Alleen al het beeld van sappige druiven die in trossen naar beneden hangen, kan ons doen kwijlen! Tenzij je de vos bent in het verhaal van “Zure druiven”, is het vrij moeilijk om weg te lopen van deze vruchten. Afgezien van hun verrukkelijke smaak, zitten druiven ook boordevol voeding, waardoor je er nog meer van wilt eten. Van het versterken van de immuniteit tot het verlagen van het cholesterolgehalte en zelfs het voorkomen van kanker, deze vruchten zijn gemakkelijk een van de gezondste voedingsmiddelen ter wereld! In dit artikel hebben we 11 geweldige voordelen van druiven voor de gezondheid, het haar en de huid opgesomd, die worden ondersteund door wetenschappelijke studies.

Druiven voordelen

Lees mee om te weten waarom druiven het verdienen om deel uit te maken van uw normale dieet, behalve dat ze in uw wijnglas terechtkomen!

Nutritionele feiten van druiven:

Hier is een overzicht van de voedingswaarde-informatie van druiven per portie van 100 g:

Totaal aantal calorieën – 69

 • Totaal Koolhydraten – 18 gram
 • Voedingsvezels – 0,9 gm
 • Suikers – 15,5 gm
 • Totaal vet – 0,2 g
 • C Vitamine – 18% van de DV
 • K-vitamine – 18% van de DV
 • B6 Vitamine – 4% van de DV
 • Kalium – 5% van de DV
 • Koper – 6% van DV
 • IJzer – 2% van de ADH
 • Water – 80,5 g

Op onderzoek gebaseerde gezondheidsvoordelen van druiven:

Hier zijn onze 11 wetenschappelijk bewezen voordelen voor druiven, samen met bijwerkingen. Laten we ze eens bekijken.

1. Kan het risico op diabetes verminderen:

Diabetespatiënten mogen druiven eten omdat ze een lage glycemische index hebben in vergelijking met ander fruit. Een studie toont ook aan dat druiven kunnen helpen bij het verlagen van de bloedsuikerspiegel bij diabetespatiënten vanwege de grote hoeveelheden fytochemicaliën en ontstekingsremmende middelen die erin aanwezig zijn (1). Het is ook bekend dat druiven ook de insulinegevoeligheid kunnen verbeteren, wat erg belangrijk is om de glycemische waarden te verlagen en de behoefte aan krachtige medicatie te verminderen.

2. Kan hartproblemen voorkomen:

Veel studies tonen aan dat regelmatige inname van druiven in de vorm van fruit en wijn hartziekten op afstand kan houden! Een bepaalde studie toont aan dat druiven het risico op cardiovasculaire problemen kunnen verminderen met de grote hoeveelheden polyfenolen, flavonoïden en resveratrol die erin aanwezig zijn (2). Rode druiven vertonen ook aanzienlijk hogere antioxidantactiviteiten dan witte of groene druiven om LDL-oxidatie te verminderen en een gevaarlijke aandoening, atherosclerose genaamd, te voorkomen, die uw hart beschadigt.

3. Ondersteuning van een betere botgezondheid:

Een druivenrijk dieet kan een gezond bot- en skeletstelsel bevorderen. Volgens een onderzoek uit 2015 kan het verhogen van de consumptie van druiven en aanverwante producten de botkwaliteit verbeteren, het calciumgebruik verhogen en de omzet van brandwonden verminderen (afgifte van calcium uit botten) (3). Bovendien bevatten druiven ook een groot aantal polyfenolen zoals quercetine, resveratrol, catechinen, anthocyanines en proanthocyanidinen, die allemaal verband houden met een betere botgezondheid..

4. Kan ademhalingsproblemen verlichten:

Druiven kunnen u helpen beter te ademen door de antioxidantactiviteit in het lichaam te verhogen. Een studie toont aan dat extract van druivenpit-proanthocyanidine (GSPE) allergische luchtwegontsteking kan verminderen bij acute en chronische gevallen van astma (4). Dit kan ademhalingsmoeilijkheden onderdrukken en een betere luchtstroom naar de longen bevorderen.

5. Voordelen van druiven voor nieren:

De meeste nierproblemen worden geassocieerd met hoge oxidatieve stress die de mechanismen van het orgaan schaadt. Volgens een onderzoek uit 2016 heeft suppletie met druivenpitextract een verbetering van de nierfunctie aangetoond bij patiënten met chronische nierziekte (5). Naast het verminderen van ontstekingen en schade door vrije radicalen aan de nieren, heeft druivenpitextract ook een verlaging van het urinezuurgehalte aangetoond om steenvorming te voorkomen.

6. Kan constipatie afweren:

gezondheidsvoordelen van druiven

Druiven zijn waterrijke vruchten die een betere spijsvertering bevorderen en voedsel gemakkelijk afbreken. Bovendien verhoogt de hoge huid-tot-vleesverhouding van deze vruchten de hoeveelheden voedingsvezels om constipatie en een opgeblazen gevoel als gevolg van onregelmatige stoelgang te voorkomen (6). Druiven bevatten ook cellulose en organische suikers die een natuurlijk laxerend effect hebben voor een vrije ontlasting.

7. Kan het geheugen verbeteren:

Onderzoek suggereert dat het consumeren van voedsel dat rijk is aan antioxidanten, zoals druiven, een positief effect kan hebben op de geheugenfuncties. Een onderzoek toont aan dat Concord-druivensap een groot aantal antioxidanten bevat, zoals anthocyanines en proanthocyanidinen, waarvan bekend is dat ze de cognitieve functie verbeteren bij volwassenen met een afnemend geheugen (7). Deze middelen werken door oxidatieve stress op de hersencellen te verminderen, wat op zijn beurt de verbale en motorische vaardigheden verbetert.

8. Kan het cholesterolgehalte verlagen:

Er zijn aanwijzingen dat druiven het slechte cholesterolgehalte in het lichaam kunnen verlagen. Volgens een Italiaanse studie resulteerde een verhoogde consumptie van druiven en verwante producten in een drastische verlaging van het LDL-cholesterolgehalte, samen met een verbetering van de algemene lipidenprofielmetingen (8). Ook bevat de wasachtige schil van druiven bepaalde verbindingen die saponinen worden genoemd en die de opname van cholesterol voorkomen en het risico op hartaandoeningen minimaliseren (9).

9. Druivenvoordelen voor ooggezondheid:

Verschillende onderzoeken ondersteunen dat druiven de gezondheid van uw ogen kunnen verbeteren en een scherp zicht kunnen geven. Eén zo’n onderzoek toont aan dat resveratrol in druiven effectief is tegen schade aan het netvlies veroorzaakt door UV-straling en zelfs leeftijdsgebonden maculaire degeneratie kan voorkomen (10). Bovendien kan dit middel zelfs het risico op cataract, glaucoom en diabetische oogziekten verlagen.

10. Kan tekenen van veroudering omkeren:

De wetenschap zegt dat het regelmatig drinken van druivensap de tijdlijn van je huid kan resetten en er jonger uit kan laten zien. Een onderzoek toont aan dat resveratrol, een antioxidant die aanwezig is in druiven, verouderingsverschijnselen zoals rimpels, droogheid, verkleuring enz. veroorzaakt door fotobeschadiging kan omkeren (11). Bovendien heeft deze verbinding eigenschappen tegen kanker om het risico op huidkanker als gevolg van langdurige blootstelling aan de zon te minimaliseren.

11. Kan een gezonde haargroei bevorderen:

Volgens een studie uitgevoerd door een groep Griekse wetenschappers, kan koudgeperste druivenpitolie zeer gunstig zijn voor mannelijke patiënten die lijden aan alopecia androgenetica door een betere bloedtoevoer naar de follikels te stimuleren en hun groei te ondersteunen (12). De studie specificeert ook dat druivenpitolie kan worden gecombineerd met andere essentiële oliën zoals rozemarijn en lavendel voor extra glans en verbeterde textuur van het haar.

Bijwerkingen van druiven:

Druiven kunnen alleen gunstig zijn voor onze gezondheid als ze met mate worden geconsumeerd. Bingeping op hen kan veel bijwerkingen veroorzaken, zoals:

 • zuurgraad
 • Indigestie
 • Maagaandoeningen
 • Misselijkheid
 • Braken en diarree

Andere risico’s van druiven zijn als volgt:

 • Allergische reacties zoals huiduitslag
 • Hoofdpijn
 • Droge hoest
 • Keelpijn, loopneus
 • Spierproblemen
 • Gewichtstoename
 • Toxiciteit van resveratrol bij zwangere vrouwen

Dat zijn enkele van de beste voordelen van druiven voor de gezondheid, het haar en de huid. Zoals met elk voedsel, kan het met mate consumeren van deze de bijwerkingen op uw lichaam minimaliseren. Vergeet ook niet om de druiven grondig te wassen met azijn en een wateroplossing om residuen van pesticiden te verwijderen. Eet ze als heel fruit, sappen of zelfs af en toe een glas wijn om van een goede gezondheid te genieten!