Йогата е древна, но манията към нея е новосъздадена от ерата на фитнеса, където всеки отделен индивид сега приема различни техники, за да направи тялото си желано. В тази безкрайна борба за тенденции и стилове, разрастващите се здравословни проблеми също се отразиха на всеки индивид и затова йога е популярно име през последните няколко години и повече. Обикновено бавна и събрана, йога може да се изпълнява в рамките на вашата стая, съобразена с вашия комфорт, време и способности. В тази статия говорим само за един от клоновете на йога, широко известен като Jathara Parivartanasana. Въпреки че името може да ви създаде впечатление, че е жестока поза, това не е задължително.

Първата асана, представена на начинаещите в йога, е джатара паривартанасана, известна като поза на корема. Тази асана е специално насочена към тонизиране на бедрата, горната част на бедрата и корема и неговите страни. Редовно практикувайки тази асана, гръбначният стълб в крайна сметка ще стане гъвкав. Думата Jathara Parivartanasana е произлязла от санскрит, където Jathara означава „корем“, докато Parivarta означава „циркулираща или закръглена“, а Асана означава „поза“. За йога поза се казва, че е най -ефективна, когато може да донесе максимална полза за тялото ви с минимален риск, а Jathara Parivartanasana прави точно това.

Джатара Паривартанасана (поза на въртящия се корем):

Джатара паривартасанана

На първо място, за да можете да правите тази поза ефективно, трябва да имате солидна сърцевина и трябва да сте много прецизни с движението. Тази конкретна поза трябва да се практикува или в присъствието на сертифициран учител по йога, или с известна помощ, тъй като позата се нуждае от повдигане на краката и това може да причини дисбаланс в областта на шията, гръбначния стълб, долната част на гърба или бедрата, ако не се изпълнява правилно. Има шансове да се окажете с постоянно издърпване на сухожилието, състояние на навяхване. Така че, трябва да поддържаме изключително внимание, докато практикуваме тази поза на йога. Има главно две често практикувани версии на Jathara Parivrtiti и в двете се опитваме да държим и двете колена свити и заедно, или държим едното коляно сгънато, а другото изправено. В тази версия на позата, Jathara Parivartanasana работи отлично за въртене на гръбначния стълб и разтягане на мускулите на кръста. Можете да насочите към горната част на гърба, раменете и шията, като промените движението на ръцете си. По същия начин, ако промените позицията и движението на краката, можете да работите с абдуктори, ротатори, флексори на тазобедрената става и подколенни сухожилия.

Виж повече: Хануман йога поза

Как да го направим:

 • Легнете на постелка за йога. Уверете се, че гърбът ви докосва земята, докато лежите с лицето нагоре, образувайки азбуката Т с тялото си.
 • Дръжте гръбнака изправен, както трябва да са краката ви, докато ръцете трябва да са протегнати навън от двете страни. Това бележи началото на позата на йога.
 • Сега свийте едно от коленете си и се опитайте да повдигнете бедрото си, докато се въртите наляво. Ако се измествате към лявата страна, десният крак трябва да бъде огънат и обратно.
 • Сега, като държите горната част на тялото изправена, завъртете, докато огъвате крака си в ляво, като го ръбовете по -близо до гърдите.
 • За да поддържаме нещата по -удобни за начинаещите, ние предпочитаме да започнете с двата си крака, но с практика преминете към един по един.
 • По принцип това ще ви помоли да завъртите долната част на тялото си отстрани, като същевременно държите предната част изправена.
 • Един от многото варианти на Jathara Parivartanasana включва и завъртане на врата настрани, но горната част на тялото, гърдите до стомаха, трябва да остане изправена.
 • Друг вариант на тази поза на йога може да бъде гладък за начинаещи, където вече не се налага да огъват крайниците си. Всичко, което трябва да направите, е да ги протегнете настрани, така че краката ви да са прави, но усукването е очевидно.
 • Докато го правите, не забравяйте да включите дълбоко дишане с всяка стъпка. След първия крак се върнете в изходна позиция и като вземете втори, за да си поемете дъх, продължете със следващия.

Ползите от Jathara Parivartanasana:

 • Първата и най -важна помощ, която постигате от тази йога, е облекчаването на всяка болка в долната част на гърба. Обикновено усукването говори само за себе си, докато завъртате долната част на тялото, освобождавайки мускулите от всякаква скованост. Всички тези упорити болки в долната част на тялото вече могат да ви целунат за сбогом.
 • Говорейки за болки в долната част на гърба, друга подобна помощ, получена от поза на йога, е облекчаването от болки в мозъка или гръбначния стълб. Удължените работни часове са повлияли на гръбнака и шията ви и сега с тази поза можете да се освободите от сковаността, което ви прави по -гъвкави.
 • Докато се въртите и завъртате, съставките в тялото ви също преминават през бурене и усукване, като се уверяват, че органите ви работят перфектно. Ето защо лошото храносмилане или друг проблем, свързан със стомаха, може да бъде предотвратен. Тази йога ви помага да укрепите стомаха си.
 • Тази поза от йога е широко известна със способностите си за детоксикация на тялото, където се казва, че тази поза освобождава телесните токсини, докато работи за увеличаване на метаболизма ви.
 • Ако се позовем на предишната точка, без токсините и примесите в нас, ние вече вървим към много спокоен път. Йогата е добро освобождаване от стреса и винаги би работила, за да внесе хармония в ума и тялото ви.

Предпазни мерки и противопоказания:

Безопасната и ефективна практика на Jathara Parivartanasana може да бъде осигурена чрез избягване на тези често срещани грешки.

 • Не позволявайте коленете ви да се изместват под областта на таза. Това може да окаже ненужен натиск върху кръста и да остави лумбалните прешлени уязвими на напрежение.
 • Не позволявайте лявата ръка и лопатката да се повдигат от земята, така че рамото, шията и гръбначният стълб да не бъдат подложени на натиск.

Значителните противопоказания включват тези с някакви наранявания на гръбначния стълб, жени с менструация и дами, които са бременни, тъй като тази поза от йога изисква коремна сила и стягане на коремните мускули. Тези хора, страдащи от скорошни или хронични наранявания на коленете, бедрата или гърба, могат да практикуват Jathara Parivartanasana, като държат коленете на пода. Препоръчва се използването на опори за тези лица, така че да могат да почиват долната част на краката; тъй като това е по -възстановително.

В това поколение с хора, обсебени от дълги уморителни сесии пред телевизора и компютъра, това упражнение идва за нас като облекчение и благословия. Тази поза от йога е силно препоръчителна и наистина полезна. Надявам се да практикувате тази поза на йога и да кажете наздраве за щастлив, здрав и без стрес живот.