Загубата на коса се превърна в сериозна причина за безпокойство както при мъжете, така и при жените. То може да бъде предизвикано от различни фактори като нездравословен начин на живот, недохранена диета, лекарствени ефекти или дори генетични фактори. Подобно на тези фактори, DHT също е основна причина за косопад при мъжете и жените. Вижте тази статия, за да научите за лечението и причините за косопад DHT.

Какво причинява загуба на коса и как да се лекува

Свръхпроизводството на ДХТ в скалпа нарушава притока на хранителни вещества към космените фоликули, което ги прави слаби и те в крайна сметка се свиват. Тъй като DHT е мъжки хормон, ефектът се наблюдава повече при мъжете, отколкото при жените. Основната причина за косопад при мъжете или „андрогенна алопеция“ се дължи главно на този дисбаланс на този андрогенен хормон, DHT. Това състояние се нарича DHT косопад и само специално DHT лечение на косопад може да подобри състоянието.

Какво е DHT?

dht и косопад при жените

DHT или дихидротестостеронът е мъжки хормон и полов стероид. DHT се синтезира главно от тестостерон чрез ензим, наречен 5-алфа редуктаза в тестисите, простатите, надбъбречните жлези и космените фоликули. Това синтезиране започва веднага щом човек достигне пубертета и именно DHT е отговорен за развитието на вторични полови белези. Освен DHT също играе важна роля в различни метаболитни дейности като образуване на кръвни клетки, въглехидратна обмяна, чернодробна функция и образуване на кости.

Какво причинява DHT косопад?

Как DHT причинява косопад

Докато DHT е отговорен за развитието на косми по лицето през пубертета, по ирония на съдбата той също е причина за косопад или плешивост при някои мъже. По -долу са някои от причините за косопад на DHT:

 • DHT причинява загуба на коса, като ограничава способността на космените фоликули да растат.
 • Дермалната папила, решаваща част от космения фоликул, е отговорна главно за растежа на косата.
 • Тази дермална папила има най -голямото съотношение на андрогенни рецептори в тях.
 • Следователно поради свръхпроизводството на ДХТ в скалпа, той директно достига до космените фоликули чрез дермална папила.
 • Когато този DHT достигне фоликулите, той ограничава притока на витамини, минерали и протеини, които са от съществено значение за цялостното здраве на космените фоликули.
 • Без подходящо хранене космените фоликули започват да се свиват в процес, известен като „миниатюризация“.
 • В този процес косата започва да расте за кратки периоди и става по -малка, по -светла и по -фина, докато достигне етапа на велуса.
 • Велусовата коса е много фина, светло оцветена и едва забележима. Доказано е, че 95% от случаите на оплешивяване при мъжете се дължат на този ефект на DHT върху космените фоликули.
 • Колкото по -високо е производството на DHT, толкова по -голяма е миниатюризацията, което води до по -голяма загуба на коса.

DHT Лечение на косопад:

Лечение на DHT косопад

Известно е, че нивото на DHT играе важна роля в косопада. Чрез намаляване на нивото на DHT можете ефективно да намалите падането на косата. Производството на DHT в организма обаче зависи изцяло от генетичната конституция. Вижте тези фактори, за да знаете как да спрете косопада на DHT:

 • Най-добрият начин за намаляване на нивото на DHT е чрез използването на DHT инхибитори като 5-алфа редуктаза.
 • Тези лекарства намаляват нивото на DHT в скалпа, което от своя страна предотвратява косопада.
 • Клинично за намаляване на нивото на DHT в скалпа, на пациентите се предписва инхибитор на 5-алфа редуктаза, наречен Finasteride.
 • Въпреки това, преди да вземете това лекарство, е важно да се консултирате със специалист по косопад, тъй като трябва да се вземат предвид няколко фактора като медицинска история, личен начин на живот и предпочитания.
 • Тези инхибитори на 5-алфа редуктазата имат няколко странични ефекти като еректилна дисфункция, по-ниско сексуално желание и висок риск от рак на гърдата при мъжете.
 • Приемането на тези лекарства също може да ви изложи на по -висок риск от мозъчна мъгла, загуба на памет и депресия.
 • Някои от тези странични ефекти могат да продължат, дори ако лечението приключи.
 • В допълнение към горното лекарство, нивото на DHT в организма може да се регулира и чрез консумация на високо протеинова храна и прием на протеинови добавки.
 • Включвайки богати на протеини храни в диетата си, можете драстично да намалите косопада, предизвикан от DHT.

Ако забележите прекалено много коса, заседнала в четката ви или отстъпваща линия на косата, може да изпитате падане на коса с DHT. Въпреки че най -често се среща при мъжете, DHT косопадът се наблюдава и при жените, тъй като дори малко количество DHT може да доведе до тежък косопад. Използването на DHT контролиращи лекарства идва с минимални странични ефекти и работи ефективно за предотвратяване на щетите. Наред с намаляването на DHT, някои лечения помагат за леко белези на тъканта на скалпа, за да се снабдят с жизненоважни хранителни вещества. Това може да помогне за регенериране на нова коса. Така че, ако сте един от онези с блестящи, плешиви глави, време е да действате на DHT и да помогнете на вашите фоликули да получат нов повод на живот.