachten:

Met de voordelen die in dit artikel worden genoemd, kan ricinusolie samen met enkele drageroliën wonderen doen voor je huid en gezicht, en het kan je alle dingen geven die je nodig hebt om je huid te laten stralen. Hoewel het gebruik van ricinusolie zowel inwendig als uitwendig bijwerkingen kan hebben op uw huid, kunt u de ricinusolie op uw gemak thuis gebruiken volgens de bovengenoemde tips en profiteren van alle voordelen die het te bieden heeft. Probeer de bovenstaande maskers en laat ons weten hoe dit artikel je heeft geholpen!