Appelciderazijn is momenteel het hot topic in veel blogs over gezondheid en schoonheid. Mensen prezen het als een “medicijn” voor het genezen van vele kwalen, variërend van hoesten tot diabetes en hartaandoeningen. Sommigen beweren ook dat ACV vele soorten dodelijke kankers kan voorkomen en zelfs kan helpen om gewicht te verliezen. Hoeveel van deze beweringen over gezondheidsvoordelen van Apple Cider Vinegar zijn echt waar??

appelciderazijn geweldige voordelen

Laten we eerst wat meer te weten komen over dit ingrediënt. ACV of appelciderazijn wordt gemaakt door appelstukjes te fermenteren totdat de fruitsuikers veranderen in ethanol, dat later door bacteriën wordt omgezet in azijnzuur. Er worden strengen gevormd van een eiwit dat ‘moeder’ wordt genoemd en dat zou ACV zijn geneeskrachtige eigenschappen verlenen.

In dit artikel zullen we de wetenschappelijk onderbouwde voordelen van Apple Cider Vinegar voor gezondheid, haar en huid onderzoeken om de redenen achter zijn populariteit te begrijpen.

Nutritionele voordelen van appelciderazijn (ACV):

Laten we eens kijken naar het voedingsprofiel van ACV per 100 gram portie:

 • Calorieën (totaal) – 22
 • Koolhydraten (totaal) – 0 gm
 • Vet (totaal) – 0 %
 • Natrium – 5 mg
 • Kalium – 73 mg
 • Suiker – 0,4 gm
 • Magnesium – 1%
 • IJzer – 1%

Op onderzoek gebaseerde gezondheidsvoordelen van appelciderazijn:

Hier zijn onze 6 beste toepassingen van appelciderazijn voor gezondheid en huid. Laten we ze eens bekijken.

1. Kan infecties voorkomen:

Er is een vermelding van de oude Grieken die appelciderazijn en honing gebruikten voor het reinigen van open wonden om infecties te voorkomen. Een recente studie is het ermee eens dat ACV echt effectief is in het bestrijden van veel pathogenen zoals bacteriën en schimmels die het lichaam kunnen binnendringen en dodelijke ziekten zoals sepsis kunnen veroorzaken (1). De antimicrobiële eigenschappen van ACV kunnen helpen bij het remmen van de groei van deze organismen door de gewonde gebieden te desinfecteren.

2. Kan diabetes onder controle houden:

Appelciderazijn kan helpen bij het beheersen van verhoogde bloedsuikerspiegels. Een onderzoek bij diabetische ratten toont aan dat appelciderazijn de bloedsuikerspiegels en HbA1c-spiegels verbeterde (2). Het is ook bekend dat de ACV het energieverbruik uit vetten verhoogde in plaats van koolhydraten, wat een positief effect kan hebben op diabetes. Er zijn echter meer studies nodig om de effecten op mensen en mogelijke bijwerkingen te bepalen.

3. Kan gewichtsverlies ondersteunen:

Veel aspiranten voor gewichtsverlies vertrouwen op ACV om snellere resultaten te krijgen. Een studie ondersteunt deze bewering door aan te tonen dat ACV gewichtsverlies vergemakkelijkt door de eetlust te verminderen en daarmee de totale calorie-inname bij personen met overgewicht (3). ACV kan ook de HDL-concentratie verhogen en LDL-niveaus en viscerale vetafzettingen bij zwaarlijvige mensen verminderen. Naast het drinken van appelciderazijn voor de maaltijd om de eetlust te beteugelen, moet men ook een regelmatig calorieverbrandingsprogramma volgen om af te vallen.

4. Kan het risico op hartproblemen verminderen:

Er zijn veel manieren waarop appelciderazijn ons hart kan beschermen tegen het ten prooi vallen aan vele gevaarlijke ziekten. Een onderzoek toont aan dat ACV de bloeddruk verlaagde bij hypertensieve ratten, wat van cruciaal belang kan zijn voor het voorkomen van cardiovasculaire problemen zoals blokkades, beroertes enz. (4). Weinig andere onderzoeken stellen dat ACV-consumptie het slechte LDL-cholesterolgehalte in het lichaam kan verlagen om verstikking van de slagaders te voorkomen. Deze experimenten geven ons hoop dat ACV hart-gezond voedsel kan zijn!

5. Kan acne behandelen:

ACV kan gunstig zijn voor mensen met een vette en acne-gevoelige huid. Een onderzoek toont aan dat melkzuur, een van de belangrijkste componenten van appelciderazijn, de groei van laesies kan verminderen en de ernst van acne kan verminderen (5). Melkzuur kan ook helpen de teint van de huid lichter te maken en de vorming van donkere vlekken en acnelittekens te verminderen. Bovendien kunnen de zure eigenschappen van dit middel de pH-waarden van de huid in evenwicht brengen om de overproductie van talg onder controle te houden.

6. Kan roos verlichten:

Veel mensen gebruiken appelciderazijn als een huismiddeltje voor de behandeling van roos. Volgens een studie gepubliceerd in het International Journal of Science and Research kan ACV niet alleen de symptomen van roosachtige ontsteking en irritatie verminderen, maar ook de groei van gist en bacteriën op de hoofdhuid onder controle houden (6). De beste manier om ACV te gebruiken voor roosbestrijding is door het te gebruiken als laatste spoeling na het wassen van het haar.

Bijwerkingen van appelciderazijn:

Nu je de gezondheidsvoordelen van appelciderazijn hebt geleerd, wordt het tijd dat we ook meer te weten komen over de mogelijke risico’s en gevaren van ACV:

 • ACV is zeer zuur en kan bij overmaat maagzweren, branderig gevoel en zuurgraad veroorzaken.
 • Onverdunde ACV kan de maagwand beschadigen en leiden tot ernstige, levensbedreigende aandoeningen.
 • Keelgorgelen met geconcentreerd ACV kan corrosie van het slokdarmweefsel veroorzaken, wat leidt tot keelpijn en moeite met slikken.

Andere bijwerkingen zijn onder meer:,

 • Verlaagde bloeddruk
 • Huiduitslag en brandwonden op de huid (plaatselijke toepassing)
 • Schade aan tandglazuur
 • Interactie met bepaalde geneesmiddelen zoals diuretica, metformine, Lanoxin enz..

Dat zijn enkele van de wetenschappelijk bewezen voordelen van appelciderazijn! ACV is een krachtig ingrediënt dat met voorzichtigheid moet worden gebruikt. U moet het goed verdunnen met water voordat u het gebruikt en medische hulp inroepen als u ongemak, pijn of allergische reacties ervaart. Spreek ook met een gezondheidsdeskundige voordat u ACV intern of extern gebruikt om mogelijke gezondheidsrisico’s te voorkomen.