Radijs, de naam zelf kan een uitdrukking van walging op je gezicht brengen! De doordringende geur van Radijs maakt het een onpopulair ingrediënt in het plantenrijk. De voordelen van radijs (mooli-voordelen) voor onze gezondheid zijn echter talrijk en worden sterk aanbevolen door artsen. Radijs heet “Mooli” in het Hindi, “Mullangi” in Telugu, “Mullanki” in Tamil, “Mulangi” in Kannada en “Mūlī” in Marathi. Als het goed gekookt is, kan Radijs heerlijk smaken en je om meer doen vragen. Laten we beginnen met wat meer te leren over deze groente en ook enkele van de belangrijke voordelen van radijs voor haar, huid en gezondheid.

18 Interessante voordelen van radijs (mooli) voor gezondheid, haar & Huid

Wat is radijs??

Radijs is een knolgewas dat behoort tot de familie van de Brassicaceae. Er wordt aangenomen dat radijs werd verbouwd in de oude Europese periode en later werd geïntroduceerd in de rest van de wereld. Ze zijn gevuld met veel chemische middelen die verantwoordelijk zijn voor de scherpe en scherpe smaak. Deze eetbare wortels worden veel gebruikt in salades, soepen, roerbakgerechten en zelfs de beroemde Mooli Sambar! Radijsbladeren zijn ook voedzaam en kunnen worden gebruikt om te koken.

Soorten Radijs:

Als je dacht dat Radijswortel alleen verkrijgbaar is in de witte versie, die je vaak op de markt ziet, staat je een verrassing te wachten! Er zijn veel soorten radijs die over de hele wereld worden gekweekt en de populaire onder hen zijn:

 • Witte ijspegel: Witte Radijs die behoorlijk scherp is.
 • Sterretje: Felrode kleur met een ronde vorm en een witte punt.
 • Kers Belle: Rode Radijs veel gebruikt in Salades.
 • Witte schoonheid: Zoet smakende Radijs.
 • Frans ontbijt: Knapperige Radijs met een zoete en milde smaak.
 • Vroeg scharlaken goud: Ronde radijs met rode schil en witte binnenkant.
 • Daikon Lang Wit: Groeit tot 18 centimeter lang en is behoorlijk groot.
 • Vuur en ijs: Radijs met rode en witte tinten aan de boven- en onderkant.

Is radijs goed voor de gezondheid??

Radijs biedt talloze voordelen voor ons lichaam. Het staat bekend om zijn immuunversterkende eigenschappen, met de grote hoeveelheden vitamine C. Radijs is ook een geweldige bron van voedingsvezels om te helpen bij een betere spijsvertering en om constipatie te voorkomen. Omdat het rijk is aan anthocyanines en andere krachtige antioxidanten, kan radijs zelfs dodelijke kankers afweren.

Radijs Voedingsfeiten:

Hieronder vindt u de voedingswaarde van Radijs per 100 gram portie:

 • Totaal aantal calorieën: 16
 • Totaal koolhydraten: 3,4 gram
 • Voedingsvezels: 1,6 gram
 • Eiwitten: 0,7 gram
 • Potassium: 233 mg
 • Natrium: 39 mg
 • Vitamine C: 24%
 • Vitamine B6: 5 %
 • Magnesium: 2%
 • Calcium: 2%

Hoe radijs te eten?

Radijsjes hebben meestal de voorkeur in rauwe vorm om hun voeding intact te houden. Hun sterke geur en scherpe smaak kunnen echter voor veel mensen afstotend zijn. In dergelijke gevallen kunt u ze licht stomen of toevoegen aan dipsauzen en soepen. Het toevoegen van radijs met zoet smakende groenten zoals wortelen kan ook de smaak neutraliseren. Veel mensen gebruiken ook rode radijs of Daikon als alternatief voor mierikswortel of Wasabi.

Indrukwekkende voordelen voor de gezondheid van radijs:

radijs gezondheidsvoordelen

Hier hebben we 18 radijsvoordelen voor huid, haar en gezondheid op een rijtje gezet. Laten we ze eens bekijken.

1. Voorkomt kanker:

Iedereen haalt zijn schouders op bij de naam kanker en mensen zijn bang dat ook zij op een dag hun leven of hun dierbaren eraan zullen verliezen. De ziekte is angstaanjagend en zeer kostbaar om te behandelen, en in de meeste gevallen hebben patiënten veel bijwerkingen, zelfs nadat het herstel is voltooid. Je kunt nu echter beginnen door elke dag een radijs te eten, wat zou betekenen dat je je lichaam moet laten kennismaken met de fytochemicaliën die in de groente aanwezig zijn en de anti-carcinogene eigenschappen zouden kanker helpen verslaan, zeggen experts. Bovendien zou vitamine C in radijs de cellen helpen om langdurig en gezond te blijven.

2. Reguleert de bloeddruk:

Van radijs is bekend dat het ook helpt bij het beheersen van hypertensie en bloeddruk. De veggie is gevuld met mineralen zoals kalium, wat helpt de drainerende effecten van natrium in veel diëten te bestrijden, wat op zijn beurt de bloeddruk voor u onder controle houdt. Vraag het aan je dokter en ook hij zal het met hetzelfde eens zijn, daarom dronken onze grootouders elke ochtend een kopje radijssap op een lege maag. Dus kom niet te laat om een ​​radijsje te gaan eten.

3. Houdt diabetes onder controle:

De alvleesklier scheidt in ons lichaam een ​​hormoon af dat insuline wordt genoemd en dat helpt bij het opnemen van glucose in de bloedbaan. Als u diabetes heeft, zou uw lichaam de insuline die door de alvleesklier wordt aangemaakt niet kunnen opnemen, of misschien zou uw lichaam door de ziekte die hoeveelheid insuline niet kunnen produceren. Als je echter elke dag een radijs gaat eten, kun je veel oplosbare vezels hebben die de glycemische index zouden beheersen en de suikerspiegels in het bloed niet zouden laten rondspringen. Dit is waarom het ten zeerste wordt aanbevolen.

4. Verlaagt de frequentie van verkoudheid en hoest:

Velen van ons lijden aan verkoudheid en hoesten, en het zou goed zijn om radijs te hebben. Dit komt omdat de eenvoudige groente veel anti-congestieve eigenschappen heeft die zouden helpen de slijmvorming in de keel te verwijderen en te reinigen. De immuniteitsniveaus zouden ook onder controle worden gehouden en dit betekent dat ook de hoest en verkoudheid zouden worden verholpen.

5. Behandelt geelzucht:

De veggie is ook een grote hulp om gele koorts en geelzucht te verslaan. Het is bekend dat deze groente ook gifstoffen uit ons systeem vermijdt, waardoor de lever gezond blijft. Het gehalte aan bilirubine in het bloed wordt beheerd door de groente en het zuurstofgehalte neemt toe wanneer de groente wordt geconsumeerd. Rode bloedcellen worden niet vernietigd en men kan ook verzekerd zijn van vroegtijdig herstel van geelzucht.

6. Voorkomt constipatie en stapels:

De veggie heeft veel krachten om constipatie te verslaan en mensen een soepele stoelgang te bieden. De behoefte aan beweging in de ochtend zou soepel zijn, omdat het hoge vezelgehalte in radijs het spijsverteringsstelsel goed laat functioneren, het helpt ook bij het opruimen van voedsel uit het spijsverteringskanaal. De dikke darm wordt ook in goede staat en vorm gehouden, en de galafscheiding wordt ook voor een groot deel vergemakkelijkt, zeggen experts. Artsen adviseren ook Radijs voor het verlichten van heipalen.

7. Hulp bij gewichtsverlies:

De voordelen van Radijs voor gewichtsverlies zijn bekend bij de gezondheidsindustrie. Radijs is bijna nul als het gaat om het hebben van calorieën, en de vezel is hoog, zeggen experts. Vooral de bladeren van deze groente moeten worden geconsumeerd en de hele knol kan worden gegeten of geperst. Een glas sap voor een maaltijd maakt je vol en je zult later geen trek meer hebben

8. Weert insecten af:

In veel culturen kan de pasta van radijs helpen bij het kalmeren van irritante insectenbeten. Complicaties kunnen optreden als de steken en beten niet worden behandeld, en de jeukwerende eigenschappen in radijs kunnen helpen de steken en beten te genezen, zeggen bronnen. Ontsteking kan worden verminderd en de pijn ook, met de pasta of het sap aangebracht op de getroffen gebieden, laten we zeggen experts.

9. Anti-verouderingseigenschappen:

De voordelen van witte radijs voor de huid zijn talrijk. Met veel antioxidanten en vitamines in de eenvoudige groente, moet radijs worden gegeten, zodat het effect van vrije radicalen wordt omgekeerd of vertraagd. Rauwe radijspasta, wanneer aangebracht als een masker op de huid, zou je lang jong houden. Het staat zelfs bekend om zijn huidverlichtende eigenschappen.

10. Vermindert het risico op UTI:

Radijs helpt het branderig gevoel tijdens het plassen. Kortom, radijs heeft een speciale eigenschap die helpt bij het verhogen van de urineproductie die het afvalproduct uit ons lichaam spoelt. Dit zorgt er in feite voor dat ons systeem niet wordt opgeruimd en voorkomt zo verdere infecties in ons urinestelsel. Dit maakt het werk van de nier gemakkelijker. Vanwege de diuretische eigenschap van radijs, helpt het om het giftige product gemakkelijk uit het bloed te verwijderen en vervolgens uit de nieren te wassen. Daarom verbetert het onze nieraandoeningen en is het ook nuttig voor mensen die lijden aan nieraandoeningen.

11. Voorkomt cardiovasculaire problemen:

Radijs bevat flavonoïde antioxidanten die verantwoordelijk zijn voor het verbeteren van de gezondheidstoestand. Het biedt verschillende gezondheidsvoordelen, waaronder het helpt ook bij het verbeteren van de cardiovasculaire toestand. De samengestelde anthocyanines geven niet alleen kleur aan deze groente, maar verminderen ook hart- en vaatziekten. Deze verbinding is echt heel nuttig bij het verlagen van hart- en vaatziekten en heeft ook andere eigenschappen, zoals ontstekingsremmende en kankerbestrijdende eigenschappen. Ook het verlagen van de bloeddruk en het in een normale toestand houden zou de bloedstroom verbeteren die de slagaderwanden niet onder druk zet.

12. Voedt de huid:

Radijs is zeer rijk aan mineralen zoals fosfor en zink die gunstig zijn voor een betere huidtextuur. Vitamine C en B-complex zijn ook goed voor onze huid. Deze supplementen in radijs verbeteren onze huid en verminderen onze huidaandoeningen. Radijs heeft de desinfecterende eigenschap die helpt bij het reinigen van onze huid en gezichtsverpakkingen kunnen worden gemaakt door rauwe radijs te breken. Huidaandoeningen zoals uitslag, kloven en droogheid worden verminderd door het eten van radijs of het aanbrengen van skin packs. Het helpt ook om droogheid te verslaan door onze huid te hydrateren, aangezien deze groente een grote hoeveelheid water bevat.

13. Hydrateert het lichaam:

Behalve de voedingsstoffen bevat radijs een grote hoeveelheid water, wat ons nog een ander voordeel biedt. Water is het belangrijkste bestanddeel dat nodig is voor een gezond lichaam dat op een passend niveau moet worden gehouden, anders zou het gezondheidsproblemen veroorzaken. Deze groente met watergehalte helpt dus bij het hydrateren van ons lichaam, wat verder helpt om verschillende gezondheidstoestanden te verbeteren. Het verminderen van uitdroging zou in feite de juiste opname van voedingsstoffen in ons lichaam uit de voedselproducten verbeteren. Constipatieproblemen, spijsverteringsstoornissen, huidaandoeningen worden verminderd door gezond te blijven.

14. Versterkt het immuunsysteem:

Vitamine C werkt als een antioxidant die bestaat uit rode radijs en helpt de gezondheid van ons immuunsysteem te verbeteren. Het versterken van uw immuunsysteem is erg belangrijk voor betere gezondheidsomstandigheden. Door uw immuunsysteem te verbeteren, helpt het bij de bestrijding van vele ziekten, van een eenvoudige ziekte tot een complexe ziekte zoals kanker. Vitamine C helpt ons systeem een ​​boost te geven, waardoor het werk van de witte bloedcellen gemakkelijk terug te vechten is tegen microben en ook tegen vrije radicalen die in ons lichaam worden gevormd.

15. Voorkomt ademhalingsstoornissen:

Ademhalingsomstandigheden worden verbeterd door radijs te consumeren. Hoewel radijs behoorlijk scherp is, helpt het veel ziekten te genezen en voorkomt het ons ook van die ziekten. Dit natuurlijke element helpt bij het elimineren van het extra slijm in onze keel dat keelpijn veroorzaakt en voorkomt zo dat we ziek worden. Het biedt ook verlichting van verstopte neus en verbetert zo ademhalingsstoornissen. We krijgen verlichting van aandoeningen van de luchtwegen zoals astma en bronchitis. Irritaties van de luchtpijp en de longen worden veroorzaakt door verkoudheid of andere allergieën die ook worden verminderd.

16. Bestrijdt haaruitval:

Radijs staat bekend om de behandeling van haaraandoeningen, waaronder haaruitval, dunner worden en breken. Een van de beste voordelen van radijsensap is om de schade aan het haar te herstellen. Het kan de follikels vanaf de wortels versterken om de kans op vallend haar te verkleinen. Door radijssap plaatselijk aan te brengen en goed op de hoofdhuid te masseren, verbetert u het volume van uw haar. Dit is een geweldig voordeel van radijs voor haargroei.

17. Elimineert roos:

Als je last hebt van een jeukende, schilferige hoofdhuid, probeer dan Radijs! Het sap van radijs kan schimmelinfecties zoals roos effectief behandelen. Het kan tijdelijk verlichting bieden bij ernstige jeuk en irritatie van de hoofdhuid. Extraheer gewoon vers radijssap en breng het op de hoofdhuid aan. Masseer goed in en laat 30 minuten intrekken. Volg het met een anti-roos shampoo.

18. Beschermt lever en galblaas:

Als u last heeft van galblaasproblemen, kan Radijs heilzaam voor u zijn. Rammenasap staat bekend om zijn ongelooflijke reinigende eigenschappen door de bloedlipideniveaus te verlagen. Door cholesterol in het lichaam te verlagen, kan de kans op lever- en galproblemen aanzienlijk worden verminderd.

Radijs bijwerkingen:

Hoewel Radijs heel gunstig is voor onze gezondheid, kan overconsumptie leiden tot bepaalde gezondheidscomplicaties. Hieronder staan ​​​​enkele van de nadelen van radijs:

 • Slechte mondgeur
 • uitdroging
 • Maagaandoeningen
 • Brandend gevoel
 • zweren
 • Verlaagde bloeddruk
 • Kan overmatige urineproductie veroorzaken.
 • Radijs innemen tijdens de zwangerschap wordt afgeraden, omdat het winderigheid en een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Nu je de belangrijkste voordelen van radijs voor huid, haar en gezondheid hebt gezien, is het tijd om het in je dieet op te nemen. Radijs ruikt misschien vies, maar als je eenmaal een voorliefde voor deze groente hebt ontwikkeld, zul je hem nooit meer verlaten! Er zijn veel interessante recepten op internet die je kunnen laten zien hoe je radijs heerlijk kunt laten smaken. Klik er gewoon op en oefen thuis om Radijs leuker te maken.