Прана йога идва от думата Прана, която означава дъх. Сега дишането играе жизненоважна роля в живота ни, без което е невъзможно да се живее. Прана йога не само ви учи как да дишате правилно, но също така ви казва как да го контролирате. Разбирането на тази практика е обяснено в следващите параграфи.

Прана йога асани и ползи

Ето най -добрите асани и ползите от прана йога.

1. Пчелно дишане:

прана йога

Пчелното дишане е една от най -простите асани, използвани за успокояване на тялото и ума. Всичко, което трябва да направите, е да седнете на тихо място с изправен гръбнак. Затворете очи и дишайте. Сега поставете пръстите си върху очите и започнете да издавате силен тананикащ звук. Уверете се, че сте силни. Направете този модел около шест до седем пъти.

2. Череп блестящо дишане:

За да блести дишащата черепа на пранаяма, трябва да седнете на удобно място. Дръжте гръбнака изправен и дланите ви да са на коленете. Сега вдишайте. Когато издишате, започнете да дърпате стомаха си. Издърпайте пъпа си навътре. Оставете дъха си да тече през белите дробове. Поемете 20 вдишвания като тези и се отпуснете. Дръжте очите си затворени.

3. Алтернативно дишане с ноздри:

За целта трябва да поставите лявата си ръка върху лявото коляно и да оставите дланите си отворени към небето. Поставете показалеца и средния пръст между веждите си. Нека безименният ви пръст да е в лявата ноздра, а палецът в дясната ноздра. Сега опитайте да натиснете с палец надолу дясната ноздра и дишайте леко. Редувайте страни и направете това около 9 пъти.

4. Равно дишане:

Равното дишане, известно още като Сама Врити, ви помага да се съсредоточите по -добре. За това трябва да седнете в лесна поза и да затворите очи. Сега бройте до четири при вдишване и след това бройте до още четири при издишване. Правете това няколко пъти, преди да го наречете край.

5. Лъвов дъх:

Лъвски дъх

За лъвския дъх трябва да коленичите и да поставите ръцете си на коленете си. Вдишайте през носа и докато издишате издайте звук „ха“. Изпънете езика си и се опитайте да го накарате да докосне брадичката ви. Вдишайте и повторете това около пет пъти.

6. Охлаждащ дъх:

Седнете в удобна поза и дишайте дълбоко. Сега завъртете езика си и залепете краищата между устните си. Вдишайте през тръбата, която сте създали с език. Издишайте и направете това пет пъти. Ще получите хладен дъх.

7. Океанско дишане:

Йога асана от Ocean Breath

Вдишайте и издишайте през устата. Тонизирайте задната част на гърлото си при издишване. Когато ви е удобно, започнете да тонизирате гърлото си и при вдишване. Това ще издаде силен шум, нещо много подобно.

8. Ползите от прана йога:

За да имате спокойно и отпуснато състояние на ума, за вас е много важно да практикувате Прана йога. Това ще помогне за регулиране на потока на дишането, премахване на всички запушвания и всяко чувство на напрежение, тревожност или страх. Умът ви ще стигне до приятен етап и ще се чувствате много по -енергични и живи от преди. Правенето на прана йога определено е един от най -добрите начини да регулирате живота си по лесния начин.

9. Вдишайте радостта с прана йога:

Важно е вместо това да издишате стреса и да вдишате радост. И това лесно можете да направите с помощта на прана йога. Различните дихателни упражнения и техники ще доведат до големи промени във вашата личност. Това ще засили дишането ви и ще осигури богат кислород.