Een van de meest voorkomende nagelinfecties, paronychia, is er een die zich in uw vingernagel of in uw teennagel kan ontwikkelen. Er zijn zowel acute als chronische paronychia. Chronische paronychia-oorzaken kunnen talrijk zijn en staat vaak bekend als een schimmelinfectie. De mildere vorm van paronychia kan worden genezen door enkele snelle remedies en natuurlijke behandelingen thuis.

paronychia behandeling thuis

Inhoudsopgave:

 • Wat is Paronychia??
 • Soorten Paronychia
 • Paronychia Oorzaken
 • Symptomen van Paronychia
 • Paronychia-behandeling thuis

Wat is Paronychia??

Paronychia wordt beschouwd als een nagelinfectie, die zowel de vingers als de teennagels in gelijke mate aantast. De stafylokokkenbacteriën zijn hiervoor verantwoordelijk. De bacteriën komen in de huid rond de nagels die beschadigd zijn door een of meer redenen, zoals nagelbijten, afwassen of andere chemicaliën die je huid kunnen irriteren. Chronische paronychia is het gevolg van een schimmelinfectie.

Paronychia is soms besmettelijk wanneer de andere gebieden rond de huid ook beschadigd zijn door een van de hierboven genoemde redenen. Het verspreidt zich echter niet van de ene persoon naar de andere.

Soorten Paronychia:

Er zijn twee soorten paronychia.

1. Acute paronychia:

In dit geval ontwikkelt de infectie in de huid zich snel en duurt slechts enkele dagen. Acute paronychia oorzaak is het gevolg van een huidbreuk. Zodra de huid breekt, verspreiden de ziektekiemen zich en groeit de infectie in de teennagel of vingernagels.

2. Chronische paronychia:

In tegenstelling tot acute paronychia begint de infectie zich bij chronische paronychia langzaam te ontwikkelen en duurt deze weken. Chronische paronychia-oorzaak is wanneer de huid wordt blootgesteld aan chemicaliën zoals wasmiddel, afwasmiddel of andere irriterende stoffen, overmatige blootstelling aan water. Een mix van gist zoals candida, virussen zoals herpes simplex en bacteriën zoals stafylokokken kan in het getroffen gebied worden gevonden en is verantwoordelijk voor de infectie.

Paronychia Oorzaken

Hier zijn enkele van de redenen waarom u dit kunt ervaren.

1. Veelvoorkomende oorzaken:

Wat we ons niet realiseren is dat paronychia kan worden veroorzaakt door veel gewone dingen die we elke dag met onze handen doen.

 • Te vaak op de nagel bijten. Voor sommigen is dit een gewoonte.
 • Op de vinger zuigen
 • Aan een nijnagel trekken, waardoor de huid bloot komt te liggen en infectie uitlokt
 • De nagel te kort knippen, waardoor de huid bloot komt te liggen.
 • Contact hebben met hands-on water.

2. Chemicaliën:

Uw handen of vingergebieden blootstellen of in contact laten komen met chemicaliën zoals de lijm die in de kunstnagels wordt aangetroffen, wasmiddelen van kleding en afwasmiddelen of repen.

3. Onderliggende gezondheidstoestand:

Voor sommigen zullen hun onderliggende gezondheidsproblemen paronychia veroorzaken.

 • Sommige mensen hebben bij diabetes vaker last van paronychia dan anderen. Voor hen is de genezingsperiode meer dan die van niet-diabetici, wat leidt tot een medische of chronische aandoening.
 • Mensen die lijden aan medische aandoeningen zoals een slechte bloedcirculatie in het lichaam.

4. Beroepsmatige redenen:

Het uitoefenen van een bepaald soort beroep kan ook van invloed zijn op de kans op paronychia.

 • Mensen wiens beroep inhoudt dat ze worden blootgesteld aan toppathogenen, lopen een hoger risico op paronychia. Melkveehouders, barmannen, vissers, etc. zijn er maar een paar.

5. Vitaminetekort:

Een tekort aan vitamine B kan ook leiden tot paronychia voet of paronychia vinger. Daarnaast is zinktekort in het lichaam ook een andere reden voor paronychia.

Symptomen van Paronychia:

Hier zijn een paar symptomen waar u op moet letten. Onthoud echter dat de symptomen variëren van persoon tot persoon en van acuut tot chronisch.

 1. Met pus gevulde blaren zijn een teken. Pus, vaak waargenomen bij mensen die lijden aan paronychia.
 2. Roodheid van de huid die de huid omringt.
 3. De kleur, textuur en vorm van de nagel zullen gaan veranderen.
 4. Paronychia groengele pus is het meest voorkomende eerste symptoom. Dit draagt ​​bij aan de tederheid die je misschien voelt.
 5. Zwelling in het gebied, en in sommige gevallen vergezelt pijn de zwelling.

Paronychia-behandelingen thuis:

Net als vele anderen kan paronychia ook thuis worden behandeld met de magie van veel algemeen verkrijgbare ingrediënten in uw keuken.

1. Weken in warm water:

Paronychia onder de nagel kan worden behandeld door het aangetaste gebied in heet water te weken.

 • Vul een kom met lauw kraanwater.
 • Voeg enkele druppels citroensap toe aan het warme water (of)
 • Als je een gebroken huid hebt, voeg dan een snuifje toe of giet er wat zoutoplossing in.
 • Week je teen of vingers erin voor ongeveer 20 minuten. Herhaal dit 3 tot 4 keer per dag. (1)

Door uw handen of tenen in warm water te weken, wordt de bloedtoevoer naar het getroffen gebied verhoogd, waardoor de infectie wordt bestreden. Deze behandeling is nuttig voor het genezen van acute paronychia thuis.

2. Paronychia Wondverband:

Soms helpt het ook om het getroffen gebied (gebroken huid) te verbinden met vaseline.

 • Begin met het afdrogen van je handen met een handdoek.
 • Breng vaseline of vaseline aan op het getroffen gebied en bind het stevig vast. Zorg ervoor dat het niet te strak of te los zit.

voor mensen zonder een beschadigde huid, breng gewoon een snufje vaseline aan op het getroffen gebied. Dit is het beste huismiddeltje om paronychia te behandelen.

3. Epsom-zout:

Paronychia Epsom-zout helpt de ontsteking van het gebied te verminderen. Het wordt ook traditioneel beschouwd om zweren te genezen en stress te verminderen.

 • Vul een emmer met warm water en voeg ongeveer 2 eetlepels Epsom-zout toe. Week je voeten of vingers erin gedurende 15 minuten. Herhaal dit elke dag.
 • Vergeet niet om je voeten af ​​te drogen na dit.

Wanneer u uw geïnfecteerde gebied laat weken, is bekend dat Epsom-zout pijn verlicht en u dus verlichting biedt.

4. Knoflook:

Knoflook heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Dit wordt gebruikt om schimmelinfecties te behandelen (2) en kan de zwelling in de aangedane teen of vingernagel verminderen.

 • Plet stukjes knoflook of maal ze in de mixer met een paar druppels water.
 • Maak er een sapje van en druppel een paar druppels in het getroffen gebied.
 • Houd dit ongeveer 20 minuten vast. Herhaal dit dagelijks.

Van knoflooksap is bekend dat het pijn verlicht en ook helpt bij het verminderen van de zwelling rond je nagels. Deze knoflookbehandeling is nuttig om paronychia thuis te genezen.

5. Kurkuma:

Kurkuma heeft ontstekingsremmende eigenschappen die het gebied kunnen verlichten van welke soort dan ook.

 • Verhit kurkuma met olie op laag vuur.
 • Nadat het iets is afgekoeld, brengt u de pasta aan op het aangetaste gebied en laat u het 20 minuten rusten. Afwassen en het gebied droog en schoon houden.
 • Herhaal dit dagelijks.

Kurkuma is rijk aan antioxidanten en zijn ontstekingsremmende eigenschappen in combinatie met olie, die een pijnstillend effect hebben, zullen helpen bij de behandeling van paronychia thuis.

6. Appelciderazijn:

Appelciderazijn bevat veel azijnzuur en kan schadelijke bacteriën helpen doden.

 • Meng twee eetlepels appelciderazijn in warm water.
 • Week je voeten of vingers erin gedurende 20 minuten. Herhaal dit elke dag.

Appelciderazijn doodt de schadelijke bacteriën die paronychia veroorzaken.

Wanneer moet een professional worden geraadpleegd??

Praat en raadpleeg uw arts als u symptomen van paronychia ervaart, samen met:

 • suikerziekte: Paronychia-diabetes is een slechte combinatie die kan leiden tot een lager genezingspercentage, waardoor uw infectie erg chronisch wordt.
 • Over het algemeen, wanneer het symptoom van paronychia roodheid rond de huid is, rond de nagel. Wanneer deze roodheid zich uitbreidt naar de nagel, moet je oppassen!
 • Koorts: Als u koorts heeft, moet u uw arts raadplegen. (3)
 • Een ophoping van pus is een andere duidelijke indicatie om met uw arts te praten.
 • Idealiter geneest paronychia met een week. Als dit niet gebeurt, is het in het beste geval medische hulp te zoeken.

Paronychia onder de nagel is voor veel mensen een probleem geweest. Wat het nog droeviger maakt, is hoe het je kan laten voelen over je handen en tenen. Deze huismiddeltjes die we hebben opgesomd, zijn zeker de beste en effectieve manieren om paronychia te behandelen.

Veel Gestelde Vragen:

1. Kan ik Paronychia behandelen met etherische oliën??

Ja. Tea tree olie, etherische olie kan helpen om de infectie te bestrijden en zo voor verlichting te zorgen. Rol dit eenvoudig op het aangetaste gebied of gebruik het in combinatie met Epsom-zout of kokosolie. Dit zal nuttig zijn.

2. Zijn de huismiddeltjes hetzelfde voor de thuisbehandeling van Paronychia-teennagels als die van vingernagels??

Ja, dat zijn ze. In beide gevallen is de strijd het doden van de schadelijke bacteriën die problemen veroorzaken voor de beschadigde huid. Daarom zijn deze remedies nuttig bij het bestrijden van de bacteriën in zowel de teennagels als vingernagels.

3. Wat gebeurt er als paronychia onbehandeld blijft??

Meestal, wanneer het onbehandeld blijft, begint de infectie zich naar de nagels te verspreiden. Omdat het een infectie is, is het schimmel van aard en dus slecht voor het lichaam als het onbeheerd wordt achtergelaten.