Познавате ли поза за облекчаване на вятъра? Това е известно също като поза, освобождаваща вятъра, или паванамукташана. Позата за облекчаване на вятъра иначе Паванамукташана е поза от йога, в която тялото е разположено в легнало положение. Паванамукташана (Поза за отстраняване на вятъра) разтрива стомашните органи и също така облекчава притеснението, което се появява в областта на корема заедно с долната част на гърба. Нарича се още йога за освобождаване на газ.

Паванамукташана (поза за облекчаване на вятъра) Как да направите и ползи

Паванамукташана (Поза, освобождаваща вятъра) – Как да направите стъпки и ползи:

Тази статия ще ви насочи към стъпка по стъпка инструкции за това как да правите паванамукташана и нейните ползи, заедно с предпазни мерки, вариации и съвет за начинаещи.

Най -добрите стъпки за поза за облекчаване на вятъра или Паванамукташана-

1. Започнете на легнало място с гръб на земята, с изпънати крака и ръце.

2. Докато издишате, копирайте коленете си до гърдите. Хванете ръцете си около тях.

3. Докато държите само правилното си коляно, освободете левия си крак, освен това го разширете до пода. Застегнете тази поза за до 1 минута.

4. Начертайте лявото си коляно отзад към гърдите си и отново сгънете ръцете си около двете колена.

5. Докато държите просто лявото си коляно, освободете десния си крак и го изпънете близо до земята. Вземете тази поза за същото количество време.

6. В заключение скицирайте двете колена до гърдите си.

7. Чрез издишване, освобождаването също така разширява двата крака до пода, също почивка.

8. Човек трябва да практикува тази йога поза повече от веднъж или два пъти на ден. Практиката ще ви направи професионалист. И колкото повече практикувате, толкова по -бързо ще разберете дали ползите от тази поза всъщност са верни или не. Наред с основните стъпки на паванамукташана, имайте предвид и тази точка.

Промяна и вариация на Паванамукташана:

Вариации на Паванамукташана

 • Позата за облекчаване на вятъра е подходяща за начинаещи. За да задълбочите разтягането, донесете носа си до коляното, когато сте в пълна поза.
 • Несъмнено бедрата ви са изключително стегнати, извийте коляното на протегнатия крак и поставете крака си дори на пода, като заместител.
 • Ако е в покой трудно да обхванете двете си ръце за коляното си, обгърнете йога каишката около коляното си и я хванете за каишката с двете си ръце.
 • Вашето вдишване трябва да е дълбоко от стомаха, за да може коремът да притисне до бедрата, след като задъхате.
 • Правете 3 до 5 цикъла всеки ден За най -добри резултати.

Предпазни мерки за Pavanamuktasana:

 • Не изпълнявайте тази поза на паванамукташана йога на пълен стомах.
 • Избягвайте да изпълнявате тази поза веднага след като сте претърпели операция в коремната област или страдате от херния.
 • Уверете се, че винаги практикувате всички пози от йога в рамките на вашите способности, както и в рамките на границите.
 • Винаги започвайте последователността с изтеглено дясно коляно и изпънат ляв крак.
 • Не опитвайте тази поза за освобождаване на крило, ако имате нараняване в гръбначния стълб или ишиас.
 • Опитайте се да не позволявате на долната част на гърба си да слезе от пода.
 • Трябва също да избягвате поза за премахване на крилото, ако сте бременна.
 • Едно от най -важните неща, които трябва да имате предвид, докато изпълнявате поза за освобождаване на вятъра, е, че трябва да дишате правилно. Правилното вдишване и издишване ще направи позата много по -ефективна и ще й позволи да постигне своите ползи по по -добър начин.
 • Друго нещо, което трябва да имате предвид, е, че ако искате да получите правилни резултати от тази поза, тогава ще трябва да я практикувате поне 2-3 пъти на ден. Това е стандартният цикъл на тази йога. Това ще бъде много полезно както за мъже, така и за жени и ще им помогне при много здравословни проблеми.
 • Паванамукташана се препоръчва хората, страдащи от проблеми с високо кръвно налягане, да не практикуват тази поза на йога.
 • Хората с проблеми с язва на стомаха също трябва да избягват да изпълняват поза за освобождаване на вятъра.
 • Имате проблем с плъзгащия се диск. Дори не си мислете да правите поза, която освобождава вятъра. Това е предпазна мярка, която трябва да имате предвид. Със сигурност не искате да влошавате състоянието си. Винаги има други пози от йога, които можете да изпълнявате с влошаване на физическото си състояние.

Ползите от Паванамукташана йога или облекчаваща вятъра поза:

1.  Позата за облекчаване на вятъра е изключително полезна както за репродуктивните органи, така и за менструацията.

2. Позата за отстраняване на вятъра предлага лек масаж на органите на храносмилателната система. Помага за възстановяване на ефективността на вътрешните органи, възбужда нервите, освен това увеличава движението на кръвта към вътрешните органи на тялото.

3. Грижа за тези, които страдат от газови проблеми, острота, артритна болка, болка в кръста и сърдечни проблеми.

4. Позата освен това освобождава гръбначните прешлени, както и укрепва мускулите на долната част на гърба.

5. Тази поза освен това помага за намаляване на упоритите мастни натрупвания от бедрата, задните части и стомаха.

6. Работата в позата за отстраняване на вятъра също помага да се изхвърлят всички газове, които са намерени в дебелото черво.

7. Предлага равномерен стомах. Всеки трябва да практикува тази асана за плосък корем.

8. Той облекчава умствената летаргия, за да позволи изхвърлянето на токсини от тялото, както и носи умствената яснота.

9. Позата за облекчаване на вятъра също е блестяща коремна тренировка, освен това помага за тонизиране и укрепва основните ви мускули.

10. Концентрация:

Позата за облекчаване на вятъра е много полезна за подобряване на концентрацията. Човек лесно може да се концентрира върху нещата, след като практикува тази поза. Ден след ден тази поза ще успокоява ума ви като почти всички йога пози и ще ви помага да се съсредоточите върху работата или ученето. Това е едно от най -добрите предимства на паванамукташана.

11. Добре за жените:

Позата е много полезна за жените. Според много проучвания е доказано, че жените, практикуващи тази поза ежедневно, ще намерят тази поза наистина полезна за лечение на редица вътрешни здравни проблеми. Това е едно от онези упражнения, които могат да се правят у дома и също така ще лекуват редица външни, както и вътрешни физически проблеми.

12. Добър по време на диета:

Според експерти, ако сте на диета и обичате да правите йога, това е една от най -добрите пози за изпълнение. Той ще помогне за поддържане на плосък корем (според експерти), а също така ще помогне при някои важни проблеми, свързани с физиката.

13. Кажете сбогом на болките в гърба:

Паванамукташана може да ви помогне да се справите с проблеми с кръста. Ако имате проблеми с гърба, това е перфектната йога за вас. Позата, която освобождава вятъра, разтяга мускулите на гърба и премахва болката и ги прави силни едновременно.

14. Болка в китката:

Човек лесно може да отстрани проблемите с китката, като практикува тази поза ежедневно. Това е едно от най -важните предимства на паванамукташана. Можете ефективно да излекувате проблемите с разтягането и внезапните болки и болки в ставите, които може да сте получили във фитнес залата или на друго място.

15. За коремни органи:

Тази асана е наистина добра за коремните органи. Човек може да излекува различните проблеми с коремните органи, като практикува тази поза от йога повече от веднъж на ден и го прави ежедневно.