В света на дизайна имаме няколко основни принципа за това как са проектирани пространствата. Една от тях е симетрията. Много хора несправедливо смятат това за скучните и не толкова вълнуващи подходи. Но ако погледнете по -отблизо какъв ефект можете да създадете, ще забравите нещо като скуката. Защото симетрията е интегрирана в почти всички идеи за обзавеждане по един или друг начин.

Намерете оста за композицията в стаята

Нека първо да влезем в концепцията за симетрия. Става въпрос за равномерното позициониране на обекти около оста.

Що се отнася до интериорния дизайн, първо трябва да вземете решение за обект, който е поставен в средата

симетрия хол камина червени кресла

Диван, камина, дневно легло, легло

Практически всеки обект може да бъде позициониран в центъра на симетрична композиция. Току -що изброените мебели – диван, камина, дневно легло, легло много често се избират поради удълженото им подравняване. Често централните парчета са и тези, които представляват основната функция на такава стая.

Симетрията възниква, когато двойки обекти са разпределени на едно и също разстояние по отношение на оста

симетрия възглавници с рисунки за стена

Внасяне на контрасти „в ред“

Симетрията има прекрасно качество, което творческите хора обичат да използват. Внасяте обекти в хармонична концепция, които контрастират помежду си и показват големи различия.

Дизайнерските предмети за дома ще внесат още повече изтънченост в стаята

симетрия дизайнерски аксесоари за дома ретро

Предметите, които са напълно различни, се появяват в перфектен ред, когато са поставени на равно разстояние от централната част. Но ако не се придържате към това правило, всичко просто изглежда хаотично и неправилно обмислено.

Симетрия за всеки бюджет

Имате ограничен бюджет, но искате стаята ви да изглежда страхотно? Тогава добрата стара симетрия е вашето истинско съкровище. За формирането на главната ос потърсете мебели, които не са толкова скъпи. Разпределете ярки, оригинални обекти върху равномерни предмети около тях. При такова разпределение те със сигурност ще се хармонизират помежду си.

Ретро детски легла от метал за филигранна симетрия в детската стая

симетрия детска стая метални легла

За малки помещения

Току-що описаното правило работи и за малки стаи. Именно в тези помещения можете да постигнете най-ефективните резултати поради малките размери.

Използвайте графични модели, за да придадете на пространството повече динамика

симетрия спалня нощни шкафчета chevron модел

Винаги има добро докосване на класическата музика

В дизайна, както във всички области на живота, класиката има духовен аспект. Без значение колко евтина или модерна ще бъде вашата стая, ако се придържате към правилата на симетрията, ще постигнете престижен ефект.

Античните мебели и кожените кресла са добър избор за доза престижна класика

симетрия всекидневна диван възглавници с цветен модел

Освен симетричното разпределение, няма други забележителни правила

Ако искате да разчитате на симетрията като основен принцип, тогава преди всичко трябва да се придържате към правилата с равномерно разпределение. Точно от коя страна на масата трябва да бъде диванът – това има голямо значение.

Флорална симетрия с възглавници

симетрия диван с шарки декоративни възглавници щори за прозорци

Това улеснява създаването на ред

Повечето хора изпитват нужда от ред и хармония в дома си. Това настроение винаги ще присъства като основа, ако изберете симетрично разпределение на мебелите.

Много по -лесно е да получите усещане за ред в такива помещения

симетрия хол ретро фотьойл

За повече поверителност

В допълнение към усещането за ред, повечето хора се нуждаят от неща, за да изглеждат заключени в една стая. Това може да се постигне и благодарение на симетрията. Дори само две възглавници или две картини, които висят симетрично, могат да създадат такова впечатление.

Чувствате се по -комфортно в обстановката

симетрия трапезария стена художествени снимки

Симетричното не е същото

Нека обърнем кръга и да се върнем към първото твърдение: Симетрията не е скучна, тя е просто рамка, която ви дава възможност да бъдете супер креативни и в същото време да поддържате хармония у дома. Обектите, които са равномерно разположени в една стая, дори не трябва да са еднакви.

Достатъчно е един или два съществени аспекта да съответстват един на друг

симетрия камина хол ретро мебели завеси

симетрия снимки снимки декорация на стена