Of je nu misselijk bent of per ongeluk een giftige stof hebt ingeslikt, braken is de beste manier om je weer goed te voelen. Maar braken komt soms niet vanzelf en als je dat “ik wou dat ik kon overgeven”-gevoel hebt, kan dit artikel een grote hulp zijn! Leer hoe je jezelf kunt laten braken met behulp van een aantal snelle en gemakkelijke manieren in noodgevallen, zoals ernstige indigestie of na het consumeren van potentieel schadelijke ingrediënten.

Hoe je jezelf kunt laten overgeven

Hoe je jezelf kunt laten overgeven op 10 eenvoudige manieren?

Laten we eens kijken naar enkele van de beproefde methoden om braken op te wekken en een maagklachten te kalmeren of giftige stoffen uit het lichaam te verwijderen:

1. Gebruik je vinger:

Ja! Je vingers in de keel steken is een van de makkelijke methoden om jezelf meteen te laten overgeven. Het ziet er misschien onaangenaam uit en klinkt misschien onaangenaam, maar het werkt zeker! Wanneer je met je vinger de achterkant van je keel aanraakt, wordt de kokhalsreflex geactiveerd. Het is een automatische reactie van het lichaam die bepaalde signalen naar de hersenen stuurt, waardoor je misselijk kunt worden. Deze actie een paar keer herhalen kan braken opwekken.

OPMERKING: Als u deze optie overweegt om te braken, ga dan dicht bij het toilet of een wastafel staan ​​om te voorkomen dat u per ongeluk op de grond moet braken.

2. Zout water drinken:

Een andere manier om snel te braken is door zout water te drinken. Wanneer u wat warm zout water drinkt, neemt het natriumgehalte in uw lichaam toe en kan na 10-15 minuten braken veroorzaken. U mag echter niet meer dan één glas water drinken, omdat dit een verstoring van de elektrolytenbalans kan veroorzaken en ernstige gezondheidsrisico’s kan opleveren.

3. Koolzuurhoudende dranken:

Het drinken van een koolzuurhoudende drank zoals frisdrank of coca-cola kan gasvorming en een opgeblazen gevoel in de maag veroorzaken, wat misselijkheid kan veroorzaken. Ook kan het hoge suikergehalte in deze dranken het zuurgehalte in uw maag verhogen en braken veroorzaken. Hoewel het een van de beste manieren is om jezelf te laten overgeven, moet je deze methode niet overdrijven, omdat frisdrank kan leiden tot maagproblemen en andere gezondheidsproblemen..

4. Zien of verbeelden over braaksel:

Als je jezelf dwingt over te geven en niet in staat bent, visualiseer dan gewoon dat iemand moet braken. Ja! Het klinkt misschien absurd, maar als je grove dingen zoals mensen overgeven ziet of erover nadenkt, wordt je kokhalsreflex geactiveerd. Hierdoor kun je meteen overgeven zonder iets in je mond te stoppen. Je kunt hiervoor YouTube-video’s, afbeeldingen of zelfs je eigen fantasie gebruiken.

5. Onaangename geuren opnemen:

Wat zou je reactie zijn als iemand stinkende sokken bij je neus brengt? Je zou bijna overgeven! Dit gebeurt omdat bepaalde onaangename geuren signalen naar je hersenen kunnen sturen en ervoor kunnen zorgen dat je meteen wilt overgeven. U kunt proberen wat rot fruit of groenten, bedorven voedsel of andere sterk ruikende stoffen te vinden om overgeven op te wekken.

6. Zuiveringszout:

Wist je dat je jezelf kunt laten overgeven met zuiveringszout? Zuiveringszout bevat natriumbicarbonaat, dat misselijkheid kan veroorzaken en ervoor kan zorgen dat u onmiddellijk moet braken. Voeg hiervoor een lepel Baking soda toe aan een glas water en meng goed. Drink het op en wacht een paar minuten voordat het effect begint.

OPMERKING: Gebruik niet meer dan deze hoeveelheid, omdat dit het slijmvlies van uw maag kan beschadigen en maagaandoeningen kan veroorzaken.

7. Gorgelen met eigeel:

Het gebruik van eieren is een andere manier om jezelf veilig te laten overgeven. Als de gedachte alleen al om rauwe eidooiers in je mond te stoppen je kan laten kotsen, stel je dan voor dat je ermee gorgelt! Rauwe eidooier heeft een onaangename geur die je kokhalsreflex kan activeren en ervoor kan zorgen dat je meteen wilt overgeven. Scheid gewoon een eidooier van het wit en klop het. Doe een kleine hoeveelheid in je mond en probeer het te gorgelen. In minder dan een minuut vallen alle ongewenste stoffen in je maag op de grond. Goor!

8. Mosterd:

Een traditionele manier om jezelf te laten braken is door mosterd te gebruiken. Mosterdwater bevat veel natrium, een natuurlijk braakmiddel. Dit is de reden waarom je je misselijk voelt na het drinken en binnen een paar minuten de drang voelt om over te geven. Voeg gewoon een lepel mosterdpoeder toe aan een glas water en slik het door. Je moet er echter voor zorgen dat je deze truc niet overdrijft, omdat het natrium in mosterd je gezondheid negatief kan beïnvloeden.

9. Ronddraaien:

Hoe zorg je ervoor dat je overgeeft na het eten? Probeer rond te draaien! Als je snel ronddraait, krijgen je hersenen te veel te zien in te weinig tijd en raken ze in de war. Dit veroorzaakt een licht gevoel in het hoofd en maakt u duizelig. Dit gevoel van onbalans kan je misselijk maken in het lef en misselijkheid geven, gevolgd door braken. Als u dit te veel doet, kunt u een black-out krijgen, wat gevaarlijk kan zijn.

10. Veel vloeistoffen consumeren:

Veel drinken is niet alleen een geweldige manier om je lichaam te reinigen, maar ook een veilige methode om jezelf te laten overgeven. Door je maag te vullen met vloeistoffen zoals water, vruchtensappen, kokoswater enz. wordt het gemakkelijk voor je om de stoffen die erin zitten te braken. Om dat punt te bereiken, moet je minstens 3-4 glazen vloeistof drinken en een paar minuten achterover leunen totdat je dat gevoel krijgt.

Hoe u zich beter kunt voelen na het braken??

De meeste mensen voelen zich beter na het braken, terwijl anderen nog steeds die misselijkheid en traagheid kunnen hebben. Als de misselijkheid na het overgeven aanhoudt, kunnen deze tips je helpen snel te herstellen van de braakselkater:

1. Rust met je hoofd omhoog:

Om snel verlichting te krijgen van de symptomen van misselijkheid en braken, gaat u gewoon rechtop liggen. Houd uw hoofd omhoog en beweeg een tijdje niet. Als u plat gaat liggen, kan uw maag draaien en opnieuw braken veroorzaken. Dus, rust 30-40 minuten in deze positie totdat je je beter voelt.

2. Doe diep ademhalen:

Langzame en diepe ademhaling kan je zenuwen ontspannen en voorkomen dat je hersenen signalen naar de maag sturen. Dit kan het gevoel van misselijkheid en misselijkheid verlichten. Kalmeer gewoon en adem langzaam lucht in door je neus, totdat de buik uitzet. Adem nu langzaam uit en laat de lucht ontsnappen. Herhaal dit een paar keer om weer normaal te worden.

3. Drink langzaam vloeistoffen:

Vloeistoffen kunnen u helpen over te geven en u ook weer beter te laten voelen. Deze keer moet je langzaam nippen aan vloeistoffen zoals ginger ale, muntthee, limonade en zelfs gewoon water. Dit kan uitdroging voorkomen en ook onmiddellijke verlichting bieden. Overmatige hoeveelheden drinken of ze te snel naar binnen slikken kan de symptomen echter verergeren en kan opnieuw braken veroorzaken.

4. Kauwen op aromatisch voedsel:

Het kauwen van kruiden en specerijen zoals venkel, kaneel, kruidnagel of zelfs een stukje verse gember kan verlichting bieden bij misselijkheid. Deze voedingsmiddelen kalmeren je spijsverteringskanaal en zorgen ervoor dat je je na een tijdje goed voelt. Neem niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden om bijwerkingen te voorkomen.

Is het erg om jezelf te laten overgeven??

Het met geweld opwekken van braaksel kan meer kwaad dan goed doen en mag daarom alleen in noodgevallen worden gebruikt. Door met een vinger te duwen of een voorwerp in een gevoelig gebied zoals de keel te steken, kan de slokdarm beschadigen en bloedingen veroorzaken. Als u per ongeluk gif heeft ingeslikt, kan een gedwongen braaksel er ook voor zorgen dat de stof aan de keel blijft kleven en u nadelige effecten krijgt..

Jezelf laten overgeven na het eten is geen aanbevolen manier om af te vallen. Veel mensen gaan ervan uit dat het braken van voedsel hen kan helpen een paar kilo af te vallen zonder zich bewust te zijn van de nawerkingen van dit ongezonde proces. Vaak braken opwekken kan een zware tol eisen van het fysieke en emotionele welzijn van een persoon.

Wat zijn de bijwerkingen van jezelf overgeven??

Hier zijn enkele van de belangrijkste risico’s die gepaard gaan met zelfopgewekt braken:

  • Tandbederf: De zuren in braaksel kunnen het tandglazuur beschadigen en gaatjes, tandgevoeligheid veroorzaken.
  • Zweren en zwelling in de mond: Maagzuur kan leiden tot zweren in de mond en zwelling van speekselklieren.
  • Hoest en hese stem: De stembanden kunnen beschadigd raken door zuren die irritatie en ruwheid van de stem kunnen veroorzaken
  • Spijsverteringsproblemen: Vaak overgeven kan zure oprispingen in de maag veroorzaken en spijsverteringsstoornissen.
  • Bloed braaksel: Het gedwongen kokhalzen in braaksel kan de slokdarm scheuren en bloedingen veroorzaken.
  • Aambeien: Zelfopgewekt braken kan de bloedvaten in de buurt van uw anus belasten en tot zwelling leiden.
  • Emotionele problemen: Frequent overgeven kan angst, stemmingswisselingen, depressie, inactiviteit enz. veroorzaken.
  • Cardiovasculaire problemen: Zelfopgewekt braken kan voedingstekorten veroorzaken die leiden tot lage bloeddruk, hartproblemen en zelfs schade aan het endocriene systeem.

Deze gids over hoe je jezelf kunt laten braken, bevordert of moedigt zelfopgewekt overgeven niet aan. Deze methoden mogen alleen worden gebruikt als laatste redmiddel om maagongemak of misselijkheid kwijt te raken. In geval van vergiftiging moet u onmiddellijk een arts raadplegen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen om veilig te braken.

Veelgestelde vragen en antwoorden:

1. Wat te doen na het opwekken van braaksel??

Zodra u de stof heeft uitgebraakt, moet u uw mond spoelen en alle sporen verwijderen. Gebruik een mondspoeling om van de vieze geur af te komen en verdun het als je gevoeligheid ervaart. Onthoud dat u uw tanden niet meteen na het braken poetst, omdat uw glazuur erg zacht zal zijn en beschadigd kan raken

2. Zijn er risico’s op braken meer dan 2 tot 3 keer per dag??

Ja! Als u meer dan één keer per dag moet braken, kan de binnenwand van de slokdarm beschadigd raken en kan er bloedverlies optreden. Dit kan bloedbraken veroorzaken en, indien verwaarloosd, tot infecties leiden. Het is daarom niet aan te raden om zelf te braken tenzij en totdat het absoluut noodzakelijk is.

3. Wordt gedwongen braken na het eten van een maaltijd als een stoornis beschouwd??

Veel mensen volgen chronisch zelfopgewekt braken na het eten van een zware maaltijd. Dit wordt gedaan om de overtollige calorieën in de maaltijd kwijt te raken en gewichtstoename te voorkomen. In medische termen wordt deze zuiverende aandoening boulimia genoemd en heeft het ernstige lichamelijke en geestelijke gevolgen voor het lichaam.