Салабхасана (поза на скакалец) е поза, която се концентрира върху корема, гръдния кош и горната и долната част на гърба. Основните печалби на Locust Pose са производството на адаптивност и качество на гърба.

Тази поза е контра-разтягане към Paschimottanasana (Седнал напред завой), Plough Pose (Halasana) и Sarvangasana (Раменна стойка). Преди да започнете стойката на скакалец, позата за йога в покой се изпълнява, като се опира на стомаха вместо на гърба.

Салабхасана йога (поза на скакалец) Как да правим и ползи

Салабхасана йога или поза на скакалец – как да направите стъпки и ползи:

Тук сме дали стъпка по стъпка инструкции как да правите салабхасана йога и нейните ползи, заедно с предпазни мерки и съвети за начинаещи, които ще ви помогнат да станете перфектни в тази поза на йога.

1. Салабхасана йога или стъпките на поза на скакалци:

 • За изпълнението на тази стойка може да се наложи да омекотите земята под ребрата и таза със срутен капак. Стъпките на Locust Pose са както след това.
 • За да започнете тази позиция, трябва да отидете в легнало положение с корем на пода. Дръжте ръцете си отстрани на средата си, веждите са на земята и дланите нагоре. Огромните ви пръсти трябва да бъдат обърнати вътрешно, така че бедрата ви да се завъртят. Дръжте дъното си здраво, така че опашната кост да е притисната към пубиса.
 • Вдишайте и повдигнете главата, краката, ръцете и горната част на средата далеч, започвайки от най -ранния етап. Ще почивате на предния таз, корема и долните ребра. Уверете се, че задният ви край е здрав и краката ви са изпънати. Нека огромните пръсти на краката останат обърнати един към друг.
 • Повдигнете ръцете си с цел те да идват успоредно на земята и с нетърпение да ги протегнете в обратна посока. Представете си, че тежестта притиска горната част на ръцете ви и я притиска нагоре. Вашите лопатки (раменни кости) трябва да бъдат притиснати в гърба ви.
 • Гледайте право напред или донякъде нагоре и бъдете внимателни, за да не избутате брадичката напред или да натоварите теглото на врата си. Основата на черепа ви трябва да се повдигне и врата ви да се задържи за пореден път.
 • Останете в тази поза за 30 секунди до минута и се освободете с издишване. Можете да поемете няколко вдишвания и да изпълните стъпките още 2 до 3 пъти в случай, че ви се иска.

Ползите от Салабхасана йога:

Физически ползи:

 • Укрепва мускулите в долната част на гърба.
 • Подобрява адаптивността на гърба.
 • Специално предложено за смекчаване на болки в долната част на гърба и ишиас.
 • Стимулира вътрешните органи.
 • Подобрява абсорбцията.
 • Укрепва раменете и ръцете.
 • Лекарствени приложения:
 • Подобрява фиксирането.
 • Подсилва чадрата свадхистана.
 • Подобрява абсорбцията.
 • Управлява слабостта.

Терапевтични ползи:

Има много ползи от позата на скакалци и най -вече се запознаваме с ползите за здравето. Тук споменаваме някои от терапевтичните ползи от същата:

1. Облекчава умората

2. Облекчава метеоризма

3. Лекува запек

4. Помага за предотвратяване на лошо храносмилане

5. Дава ви облекчение от болки в кръста

2. Предпазни мерки за поза салабхасана или скакалец:

Позата на скакалец е изключителна йога поза, но не се разглежда като функционална за повечето хора като позиция за медитация. Той поставя значителна степен на безпокойство върху тазобедрените стави и коляното и трябва да се подхожда с внимание, особено от аматьори.

Процент от предпазните мерки на Позата на скакалца или шалабхасана включва стоене настрана от тази поза в случай, че сте наранили или отслабнали коленете, тъй като голяма тревожност се поставя върху коленете. Освен това се въздържайте от полиране на тази позиция в случай, че имате ишиас. Вие също трябва да стоите настрана от тази поза в случай, че имате увреждане на подбедрицата.

Хората с травма на шията или гърба трябва да стоят настрана от стриктното практикуване на салабхасана. Много е важно да не разтягате органите си над определено ниво, защото това може да повлияе неблагоприятно на вените и нервите ви. Същото в този случай, ако все още чувствате, че нещата все още са добре и не чувствате болка, се препоръчва да се консултирате със лекар със сигурност.

Вече беше споменато, че навито одеяло може да се използва през цялото време, за да се фиксира правилното положение на тялото и това също е подходящо за хора, които имат навяхване на врата. Това се случва особено при ученици, след като учат твърде дълго на едно фиксирано място и получават проблем с лоша стойка. Вярно е, че движението е необходимо за излекуване на фиксирана стойка, но също така е необходимо да разберете, че изобщо не е добра идея просто да се насилвате с всяко движение, като например поза на скакалец, и след това да се повлияете със сериозни проблеми.

Съвети за начинаещи за Салабхасана йога или поза на скакалец:

Съветът на един приличен ученик за Locust Pose е да се съсредоточите върху разширяването на гръбначния стълб. Не е критично колко високо се повдигате. Налагането на прекомерен стрес върху ръста може да натовари врата и гърба ви и да причини щети. Можете да обърнете бедрата си вътре, като накарате огромните си пръсти да се обърнат един към друг.

Това ще предотврати много затягане на долната част на гърба. Тазът ви трябва да бъде привлечен здраво към постелката. Това ще даде възможност за превъзходно повдигане на горната част на тялото ви. Задните ви части трябва да се поддържат твърди, но не и трудни. Можете да използвате мускулите на гърба и стомаха, за да се издигнете в стойката.

Подходящ реквизит:

Навито одеяло е перфектната опора, която може да се използва за практикуване, за да се постигнат ползите от салабхасана по възможно най -добрия начин. Това е предимно за начинаещи, за които поддържането на правилната стойка е най -предизвикателната част и търкалянето на одеяло около долната част на гръдната кост може да се окаже много полезно при изпълнение на салабхасана йога. Понякога можете също да поддържате челото си с подвижен одеял, ако имате нараняване или навяхване и усещате ужилване от болка, когато държите главата си без никаква опора и врата ви формира основата, за да поеме натоварването на главата ви защото главата е като топка за въртене и балансът трябва да се поддържа правилно.

Напредък:

Когато мислите, че вече сте свикнали с основната йога салабхасана или позите за скакалци, можете да влезете в някакъв напредък. Подобно на основната поза на йога, в която ще трябва да повдигнете краката направо нагоре от таза, в тази можете просто да започнете, като свиете коленете си и след това основавате цялата поза на пищялите си. Сега направете така, както е, като вдигнете торса си нагоре и след това се опитайте да разперете коленете си колкото и вие. Уверете се, че не опитвате тази поза, преди да сте експерт в основната поза.

Партньорски ефект:

Партньор може да се окаже много полезен, докато изпълнява салабхасана или поза на скакалец. Той може да застане точно зад вас и след това да натисне трицепса и след това да издърпа ръцете от рамото до китките срещу съпротивлението, за да получите повече сила и ефектите да се случат по по -добър начин.