Indiase keukens zitten vol met verbazingwekkende ingrediënten waarvan het gebruik verder gaat dan het vervullen van uw culinaire behoeften. Een van die basisingrediënten is mosterd, een klein zwart zaadje met een scherpe smaak! Wanneer ze hard worden ingedrukt, geven deze zaden een dikke en aromatische olie af, Mosterd (Rai) Oil genaamd, die elk gerecht in een smaakbom verandert! Ook wel Sarson ka tel genoemd in het Hindi, mosterdolie werkt als een heilige graal voor je huid door een aantal ongelooflijke gezondheids- en cosmetische voordelen te bieden. Van het helpen bestrijden van infecties tot het bevorderen van een gezonde haargroei, u moet deze 8 voordelen van mosterdolie voor gezondheid, haar en huid kennen.

Voordelen van mosterdolie voor huid, haar & Gezondheid

Voedingsvoordelen van mosterdolie:

Hier is de uitsplitsing van het voedingsprofiel van mosterdolie per portie van 100 g:

Totaal aantal calorieën – 884

  • Totaal vet – 100gm
  • Verzadigd vet – 11,6 g
  • Enkelvoudig onverzadigd vet – 59,2 g
  • Meervoudig onverzadigd vet – 21,2 g

Verbazingwekkende voordelen van mosterdolie voor gezondheid, haar & Huid:

In veel landen, zoals India, Pakistan en Bangladesh, wordt mosterdolie gebruikt om te koken. Het wordt beschouwd als een gezonde olie vanwege het hoge rookpunt dat minder vrije radicalen vrijgeeft dan andere oliën. Er zijn veel andere voordelen van mosterdolie (Sarso-olie) die hieronder worden besproken:

Voordelen voor de gezondheid van mosterdolie:

Hier zijn 4 voordelen dat mosterdolie goed is voor de gezondheid. Laten we ze bekijken.

1. Kan pijnverlichting bieden:

Het is in veel landen gebruikelijk om gele mosterdolie te gebruiken om het lichaam te masseren. Veel mensen geloven dat dit snelle verlichting biedt van pijnlijke spieren en pijnlijke aandoeningen zoals artritis. Eén studie ondersteunt deze overtuiging door aan te tonen dat allylisothiocyanaat in mosterdolie pijn kan verlichten met zijn ontstekingsremmende eigenschappen (1). Ook verminderden de omega-3-vetzuren in deze olie de behoefte aan pijnstillers bij patiënten met reumatoïde artritis. (2)

2. Kan pathogenen bestrijden:

Mosterdolie heeft krachtige antimicrobiële eigenschappen om de groei van verschillende soorten ziekteverwekkers te remmen. Volgens een onderzoek toonden de voordelen van het toevoegen van witte mosterdolie aan bepaalde voedingsmiddelen een verminderde groei van voedselbederfelijke bacteriën zoals E.Coli, Lactobacillus, Salmonella enz. en daarmee de kans op voedselgerelateerde infecties (3). Bovendien waren de glucosinolaten die aanwezig zijn in mosterdolie effectief in het bestrijden van schimmels op voedsel om de houdbaarheid te verlengen (4).

3. Kan de groei van kankercellen remmen:

Enkele wetenschappelijke studies tonen aan dat mosterdolie de verspreiding van kankercellen kan vertragen en het risico op sterfte kan verminderen. Een bepaalde studie laat zien dat mosterdzaad een verbinding bevat die allylisothiocyanaat wordt genoemd en die de groei van blaaskankercellen bij ratten met 34,5% remde, samen met het voorkomen van spierinvasie met 100% (5). De effecten op verschillende soorten kanker bij mensen worden echter nog bestudeerd.

4. Mosterdolie Goed voor het hart:

De mosterdzaadolie bevat ongeveer 59,2 gram enkelvoudig onverzadigde vetten en 21,2 gram meervoudig onverzadigde vetten. Studies tonen aan dat het consumeren van voedsel dat rijk is aan deze vetzuren in vergelijking met het eten van voedsel dat rijk is aan verzadigde vetten, het risico op hartproblemen en diabetes kan verminderen (6). Deze middelen verhogen de HDL-spiegels terwijl ze de triacylglycerolen verminderen die klepverdikking en hartinfarcten veroorzaken.

Voordelen van mosterdolie voor de huid:

Hier hebben we de 3 beste mosterdolie-voordelen voor de huid op een rijtje gezet. Laten we ze eens bekijken.

Voordelen voor de gezondheid van mosterdolie

5. Werkt als een beschermende barrière op de huid:

Mosterdolie werkt als een natuurlijk verzachtend middel dat als een beschermende barrière voor je huid fungeert. Een studie uitgevoerd in Nepal toont aan dat pasgeborenen die een mosterdoliemassage kregen, een sterkere huidbarrière vertoonden en minder vochtverlies vertoonden dan degenen die dat niet kregen (7). Dit is de reden waarom een ​​massage met Sarson ka tel door veel mensen in de winter de voorkeur heeft om scheuren en uitdroging van de huid te voorkomen.

6. Mosterdolie voor huidinfecties:

Mosterdolie bevat veel krachtige antimicrobiële verbindingen zoals glucosinolaat, isothiocyanaat enz. die het risico op huidinfecties zoals eczeem kunnen verminderen (8). Het is ook bekend dat mosterdolie voordelen kan bieden, zoals rustgevende verlichting van jeukende en inflammatoire huidaandoeningen met zijn verzachtende aard.

7. Mosterdolie verhoogt de bloedcirculatie:

Een goede massage met mosterdolie op je huid kan de bloedcirculatie verhogen en een gezonde glans geven. Mosterdolie voegt warmte toe aan je lichaam en geeft je een rustgevende verlichting van jeuk, lichaamspijn en schilfering in de winter.

Voordelen van mosterdolie voor haar:

Hier hebben we één voordeel genoemd, mosterdolie is goed voor het haar. Laten we ze eens bekijken.

8. Mosterdolie is goed voor de haargroei:

Hoewel studies beperkt zijn, is het bekend dat mosterdolie gunstig kan zijn voor de gezondheid van haar en hoofdhuid. De antimicrobiële middelen in mosterdolie kunnen problemen zoals roos, eczeem enz. voorkomen, terwijl de omega-3-vetzuren hoofdhuidontsteking kunnen verminderen. Het masseren van de hoofdhuid met warme mosterdolie kan een goede doorbloeding van de haarzakjes bevorderen en deze van binnenuit versterken.

Mosterdolie bijwerkingen:

Hoewel het gebruik van mosterdolie voordelen heeft, is het niet voor iedereen in het algemeen veilig. Het kan allergische reacties veroorzaken bij mensen met een gevoelige huid en bepaalde bijwerkingen veroorzaken bij inwendig gebruik. Hier zijn enkele van de mogelijke risico’s die aan dit ingrediënt zijn verbonden:

  • Mosterdolie bevat een hoog gehalte aan erucazuur, wat op langere termijn gevaarlijk kan zijn voor het lichaam.
  • Kan het risico op waterzucht verhogen, een probleem met het vasthouden van vocht in zachte weefsels bij gebruik als bakolie.
  • Kan de gastro-intestinale laag irriteren.
  • Kan huidblaren, uitslag veroorzaken.
  • Kan allergische rhinitis veroorzaken.
  • Kan de ontwikkeling van de foetus bij zwangere vrouwen beïnvloeden.

Mosterdolie is een populaire bakolie in de noordelijke staten van India. Hoewel het gepaard gaat met een reeks gezondheidsvoordelen van mosterdolie, kunnen de bijwerkingen ook niet worden genegeerd! Beperk dus het gebruik ervan en pas op voor eventuele bijwerkingen die het intern of extern kan veroorzaken.