Позата Бхуджангасана или кобрата е една от най -лесните и ефективни пози на йогасана. Това е осмата стъпка на Сурия Намаскара или поздрав на слънцето. Когато е направена перфектно, позата прилича на кобра с разперени зъби и затова е известна като поза на кобрата или поза на змия. С многобройни физически и физиологични ползи, тази асана трябва да се изпълнява, за да остане във форма и здрава. Правейки тази проста асана, човек може да активира 4 от 7 -те основни чакри на тялото. В тази статия ще предоставим подробна информация за бухангасана, как да го правим перфектно, често срещани грешки, които човек трябва да избягва, ползи, вариации, предпазни мерки, противопоказания и много други. Прочетете тук за подробности и изображения на бухангасана за подробности.

Бхуджангасана йога

Какво е бухангасана йога (поза на кобра)

Името Бхуджангасана идва от санскритската дума „бхуджанг“, което означава змия или змия. Затова асаната се нарича още поза на Кобрата; кобра йога поза или кобра асана. Тази асана е поза с гръб, като човекът в поза, наподобяваща змия с вдигната качулка. Асаната е част от последователността на Сурия Намаскар (поздрав към слънцето), а също и асани в Падма Садхана. Асаната е много полезна и е известно, че събужда кундалини, унищожава болести и също така увеличава топлината на тялото. Правенето на поза бухаджангасана е наистина просто и следователно има огромна полза за тялото.

Изображения, стъпки, ползи и предпазни мерки за Bhujangasana:

По -долу е дадена подробна информация за бухангасана и обяснение как да се прави бухангасана със снимки и инструкции стъпка по стъпка заедно с техните предимства, модификации, съвети за начинаещи и други съвети за лесно следване на тази поза на йога.

Стъпки за йога в Бхуджангасана с изображения:

Бхуджангасана йога стъпки с изображения

Как да изпълнявате Бхуджангасана?

 1. Започнете, като лежите по корем, с длани, поставени под раменете. Лактите ви трябва да бъдат прибрани близо до торса. Върховете на краката ви трябва да притискат постелката, като по този начин удължават краката ви.
 2. Натиснете тазовата кост надолу и също активирайте мускулите на бедрата. Докато правите това, трябва да почувствате, че опашката ви е прибрана, когато коремът ви се свива и поддържа гръбнака.
 3. Сега вдишайте и притиснете ръцете си към земята, като удължите ръцете си, така че гърдите ви да се повдигнат напред и нагоре.
 4. Следващото в това как да направите поза на кобра е да държите опашната си кост прибрана, докато тазовата кост се движи към пъпа ви. Този наклон на таза ще ви помогне да поддържате отвореността в долната част на гръбнака, докато се извивате.
 5. Повдигнете се само до мястото, където тазовата кост остава на земята и не усещате натиска в долната част на гърба.
 6. Притиснете лопатките в гърба си, без да натоварвате мускулите на гърба. Поставете лактите си близо до гръдния кош, с леко свити лакти. Накарайте мускулите на гърба си и ръцете ви да работят в това положение.
 7. Повдигнете очите и брадичката, като поддържате удобно пространство през тила. Задръжте тази поза за 20-30 секунди, като вдишате дълбоко.
 8. По време на последния дъх бавно издишайте, като спускате главата и гърдите надолу. Усетете как гръбнакът ви се удължава, като издърпате торса си напред с ръце.
 9. Вдишайте и се повдигнете до ръцете и коленете си и се върнете в детската поза чрез издишване.

Предимства на Бхуджангасана & Предпазни мерки:

Предимства на Bhujangasana & amp; Предпазни мерки

Редовното правене на бхуджангасана йога е от полза за тялото ни по следните начини:

Физически ползи:

 1. Тази бхуджанга йога има за цел да увеличи гъвкавостта на гръбначния стълб и също така да го укрепи.
 2. Той разтяга различни части на тялото като гърдите, раменете, белите дробове и корема.
 3. Позата Кобра укрепва мускулите на гърба и ръцете.
 4. Вътрешните органи се разтягат и също се масажират, като се прави тази асана.
 5. Изпълнението на асана помага за отваряне на белите дробове и сърцето.
 6. Той помага за стимулиране на коремните органи и също така стяга задните части.

Терапевтични ползи:

 1. Известно е, че йога асаните Бхуджангасана са от полза за хора, страдащи от астма.
 2. Изпълнението на тази асана е известно, че успокоява ишиаса.
 3. Той помага за облекчаване на стреса и умората.
 4. Това също е една от най -добрите пози за тези, които имат проблем със спондилит.

Модификации за Бхуджангасана йога (поза на кобра):

Модификации за Cobra Pose

По -добре е да избягвате да правите тази поза на земята, ако сте сковани. Подпрете метален стол до стената и изпълнете тази поза с ръце на предния ръб на седалката и с топките на краката си на земята.

Можете да поставите лактите си под раменете на пода, за да намалите работата върху мускулите на долната част на гърба.

Това е усъвършенстван вариант на бхуджангасана и е известен също като Бхека Бхуджангасана. В тази поза краката са огънати от коленете, а стъпалата са кръстосани под бедрата. Ръцете са поставени в намаскар мудра точно под врата ви. Правейки тази поза, интензивността на задната част се увеличава многократно.

Предпазни мерки за Бхуджангасана йога (поза на кобра):

Предпазни мерки за Cobra Pose

Ето предимствата на бухангасана & предпазни мерки. При следните обстоятелства трябва да избягвате да правите бухангасана:

 • Тази асана трябва да се избягва от хора, които имат наранявания на гърба и синдром на карпалния тунел.
 • Избягвайте тази асана, ако случайно имате главоболие.
 • Бременните жени не трябва да изпълняват тази асана.
 • Тези, които са претърпели операция на вътрешни органи, не трябва да извършват тази асана.
 • Хората, които страдат от артрит в гръбначния стълб или китките, не трябва да изпълняват тази асана.
 • Хората, които имат проблем с херния, трябва да избягват бухангасана.

Съвети за поза на Cobra за начинаещи:

Съвети за поза на Cobra за начинаещи

Начинаещите може да се окажат много трудни за гръб, така че е по -добре да не прекалявате. За да намерите височината, на която можете да изпълнявате тази асана, без да натоварвате гърба си, свалете ръцете си от пода за секунда. Височината, която ще намерите, ще бъде чрез разширение.

Подготвителни и последващи пози:

Sethu Bandha Sarvangasana и Urdhva Mukhasvanasana са подготвителните пози за тази асана. Повечето от асаните на гърба могат да бъдат изпълнени като последващи асани за Бхуджангасана.

Сега ще стигнем до малко повече подробности относно позата на бухангасана или кобрата. Първо, нека се запознаем повече с древното и първоначалното значение и произхода на него. Позоваването на тази специална поза е взето от писание, известно като Gheranda Samhita и значението на това казва, че трябва да държите пъпа си до палеца на крака докоснат до основата и след това да се издигнете като качулката на змия. Казват, че бухангасана или позата кобра предизвиква огън в тялото, което от своя страна изгаря всички болести и също така стимулира „кундалини“. Има много други ползи от бхуджангасана.

Наистина се казва, че перфектно здраве може да се постигне, ако имате най -правилната храносмилателна система и след като знаете стъпките на бухангасана, поддържането на такива здравословни условия ще ви бъде по -лесно. Това е така, защото позата кобра е една от най-добрите за тази цел и също така възпламенява храносмилателната сила, която от своя страна изгаря всички лоши бактерии и болестотворни микроби, а също така регулира енергията по най-полезните пътища.

Какви са подготвителните и последващи йога пози за поза Cobra?

Преди да практикувате стъпките и ползите от бхуджангасана, можете да отидете на простия Сахаджа хаста Бхуджангасана. След като приключите с практиката на пози за кобра, можете да опитате няколко пози една след друга. Това са Vakra hasta Bhujangasana, Niralamba Bhujangasana, Shalabhasana, Naukasana и Dhanurasana.

Нека да вземем още няколко съвета за Бухангасана йога (поза на кобра):

На първо място, не бъдете груби към тялото си и не го принуждавайте да се разтяга, когато вече не може. Това по -скоро няма да ви доведе до никакви ползи от бхуджангасана; ще има неблагоприятно въздействие върху организма. Има причини, поради които ще видите, че някои хора слагат бедрата си точно на пода в тази поза, докато някои я вдигат. Причината е, че някои хора са по -гъвкави от други. Другата причина е, че дължината на ръцете и формите на телата на всички не са еднакви и затова може да има разлика. Това обаче не означава, че ползите от бухангасана ще варират.

Второ, не се опитвайте твърде много, защото след това няма да успеете да направите точната поза. Това означава, че трябва да отпуснете главно гърба си, за да получите правилната позиция. Ако сте напрегнати или стресирани, няма да можете да получите тази арка, необходима за Бхуджангасана и без която няма смисъл да практикувате тази поза. Йогата също е за успокояване и затова трябва да го направите.

Трето, имате нужда от баланс на тялото по всички начини, затова се опитайте да направите балансирана рутина на йога позите. За да балансирате арките и теглото на тялото, можете да практикувате Shalabhasana веднага след малко Saral hasta Bhujangasana и след това да преминете към друга версия.

Кога не трябва да правите Бхуджангасана?

Кога не трябва да правите Bhujangasana

Има няколко предпазни мерки и противопоказания, когато става въпрос за практикуване на бухангасана. Тази поза изобщо не трябва да се практикува от бременни жени и с такива, които страдат от тежки проблеми с гръбначния стълб, язви и херния. Тази поза е най -добрата за тези, които имат вкочанен гръб, а също и за тези, които имат менструация. Ако сте претърпели операция на белите дробове, сърцето, гърба, мозъка и други подобни, тази поза на кобра отново е строго не-не за вас. Освен това не трябва да увеличавате времето и продължителността на практикуването на тази асана наведнъж. Първо ще трябва просто да го направите за около 10 секунди и да го повторите около 5 пъти и след това да увеличите до 1 минута и след това 5-10 минути.

Бхуджангасана йога (поза на кобра) - стъпки и нейните ползи

Науката зад Бхуджангасана:

Bhujangasana е една от универсалните пози за йога с значителни ползи за здравето. Както е изброено по -горе, тази поза на кобрата укрепва и тонизира гръбначния стълб, а също така прави храносмилателната система и дихателната система по -ефективни. Той дори ефективно отваря 4 -те основни чакри, а именно Висудди чакра, Анахатчакра, чакра Манипура и Свадистханачакра. Тази асана се практикува с отворени очи и също така подобрява зрението и оптичните нерви.

И така, изненадани ли сте да видите колко мощна и полезна би могла да бъде една проста асана? Bhujangasana по същество оглавява списъка с асани, които са много лесни за изпълнение и все още много полезни, ако имате заседнал работен начин на живот и натоварен график, тогава е още по -важно да дадете на тази асана място в натоварения ви график. Това не само ще повиши вашата ефективност, но и ще ви освободи от страничните ефекти на заседналия начин на живот. Споделете с нас каква разлика сте изпитали, след като включихте бухангасана в ежедневния си начин на живот. Това ще мотивира вашите колеги читатели да внедрят същата добра практика и в живота си.

често задавани въпроси & Отговори:

Q1. На какви мускули работи позата на Кобрата??

Отговор: Бхуджангасана е много проста и ефективна поза, която укрепва китките, ръцете, гърба и раменете. Той също така разтяга коремните мускули, както и мускулите на матката. Освен тези мускули, Бхуджангасана също ефективно активира 4 от 7 -те основни чакри на нашето тяло.

Q2. Каква е разликата между позата на кобра и позата с куче, обърната нагоре?

Отговор: Основната и най -съществената разлика между позата кобра и позицията на куче с посока нагоре е позиционирането на краката. В бхуджангасана краката ви до бедрата са в контакт с пода и само торсът ви е над земята. В посока нагоре кучетата ви поставят краката и тазът ви са доста над земята, а натискът е върху пръстите на краката ви.

Q3. Как да научите позата на Кобрата?

Отговор: Следните стъпки ще ви помогнат да правите кобра асана в йога с съвършенство:

 • Легнете на пода на гърдите си
 • Натиснете здраво горната част на краката, бедрата и пубиса си на земята и дръжте дланите си до раменете
 • Докато вдишвате, изправете ръцете си, като повдигнете торса си от пода и отидете на височина, до която можете да поддържате връзката на пубиса си с краката.

Q4. Лоша ли е позицията на Бухангасана за гърба?

Отговор: Бхуджангасана може да се счита за ефективна поза за изцеление и облекчаване на болки в кръста. Понякога обаче хората се оплакват и изпитват болка в долната част на гърба, докато правят тази асана. В такава ситуация, вместо да повдигате торса, човек трябва да докосне главата до пода и да се опита да ангажира основните мускули, които ще се съсредоточат върху удължаването на гръдния кош, а не особено върху огъването на гърба. Това е един от съществените вариации, които човек може да практикува, ако изпитва болка в долната част на гърба.

Q5. Позата Кобра е добра за ишиас?

Отговор: Позата Кобра е една от най -добрите пози за увеличаване на гъвкавостта на гръбначния стълб. Той разтяга гърдите и укрепва раменете и гръбначния стълб ефективно облекчавайки болката при ишиас, както и при подхлъзване на диска. По този начин бхуджангасана е мощна асана, която дава добро разтягане на мускулите на гръбначния стълб.

Q6. Помага ли ви Бхуджангасана да увеличите височината?

Отговор: Бхуджангасана разтяга и укрепва мускулите на раменете, гърдите и корема. Той също така стимулира растежните хормони и подобрява стойката. Всички тези фактори водят до увеличаване на ръста на човека. Така с право може да се каже, че бухангасана ви помага да увеличите височината.

В7: Какви са често срещаните грешки при правене на бухангасана?

Отговор: Следните са често срещаните грешки, които трябва да избягвате, докато правите поза от кобра йога:

 • Разстояние между краката – Хората са склонни да държат краката близо един до друг, но в идеалния случай те трябва да бъдат поставени на разстояние от ханша.
 • Поставяне на ръката – Ръцете трябва да се държат на разстояние от раменете. Поддържането на ръцете по -широко от това ще ви попречи да получите оптималната задна арка.
 • Прекалено силно натискане – Bhujangasana се отнася до правилната стойка, а не до това колко високо се повдигате. Човек трябва да помни, че бухангасана е свързана с разтягане на гръбначния стълб и гръбначно разширение.
 • Заключващ лакът – Всеки има различна гъвкавост и следователно това не е задължително, при условие че чувствате приятно разтягане в гръбначния стълб.