Heb je ooit nagedacht over de mogelijke voordelen van bosbessen als je ze vastpakt en bijt? Ja! De heerlijke bosbessen zijn voedzaam en hebben uitzonderlijke voordelen voor gezondheid, haar en huid.

Tot de 20e eeuw was de teelt van blauwe bessen niet ontdekt. Deze vruchten waren vóór de teelt beschikbaar in de oerwouden en bossen van Noord-Amerika.

De bosbessen hebben een samensmelting van zoetzure smaak; deze wonderbaarlijke vruchten worden gebruikt bij het maken van veel alledaagse voedingsmiddelen zoals toppings, jam, gelei, enz. Lees verder om alle voordelen in detail te kennen.

Voordelen van bosbessen voor gezondheid, haar & Huid

Geschiedenis van bosbessen:

Afkomstig uit Noord-Amerika, werden blauwe bessen voornamelijk in het wild gevonden en gekweekt in delen van Europa en Azië. Hun populariteit bereikte wereldwijd nadat ze werden voorgesteld aan het inheemse Amerika.

Veenbessen zijn nauw verwant aan bosbessen en vossebes, bosbes, sparkleberry, farkleberry enz., Zijn enkele van de andere soorten in de bosbessenfamilie.

Wat is bosbes??

Oorspronkelijk afkomstig uit het continent Noord-Amerika, zijn bosbessen kleine blauwpaarse vruchten. Deze vruchten zijn gemakkelijk toe te voegen aan uw dieet, of het nu gaat om vers fruit of om toe te voegen aan uw ontbijt of soms in jam en gelei.

Soorten bosbessen:

Bosbessen worden grofweg ingedeeld in vier soorten, ze zijn:

1. Hoogtepunt:

Highbush bosbessen zijn enkele van de meest geplante bosbessen. Northern highbush bosbessen en Southern highbush bosbessen zijn de twee variëteiten van highbush bosbessen.

2. Laagdrempelig:

In vergelijking met highbush-bosbessen, zijn lowbush-bosbessen lager en moeten ze worden gesnoeid. Enkele voorbeelden van lowbush bosbessen zijn ruby ​​tapijt en hoge hoed.

3. Halfhoge bosbessen:

De kruising tussen highbush en lowbush bosbessen wordt halfhoge bosbessen genoemd. Ze dragen een stuk hoger en groeien uit tot een middelgroot formaat. Bluegill, northland, north country, Polaris, patriot zijn enkele van de voorbeelden van halfhoge bosbessen.

4. Rabbiteye-bosbessen:

Deze bosbessen zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen en zijn ontworpen om te groeien in de zuidelijke delen van Amerika. Tifblue, premier, Brightwell, climax, poederblauw zijn enkele voorbeelden van konijnenoogbosbessen.

Is bosbes goed voor de gezondheid??

Net als veel andere bessen zitten bosbessen boordevol voedingsstoffen die zeer gunstig zijn voor je lichaam. Het bevat vitamine K, C, B en mineralen zoals ijzer, kalium, magnesium en fosfor, samen met een gezonde dosis vezels, vetten en eiwitten.

Je kunt bosbessen op veel manieren in je dieet opnemen en alle voordelen plukken die het te bieden heeft.

Voedingsfeiten van bosbessen:

Een kopje verse bosbessen bevat:

 • Calorieën- 84.
 • Cholesterol- g.
 • Eiwit – 1,1 g.
 • Vet – 0.49.
 • Koolhydraten – 21.45.
 • Dietttaaary vezels – 3,6 g.
 • Totaal suikers – 14,74 g.
 • Vitamine C – 24% ADH.
 • Vitamine B6 – 5% ADH.
 • K Vitamine – 36% ADH.
 • Calcium – 9 milligram.
 • IJzer – 0,41 mg.
 • Kalium – 114 mg.
 • Magnesium – 9 mg.
 • Fosfor – 18 mg.
 • Natrium – 1 mg.
 • Zink – 0,24 mg.
 • Foliumzuur – 9 mg.

Gezondheidsfeiten over bosbessen:

Hier is een lijst met enkele gezondheidsfeiten van bosbessen:

 • Bosbessen helpen je dagelijkse uithoudingsvermogen te verbeteren. Het stelt je in staat dingen beter te onthouden door je geheugen scherp te houden.
 • Het helpt je spijsverteringsstelsel onder controle te houden, waardoor je algehele gezondheid behouden blijft.
 • Bosbessen hebben anti-verouderingseigenschappen die zeer effectief zijn om uw huid stralend en jeugdig te houden.
 • Bosbessen geven je haar een glanzend effect en verbeteren je haarvolume.
 • Het verbetert de gezondheid van de botten, waardoor ze sterk en stijf worden, volgens onderzoek.
 • Bosbessen zijn een uitstekende aanvulling op veel gerechten, wat hun smaak ten goede komt.

Beste voordelen van bosbessen voor huid, haar & Gezondheid:

We presenteren u enkele van de beste voordelen van bosbessen voor haar, huid en gezondheid:

Gezondheidsvoordelen van bosbessen:

We presenteren u enkele van de beste gezondheidsvoordelen van bosbessen:

1. Verbetert de darmgezondheid:

Vezels spelen een essentiële rol bij het in stand houden van de darmgezondheid. Een enkele kop bosbessen bevat bijna 4 gram vezels, waardoor de vrucht een uitstekende vezelbron is. Consumptie van bosbessen ondersteunt een gezond microbioom, waardoor je darmgezondheid op een goede plek blijft. Voeg daarom zonder meer deze heerlijke, veelzijdige vruchten toe aan een uitgebalanceerd dieet en je kunt het verschil zien in je darmgezondheid en je hele lichaam (1).

2. Rijk aan antioxidanten:

Bosbessen bevatten antioxidanten zoals vitamine C, E, A en antioxidanten zoals anthocyanine, ellaginezuur, enz. De antioxidanten in bosbessen beschermen je lichaam tegen de effecten van vrije radicalen, waardoor veel gezondheidsproblemen worden voorkomen.

In vergelijking met alle gewone groenten en fruit, hebben bosbessen de hoogste antioxidantenniveaus. Anthocyanines zijn een groep flavonoïden die wordt toegevoegd aan de gunstige effecten van deze vruchten (2).

Hoe te consumeren:

Consumeer bosbessen driemaal per week om de voordelen van antioxidanten te plukken.

3. Beschermt de lever:

Bosbessen beschermen je lever tegen oxidatieve stress en verminderen ontstekingen, omdat het een rijke bron is van antioxidanten, anthocyanines. Het kan ook het risico op fibrose verminderen en uw lever beschermen tegen eventuele schade. U kunt bosbessen in uw dieet opnemen en uw lever op natuurlijke wijze gezond houden (3).

Hoe te consumeren:

Consumptie van bosbessen twee of drie keer per week helpt je lever te beschermen.

4. Behandelt diabetes:

Bosbessen helpen bij het reguleren van de suikerniveaus in uw lichaam, omdat het een lage glycemische index heeft. Volgens studies zijn bosbessen gunstig voor mensen met gezondheidsproblemen zoals insulineresistentie en diabetes. Bij regelmatig gebruik geeft een kopje bosbessen je een broodnodige gezondheidsboost omdat het flavonoïden bevat.

Hoe te consumeren:

U kunt de overtollige bloedsuikerspiegels verlagen door drie porties bosbessen en ander fruit zoals appels, rozijnen en druiven te consumeren.

5. Verlaagt het cholesterolgehalte:

Een hoog cholesterolgehalte kan zeer schadelijk zijn voor het functioneren van uw hele lichaam, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen die verband houden met het hart. Bosbessen helpen cellen cholesterol af te breken omdat ze een stof bevatten die pterostilbeen wordt genoemd (4).

Hoe te consumeren:

Om uw cholesterolgehalte in de gaten te houden, kan een gezonde inname van bosbessensap twee keer per week nuttig zijn.

6. Voorkom kanker:

Er is aangetoond dat oxidatieschade een direct verband heeft met kanker (5). Het oxidatieproces produceert vrije radicalen die kwaadaardige cellen maken door schade aan je DNA te veroorzaken. Blueberry remt de schade veroorzaakt door oxidatie omdat het een rijke bron van antioxidanten is.

Voorzichtigheid: De overmatige consumptie van voedsel dat rijk is aan antioxidanten kan een nadelig effect op uw lichaam hebben, aangezien oxidatie een natuurlijk onderdeel van het proces is. Om de vruchten van bosbessen te plukken, moet u ze daarom met mate consumeren.

7. Verbeter de gezondheid van het hart:

Bosbessen hebben een stof genaamd anthocyanines die worden toegeschreven aan een verbeterde cardiovasculaire gezondheid wanneer ze regelmatig worden geconsumeerd (6). Anthocyanines verminderen de kans op een hartinfarct door het cholesterol af te breken dat uw bloedvaten verstopt en de bloedcapillairen verwijden (7).

Hoe te consumeren:

Voor een volwassen persoon kan de consumptie van bosbessen twee of drie keer per week voldoende zijn.

8. Verbeter de gezondheid van de hersenen:

Stress veroorzaakt door het oxidatieproces in ons lichaam kan de hersenfunctie negatief beïnvloeden. Volgens dierstudies bevatten bosbessen antioxidanten die de hersengebieden kunnen aantasten die essentieel zijn voor intelligentie (8). Het leidt tot verbeteringen in celsignalering doordat het de verouderende neuronen ten goede komt.

Volgens sommige onderzoeken bij volwassenen heeft de consumptie van bosbessen geleid tot verbeteringen in de hersenfunctie waar ze aanvankelijk cognitieve stoornissen hadden (9).

Hoe te consumeren:

Drink sap of eet direct bosbessen.

9. Zorg voor gezonde botten:

Bosbessen zijn voedzame vruchten met mineralen die essentieel zijn voor de gezondheid van de botten, zoals fosfor, calcium, magnesium, mangaan, zink en vitamine K. Deze mineralen helpen bij het opbouwen en behouden van de botstructuur en kracht wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden ingenomen.

Het behoud van de sterkte en elasticiteit van botten en gewrichten wordt vervuld door ijzer en zink (10). Er is een hoger risico op botbreuken als uw lichaam lage hoeveelheden vitamine K heeft. Maar de calciumopname wordt verbeterd als u voldoende vitamine K binnenkrijgt (11).

Hoe te consumeren:

Om botbeschadiging te voorkomen, moet men eens in de twee/drie dagen 7-8 stevige stukjes bosbessen eten.

10. Blueberry-gebruik voor gewichtsverlies:

Bosbessen bevatten weinig calorieën en zijn rijk aan vezels, waardoor ze een ideale snackkeuze zijn voor mensen die willen afvallen. De oplosbare vezels in bosbessen zorgen ervoor dat je je voor langere tijd compleet voelt door het verteringsproces te vertragen. Dus als je gezond wilt afvallen, neem dan bosbessen in je dieet op in plaats van suikerhoudend voedsel.

11. Handhaving van het bloeddrukniveau:

Bosbessen zijn vrij van natrium, wat een essentiële factor is om hoge bloeddruk op afstand te houden. Adequate inname van de mineralen magnesium, kalium en calcium lijkt de bloeddruk te verlagen. Er is meer gediversifieerd onderzoek nodig om de effecten van bosbessen op de bloeddruk te bevestigen.

12. Verzacht ontsteking:

Bosbessen bevatten veel antioxidanten zoals vitamine A en C die ontstekingen in je lichaam verminderen en verzachten. Consumptie van bosbessen biedt verlichting van gewrichtspijn, kniepijn of ontstekingsziekten zoals artritis, jicht, enz., Met zijn ontstekingsremmende eigenschappen (12).

13. Behandel urineweginfectie:

Bosbessen hebben een grote polymeerachtige moleculaire verbinding die effectief is in het verlichten van UTI. Deze polymeren voorkomen urineweginfecties door de binnenwanden van de urinewegen te remmen met bepaalde bacteriekolonies zoals E.Coli. Bosbessen bieden comfort van UTI met hun antibiotische eigenschappen (13).

Hoe te consumeren:

Het consumeren van bosbessensap kan een effectieve behandeling zijn om UTI’s te voorkomen.

14. Oogzorg:

Bosbessen bevatten flavonoïden, anthocyanines genaamd, die het binoculair zicht verbeteren. De vasoactieve eigenschappen van anthocyanines verbeteren de bloedcirculatie en een beter zicht door de bloedcapillairen van de oogspieren te verwijden (14). Volgens onderzoekers verbeteren bosbessen het binoculair zicht aanzienlijk, maar hebben ze een verwaarloosbare invloed op het nachtzicht.

Voordelen van bosbessen voor de huid:

Bosbessen bevatten essentiële voedingsstoffen zoals vitamine C die huidproblemen effectief kunnen behandelen en u een stralend en helder oppervlak kunnen geven.

15. Geneest wonden:

Hoge niveaus van vrije radicalen kunnen in uw lichaam worden gevonden wanneer uw huid beschadigd is. Bosbessen hebben hoge antioxidanten en vitamine K en C die wondgenezing efficiënt ondersteunen (15). Een beschadigde huid heeft meer vrije radicalen dan antioxidanten die ontstekingen of oxidatieve stress kunnen veroorzaken. Bosbessen versnellen mogelijk het genezingsproces met hun hoge gehalte aan antioxidanten (16).

Voorzichtigheid: Zorg ervoor dat u bosbessen niet rechtstreeks op open snijwonden of brandwonden aanbrengt, omdat dit tot infecties kan leiden.

16. Kan helpen bij psoriasis en eczeem:

Sommige ontstekingsaandoeningen die verkleurde en jeukende plekken veroorzaken, psoriasis en eczeem genaamd, hebben een lager gehalte aan antioxidanten (17). De antioxidanten in bosbessen verlagen oxidatieve stress door psoriasis en eczeemopflakkeringen te verminderen, hoewel grondiger onderzoek nodig is (18).

17. Acne bestrijden:

Salicylzuur heeft een zout genaamd salicylaten dat aanwezig is in een hoge concentratie salicylaten die aanwezig zijn in bosbessen. Salicylzuur is een veelgebruikt ingrediënt in veel schoonheidsproducten die werken tegen acne-veroorzakende bacteriën. Dit is een effectieve behandeling voor acne, aangezien bosbessen dit zout in grote hoeveelheden bevatten (19).

Hoe toepassen:
 • Plet de bosbessen en voeg citroensap en honing toe in een kom.
 • Breng het mengsel aan op je gezicht en laat het ongeveer 15 minuten intrekken.
 • Gebruik lauw water om je gezicht te wassen.
 • Het eenmaal per dag gebruiken van deze remedie is effectief bij het verminderen van acne.

18. Anti-veroudering:

Bosbessen bevatten grote hoeveelheden antioxidanten die de schade door vrije radicalen voorkomen. Vitamine A en C en flavonoïden zijn enkele van de belangrijkste antioxidanten die aanwezig zijn in bosbessen.

Bosbessen voorkomen verdere schade aan je huid door vrije radicalen te neutraliseren met antioxidanten en fytochemicaliën. Het helpt gebroken haarvaten te genezen en bloedvaten te versterken (20).

Hoe toepassen:
 • Neem een ​​kom en voeg bosbessenpasta, yoghurt en honing toe. Meng ze goed.
 • Breng de pasta aan op je huid en laat het 10 tot 15 minuten intrekken.
 • Om de tekenen van veroudering te voorkomen, breng je deze pasta aan voordat je een bad neemt.

19. Verwijdering van duisternis onder de ogen:

Donkere kringen of duisternis onder de ogen is een veelvoorkomend probleem waarmee veel mensen worden geconfronteerd, ongeacht hun leeftijd. De vitamine A en C die aanwezig zijn in bosbessen helpen je om donkere kringen te elimineren, wat resulteert in een stralend oppervlak.

Hoe toepassen:
 • Week een watje in een klein kopje bosbessensap en breng het aan op de donkere delen onder je ogen.
 • Laat het ongeveer 10 minuten op en onder je oogleden zitten. Was je ogen met warm water.
 • Gebruik deze remedie voor effectieve resultaten voordat u naar bed gaat.

20. Verwijdering van droge huid:

Onjuiste hydratatie is een van de oorzaken van een droge huid en veel mensen hebben hiermee te maken. Het vezel- en watergehalte in bosbessen houdt je huid gehydrateerd, waardoor het mollig en mooi blijft. Het sap dringt in je huid en helpt je ook om met de ruwheid van je huid om te gaan.

21. Verminder het uiterlijk van spataderen:

Spataderen geven je huid een verouderingseffect waardoor verwijde bloedvaten dicht bij je huid verschijnen. Door de zwakke bloedvaten ziet je huid er vlekkerig uit. Bosbessen verminderen roodheid als gevolg van de losgemaakte bloedvaten door de vrije radicalen te verwijderen met antioxidanten.

Hoe toepassen:
 • Stoom bosbessen en meng ze grondig met yoghurt.
 • Breng het bosbessen gezichtsmasker aan op je gezicht en laat het ongeveer 20 minuten intrekken.
 • Gebruik warm water om je gezicht te wassen.

Voordelen van bosbessen voor haar:

Naast vele gezondheids- en huidvoordelen, spelen bosbessen een essentiële rol in de haarverzorging.

22. Bevordert de haargroei:

Bosbessen voorkomen haaruitval en stimuleren de haargroei met de chemische proanthocyanidinen die erin aanwezig zijn (21). Deze chemische stof die aanwezig is in deze wonderbaarlijke vrucht stimuleert de haargroei door de haarzakjes efficiënt te stimuleren.

Hoe toepassen:
 • Plet een pakje bosbessen en voeg er olijfolie aan toe.
 • Breng het mengsel aan op de wortels van je haar en laat het ongeveer 20 minuten intrekken.
 • Gebruik lauw water om je haar te wassen.

23. Preventie van vroegtijdige vergrijzing:

Vroegtijdige vergrijzing van het haar is een probleem waar velen van ons mee te maken hebben, ongeacht geslacht. Het verlies van haarpigmenten en keratine, erfelijke problemen en een tekort aan vitamine B12 kunnen enkele van de redenen zijn die voortijdige vergrijzing van het haar veroorzaken. Regelmatige consumptie van bosbessen helpt je haar zijn natuurlijke kleur te behouden, omdat het een rijke bron van vitamine B12 is (22).

Hoe toepassen:
 • Bereid een pasta door bosbessen en olijfolie te malen.
 • Breng de pasta gelijkmatig aan op je haar en laat het ongeveer 20 minuten intrekken.
 • Gebruik dit middel voor effectieve resultaten één keer per week voordat u een bad neemt.

Gezonde bosbessenrecepten:

Hier is een lijst met enkele van de eenvoudige DIY-recepten voor bosbessen die u kunt proberen:

1. Bosbessenijsjes:

Ingrediënten:
 1. 1 ½ kopje verse bosbessen.
 2. 1 eetlepel water.
 3. ¾ kopje kokosmelk.
 4. 5 el ahornsiroop.
 5. ½ kopje amandelmelk.
 6. Ijslolly mallen.
Voorbereiding:
 • Voeg bosbessen, water en drie eetlepels ahornsiroop toe aan een pan.
 • Kook de inhoud tot ze een dikke siroop vormen.
 • Zodra de inhoud een stroperige consistentie heeft bereikt, zet u het fornuis uit zonder de bosbessen te pureren.
 • Neem een ​​kleine kom en voeg twee eetlepels ahornsiroop, amandelmelk en kokosmelk toe en klop de inhoud goed door.
 • Vul het kokos-amandelmelkmengsel iets meer dan de helft van de ijslollyvorm.
 • Voeg een lepel bosbessensiroop toe aan de vorm.
 • Plaats de vormen ongeveer vier tot vijf uur in de vriezer tot de pops stevig zijn.

2. Bosbessen havermout:

Ingrediënten:
 1. Twee kopjes water.
 2. ¼ eetlepel kaneel.
 3. Twee eetlepels honing.
 4. 2/3 kopje havermout.
 5. 1/3 kopje bosbessen.
 6. ½ kopje magere melk.
Voorbereiding:
 • Neem een ​​middelgrote pan en kook er water in.
 • Voeg er havermout, kaneel en honing aan toe.
 • Meng het zonder klontjes te vormen.
 • Zet de kachel aan de kook, laat het water intrekken en kook de havermout grondig.
 • Voeg nu melk en bosbessen toe aan de havermout.
 • Dek de pan af en laat het vijf minuten koken.
 • Zodra je de bosbessen hoort knappen en de havermout een romige consistentie heeft, zet je het vuur uit.

3. Bosbessensmoothie:

Ingrediënten:
 1. Een kopje verse bosbessen.
 2. Een kopje yoghurt.
 3. ¾ kopje magere melk.
 4. Twee eetlepels suiker.
 5. ½ eetlepel vanille-extract.
 6. 1/8 eetlepel nootmuskaat.
Voorbereiding:
 • Doe de bosbessen, melk, yoghurt, nootmuskaat, vanille-extract en suiker in een blender.
 • Meng de ingrediënten grondig tot je een schuimig mengsel krijgt.
 • Serveer de smoothie vers.

Bijwerkingen van bosbessen:

Overmatige consumptie van zelfs een goede zaak zal zijn eigen reeks nadelige effecten hebben. Hetzelfde geldt voor het overmatig consumeren van bosbessen. Hier zijn enkele van de bijwerkingen die het kan veroorzaken:

 • Inname van te veel bosbessen kan een droge hoofdhuid veroorzaken.
 • Obstipatie en ongemak kunnen te wijten zijn aan de grote hoeveelheden vezels in een bosbes. Zorg er daarom voor dat je ze in de benodigde hoeveelheden eet.
 • Salicylaat is een verbinding die in grote hoeveelheden wordt aangetroffen in bosbessen. Het kan ziekte veroorzaken als u allergisch bent voor deze stof.
 • Bosbessen zijn gevuld met grote hoeveelheden vitamine K. als je het in één keer consumeert, kan het ademhaling, spijsvertering en slikken veroorzaken.
 • Hoewel bosbessen kunnen helpen bij diabetespatiënten, kan overmatige consumptie ervan leiden tot onmiddellijke collaps en toevallen als gevolg van verminderde bloedsuikerspiegels in hoeveelheid.
 • Bosbessen zijn mogelijk niet geschikt voor mensen met een voedselallergie voor stenen.
 • Zwangere dames moeten hun arts raadplegen voordat ze bosbessen consumeren om ervoor te zorgen dat ze de groei van uw baby niet belemmeren.
 • Moeders die borstvoeding geven, moeten ook overmatige consumptie van iets vermijden, omdat dit zowel moeder- als kindproblemen kan veroorzaken.

Ongelooflijk gezond en voedzaam, bosbessen bieden voordelen voor gezondheid, huid en haar. Het consumeren van bosbessen heeft tal van effecten op verschillende aspecten van je lichaam, zoals het stimuleren van je hartgezondheid, hersenfunctie, enz. Je kunt deze wonderbaarlijke vrucht gemakkelijk in je dieet opnemen om alle voordelen te plukken, zowel bevroren als vers. Vergeet niet om ons te laten weten hoe dit artikel je heeft geholpen!

Vrijwaring: De inhoud van dit artikel is alleen voor informatieve doeleinden en geen vervanging voor medisch advies. Hoewel de informatie naar ons weten juist is, is de website niet verantwoordelijk voor de effecten van uw lichaam.

FAQ:

1. Is het veilig om elke dag bosbessen te eten??

antw: Volgens enkele onderzoeken heeft een kom bosbessen verschillende voordelen, van het versterken van de immuniteit tot het verminderen van het risico op diabetes. Het consumeren van een klein aantal bosbessen voorkomt ook tekortkomingen en elk metabool syndroom door de stofwisseling te versterken.

2. Hoe kies je bosbessen voor consumptie??

antw: Zoek naar bosbessen die stevig, mollig, glad en droog zijn als je ze vers wilt kopen. Hoewel de grootte er niet toe doet, moet u ervoor zorgen dat de bessen een diep paarsblauwe tot blauwzwarte kleur hebben zonder stengel of bladeren en een zilverachtige bloei aan het oppervlak.

3. Hoe bewaart u bosbessen voor toekomstig gebruik??

antw: U kunt diepgevroren en ontdooide bosbessen consumeren zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het verlies van voedingsstoffen. Wanneer u bosbessen invriest voor toekomstig gebruik, zorg er dan voor dat ze afzonderlijk worden ingevroren en beweging hebben wanneer u de container schudt. Bosbessen gaan een jaar mee als ze worden ingevroren en ongeveer twee weken als ze worden gekoeld.