годни за консумация цветя и растения в големи саксии

Отглеждане на годни за консумация цветя и растения

Ядливите цветя и растения растат много добре в контейнери и в много случаи дори по -добре, отколкото при естествени условия.

Така че, ако нямате естествена градина, тогава можете да създадете годна за консумация градина в саксии за цветя. Ще бъде само на няколко крачки от дома ви.

Но откъде да започнете? Стив Масли е консултант и ядлив дизайнер, базиран в крайбрежния регион на Сан Франциско. Днес той споделя с нас 10 съвета как успешно да направите този вид градински дизайн.

Внимателно се грижете за растенията

ядливи цветя и растения червен пипер

 1. Поливайте правилно

Той казва, че лошото поливане на основната площ номер 1 се дължи на лошото развитие на растенията. Почвата в контейнерите изсъхва много бързо, така че този фактор наистина трябва да се използва. На особено слънчеви и зимни места трябва да поливате може би до два пъти седмично. Твърде много вода също не е добра идея, тъй като може да причини гъбички и гниене на корените.

Можете да поливате на ръка, но инсталирането на стъпки е прост и последователен начин за това. По този начин водата се разпространява по -добре и вие избягвате изпадането или изсушаването на растенията. Той също така покрива контейнерите с компост, за да запази влагата в почвата.

Торете почвата

торете почвата за годни за консумация цветя

 1. Торете почвата

Помолете хората, които имат много ядливи растения у дома, за техните тайни и всички те ще ви кажат едно и също: добре наторена почва. Контейнерните градини се нуждаят от почва, лесна за наторяване, абсорбираща и богата на хранителни вещества.

Разсадниците продават смеси от органични контейнери, но можете да направите това и сами. Masley предупреждава директно да не се използва почва от двора, тъй като много често съдържа глина и кал. Контейнерните градини се нуждаят от много повече почва, която е лесна за наторяване, абсорбира добре влагата и е в изобилие.

Ето една рецепта:

 1. Част от едър пясък
 2. Две части от добър градински компост, който е филтриран
 3. Част от кокосов бас
 4. Част от перлен камък или камък от лава

Смесете всичко това заедно и към тях могат да се добавят органични добавки. Можете да направите това от самото начало. Хранителните вещества бавно се разпространяват през вегетационния период. Така че всичко, което трябва да направите, е да ги поливате.

Добавете хранителни вещества към почвата

Отглеждане на годни за консумация растения у дома

В почвата може да се добавят и специални хранителни вещества, като вещества, които заместват ролята на червеи. Можете да използвате и истински, живи. Червеите са важни, защото добавят към хранителния цикъл и по начин, който е добър за земята.

Земята е обогатена с полезни бактерии и гъбички. Те се конкурират с патогените, които могат да атакуват вашето растение.

Използвайте кокосово масло

добавете ядливи цветя кокосово масло

Масли използва кокос в сместа от почвата си, увеличавайки способността да задържа вода. Торфеният мъх отхвърля водата, когато изсъхне. За разлика от тях, кокосовият пържол винаги абсорбира водата и е много по-устойчив.

Дозирайте водата правилно

Засаждане на чушки у дома

 1. Избягвайте пренаселеността

Това е една от най -големите грешки, които хората допускат при проектирането на градински контейнерни градини. Мислите, че ако едно доматено растение е добро, две и три също са добри. Но това не е съвсем вярно.

Масли вижда, че повечето контейнери за растения използват 5 галона вода. Това важи и за растението пипер тук. Увеличаването на броя на пръв поглед може да изглежда като чудесно решение, но всъщност го възпрепятствате да бъде продуктивен. Няколко растения пипер след това са в непрекъсната конкуренция един до друг и след това сами стават по -малко продуктивни.

Според Месли, прилагането на този подход също ще ви създаде повече проблеми със заболяванията. Това се случва и от стреса, който възниква от конкуренцията.

Осигурете достатъчно светлина

годни за консумация цветни растения с достатъчно светлина и вода

 1. Ядливите цветя и растения се нуждаят от достатъчно светлина

Както при всички други градини, шест до осем часа светлина са напълно подходящи за контейнерната градина. Градините с южно или западно изложение са прекрасни места, но ядливи растения могат да бъдат поставени и на места, обърнати на север или изток.

В райони, където има по-малко слънчева светлина, Масли препоръчва да се избират сортове растения, които ще узреят по-рано за прибиране на реколтата. Такива са чери доматите например. Трябва да поддържате пространствата между различните растения достатъчно големи, за да привличат възможно най-много светлина. Марулята расте много добре само с малко слънце. Просто трябва да експериментирате с различни условия на осветление и да видите какво ще излезе от това.

Ядливи цветя и растения трябва да се отглеждат в голяма саксия

годни за консумация цветя и растения у дома

 1. Колкото по -голям е потът, толкова по -добре

Да, ядливите растения могат да растат и в по-малки контейнери за растения, но това ви поставя в трудна позиция. Колкото по -голям е саксията, толкова по -дълбоки могат да бъдат корените и растенията са по -здрави. Корените ще станат по -силни и ще могат по -добре да задържат водата и да ви помогнат при проблем номер 1.

Ако направите това, почвата ще задържа повече вода и ще изсъхне много по -бавно. Затова устойте на изкушението да засадите в малките саксии и първо помислете за големите саксии.

Използвайте различни контейнери

ядливи растения в различни контейнери

 1. Не всички контейнери са създадени равни

Размерът на контейнерите също е важен, тъй като тяхната форма и материал са важни за годни за консумация цветя и растения. Масли предпочита тези с кръгла и цилиндрична форма. Той предпочита да се справя без класическата конусовидна форма. При саксии от този тип по -голяма част от земята е изложена на слънце и по този начин тя изсъхва по -бързо. Ако намалите до минимум откритата почва, тя също ще изсъхне и корените ще бъдат по -добре напоени.

В зависимост от вида на градината, формата и материала, контейнерът също играе много важна роля за растежа на растенията. Металните саксии също ще помогнат за затоплянето на земята в по -хладни и по -тъмни зони. Теракота винаги е много добър, пластмасовите саксии са особено подходящи за хора, които често трябва да преместват саксиите за цветя.

Спестете място на терасата

ядливите цветя спестяват място на терасата

 1. Спестете място с прозорец

Masley предлага прозорци. Те са особено подходящи за отглеждане на салати. Дори и да са по-кухи от другите контейнери за растения, те също са по-дълги. Така че корените могат да се развият близо до подхода.

Дървото поддържа корените хладни, а монтирането на саксиите на стената минимизира пространството, което заема. Това е чудесно решение за вътрешни дворове и веранди и прави прибирането на реколтата наистина приятно и лесно.

подправки

Започнете годни за консумация растения у дома с подправки

 1. Започнете с подправките

Билките са устойчиви. Те са най -лесните за отглеждане на годни за консумация и най -подходящите да бъдат в кухнята. Колко често всъщност се нуждаете от повече от пръчка или две розмарин, например?

Мащерката и риганът са още по -добри в това отношение, а босилекът е задължителен елемент във всяка лятна градина с контейнери за растения.

 Чери домати

годни за консумация растения чери домати у дома

 1. Опитайте чери доматите

Те са чудесни за контейнерите за растения. Но в разгара на лятото ще бъде лесно да забравите да ги поливате. Тогава те са склонни към гниене на края на цветето. Други заболявания са причинени от липса на вода и калций. Масли препоръчва вместо това да изберете чери домати. Те могат да бъдат засадени в контейнери за растения от 7 галона.

Помислете кои годни за консумация цветя и растения са подходящи за вашата тераса например. Нека нашите съвети ви вдъхновяват.