Krampen tijdens de zwangerschap zijn voor veel vrouwen een normaal verschijnsel. Omdat de vrouwen in deze fase verschillende lichaamsveranderingen ondergaan, kunnen krampen in de benen tijdens de zwangerschap voor velen een punt van zorg zijn. Ze kunnen pijnlijk zijn, en velen kunnen ook aandacht voor deze krampen nodig hebben om enige verlichting te krijgen. Hoe moeilijk deze ook kunnen worden, we hebben alles over de krampen in de benen tijdens de zwangerschap en de zorgen die daarmee samenhangen – alleen voor jou om te helpen.

Verschillende aanstaande moeders krijgen in deze fase te maken met krampen in de benen en zwangerschap, en hier is wat men er allemaal over moet weten. Van wat krampen in de benen veroorzaakt tot hoe ze te voorkomen en remedies om ze te verhelpen, we hebben het allemaal! Laten we er vandaag alles over leren.

krampen in de benen tijdens de zwangerschap

Wat zijn beenkrampen en wanneer begint het??

Krampen in de benen tijdens de zwangerschap zijn onwillekeurige samentrekkingen in de kuit- en voetspieren of beide, en deze komen vrij vaak voor tijdens de zwangerschap. De spasmen van krampen in de benen kunnen overdag op en neer langs je kuiten uitstralen, maar zijn ‘s nachts meestal prominenter. Het is wanneer vermoeidheid, vochtophoping en retentie op het hoogtepunt zijn. Krampen in de benen tijdens de zwangerschap komen vooral vaak voor na het tweede trimester van de zwangerschap, wanneer er sprake is van gewichtstoename als gevolg van zwangerschap, verhoogde zwelling als gevolg van veranderingen in de bloedcirculatie en algehele vermoeidheid toeneemt.

Ze kunnen erger worden naarmate je zwangerschap vordert en je buik groter wordt. De krampen worden vooral ‘s nachts ervaren. U kunt echter ook overdag last krijgen van krampen. De ondraaglijke pijn van de krampen in de benen kan het voor u moeilijk maken om ‘s nachts te slapen en overdag te werken. Volgens studies ervaart ongeveer de helft van alle zwangere vrouwen krampen in de benen tijdens de reis (1).

Oorzaken van beenkrampen tijdens de zwangerschap:

De exacte oorzaak en reden voor krampen in de benen tijdens de zwangerschap is onbekend. Toch zijn er gissingen over hoe de krampen te wijten zijn aan lichamelijke veranderingen, gewichtsveranderingen tijdens het zwangerschapsproces, vermoeidheid en veranderingen in de bloedcirculatie.

De meest voorkomende oorzaken van krampen in de benen tijdens de zwangerschap zijn als volgt:

1. Veranderingen in de bloedcirculatie:

Tijdens de zwangerschap vertraagt ​​de bloedsomloop. De lichamelijke veranderingen, snelle expansie en gewichtstoename, hormonale veranderingen zijn vaak de oorzaken achter de veranderingen in het bloedcirculatieproces. Als gevolg van deze veranderingen zou het bloedvolume in het lichaam toenemen, maar de bloedsomloop vertragen. Dit kan leiden tot kramp in de benen, vooral na het tweede trimester en in de buurt van het derde trimester.

2. Gewichtstoename:

De gewichtstoename tijdens de zwangerschap is vrij gemiddeld; gezien het lichaam van binnen groeit, kun je ook op de weegschaal toenemen. Deze gewichtstoename kan uw zenuwen, bloedvaten en aderen aantasten. Dit kan in deze periode leiden tot krampen in de benen. De meest voorkomende tip is om actief te blijven en kleine wandelingen te maken om verlichting te zoeken van de krampen.

3. Uitdroging:

De meesten van ons denken vaak niet serieus na over de dagelijkse inname van water die wordt voorgeschreven aan volwassenen, vooral zwangere vrouwen. Weet je dat de vermindering van de wateropname en uitdroging redelijkerwijs kan leiden tot krampen in de benen? Probeer dit te verhogen, en je merkt ook een verandering.

4. Bloedstolsel:

Weet u, zwangere vrouwen zijn vatbaarder voor het ontwikkelen van bloedstolsels in diepe veneuze trombose dan niet-zwangere vrouwen. Ja, meerdere onderzoeken bewijzen hetzelfde (2). Dit kan in deze fase leiden tot ernstige tot lichte krampen in de benen, en de gemakkelijke uitweg is om weer actief te blijven en in beweging te blijven.

5. Vermoeidheid:

Vermoeidheid en lichaamszwakte kunnen leiden tot druk in de buurt van spieren, wat op zijn beurt leidt tot krampen in de benen. Dit kan worden ondervangen door voldoende water te drinken, lichte rekoefeningen en wandelingen gedurende de dag.

6. Calcium- en magnesiumtekort:

Een geschikte dosering van vitamines, extra calcium en magnesium (3) supplementen kunnen krampen en pijnen verminderen, inclusief ongemak. De supplementen moeten in overeenstemming zijn met de dosering die door de arts is gegeven om aan de fysieke vereisten te voldoen, die per persoon verschillen. Studies ondersteunen over het algemeen dat regelmatige supplementen kunnen helpen bij krampen (4).

Hoe krampen in de benen tijdens de zwangerschap te genezen:

Krampen in de benen zijn inmiddels, zoals we begrijpen, vrij gebruikelijk voor verschillende zwangere vrouwen en aanstaande moeders. Maar het is niet zo eenvoudig om ze te beheersen of door de pijn te gaan op een dagelijkse basis. Wanneer een plotselinge aanval van krampen in de benen u treft, kunt u het volgende doen om uzelf te ontlasten:.

 • Strek je been en buig je enkel en tenen een paar keer voorzichtig naar je schenen toe.
 • Je zou kunnen proberen om op een koude ondergrond te gaan staan, wat soms een spasme kan stoppen.
 • Masseer je kuit- en beenspieren om de samentrekking te verlichten.
 • Loop een beetje rond om de spieren in het been te ontspannen.
 • Probeer een warmwaterkruik of een verwarmingskussen te gebruiken om de krampen te genezen.
 • Als niets werkt, bezoek dan een arts of deskundige, want er kan sprake zijn van bloedstolling.

Krampen in de benen tijdens de zwangerschap voorkomen??

Het is het beste om zwangerschapskrampen in de benen te voorkomen en te verminderen als het nog niet hard heeft toegeslagen om te proberen ermee om te gaan in een plotselinge aanval. Hier zijn een paar manieren om krampen te voorkomen.

1. Aërobe oefening:

Rekoefeningen kunnen gemakkelijk zijn om de krampen te stoppen, zelfs voordat ze toeslaan. Voordat je na een lange en vermoeiende dag op bed gaat liggen, laat je je handen op een muur rusten door er 60 cm van af te staan. Houd je hielen op de grond en leun naar voren. Blijf ongeveer tien seconden in deze positie en ontspan vervolgens ongeveer vijf seconden. Herhaal deze eenvoudige oefening elke avond drie keer voordat je naar bed gaat.

2. Houding:

Zorg voor rustpauzes om de andere periode van activiteit, bijvoorbeeld om uw lichaam niet te overbelasten. Leg je voeten zo vaak mogelijk omhoog als je zit.

3. Kleding:

Draag overdag een steunslang om het gewicht rondom te ondersteunen. Draag op dit moment geen ongemakkelijke kleding en outfits.

4. Hydrateer jezelf:

Zorg ervoor dat je voldoende drinkt, minimaal acht glazen per dag. Houd jezelf gehydrateerd en actief. Dit kan verlichten en ook krampen in de benen voorkomen.

5. Juiste voeding:

Eet een uitgebalanceerd dieet dat veel calcium, magnesium, vitamines en mineralen bevat. Yoghurt heeft veel gezondheidsvoordelen. Je zou kunnen bestaan ​​uit yoghurt in je dieet. Bananen zijn ook populair omdat ze hoge doses magnesium bevatten. Neem goedgekeurde en aanbevolen vitaminesupplementen om de consumptie van essentiële vitamines en mineralen te garanderen. Neem goed voedzaam voedsel om ook tijdens de zwangerschap krampen in de benen te voorkomen.

6. Dagelijkse wandeling:

Tenzij uw arts u sterk anders heeft aanbevolen, zal een korte wandeling per dag ervoor zorgen dat de spieren in uw benen uw nachtrust niet verstoren. Het voorkomt dat de beenspieren samentrekken en ‘s nachts spasmen krijgen. Dit helpt om krampen in het boven- en onderbeen tijdens de zwangerschap onder controle te houden, inclusief spier- en voetkrampen in de benen.

7. Warm bad:

U kunt proberen elke avond een warm bad te nemen voordat u naar bed gaat om uw spieren te ontspannen en uzelf te ontlasten van de lange en vermoeiende dag. Dit helpt krampen in de benen tijdens de zwangerschap te bestrijden.

8. Overwerk niet:

Voorkom dat je om welke reden dan ook te moe wordt. Ga op je linkerzij liggen om de bloedsomloop van en naar je benen te verbeteren. Stress jezelf niet met huishoudelijke taken of ander fysiek werk.

9. Goed schoeisel:

Kies schoenen die comfort, ondersteuning en bruikbaarheid uitstralen. Het is gunstig als schoenen met een stevige hielkap worden gedragen. Het deel van de schoen dat de hiel omringt en helpt de voet in de schoen te vergrendelen, wordt de teller genoemd. Vermijd hakken en schoenen die niet goed passen.

huismiddeltjes voor krampen in de benen tijdens de zwangerschap

Huismiddeltjes voor krampen in de benen tijdens de zwangerschap:

De volgende eenvoudige huismiddeltjes kunnen helpen bij het zoeken naar troost te midden van de krampen in de benen tijdens het zwangerschapsproces:.

A. Uitrekken:

De eerste en belangrijkste krampen in de benen tijdens de zwangerschapsbehandeling zijn rekken. Net als de preventietechniek, kun je ook strekken om verlichting te krijgen van krampen in de benen. Ga met uw gezicht naar de muur staan ​​en plaats uw handen voor u op de muur. Plaats je rechtervoet naar achteren, hielen op de grond en buig langzaam je linkerknie. Zorg ervoor dat je rechterbeen in een rechte houding staat. Voel de rek met de buiging in de kuitspieren.

B. Algemene oefening:

Net als stretchen, kunnen regelmatige kleine activiteiten en lichaamsbeweging helpen om het lichaam actief te houden voor krampen in de benen tijdens de zwangerschap. Of het nu yoga, wandelen of zwemmen is, het zal je algehele gezondheid en de baby aanzienlijk ten goede komen. Het bevordert op zijn beurt ook de bloedcirculatie, leidt tot een gezond gewicht en ontspant je spierkrampen.

Dit betekent op zijn beurt dat we benadrukken om niet stil te zitten en inactief te zijn. Wees een paar uur per dag actief en luister naar je lichaam. Overdrijf geen enkele oefening of activiteit, maar zit ook niet stil. Ken de matigingen, en u zult op het beste van uw gezondheid zijn.

C. Blijf gehydrateerd:

Zoals hierboven herhaald, drink veel water. Niets is zo belangrijk als hydratatie om krampen tijdens de zwangerschap te voorkomen. Uitdroging kan leiden tot een toename van krampen en een goede hydratatie kan het effect alleen maar verminderen.

D. Massages:

Doe een zelfmassage om de pijn en krampen te verlichten. Masseer je kuit- en benengebied, wat ongeveer 1 minuut pijn geeft. Als alternatief kunt u voor verlichting ook naar een therapeut en een prenataal massagecentrum gaan. Dit kan ook helpen om krampen in de benen ‘s nachts tijdens de zwangerschap te voorkomen en te beheersen.

E. Warmtetoepassing:

Gebruik een warme doek of warmtezak om warmte aan te brengen in de buurt van de spieren en krampen. Masseer zachtjes en laat het een paar seconden staan, en herhaal de procedure voor het beste resultaat. Dit kan enorm helpen bij het beheersen van ernstige en frequente krampen in de benen tijdens de zwangerschap.

F. Epsom-zout:

Een warm bad helpt vaak tegen de kramp en pijn, maar probeer een warm bad met Epsom-zout. Meestal is het wat praktischer. Het warme bad met dit zout helpt je in het algemeen te ontspannen en het verlicht de spanning in je spieren.

G. Gember:

Gember is bijna onmisbaar. Het magnesiumgehalte erin helpt krampen in de benen aan te pakken. Probeer deze methode om gemberthee te maken:

 • Rasp een eetlepel verse gember.
 • Voeg het toe aan twee kopjes water en breng het aan de kook.
 • Laat het ongeveer 10 minuten op de pan staan ​​met een deksel erop.
 • Zeef de thee.
 • Voeg een lepel honing toe en pers het sap van een halve citroen en geniet van deze thee.

Deze zelfgemaakte gemberthee verlicht niet alleen krampen, maar helpt ook bij de spijsvertering, griep, hoest, enz..

Wanneer een arts raadplegen??

Hoewel krampen in de benen vaak voorkomen tijdens en tijdens de tweede en late zwangerschap, zijn ze niet gemakkelijk te behandelen. Als uw krampen in de benen zeer regelmatig, aanhoudend en zeer pijnlijk zijn, en niet lijken te verminderen of onder controle te houden gedurende een bepaalde periode, kunt u het beste uw zorgverlener en arts raadplegen. U kunt medicijnen en behandeling nodig hebben als het te veel pijn en ongemak veroorzaakt. Zelfs als u last heeft van hevige zwelling of vergrote aderen tijdens krampen, kunt u het beste uw arts of zorgverlener raadplegen voor behandeling.

Krampen in de benen tijdens de zwangerschap zijn een veel voorkomend probleem waarmee aanstaande moeders en zwangere vrouwen worden geconfronteerd. Ze kunnen echter worden gecontroleerd en beheerd door thuisbehandeling en remedies. Ze kunnen in sommige gevallen ernstig worden met zwelling en roodheid, waarna u uw arts moet raadplegen. We hopen dat je hebt geleerd hoe je krampen in de benen en zwangerschap kunt beheersen. Laat ons uw mening weten; we horen graag van je!

Vrijwaring:

De bovenstaande informatie is alleen voor informatieve en educatieve doeleinden. Raadpleeg altijd uw arts en zorgverlener voor betere input en gepersonaliseerde informatie, afhankelijk van uw gezondheidstoestand en lichaamstype. Wij zijn niet verantwoordelijk voor eventuele fouten.