Когато готвите у дома, имате високо качество на живот. Вие имате контрол върху продуктите и начина им на приготвяне. Това ви гарантира ястия с най-добро качество и според вашия собствен вкус. Основният недостатък на домашното готвене е, че трябва да изплакнете и почистите много повече от обикновено. Сега се занимаваме със специален аспект на тази тема, а именно как перфектно да почистите вашия котлон. След като намалите това, можете да се съсредоточите върху забавната част от приготвянето на храна с повече ентусиазъм.

Преди да почистите газовия котлон, трябва да запечатате всички газови изходи

Идеи за почистване на елегантни дизайнерски котлони

Различни видове котлони

В днешно време има различни видове котлони, които се различават значително по отношение на материал и технология. Разбира се, има и огромна разлика в начина, по който трябва да ги почиствате. Електрическата печка трябва да се почиства напълно различно от тази, която работи с газ.

Затова подредихме нашата статия според различните видове котлони.

Трябва да започнете почистването, след като котлоните се охладят!

Почистете петна от мазнини Почистете котлоните

Почистете газовия котлон

Най-разпространените котлони в днешно време са тези, които работят на газ. Обикновено имате набор от 4 или 5 от тях на печка. Всеки отделен котлон е зад собствената си решетка и трябва да се почиства поотделно. Металната повърхност около котлона представлява висок риск от надраскване. Решетката обикновено е здрава за това. Почистването тук е сложно и трябва да включва различни мерки и средства.

Ежедневното почистване елиминира риска от упорити петна 

Съвети за домакинството Съвети за здраве Почистване на котлони

Безопасност при почистване на газови котлони

Тук безопасността е на първо място! Уверете се, че всички изходи за газ са затворени, за да няма малки или големи аварии. Дръжте решетката над котлоните. Смесете неутрален почистващ препарат в хладка вода. Разпределете това върху котлоните и решетките. Оставете да подейства известно време! Използвайте двустранна гъба. Използвайте меката част, за да почистите гладките повърхности. Можете да използвате малко грубата част, за да почистите решетките, ако е необходимо. Тук обаче се препоръчва предпазливост. Първо почистете с подложката за петна на не много видима зона. Вижте дали повърхността е повредена или не. Едва след това решете дали ще почистите цялата повърхност на решетката с тази по -груба страна на гъбата. Това не би трябвало да е проблем с висококачествените газови плочи. Повърхността на някои по -евтини модели обаче може да бъде надраскана. Ако се съмнявате, просто оставете малко повече вода с почистващ препарат върху петното. Това вероятно ще се разтвори по -бързо.

В края можете да дезинфекцирате и полирате котлоните с кърпа, напръскана със спирт.

Избягвайте използването на абразивни материали и текстил

Почистване на котлони - модерни котлони

Почистете индукционни или електрически котлони

За електрическите или индукционните котлони, които не са много замърсени, е достатъчна хладка вода с неутрален почистващ препарат. Ако обаче имате работа с упорити петна, можете да използвате специални средства с по -силен ефект. Изберете такива, които са подходящи за този тип повърхности. Индукционните или електрическите котлони са може би най -лесните за почистване. Нямате решетки или горелки, които са особено трудни за почистване. Независимо от това, трябва да обърнете внимание на няколко особености, за да не се наруши функцията на котлона. Когато почиствате котлона, не го правете прекалено влажен. Това може да повреди електрическите части и по този начин функционирането на устройството. Гъбата трябва да се измерва влажна. Когато разпределяте влагата, внимавайте да не попадне течност във вътрешните части. Не използвайте прекалено голям натиск при почистване. В противен случай котлонът и масата могат да се плъзнат. Така те причиняват сериозен срив в кухнята ви!

В някои случаи е най -добре да полирате с кърпа и малко алкохол 

Готварските чинии почистват прости съвети и идеи

Безопасност при почистване на индукционни и електрически кухненски плочи

Основната опасност за вашето здраве в този случай е тази Изгаряш се. В никакъв случай не трябва да почиствате котлона, докато е още горещ. Освен всичко друго, това може да повлияе и на качеството им. В резултат на тези действия могат да се появят по-големи петна. Почиствайте, когато котлонът е малко топъл или е изстинал напълно. Използвайте мека кърпа или гъба за почистване!

Всеки вид котлон се почиства съгласно специални правила

Почистване на котлоните Почистете фурната с кърпа

Не използвайте метални гъби

В никакъв случай не трябва да използвате метални гъби за почистване. Първо, бихте надраскали повърхността на индукционната или електрическата печка. Можете също така да повредите части, които са важни за тяхното функциониране.

След като имате рутината, не е толкова трудно да почистите перфектно котлона 

Почистване на котлоните, съвети за почистване

Почистете котлона от неръждаема стомана

Тези котлони са много по -склонни да бъдат надраскани от всяка друга. Затова избягвайте дори използването на водата с препарат за миене. Плат с малко алкохол трябва да е достатъчен. Като алтернатива можете да използвате оцет. Всякакъв вид груб материал може да надраска тази много деликатна повърхност. Решетката трябва да се почиства с хладка вода и неутрален препарат. Те обаче в никакъв случай не трябва да попадат върху неръждаемата стомана.

Електрическите и индукционните котлони са най -лесни за почистване

Много страхотни Kpchplatten чисти котлони

Общи съвети за почистване на котлони

В идеалния случай котлонът трябва да се почиства редовно. Упоритата мръсотия се отстранява по -трудно. Това също може да повреди трайно повърхността и устройството. Храната, която попадне на котлона, трябва да се извади от него веднага щом се охлади почти напълно. Може да е малко топло, за да не залепне петното по него. Уверете се, че температурата не е твърде висока. Това избягва риска от надраскване и изгаряне на кожата. Обикновено не са необходими специални почистващи препарати. Използвайте го повече, ако сте пренебрегвали почистването дълго време. Това ви позволява да почистите добре котлона, без да застрашавате качеството му.

 Керамиката и неръждаемата стомана са много чувствителни материали 

Страхотни идеи за почистване на котлони

Винаги трябва да се избягва твърде много налягане и прекалено много вода

Идеи за дизайн на стени за почистване на котлони