Heb je je ooit afgevraagd waarom je lichaam warm aanvoelt als je koorts hebt? Koorts is een aandoening waarbij uw lichaam de temperatuur verhoogt van een normale 98,6 ° F tot 99 ° F of hoger. Dit is een teken dat het lichaam vecht tegen een onderliggende infectie of ziekte. Gelukkig zijn er veel huismiddeltjes voor koorts die de hitte kunnen verminderen en snelle verlichting kunnen bieden.

Voordat u ze probeert, is het raadzaam om de lichaamstemperatuur te controleren met een nauwkeurige thermometer. U kunt de meetwaarde nu vergelijken met de normale temperatuurbereiken voor verschillende leeftijdsgroepen om te bepalen of het koorts is:

 • Zuigelingen: 97,9o F (36,6o C) tot 99o F (37,2o C)
 • Volwassenen: 97o F (36,1o C) tot 99o F (37,2o C)
 • Volwassenen +65 jaar: Iets lager dan of rond 98,6o F (36,2o C)

Als de lichaamstemperatuur hoger is dan dit gemiddelde bereik, wordt de aandoening behandeld als koorts. De meeste koortsen verdwijnen binnen 2 tot 3 dagen met een antipyreticum, zoals paracetamol, samen met huismiddeltjes tegen koorts.

Als de symptomen echter langer dan 3 dagen aanhouden, is onmiddellijke medische hulp vereist.

Huismiddeltjes tegen koorts

Oorzaken van koorts:

Koorts is geen ziekte! Het is de natuurlijke reactie van uw lichaam op interne en externe veranderingen. In de meeste gevallen werkt koorts als een afweermechanisme tegen infecties. Gedurende deze tijd signaleert een gebied genaamd “Hypothalamus” in uw hersenen een bedreiging en verhoogt het de lichaamstemperatuur.

Laten we nu eens kijken naar de belangrijkste redenen om koorts te krijgen:

Gemeenschappelijk:

 • Microbiële infecties (zowel bacteriën als virussen).
 • Blootstelling aan hoge hitte.
 • Ontstekingsziekten zoals reumatoïde artritis.
 • Vaccins (zoals tetanus, DTaP, pneumokokken).
 • Medicijnen zoals antibiotica, medicijnen tegen hoge bloeddruk enz..

Andere oorzaken:

 • Illegale drugs zoals cocaïne.
 • Schildklieraandoeningen zoals hyperthyreoïdie.
 • Interne bloedstolsels.
 • Kwaadaardige tumoren.

In zeldzame gevallen kan het moeilijk zijn om de oorzaken van koorts vast te stellen, wat de behandeling kan vertragen en uiteindelijk een ernstige bedreiging voor het leven kan vormen.

Symptomen van koorts:

Naast een hoge lichaamstemperatuur kan een patiënt met koorts ook een of meer van de volgende symptomen ervaren:

 • Vermoeidheid.
 • Ernstige lichaamspijnen.
 • Keelpijn.
 • Hoofdpijn.
 • Stijfheid in gewrichten, nek en schouders.
 • Oorpijn (vooral bij kinderen).
 • Verlies van eetlust.
 • Metaalsmaak op de tong.
 • Roodheid van de ogen.

U moet onmiddellijk medische hulp inroepen als deze symptomen worden waargenomen:

 • Moeite met ademhalen.
 • Oncontroleerbare droge hoest.
 • Aanhoudend braken.
 • Pijn bij het plassen.
 • Toevallen of convulsies.

Preventiemethoden voor koorts:

De meeste koortsen kunnen gemakkelijk worden voorkomen door eenvoudige voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals:

1. Handhaving van een goede persoonlijke hygiëne:

Was uw handen onmiddellijk met zeep nadat u van buiten thuis bent gekomen of oppervlakken zoals deurklinken, liftknoppen, toiletten, huisdieren enz. handen.

2. Sociale afstand:

Met een toename van virale infecties is het beter om op veilige afstand te blijven van zieke mensen. Ga niet naar drukke plaatsen en minimaliseer het gebruik van het openbaar vervoer.

3. Gebruik een masker:

Bedek uw neus en mond met een 3-laags masker. Dit helpt bij het uitfilteren van de meeste ziektekiemen en houdt u veilig. Maak er ook een gewoonte van om als je binnen bent je gezicht te bedekken met een servet als je hoest of niest.

4. Zeg nee tegen delen:

Delen is niet meer zorgzaam! Deel geen persoonlijke spullen zoals kopjes, borstels, servetten, onderkleding, waterflessen enz. Leer uw kinderen hoe ziektekiemen van persoon op persoon worden overgedragen via speekseldruppels en lichaamsvloeistoffen.

5. Verhoog uw immuniteit:

Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan immuniteitsverhogende voedingsmiddelen zoals vitamine C. Verhoog uw natuurlijke uithoudingsvermogen om ziekten te bestrijden door een trainingsprogramma zoals yoga te volgen.

Huismiddeltjes voor koorts:

Hier zijn enkele van de beste natuurlijke remedies tegen koorts, die de temperatuur snel kunnen verlagen en u zich in een mum van tijd op uw gemak voelen:

1. Azijnkompres:

Een azijnkompres is een van de beste huismiddeltjes tegen koorts. Volgens een onderzoek bleek azijnkompres effectiever te zijn in het verlagen van de lichaamstemperatuur in vergelijking met een koudwaterkompres (1). Dit kan te wijten zijn aan de zuurgraad in de vloeistof die de overtollige warmte van het lichaam opneemt.

Ingrediënten:

 • Azijn – 2 tot 3 eetlepels.
 • Koud water – 1 bad.
 • Washandje.

Hoe te bereiden en te gebruiken:

 1. Dompel het washandje in een bak met koud water.
 2. Giet nu wat azijn op de doek.
 3. Wring de overtollige vloeistof uit.
 4. Plaats de doek op warme delen van het lichaam zoals oksels, voorhoofd, dijen enz..
 5. Als de doek droog wordt, herhaalt u de bovenstaande stappen totdat de symptomen verdwijnen.

Voorzichtigheid: Gebruik geen azijn op de gevoelige huid van baby’s en peuters. Ook als u open snijwonden of wonden heeft, kan dit middel een branderig gevoel veroorzaken.

2. Koud water sponzen:

Koudwatersponsen of een ijskompres is de beste manier om hoge temperaturen te verlagen. Door de warmte-uitwisseling tussen het kompres en het lichaam zal de temperatuur snel dalen. Een onderzoek toont ook aan dat het afsponzen van koud water bij kinderen zeer effectief is om de temperatuur binnen 30 minuten aanzienlijk te verlagen (2). Het kan werken als een ondersteunend mechanisme voor koortsverlaging samen met Paracetamol.

Ingrediënten:

 • Washandje.
 • IJsblokjes of koud water.
 • badkuip.

Hoe te bereiden en te gebruiken:

 1. Dompel het washandje in een bak met koud water en wring het uit.
 2. Plaats het kompres/doek op het voorhoofd, de dijgewrichten en de oksels.
 3. Herhaal indien nodig.

Voorzichtigheid: Plaats het ijskompres niet voor een lange tijd op één gebied. Het kan leiden tot bevriezingen of verlies van gevoeligheid. Als de patiënt koude rillingen ervaart, kan het afsponzen van koud water de aandoening verergeren.

3. Blijf gehydrateerd:

Drinkwater is een van de huismiddeltjes die je moet volgen voor koorts bij kinderen. Koorts kan leiden tot uitdroging van het lichaam als gevolg van de uitputting van het waterpeil. Dit is de reden waarom de meeste kinderen bij hoge temperaturen last krijgen van een droge mond, gebarsten lippen en ingevallen ogen (3). Om dit probleem te bestrijden, moet je ze gehydrateerd houden met water of orale rehydratatieoplossingen (ORS).

4. Luke warmwaterbad:

Het lauwwarme waterbad is het beste huismiddeltje tegen koorts bij baby’s en zuigelingen. Deze methode helpt niet alleen bij het verlagen van de temperatuur, maar houdt ze ook comfortabel. Plaats ze gewoon in een babybadje en giet voorzichtig lauw water op het lichaam. Doe het een paar minuten.

OPMERKING: Meng geen azijn, alcohol of ijsblokjes in dit waterbad, omdat dit de temperatuur te snel kan doen dalen. Dit kan gevaarlijk zijn voor baby’s.

5. Moringa-blad:

Er is een onderzoek uitgevoerd bij een 18 maanden oud kind om de werkzaamheid van Moringablad op koorts te bepalen. Interessant is dat het kind in slechts één uur na het drinken van een 40 ml oplossing van gekookt Moringa-bladwater de normaliteit ervoer. Dit toont aan dat Moringablad kan worden gebruikt als een veilige natuurlijke remedie tegen koorts bij peuters die gevoelig zijn voor antipyretica (4).

6. Tulsi:

Tulsi is een van de beste kruidengeneesmiddelen voor de behandeling van lichte koorts. De antibacteriële en antivirale eigenschappen verminderen de koortsveroorzakende infecties in het lichaam. Tulsi kan ook andere gerelateerde symptomen verlichten, zoals keelpijn, hoofdpijn en ongemak.

Ingrediënten:

 • Tulsi-bladeren – 1 bos.
 • Water – 1 kop.
 • Gember – ½ Inch.
 • Honing – 1 eetl.

Hoe te bereiden en te gebruiken:

 1. Kook wat tulsibladeren en gember in een kopje water.
 2. Zeef de thee.
 3. Voeg wat honing toe.
 4. Drink het minstens 2-3 keer per dag warm voor snellere verlichting.

Voorzichtigheid: Als je maaggerelateerde problemen ervaart, sla gember dan over.

7. Tamarinde:

Tamarinde is een natuurlijke koelvloeistof die de lichaamstemperatuur kan doen dalen. De beste manier om het te nemen is in de vorm van een Zuid-Indiase Rasam. Deze smakelijke bouillon is gemaakt met tamarindepulp, peper, kurkuma, knoflook en andere ingrediënten die je immuniteit versterken en infecties in het lichaam bestrijden (5).

In bepaalde delen van Zuidoost-Azië wordt tamarindepulp op het voorhoofd van koortspatiënten aangebracht om snel verlichting te bieden.

8. Essentiële oliën:

Essentiële oliën zijn sterk geconcentreerde extracten afkomstig van planten. Ze zijn behoorlijk krachtig en bieden tal van voordelen bij de behandeling van vele kwalen, waaronder koorts. Sommige hiervan zijn pepermuntolie, eucalyptusolie, gemberolie enz. Deze oliën hebben verschillende verbindingen die koorts verlagen en andere symptomen verminderen, zoals verkoudheid, hoesten, congestie enz..

Hoe te gebruiken:

 1. Verdun een paar druppels etherische olie in een dragerolie en gebruik het in je bad.
 2. Voeg een paar druppels etherische olie toe op een zakdoek en inhaleer de dampen.
 3. Gebruik een diffuser om deze oliën op natuurlijke wijze in de lucht te verspreiden.

Opmerking: Verdun altijd elke essentiële olie met een dragerolie zoals kokosnoot. Breng het nooit rechtstreeks op de huid aan en consumeer het nooit inwendig. Deze natuurlijke remedie tegen koorts wordt niet aanbevolen voor kinderen, zwangere vrouwen.

9. Rust:

Je lichaam geneest zichzelf tijdens de slaap. Dit is de reden waarom artsen aanbevelen om voldoende rust te nemen om koorts te behandelen. Slapen helpt ook bij het besparen van energie en het stimuleren van het immuunsysteem. De kans is groot dat u zich beter voelt met een combinatie van paracetamol en een paar uur goede slaap.

10. Vrij verkrijgbare medicijnen:

In de meeste gevallen kan koorts thuis worden behandeld met OTC-geneesmiddelen. Dit zijn milde medicijnen die de temperatuur kunnen verlagen en lichaamspijnen, hoofdpijn enz. kunnen behandelen. Enkele van de generieke namen van medicijnen voor koorts die beschikbaar zijn in India zijn Acetaminophen of Paracetamol, Aspirine, Docosanol, Ibuprofen, Ketoprofen, Naproxen enz..

Het is beter om uw arts te raadplegen over de dosering, geschiktheid van het medicijn voor uw gezondheidstoestand voordat u uw toevlucht neemt tot zelfmedicatie.

Wanneer een arts raadplegen??

Als u geen verlichting ervaart, zelfs niet na twee dagen vrij verkrijgbare medicijnen of huismiddeltjes tegen koorts te hebben gebruikt, is het beter om contact op te nemen met een arts. Als u abnormale symptomen opmerkt, zoals een blauwachtige huid, kortademigheid, toevallen, verwardheid, enz., zoek dan onmiddellijk medische hulp.

Je hoeft echt niet op de paniekknop te drukken als jij of je kind het warm heeft. Volg gewoon deze huismiddeltjes voor koorts om de temperatuur te verlagen en je weer op je gemak te voelen. Als u nog steeds twijfelt, bel dan uw arts en praat met hen over uw symptomen om er zeker van te zijn dat u op de goede weg bent.

VRIJWARING: Dit artikel geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. De hier verstrekte informatie mag niet worden beschouwd als een vervanging voor professioneel medisch advies of voorschrift. Vraag altijd advies aan uw arts als u vragen heeft over dit onderwerp of uw gezondheid in het algemeen.

Veel Gestelde Vragen:

1. Wat is laaggradige koorts??

antw: Een lichte koorts is een aandoening waarbij de lichaamstemperatuur hoger is dan 98,6 ° F (37 ° C) maar lager dan 100,4 ° F (38 ° C). Deze licht verhoogde temperatuur houdt ongeveer 24 uur aan en is niet van groot belang bij volwassenen en kinderen. De oorzaken kunnen een onderliggend luchtwegprobleem, urineweginfectie of andere medicijnen zijn.

2. Waarom krijgen kinderen koorts na een vaccin??

antw: Het is normaal dat kinderen lichte huiduitslag en koorts krijgen op dag 1 van de vaccinatie. Dit is de natuurlijke reactie van het lichaam op de nieuwe antilichamen die erin worden geïnjecteerd. Als de koorts echter ook na 48 uur aanhoudt en het kind abnormale symptomen vertoont zoals misselijkheid, roodheid van de huid, enz., Breng het kind dan onmiddellijk naar de dokter.

3. Kunnen hoge koorts interne schade veroorzaken??

antw: Nee! Het is zeer zeldzaam dat patiënten blijvende schade in het lichaam ervaren als gevolg van hoge koorts. U hoeft zich er geen zorgen over te maken, want het lichaam herstelt zijn normaliteit zodra de temperatuur daalt. Pas echter op voor andere symptomen zoals kortademigheid, huiduitslag enz. om er zeker van te zijn dat het geen ernstige aandoening is.