В продължение на десетилетия паркетът е отстоявал Лукс и близост до природата и се радва на отлична репутация като подово покритие от най-висок клас. Но с днешната селекция от продукти понякога не е толкова лесно да се следят нещата и най -вече да се разграничат бедните дъски от изключителните дъски. Затова бихме искали да ви запознаем с някои критерии за качество, чрез които можете да разпознаете висококачествения паркет безопасно и надеждно, за да можете да направите добър избор за вашите помещения.

Висококачествен паркет

Няма шанс за конкуренцията – непобедимите силни страни на паркета

Много подови настилки се опитват да се конкурират с паркета за високата му позиция на пазара – преди всичко ламинатни и винилови покрития. Но като имитации, те никога не успяват в пълна степен да възпроизведат дървото като естествен материал, както правят Под от паркет мога. Истинският дървен под се състои почти изцяло от дърво и следователно излъчва a естествена атмосфера, което дава на всяка стая това определено нещо. Трябва да правите без тях, ако се върнете към по-евтини алтернативи като дизайнерски подове или ламинат: тук външният вид на дърво се постига само с помощта на декоративна хартия, отпечатан слой хартия.

Но не само външният вид прави паркета по -добър от своите конкуренти. За разлика от виниловите подове, той се показва като a екологично чисти подови настилки, който до голяма степен се състои от естествени суровини. Освен това можете да шлайфате паркета по желание, за да му придадете нов блясък – което неизбежно би довело до неестетичен вид с ламинат. Затова си струва да инвестирате в висококачествен под от истинска дървесина, който благодарение на дълголетието си ще издържи дълго време стилна обстановка грижи. В допълнение, модерните паркетни подове често са оборудвани със система за щракване, така че те могат лесно да се конкурират с конкурентите си, когато става въпрос за полагане.

Критерии за качество на подове от истинска дървесина: Така разпознавате първокласния паркет

Всяко подово покритие има редица различни визуални и функционални свойства, които казват нещо за неговото качество. Такъв е случаят и с паркетните подове, поради което си струва да разгледаме по -отблизо неговата структура и производство. По -долу сме събрали за вас някои функции, на които трябва да обърнете внимание, когато купувате паркет:

Здравина и структура с десния слой на износване

Напрежението, на което може да бъде изложено подовото покритие, зависи до голяма степен от неговия износен слой, който се намира от горната страна. В случая на паркет, това се състои от масивна дървена плоча, която се сблъсква с различни натоварвания в ежедневието. Следователно дебелината на износващия слой играе важна роля по отношение на издръжливостта. С висококачествен паркет можете да имате Износен слой най -малко 2,5 мм очаквайте дизайни с износен слой с дебелина 3 до 4 мм да са още по -здрави.

Друга качествена характеристика във връзка с горния слой е така нареченото повърхностно усъвършенстване. Това са допълнителни етапи на производство, които имат за цел да придадат на дъските характерна структура. В зависимост от декора, например, частите от мека дървесина могат да бъдат отстранени като част от процеса на четкане за отличителен вид – или на дъските се придава релефно рендосване вълнуваща повърхност. Специален вид довършителни работи е скосяването, което можете да намерите особено върху висококачествени подове. Това гарантира, че се виждат леки фуги между отделните дъски, създавайки a автентичен външен вид идва.

паркет без скосени ръбове

Довършителен паркет: дъски без скосени ръбове

паркетни настилки със скосени ръбове

Дъски с всестранна фаска

Дървото като критерий за вземане на решение за под

Тъй като паркетният под е предимно от дърво, използваният в производството материал говори много за качеството на продукта. На първо място е важен произходът на използваната дървесина – реномираните производители разчитат на местни източници и следователно добиват дървесината си от европейските гори. В допълнение, различни качествени печати като Синия ангел или етикета FSC показват дали материалът идва от устойчиво горско стопанство. Но самият вид дърво определя и естеството на дъските. Най -популярен сред производителите и потребителите е дъбът, който съчетава висока функционалност, визуално разнообразие и атрактивна цена.

За видове дървесина като орех или робиния, които се срещат по -рядко в природата или са по -сложни за набавяне, трябва да ровите малко по -дълбоко в джоба си – но можете също да погледнете едновременно изключителен усет Бъди щастлив. Производителят обещава специален лукс Вайцър паркет с подовете си, изработени от каменен бор, вид дърво, което произхожда от избрани планински региони в Австрия. Те не само вдъхновяват с мекия си вид, но е доказано, че имат положителен ефект върху здравето и благосъстоянието. Етеричните масла, които се съдържат в дървесината на каменния бор и се отделят, са отговорни за това.

Паркетни настилки WP Charisma еднолистен каменен бор

Под от истинско дърво, изработен от каменен бор от Weitzer Parkett

Всичко зависи от външните ценности- въпрос на дизайн

Колко усилия една компания полага в производството на своя паркет не може да се види само от цената. Можете също така да използвате дизайна като ръководство за избор на подходящ под за вашето пространство. Дъските във формат XXL в момента са на мода с дължина над 2 м – и по основателна причина. Тъй като само големи, безупречни дъски са подходящи за производство, поради което крайният продукт отразява изящното качество. От друга страна, ако искате да спестите малко от покупката си, можете да изберете дъски с по-малки размери.

Те обикновено са по -евтини, но от техническа страна със сигурност могат да бъдат в крак с по -големите им модели. Сортирането също така ви дава информация за качеството на вашия нов под. За равномерни повърхности без пукнатини и възли производителите могат да използват само малка част от съществуващата дървесина на дърво – следователно спокойните степени са знак за висококачествени подови настилки от истинска дървесина.  От друга страна, тези, които предпочитат селски вид с поразителни структури, могат да се възползват от по -ниска цена при покупка.

паркет кожени фотьойли

Дизайн на паркет: спокойно сортиране

паркет подове османски пуф

Дизайн на паркет: селско класиране

Паркет и устойчивост – перфектният екип за вашите четири стени

Паркетът е естествената подова настилка par excellence. Следователно, от гледна точка на производителя, има смисъл да се отнасяме внимателно към околната среда, за да можем да използваме вашите естествени материали в дългосрочен план. Тук се проявява австрийската компания Вайцър паркет особено прогресивно и затова стана първият производител на пазара, удостоен с етикета Greenpeace.  Известният производител спечели този сертификат, закупувайки местни ресурси и използвайки възобновяема енергия. В допълнение, той не е използвал дървесина от тропическите гори от няколко години и се ангажира с опазването на последните румънски първични гори. Че неговите подове са направени директно от устойчиво управлявани дървета произведени на местно ниво в Австрия е нещо естествено за Weitzer Parkett. Така компанията сочи пътя и представя с паркетните си подове всестранна екологична настилка, която изпълва всяка стая с уникална атмосфера.