Zwangerschap is een van de mooiste fasen van een vrouw. Het is echter ook een van de meest uitdagende fasen, omdat ze een plotselinge verandering in haar lichaam ervaart. Misselijkheid, gebrek aan eetlust, stemmingswisselingen en vermoeidheid kunnen tijdens het eerste trimester van de zwangerschap echt gek worden. Na het aangaan van de 5e maand of twintig weken van de zwangerschap, raakt het lichaam gewend aan deze veranderingen en begint het langzaam het “vreemde lichaam” erin te accepteren. Het is tijdens deze fase dat een vrouw van haar zwangerschap kan genieten met een herwonnen eetlust en een relatief rustige mentaliteit. In dit artikel hebben we in detail de ontwikkelingen van de foetus in de vijfde maand van de zwangerschap besproken en wat kunt u verwachten dat er in uw lichaam zal veranderen.

5e maand van de zwangerschap

5e maand zwangerschap:

 1. Wat te verwachten na 5 maanden zwanger??
 2. 5 maanden zwanger Symptomen:
 3. Babyontwikkeling na 5 maanden zwanger:
 4. Veranderingen in het lichaam van de moeder tijdens de zwangerschap van de 5e maand:
 5. Activiteiten 5e maand:
 6.  5e maand zwangerschapsdieet:
 7.  Zwangerschapsoefening van de 5e maand:
 8.  Do’s en don’ts tijdens de 5e maand van de zwangerschap:
 9.  Slaaphouding tijdens de zwangerschap 5e maand:
 10.  Medische behandelingen en controle gedurende vijf maanden zwanger:
 11.  5e maand van de zwangerschap Voorzorgsmaatregelen en tips:
 12.  Dingen om in gedachten te houden tijdens een zwangerschap van 5 maanden:

Wat te verwachten na 5 maanden zwanger??

Deze gids helpt u alle belangrijke informatie over een zwangerschap van 5 maanden te begrijpen.

5 maanden zwanger Symptomen:

Terwijl de baby die nu nog bij zinnen is nu een parasiet voor de moeder wordt, vervloekt de moeder haar beslissingen als ze wakker wordt met de eerste zonnestralen op het plafond en ze naar de badkamer rent om zichzelf te legen. Dit misselijkmakende gevoel houdt de hele tijd aan en dit komt overeen met de slapeloze nachten die de reis des te moeilijker maken. Hiermee komt de bepaalde overlopende emotie die de controle over je geest overneemt. Deze stemmingswisselingen nemen de sterkste plaats in je hart in en maken je depressief en verdrietig. De onregelmatigheden kunnen ook bijdragen aan het verdriet. De monsterlust heeft in dit geval ook de overhand.

Babyontwikkeling na 5 maanden zwanger:

Na de samensmelting van het sperma en het ei wordt een blastocyst gevormd. Op dit moment is de baby niets anders dan een wetenschappelijke term die probeert zijn plaats in de eierstokmuren te behouden. Op zoek naar een geschikte plek, plakt de baby aan de baarmoederwand, placenta en navelstreng die de twee lichamen verbinden. De moeder en het kind; deze blastocyst, de medische term voor een bevruchte eicel op de vierde of vijfde dag, verandert na bepaalde ontwikkelingen in een embryo.

Tegen de tweede maand heeft de baby een menselijke miniatuurvorm aangenomen en wordt nu een foetus genoemd. Voor een betere observatie vraagt ​​de zwangerschapsmonitoring om een ​​wekelijkse regel waarbij in plaats van negen maanden wordt uitgegaan van 40 weken. Dit wordt verder ontleed in drie trimesters: het eerste, het tweede het derde. Het eerste trimester gaat over de vorming van de baby en het tweede over de ontwikkelingen. De derde gaat over groei en perfectie en tegen de tijd dat het allemaal voorbij is, zijn negen maanden voltooid.

een). Lengte en gewicht:

De vijfde maand markeert de groeiperiode. Halverwege het tweede trimester vertoont de baby een aanzienlijke groei en ontwikkeling met een astronomische snelheid. De baby is nu volgroeid en weegt een volle pond. Zijn afmetingen zijn ergens tussen 9 en 10 inch en hij vertoont nu verschillende lichaamsbewegingen.

B). organen:

Inmiddels is je baby flink geëvolueerd. Interne organen beginnen nu te bloeien en te werken. Haar lever produceert het benodigde rode bloed en de nier filtert afvalstoffen. Haar longen zijn zo gevormd dat ze zuurstof kan inademen en het kloppende hart is nu duidelijk te horen met een stethoscoop die op de buik van de moeder wordt geplaatst. De hersenen en hun functies hebben zich ontwikkeld en de massaverbindingen van neuronen en complexe zenuwen raken met elkaar verbonden in het lichaam.

C). Huid:

Dit is waar de huid binnenkomt. Dit alles terwijl de baby slungelig en dun was met een skeletstructuur die de items en ingrediënten eronder ontwikkelde. Nu de ontwikkelingen zijn voltooid, vertoont de baby een aanzienlijke groei van vetlagen onder haar huid. Binnenkort zal ze aanzienlijk zwaarder worden naarmate ze voller en gezonder wordt. Nu heeft de huid die ooit transparant was nu pigmentatie, zodat ze nu kan lijken op de huidskleur van haar ouders, die ergens tussen lichtbruin en babyroze kan zijn. Haar huid is echter nog steeds slap en gerimpeld, maar met de tijd zullen de vetlagen ervoor zorgen.

NS). Coating op de huid:

Negen maanden lang in het vruchtwater drijven kan grote rimpels op de huid van de baby veroorzaken, dus nu bedekt deze kaasachtige wasachtige substantie haar huid van romp tot kruin, de vernix caseosa of vernix in de gewone taal. Deze laag beschermt de zachte huid van de baby. Ook vullen kleine zachte babyhaartjes, lanugo’s genaamd, nu de huidlagen, wat ook de primaire rol speelt bij het beschermen van de huid van de baby.

e). Reactiestimulansen:

In de loop van de maanden heeft ze je stem gehoord, je omgeving, de stem van haar vader en nog veel meer en nu kan ze beantwoorden omdat de dokter zegt dat ze nu de mogelijkheid heeft om facturen te nemen en ze vertrouwd te maken. Vaak na de geboorte dezelfde stemmen, zelfs muziek kan haar helpen om op moeilijke momenten te kalmeren. Nu kan de baby, als ze eenmaal vertrouwd is, reageren op je stem in de vorm van een beweging, zoals een stoot of een trap. Ze kan zelfs gezichtsuitdrukkingen maken, ook al zijn ze nog niet volledig geperfectioneerd.

Veranderingen in het lichaam van de moeder tijdens de zwangerschap van de 5e maand:

Sommige van deze gezondheidsproblemen worden vaak ervaren tijdens deze periode:

1). Striae:

Rond deze tijd is de babybult aanzienlijk gegroeid voorbij het punt van het uitrekken van uw baarmoederwand. Omdat het echter een gespierde zak is, verdraagt ​​​​het de druk en rekt het zich uit, passend bij de baby die elke dag groeit. Gewichtstoename van 5 maanden tijdens de zwangerschap leidt tot rekking, waardoor de huid verslijt en scheurt, vaak met striae op de onderbuik. Hetzelfde gebeurt met je borsten en billen als ze groeien en kunnen zelfs onderhevig zijn aan striae. Om de gevreesde striae te overwinnen, kun je het beste crèmes en oliën aanbrengen om je huid gehydrateerd te houden en de littekens te voorkomen, zelfs als je huid uit de binnenste lagen wordt getrokken. Met vrij verkrijgbare oliën is het gemakkelijker voor je gemaakt, maar je kunt ook Aloë Vera of Vitamine E gebruiken voor hetzelfde effect.

2). Rugpijn:

Deze maand merkt u misschien dat u last heeft van een ernstige vorm van rugpijn. Er is niets om je zorgen over te maken, aangezien de rugpijn wordt veroorzaakt door een verkeerde slaaphouding. Dit is het moment dat je op je zij moet gaan slapen in plaats van op je rug, omdat de baby die groeit meer ruimte nodig heeft. Dus het duwt de rugspieren om ruimte voor zichzelf te maken. Op je rug slapen maakt de spieren pijnlijk. Dat is de reden waarom, om een ​​zere rug te voorkomen, het beste wat u in uw scenario kunt doen, is op uw zij slapen, vooral de linker.

Houd altijd een kussen in de buurt voor extra ondersteuning om 5 maanden zwangere buikpijn en pijn in de rug te voorkomen. De andere manier om uw situatie te boven te komen, is door de spieren van tijd tot tijd te masseren voor snelle verlichting. Hot bags of koude kompressen zijn ook welkom. Deze techniek kan helpen bij het verminderen van pijn in de onderbuik in de 5e maand van de zwangerschap.

3). Maagzuur:

Dit is een veelvoorkomend symptoom tijdens de zwangerschap. Velen ervaren zelfs braken in de 5e maand van de zwangerschap. Om een ​​dergelijke situatie te voorkomen, moet de inname van olieachtig en gekruid voedsel worden vermeden. Sommigen klagen ook over buitensporig spugen van redding. Probeer voedsel dat rijk is aan maagzuur te vermijden. Dat zou prima in je voordeel moeten werken. Dit kan ook de pijn in uw maag verergeren, die kan worden verminderd met zelfgemaakte remedies die zijn voorgeschreven door uw oudere familielid. De beste remedie tegen brandend maagzuur is koude melk. Probeer het overdag te hebben om gasproblemen te voorkomen als het ‘s nachts wordt ingenomen.

4). Toename van eetlust:

In dit stadium kun je letterlijk alles krijgen. Je honger is monsterlijk en je doet er alles aan om alles in de buurt van je zicht naar binnen te slikken. Dit kan niet alleen leiden tot gezondheidsproblemen, maar ook tot gewichtstoename. Om de situatie waarin je terechtkomt te boven te komen, kun je een gigantische doos met noten in de buurt houden, omdat het niet alleen gezonde snacks zijn, maar ook vullend zijn. Houd jezelf ook bezig en afgeleid, en dat zal je een heel eind helpen.

5). Winderigheid:

Op dit punt van uw zwangerschap zou uw spijsverteringsstelsel tot een bepaald niveau worden vertraagd. Het resultaat is boeren en winderigheid. U kunt ook buikpijn krijgen tijdens de zwangerschap in de 5e maand. Om dergelijke situaties te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u een gezond dieet volgt dat vers is gemaakt. Het moet ook rijk zijn aan voedingsstoffen om je munitie goed te maken. Frequent urineren tijdens de zwangerschap in de 5e maand komt ook vaak voor.

6). Zwelling van voeten:

Zwelling van de voeten tijdens de 5e maand van de zwangerschap komt vaak voor als gevolg van overmatig vasthouden van water. Houd je benen omhoog en laat ze op een kussen of stoel rusten om de situatie te vermijden. Wandelen kan ook helpen bij het verminderen van zwelling. Draag comfortabele pantoffels in plaats van strakke schoenen om te voorkomen dat het erger wordt.

7). Witte kwijting:

Witte afscheiding tijdens de zwangerschap in de 5e maand komt vrij vaak voor en hoeft u zich geen zorgen te maken. Tenzij je er bloedsporen in vindt, is het volkomen veilig en normaal. Men kan inlegkruisjes gebruiken om nattigheid te voorkomen.

Activiteiten 5e maand:

Wat betreft de 5e maand, je bent al aan het einde van het tweede trimester. Je babyshowerplannen zijn aan de gang en alles lijkt op zijn plaats te zijn. Een paar dingen die u in gedachten moet houden, markeert u in uw agenda als u een medische test wilt ondergaan. Dit is je gelukkige trimester en je bent bijna klaar met je zwangerschap. Weinig belangrijke bloed- en urinemonsters voor tests zullen helpen om problemen op te sporen.op het moment van levering. Ook kan met behulp van echografie de ontwikkeling van de baby in dit stadium worden bekeken.

Dieet en lichaamsbeweging voor de 5e maand:

5e maand zwangerschapsdieet:

1. De mantra voor jou in dit stadium is om jezelf gehydrateerd te houden, hoe vaak je ook naar de badkamer rent. Water helpt constipatie en je moet voor je kleintje in je zorgen. Blijf ook vloeistoffen zoals melk en fruit zoals watermeloen innemen, omdat ze even goed voor je lichaam zijn.

2. Betrek eiwitrijk voedsel in uw dieet. Denk hierbij aan mager vlees, eieren, noten, linzen enzovoort. De fysieke verbetering en ontwikkeling van uw baby zijn onderweg op het punt van 5 maanden en u kunt geen eiwittekort riskeren. Houd uw gezondheid in de gaten en de niveaus ruim boven de gebruikelijke cijfers om een ​​gezond ontwikkelde baby te baren.

3. Een goede salade met kool, tomaten, wortelen en bieten op een goed niveau is nuttig omdat het vezels bevat en rijk is aan voedingsstoffen. Het beperkt ook de gewichtstoename. Vermijd de inname van augurken en olijven, omdat deze leiden tot een brandend hart.

4. IJzer is een belangrijke voedingsstof voor je omdat je veel rode bloedcellen nodig hebt om je kleintje te ontwikkelen. Groene bladgroenten zoals spinazie, peulvruchten, banaan en mager vlees geven je het meeste ijzer. Ook zijn tannines rijk aan hetzelfde. Zorg ervoor dat u geen koffie of thee drinkt direct na het eten van voedsel dat rijk is aan ijzer.

5. Als u een andere smaak wilt, kunt u smoothies, ijsjes, fruit en sappen enz. proberen. Dit geeft u alle benodigde voedingsstoffen.

Zwangerschapsoefening 5e maand:

een). Strekt zich uit:

Als er een van de beste oefeningen voor zwangerschap is, is het bekkenrek. Ze helpen je om eindelijk een normale bevalling te krijgen met zoveel mogelijk minder pijn. Je kunt een kussen, stoel of een bal gebruiken om de oefening te dragen.

B). Hurken:

Pak een bal en ga zitten met je knieën gebogen. Dit zorgt voor druk in de dijen en bekkengebieden.

C). Meditatie & Yoga:

Yoga is de veiligste optie om je overtollige vet op peil te houden of te verminderen. Het verhoogt de flexibiliteit in uw lichaam en is daarom nuttig bij de bevalling.

NS). Bekkenflexie:

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze oefening een slimme zet als je je al zorgen maakt over de pijn in je bekkengebied. Het helpt je rug en dijen te buigen, zodat je je zwaartepunt kunt behouden.

e). wandelen:

Wandelen als je je 5e maand ingaat, is erg essentieel. Het verfrist niet alleen je bit maar geeft je ook positieve energie. Langzaam lopen in parken, tuinen enz. geeft je lange tijd voordelen en vermindert ook stress.

Do’s en don’ts tijdens de 5e maand van de zwangerschap:

1. Doe het huishouden niet alleen. Neem op het juiste moment rust om uw lichaam en uw baby van binnen rust te geven. Doe regelmatig dutjes met een bepaalde tussenpoos. Voer gemakkelijke en stressvrije taken uit.

2. Blijf websites of tijdschriften lezen over het volgende niveau van je zwangerschap en de effecten ervan op je lichaam. Dit zal je helpen je geest voor te bereiden op het volgende niveau. Neem je partner mee voor een regelmatige check-up om problemen te voorkomen en te genieten van de fase.

3. Laat anderen je niet betuttelen. Luister niet naar de ervaring van andere mensen op het moment van levering. Dit geeft stress en je kunt je er ongemakkelijk bij voelen.

4. Verwen uzelf met het kopen van kleding voor de baby of het selecteren van de namen. Dit zal stress uit je hoofd houden, omdat je bezig zult zijn met sommige werkzaamheden aan anderen.

Slaaphouding tijdens de zwangerschap 5e maand:

In deze fase merk je een zichtbare babybuil en wordt het daarom moeilijk om op je buik te slapen. Slapen met de rug naar het bed gericht kan oké zijn, maar kan ernstige pijn in uw onderrugspieren veroorzaken. De aanbevolen slaaphouding is om op uw zij te slapen, bij voorkeur op uw linkerzij. Dit zorgt voor een goede doorbloeding van de baby en veroorzaakt geen stress op je inwendige organen.

Medische behandelingen en controle gedurende vijf maanden zwanger:

Deze maand kunt u, naast uw gebruikelijke echo, ook de chromosomale bepaling van uw baby ondergaan. Dit zal u helpen te weten of er symptomen zijn die het kind verontrusten. Daarom zijn een paar medicijnen die u naast uw bed moet bewaren:

 • Voor pijntjes – Acetaminophen.
 • Voor allergie – antihistaminica en ioratidine.
 • Hoest – Dextromethorfan en Guaifenesine.
 • Voor constipatie – Metamucil en Colace.
 • Voor maagzuur – Antacida en famotidine.

5e maand van de zwangerschap Voorzorgsmaatregelen en tips:

een). Beheer de uitslag goed, voordat ze zich kunnen verspreiden en de zaken voor u erger kunnen maken. Deze zijn meestal van de hitte, maar kunnen ook ontstaan ​​door nalatigheid. Een douche nemen kan de huiduitslag goed verzachten.

B). Trek de hele tijd comfortabele zwangerschapskleding aan, want zo blijft je bekkengebied vrij. Zachte stoffen zoals linnen en katoen moeten uw keuze zijn. Als het zomer is, bezegelen lichte kleuren de deal.

C). Stop niet met je oefeningen. Zit de hele tijd met de juiste ondersteuning om uw zwaartepunt goed te behouden.

NS). Praat met uw gezinsleden over uw voortgang. Dat verduidelijkt niet alleen dingen voor u, maar maakt het ook gemakkelijker voor hen om te weten waar u naartoe gaat.

e). Begin vanaf nu met je baby te praten, want op die manier kan hij je stem herkennen als hij als eerste ter wereld komt.

Dingen om in gedachten te houden tijdens een zwangerschap van 5 maanden:

Wat betreft de 5e maand, je bent al aan het einde van het tweede trimester. Je babyshowerplannen zijn aan de gang en alles lijkt op zijn plaats te zijn. Een paar dingen waar u rekening mee moet houden als onderdeel van de zwangerschapszorg van de 5e maand:

 • Markeer in uw agenda om ervoor te zorgen dat u uw medische controles en screeningstests niet mist
 • Weinig belangrijke bloed- en urinemonsters voor tests zullen helpen om problemen op het moment van levering op te sporen.
 • Ook kan met behulp van echografie de ontwikkeling van de baby in dit stadium worden bekeken.
 • Als u bloedingen, plotselinge samentrekkingen van de baarmoeder of zelfs abnormale bewegingen van de baby opmerkt, moet u onmiddellijk naar de dokter gaan.

Veel vrouwen hebben de neiging zichzelf te stressen door te veel na te denken. Onthoud gewoon dat een vredige geest leidt tot een gezonde en gelukkige baby. Houd jezelf bezig met activiteiten die je leuk vindt, zoals naar muziek luisteren, huishoudelijke klusjes doen, tuinieren of zelfs yoga. Je kunt ook meer lezen over opvoedingstips om je beter voor te bereiden na de bevalling. Haal elke dag een frisse neus en blijf mensen ontmoeten die je gevoelens kunnen delen. Op deze manier zijn we er vrij zeker van dat je een vreugdevolle 5e maand van de zwangerschap kunt hebben.

Veelgestelde vragen en antwoorden:

1). Is het veilig om seks te hebben tijdens de zwangerschap van de 5e maand??

antw: Nadat je de vierde maand van de zwangerschap bent gepasseerd, wordt seks veilig voor jou en je baby van binnen. De veranderingen in de hormonen kunnen je ertoe aanzetten de liefde te bedrijven en je helpen fysieke en mentale stress te overwinnen. Zorg ervoor dat u veilige en comfortabele houdingen aanhoudt om pijnlijke situaties te voorkomen.

2). Hoe veilig is het om te reizen tijdens de 5e maand van de zwangerschap??

antw: Reizen in deze periode wordt vaak als veilig beschouwd als het goed gepland is. Maak nooit reizen die stressvol zijn of een langere zittijd vereisen. Kies in plaats daarvan voor pauzereizen. Zorg ervoor dat u uw arts raadpleegt en alle screeningstests laat doen voordat u op reis gaat.

3). Wanneer moet je een arts raadplegen tijdens de 5e maand van de zwangerschap??

antw: Afgezien van uw geplande doktersafspraken, moet u een arts raadplegen als u abnormale symptomen opmerkt zoals – bloeding, overmatige vaginale afscheiding, hevige pijn in de buik, samentrekkingen van de baarmoeder en gebrek aan reactie van de foetus. Negeer deze waarschuwingen nooit, want ze kunnen levensbedreigend zijn voor u en de baby.