Страдате ли от запек? Броят на изхожданията намалява с възрастта при човек. Почти 95% от нормалните възрастни имат изхождане между 3 до 21 пъти седмично. Най -често срещаният модел при възрастни е едно изхождане за един ден. От медицинска гледна точка, ако изхождането е по -малко от 3 пъти седмично, това се нарича запек. Запекът става тежък, ако изхождането е по -малко от едно на седмица. Неадекватното движение на червата води до натрупване на токсични вещества в организма и дори може да причини фатални заболявания като рак. Така че е разумно да се лекува запек на ранен етап.

Запек

Лекарства за бързо облекчаване на запек:

Ето най -добрите лекарства за запек за възрастни.

Какво е запек?

Запекът всъщност е рядко изпражнение. По принцип хората смятат, че твърдите изпражнения или чувството за непълно изпразване след изхождането или затрудненията при изпражненията означават запек. Въпреки че причината за запек при всеки тип не е еднаква, подходът на лечение за всички случаи следва специфично лекарство. В някои случаи запекът се появява при човек, който страда от диария. Двете се срещат алтернативно при човек по определен модел. Този специфичен модел обикновено се среща като част от IBS или синдром на раздразнените черва. Ако запекът се появи в екстремно състояние, изпражненията се втвърдяват толкова много, че блокират ректума и предотвратяват преминаването на изпражненията.

Таблетки за лечение на запек:

Има много лекарства с рецепта за лечение на запек, някои от които са както следва:

1. Лекарство Zelnorm (Tegaserod) за лечение на запек:

Това лекарство е одобрено от FDA през 2002 г. Това лекарство обикновено се предписва на жени, които страдат от запек и коремна болка. Въпреки това се казва, че някои пациенти страдат от странични ефекти като стенокардия, инсулти и инфаркти. Лекарството помага на чревните мускули да се свиват и от своя страна да контролира движението на храносмилателната храна в червата. Лекарството влияе върху отделянето на чревна химическа секреция, серотонин. Този химикал увеличава броя на контракциите в чревните мускули и по този начин увеличава скоростта на преминаване на храната. По този начин запекът намалява.

2. Лекарство Amitiza (Lubiprostone) за лечение на запек:

Това лекарство увеличава секрецията на хлоридни йони, които се образуват от клетките на чревния лумен и лигавицата на червата. Заедно с хлоридните йони водата и натриевите йони влизат в лумена и в крайна сметка омекотяват изпражненията. Това лекарство, одобрено от FDA, може да лекува запек при жени и мъже. Ако приемате 24 mg от лекарството два пъти дневно, това ще увеличи изхождането, ще намали напрежението и ще подобри консистенцията в изпражненията. Един лек страничен ефект може да бъде гадене.

3. Лекарство Linzess (Linaclotide) за лечение на запек:

Това лекарство, одобрено от FDA, трябва да се прилага перорално. Това лекарство стимулира тънките чревни клетки и увеличава секрецията на чревната течност. Това води до увеличаване на броя на движенията на червата. Ако човек получи коремна болка, свързана със затруднено изхождане, това лекарство също помага за намаляване на тази болка.

Освен гореспоменатите лекарства, има и други лекарства като мизопростол, колхицин и орлистат. Преди да приложите каквото и да е лекарство, първо трябва да се консултирате с лекар.